МВР

СДВР

 

07 октомври 2019

Двама са задържани за крупна кражба от банков офис в София

С прокурорско постановление са им наложени мерки за задържане до 72 часа; Установена е самоличността на други двама съучастници, които се издирват

Към момента двама са задържани за кражбата от банков офис в столичния ж.к. „Люлин“ – извършител и помагач, като са им повдигнати съответните обвинения. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Другите двама участници в престъплението са обявени за общодържавно издирване.
Градският прокурор Емилия Русинова съобщи, че на този етап е установено, че извършителите са имали предварителна информация - единият от тях няколкократно е посещавал офиса и е наблюдавал навиците на единствената работеща в банковия офис служителка. Впоследствие те са потърсили помощта на помагач, който е изработил ключа, използван при проникване в помещението. По думите на Русинова, извършителите са се опитали да бъдат конспиративни в своите действия. От събраните до момента доказателства е установено, че са сменяли автомобили - този, с който е извършена кражбата, е бил опожарен, като предварително са се снабдили с бензин и други необходими материали. След престъплението тримата участници са се разделили. По делото са назначени множество експертизи - съдебно-медицинска, дактилоскопна, ДНК експертизи. Привлеченият като обвиняем за кражбата е направил самопризнания. Разпитани са и свидетели.
В резултат на изключително професионална оперативна работа на служители на ГД „Национална полиция“ и СДВР единият от извършителите е задържан само час след кражбата, уточни директорът на столичната дирекция на МВР старши комисар Георги Хаджиев. В колата му са открити 62 000 лева от откраднатата сума. На следващия ден, след разрешение от Софийския градски съд, е извършено претърсване на адрес в ж.к. „Банишора“, където е установен и задържан и помагачът. Процесуално-следствените действия за събиране на годни доказателства са реализирани под наблюдението на Софийската градска прокуратура.
Категорично са установени другите двама участници в кражбата. Те са обявени за общодържавно издирване.

Изображения

 07 октомври 2019 | 16:38