МВР

СДВР

 

Новини

Служители на СДВР иззеха голямо количество наркотици, предназначени за пазарите в Азия и Западна Европа

Работата продължава под надзора на СГП

Служители на сектор „Наркотици“ на СДВР и Седмо РУ иззеха голямо количество наркотици. Оперативно-издирвателните действия са в продължение на работата по случая от 24 май, когато бяха иззети 40 кг кокаин. Направени са 2 следствени експеримента – в жилище, обитавано от обвиняемия и автомобил. Действията на полицията са проведени в условията на неотложност и под наблюдението на Софийска градска прокуратура.

В апартамента са намерени наркотични вещества – разпределени в 327 пакета и укрити в различни части на жилището. Общото количество е над 320 кг. Пакетите били опаковани по един и същи начин, с 8 различни щампи, в зависимост от чистотата на кокаина. Иззети са още професионална машина за пакетиране и везна. Извършени са разпити на свидетели.

Цената на иззетото снощи количество е около 10 млн. евро, а при улично разпространение би достигнала около 81 млн. лева. Според събраната оперативна информация, наркотикът е бил предназначен за пазара в Азия и Западна Европа. Много малка част от него е била предвидена за разпространение в България – уточни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Действията по разследването продължават По случая са назначени и съответните експертизи.

27 май 2020

Ст. комисар Георги Хаджиев благодари на колегите си от Седмо РУ, задържали мъж с рекордно количество кокаин

На 31-годишния СГП е повдигнала обвинение за държане на наркотични вещества с цел разпространение в големи размери

На 24 май полицейски екип на Седмо РУ предприема проверка на водач на лек автомобил „Мерцедес“, паркиран в района на ж.к. „Студентски град“ в София. Шофьорът е имал неадекватно поведение, при поискване на документите, той се е смутил, а излизайки от  колата автоматично е затворил вратите, носел е и голяма сума пари. При предприетото претърсване,  наркотичното вещество, реагирало при полевия наркотест на кокаин, е намерено в багажника на колата в два сака, обясни директорът на СДВР. Общото тегло на откритата високорискова дрога възлиза на 39 729,61 грама, тя е била предназначена за разпространение, като цената й на уличния пазар би могла да достигне 10 млн.лв..

Прокурора Антоанета Панчева обясни, че с прокурорско постановление обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Внесено е искане в СГС за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража”, тъй като деянието е с изключително висока обществена опасност.

Директорът на СДВР благодари сърдечно на колегите си за професионалната работа и уточни, че работата за установяване на други участници в престъпната схема продължава. Наред с противодействието на наркоразпространението на територията на София – линия, по която се работи изключително сериозно, на базата на отчетена тенденция на завишаване на  кражби и посегателства над собствеността, СДВР и районната прокуратура насочват усилията си и започват ежеседмични акции срещу битовата престъпност, коментира още старши комисар Георги Хаджиев.

26 май 2020

Следовател в Следствен отдел към СГП е привлечен към наказателна отговорност за хулиганство и оказване на съпротива срещу орган на реда

В късните часове на вчерашния ден дежурен автопатрул е насочен към адрес в столицата във връзка със сигнал за група хора, нарушаващи обществения ред пред вход на жилищна кооперация. На място служителите на реда заварили шумна компания, а предупрежденията им за нарушаване на обществения ред в нощните часове били посрещнати с арогантното поведение на част от компанията. При поискване на документите за самоличност и проверка, следователката започнала да обижда униформените, дръпнала за ръката и ударила по рамото единия от тях, който опитал да я спре. В същото време мъж от групата успял да напръска със спрей полицейски служител и ударил друг в областта на лицето.
Последвало задържането на двамата и отвеждането им в Районно управление. Днес Софийска градска прокуратура ги е привлякла към наказателна отговорност. Определена им е мярка за неотклонение „парична гаранция”.

21 май 2020

Ст. комисар Георги Хаджиев: По никакъв начин няма да толерираме агресивното поведение

Наред с останалите задачи, СДВР продължава активно да работи по един от приоритетите на МВР - противодействието на битовата престъпност

Четирима са задържани непосредствено след като опитали да избегнат полицейска проверка. Вчера около 18.10 ч., в района на столичния квартал „Дружба”, служители на Осмо РУ подават светлинен и звуков сигнал за спиране на  л.а. „Мерцедес”. Водачът не се подчинява, веднага е предприето преследване, при което полицаите забелязват, че от автомобила се хвърля жълт плик, малко по-късно колата самокатастрофира. Докато 21-годишният шофьор и тримата му спътници - на 21, 24 и 49 години, двама от които осъждани, опитват да излязат от нея, те са обградени и задържани от униформените. Междувременно в Осмо РУ жител на село Герман предава с протокол намерен от него полиетиленов плик, съдържащ два пакета с растителна маса. При последвали процесуално-следствени действия в едно от жилищата на задържаните са намерени и иззети растителна маса, амфетамин и забранени предмети. По случая е образувано досъдебно производство за притежание и разпространение на наркотични вещества, а работата по документирането му продължава под наблюдението на Софийска градска прокуратура, съобщи директорът на СДВР. Ст. комисар Георги Хаджиев припомни, че през 2018 г. 24-годишният бе задържан на територията на Студентски град. Тогава, при претърсване на адреса, на който е живеел, бяха открити зелена тревиста маса, амфетамин и забранени предмети.

Директорът на СДВР посочи, че наред с останалите задачи, СДВР продължава активно да работи по един от приоритетите на МВР - противодействието на битовата престъпност. По думите му, тези усилия никога не са спирали и до момента полицейският състав е изпълнявал сериозно своя ангажимент, но след приключване на извънредните мерки, се освобождава допълнителен ресурс. Наблюдението на криминогенната обстановка по време на изградените временни контролно-пропускателни пунктове, сочеше значителен спад на този вид престъпления, но през последните дни се забелязва тенденция на леко завишаване. Именно затова, на базата на анализа, набелязахме райони с концентрация на подобни набези и съсредоточваме своите усилия в това направление, допълни още ст. комисар Хаджиев.

18 май 2020

Общо 8 са задържани по време на протестни в столицата

Седмина мъже и жена са задържани днес по време на протестните действия в столицата. Трима от тях - на възраст 21, 40 и 45 години и 36-годишна жена са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане. У 46-годишен мъж е намерен забранен предмет - нож. Друг от задържаните, 42-годишен, е с множество криминалистически регистрации и е обявен за общодържавно издирване. Двама мъже, на 32 и 33 години с множество криминалистически регистрации са задържани, след като хвърляли предмети, в това число и бутилки, по сградата на Министерството на финансите. У 32-годишния е намерена и иззета тревиста маса.
По време на протестните действия в централната градска част са предотвратени от полицията опити за нарушаване на обществения ред, блокиране на движението по главни пътни артерии и разкъсване на изградените полицейски кордони. Налице е грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването.
По-рано някои от участниците направиха и опит да проникнат в сградата на Народното събрание.
Екипи на СДВР продължават да работят за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения.

14 май 2020