МВР

СДВР

 

Новини

Столични полицаи разкриха модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана

Иззети са над 3 кг марихуана и множество различни наркотични вещества

На 11 юни  на ул. „Индира Ганди“ при спецоперация за противодействие на престъпления с наркотични вещества, служители от сектор „Наркотици“-СДВР задържаха криминално проявен мъж. При последвало претърсване на сервизно помещение, стопанисвано от задържания в една от стаите, приспособена като оранжерия за отглеждане на марихуана, са намерени и иззети множество опразнени от растения саксии, въздуховоди, климатици и други вещи и материали, подпомагащи растежа и развитието на насажденията. Иззети са и пликове с изсушена тревиста маса, различни разфасовки, съдържащи прахообразни вещества и таблетки и електронна везна. Резултатът от назначената експертна справка показал, че тревистата маса е марихуана с тегло 3099.36 грама, амфетамин - 211.4 грама, хероин  - 1.46 грама и хашиш -  6.94 грама. След доклад на събраните материалите в Софийска градска прокуратура, 49-годишният мъж е привлечен като обвиняем по 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до 72 часа.

19 юни 2019

Над 10 килограма наркотици са иззети при спецоперация на криминалисти от СДВР

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа е наложена на 50-годишен мъж

В хода на проведена на 10 юни полицейска операция по противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, служители от сектор „Наркотици“ задържали 50-годишен мъж. Действията са осъществени  малко преди обяд, в кв. „Филиповци“. При последвалите оглед и претърсване в обитаваното от него жилище, полицаите намерили и иззели множество различни на вид опаковки, съдържащи таблетки, тревиста маса и прахообразно вещество, колби, пресовъчна машина, електронна везна, оръжие и боеприпаси. От изготвената експертна справка на част от намереното е установено, че иззетите вещества са 10317.89 грама амфетамин, 9.84 грама коноп и 34.80 грама хашиш. Предстои изследване и на останалите вещества. 

След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

13 юни 2019

В момент на продажба на нелегално производен алкохол е задържан 57-годишен мъж

Полицейската операция е осъществена от служители на отдел „Икономическа полиция” - СДВР

Столични полицаи задържаха 57-годишен мъж за производство и разпространение на неистински бутилиран алкохол. При акцията са иззети 135 литра наливен високоградусов спирт и 95 бутилки, съдържащи течност с характерен мирис на алкохол. Операцията, свързана с противодействие на престъпления с акцизни стоки, е проведена на 22 май на територията на София. В резултат на предприетите действия, в района на столичен пазар, служители от отдел „Икономическа полиция” - СДВР задържали мъжа в момент на пласиране на част от нелегално произведения алкохол. Той бил заловен след като натоварил кашон с 15 бутилки неистинско уиски от известна марка в автомобила на свой клиент. Последвало претърсване на няколко адреса в столицата, където полицаите намерили и иззели множество различни по вместимост туби и бутилки, съдържащи спирт с висок алкохолен градус, бутилки от известни марки уиски и водка, пълни с течност с характерен мирис на алкохол, множество полиетиленови пликове с пластмасови капачки, над 90 листа - формат А4, с отпечатани на тях цветни копия на акцизни бандероли, множество етикети и фолиа за запечатване на капачки, преси, механични приспособления и системи за пълнене, дозиране и затваряне на бутилки, голямо количество празни бутилки от уиски и водка с различни етикети.

Събраните материали по образуваното досъдебно производство са докладвани в Софийска районна прокуратура.

26 май 2019

Трима мъже са задържани за тежко престъпление в столицата

Разследването започна веднага, след като на 17 май, около 3.25 часа в полицията бе получен сигнал за немерено безжизнено тяло на жена на улица в столичния квартал “Орландовци“. На място незабавно бяха изпратени екипи на полицията и спешна помощ, които установиха самоличността на починалата -  29-годишна жена, водила скитнически начин на живот. При първоначалния оглед бяха установени следи от насилие по тялото й. 

В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, включително разузнавателни беседи и  веществени доказателства, бяха установени извършителите на тежкото престъпление - трима мъже на възраст 22, 31 и 47 години, пребиваващи на територията на столицата без адресна регистрация.

След 24-часовото им задържане и доклад на материалите по образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура, тримата са привлечени като обвиняеми по чл. 116  вр. чл. 115 от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Подробности по случая бяха съобщени на брифинг от директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев и административния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

22 май 2019

Задържан е заподозрян за инцидент снощи в столицата

Сигнал за инцидент на територията на Първо РУ, в района на ул. „Коперник“ край бившия хотел „Плиска“ е получен снощи в полицията. Според първоначалните данни, минути преди 9.40 часа, недалече от близко заведение, възникнал спор между две компании, повечето непълнолетни. При конфликта 16-годишно момче е било прободено в областта на гърдите. С опасност за живота младежът е откара за оказване на медицинска помощ и по-късно е претърпял операция. По случая незабавно са предприети оперативно-издирвателни дейности за установяване на извършителя, обстоятелствата и причините, довели до инцидента. Образувано е досъдебно производство под наблюдението на Софийска градска прокуратура. При активните полицейски действия през нощта в Първо РУ е установена самоличността на заподозрения за извършител и рано тази сутрин той е задържан в Първо РУ. Той е непълнолетен и с него работят криминалисти и инспектори от Детска педагогическа стая.

21 май 2019