МВР

ОД Русе

 

21 ное 2021

В Русенско изборният ден на 21 ноември 2021 г. протече и приключи в спокойна обстановка

Информация към 20:20 часа

 

 

 

В спокойна обстановка протече и завърши денят на изборите в Русенска област, без сериозни нарушения или инциденти.

Всички избирателни секции на територията на ОДМВР – Русе са приключили работа. Не са констатирани нарушения, свързани с полицейската охрана или пожарната и аварийна безопасност в местата за гласуване.
Създадена е необходимата организация служители на ОДМВР – Русе да съпроводят транспортирането на изборните материали. 

Обстановката в региона към 20:20 часа е спокойна. До момента, от поделенията на ОДМВР и РДПБЗН в Русенска област, не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, произшествия или инциденти, които да застрашат протичането на изборния процес.

Звената на сектор „Български документ за самоличност“ в ОДМВР – Русе и районните управления в областта, за периода от 16 до 21 ноември, са издали общо 18 удостоверения на граждани без валидни документи за самоличност, които да им осигурят възможност да упражнят правото си на глас. Освен това, вчера и днес служителите са връчили и общо 59 готови лични карти, на такива граждани.

 

Изборният ден на 21 ноември 2021 година започна в спокойна обстановка

В ОДМВР – Русе работи Оперативен щаб. Звената “БДС” работят извънредно и днес в деня на балотажа

 

Към 8 часа в Русенско всички избирателни секции са отворени и предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Охраната от служителите на МВР ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от СИК.

Сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес, могат да се подават на тел. 112, на денонощната линия 02/90 112 98, e-mail: [email protected], както и на място в областната дирекция и районните управления

В ОДМВР – Русе работи Оперативен щаб, който е в постоянна комуникация с институциите, ангажирани с изборния процес. В ход е прилагането на планираните мерки за охрана на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

В днешния ден служителите на секторите „Български документи за самоличност“ в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР ще работят от 8.30 до 19 часа и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права. (как – вижте тук)

Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14.11.2021 г. са невалидни. Днес се издават нови.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 21 НОЕМВРИ 2021 Г.

 

 

 

21 ное 2021

Звената на Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Русе ще съдействат на българските граждани в деня на балотажа на 21 ноември

 

 

Във връзка с провеждането на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 21 ноември 2021 г., в ОДМВР - Русе е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Създадена е следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 19 ноември 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР в работно време: до 20 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч., а на 21 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 20.11.2021 г. (събота) и на 21.11.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.
  2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

За периода от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. вкл. се издават нови удостоверения.

Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14.11.2021 г. са невалидни.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 21  НОЕМВРИ 2021 Г.

 

18 ное 2021

ПОРЕДНИЯТ СЛУЧАЙ НА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТЪРГОВСКИ МАРКИ БЕЗ ПРАВНО ОСНОВАНИЕ Е УСТАНОВЕН ПРИ АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В РУСЕ

 

 

 

Служители на русенската областна дирекция на МВР иззеха различни артикули на известни търговски марки, разпространявани неправомерно в търговската мрежа.
Акцията се е провела вчера от екипи на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Русе.
При извършена проверка в голям търговски обект, намиращ се в централната част на град Русе, са установени предлагани за продажба множество стоки – чанти, портмонета и дрехи, носещи името и белезите на известни търговски марки. Изяснено е, че въпросните артикули са предлагани на клиентите, без съгласието на притежателите на изключителното право върху търговските марки за клас 25 по МКСУ /международна класификация на стоките и услугите/ и без правно основание.
Случаят е документиран, образувано е досъдебно производство по чл.172б от Наказателният кодекс.
Според първоначалните данни, чрез предлагането на иззетите при акцията стоки, на маркопритежателите е нанесена щета в размер на около 30 000 лв. Предстои изготвянето на експертиза за установяване на точната им стойност.
Действията по разследването продължават.

 

18 ное 2021

ЗА ОД НА МВР РУСЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО