МВР

СДВР

 

15 юли 2020

СДВР: Призивът към гражданите е да протестират мирно

Снощи полицията не е употребила физическата сила и помощни средства по време на протеста, това уточни на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Полицията се справи с нелеката задача, която се усложнява от факта, че протестите не са заявени по надлежния ред - с посочен организатор, маршрут и времеви интервал. Нашата задача, на институцията, на МВР е да се опитаме да запазим живота и здравето на българските граждани - заяви той.

Гражданите имат право свободно да изразяват своята воля, но снощи около 22 ч. се е появила група провокатори, опитали да нахлуят в сградата на Народно събрание - 2. Полицаите не използваха помощни средства и сила срещу непредизвиканата агресия. Има задържани шестима, съпричастни към този вандалски акт. Тази сутрин са установени още 7, за които има данни, че са участвали в действията.

Образувано е досъдебно производство и е повдигнато едно обвинение за хулигански действия с особена дързост и цинизъм, посочи административният ръководител на СРП Радослав Тодоров. По думите му, един е задържан за 72 часа. Има данни и се очаква да бъдат привлечени към наказателна отговорност още няколко лица. Преглежда се огромно количество записи, провеждат се разпити, работата продължава.

кадри от протеста на 14 юли 2020


Изображения

 15 юли 2020 | 19:03