МВР

ОД Русе

 

Оранжерия за отглеждане на марихуана, продукти и пособия за производство на наркотици, различни видове дрога, оръжия и боеприпаси разкри русенската полиция при поредните две успешни акции по противодействие на наркопроизводството и разпространението

 

 

 

Поредните две успешни операции по противодействие на производството и разпространението на наркотици проведоха служители на ОДМВР – Русе вчера.

Действията при едната са осъществени на територията на Русенско и Силистренско. Служители от ОДМВР-Русе са извършили проверка на лек автомобил „Фиат“ в град Сливо поле и са установили като водач 49-годишен мъж от Силистренско, известен на правораздавателните органи. В колата мъжът превозвал близо 2 кг марихуана, която е била укрита в сак с дрехи. При последвалите незабавни действия, извършени под надзора на Окръжна прокуратура – Русе и със съдействие на колегите им от ОДМВР-Силистра, на територията на община Кайнарджа служителите на реда са установили къща, използвана от въпросния мъж като оранжерия за отглеждане на марихуана. В специално оборудвано помещение са открити насаждения марихуана, а също продукти и техника, използвани за култивиране на конопеното растение.
49-годишният мъж е задържан от русенските полицаи за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е започнато досъдебно производство и работата по документирането на престъпната дейност продължава под надзора на прокуратурата.

Другата акция е осъществена вчера в следобедните часове. Около 15:30 на главния път Русе – Бяла, в района на х. „Приста“, от полицията е бил спрян и проверен  лек автомобил с марка „Ауди“, модел „А8“ с разградска регистрация, управляван от 31-годишен мъж от Русе, с когото пътувала 26-годишна русенка. При проверката водачът е отказал да бъде изпробван с техническо средство за употреба на наркотични вещества, а при последвал личен обиск в него служителите на реда намират четири зелени триъгълни хапчета, едно синьо правоъгълно хапче и  син прах, които при полеви неркотест са дали положителна реакция за „екстази“, открита е още опаковка с неправилна форма от алуминиево фолио, съдържаща около 0,5 грама кокаин и малък полиетиленов пакет, съдържащ около грам кристалообразно вещество – метамфетамин.
Предприети са по-нататъшни процесуално-следствени действия, в хода на които на адрес в Русе на бул. Цар оОвободител полицаите са намерили и иззели около 140 грама метамфетамин, таблетки екстази, марихуана, около два грама кокаин, неистинска банкнота с номинал от 50 лв., както и над 40 броя различни боеприпаси за огнестрелно оръжие, няколко пистолета и части за оръжия, като затворни блокове, ръкохватки, пълнители и т.н.
31-годишният мъж е задържан от русенските полицаи за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е образувано досъдебно  производство и работата по разследването продължава под надзора на прокуратурата.  

 

07 апр 2021

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР В РУСЕНСКА ОБЛАСТ СЕ ГРИЖАТ ЗА НОРМАЛНОТО ПРОТИЧАНЕ НА ИЗБОРИТЕ НА 4 АПРИЛ 2021 ГОДИНА

В ОДМВР – Русе работи Оперативен щаб; над 400 служители ще обезпечават реда и сигурността по време на изборния процес на територията на региона; звената “БДС” ще работят извънредно

 

 

Областната дирекция на МВР в Русе е създала организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на региона в периода на подготовката и провеждането на Парламентарните избори на 4 април 2021 година. 

В ОДМВР – Русе е сформиран и работи Оперативен щаб, който ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

Изпълнява се утвърден план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове.

Полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили проверки на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. Предоставени са указания и са извършени инструктажи за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

На 3 и 4 април над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта – ОДМВР-Русе, РДПБЗН-Русе, Жандармерия и Гранична полиция ще имат ангажименти, свързани с изборния процес. Голяма част от тях ще са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и подвижните избирателни секции, които на тези избори ще са близо 350 броя (в това число са традиционните стационарни СИК; подвижните секции, осигуряващи вота на трудноподвижни лица; подвижни секции за гласуване на карантинираните лица; стационарните в лечебните заведения и отделно такива в ковид отделенията; в домове и институции за социални услуги; др.), а останалите служители и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите.

Външната охрана на местата за гласуване, изборните книжа и специализираните устройства за електронно машинно гласуване ще бъде поета от служителите на МВР, след запечатването на изборните секции от СИК, от 18:00 часа в събота и ще продължи до приключване на гласуването в изборния ден – неделя, а след това е създадена организация за обезпечаване на съответните комисии до предаване на протоколите  в РИК, а впоследствие и до ЦИК.

 

 

НАПОМНЯМЕ!

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.
По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.
Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство.
В деня на вота ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта.


***

ЗВЕНАТА „БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ“ ПРИ СДВР И ОДМВР ЩЕ СЪДЕЙСТВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО НЕ ПРИТЕЖАВАТ ВАЛИДНИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ, ДА УПРАЖНЯТ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС В ДЕНЯ НА ИЗБОРИТЕ ЗА НС.

Служителите ще работят и на 04 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа; гражданите могат да подават искания за удостоверения до 19.00 часа***
До 05.04.2021 г. в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail [email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.  Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

 

02 апр 2021

Спад на престъпността и по-висока разкриваемост на регистрираните престъпления, снижаване на пътнотранспортния травматизъм, както и на регистрираните пътни инциденти отчита ОДМВР – Русе през 2020 г.

Десетки хиляди проверки на адреси и лица, стотици операции и ежедневен засилен контрол, изпълнение на специфични и неспецифични дейности и изключително натоварване на човешкия и материален ресурс на ОДМВР-Русе, бележи вече изтеклата една година в пандемия

   Във връзка с разразилата се в световен мащаб пандемия от разпространение на заболяването COVID-19, причинено от коронавирус, през месец март м.г. в страната ни бе обявено извънредно положение, последвано от въвеждането на редица мерки и периоди на ограничения, специфични задължения и дейности, реализирани от институциите в страната и всички граждани.

В тази връзка структурите на Областната дирекция на МВР-Русе в целия регион, през последната една година имаха своите специфични задачи и неспецифични ангажименти, които приоритетно белязаха работата на служителите от вътрешното ведомство и ангажираха изключително голям човешки и материален ресурс на областната дирекция.
Ръководството на ОДМВР – Русе създаде организация и мобилизира всички средства, с които разполага, за да подпомогне населението, държавните и регионалните институции, във връзка с координирането и реализирането редица дейности за ограничаване на разпространението на коронавируса.
Общата цел бе да се защити живота и здравето на българските граждани, да се извършва контрол и да се съдейства за спазване на противоепидемичните мерки.

В цялата област се извършваха полицейски проверки, включващи строг контрол по спазването на въведените мерки, според указанията в заповедите на Министерството на здравеопазването и решенията на Областния щаб, като спрямо нарушителите се прилагаха съответните законови средства – издаваха се устни разпореждания, съставяха се предупредителни протоколи, а при явни нарушения се прилагаха правомощията на служителите по чл. 209а, ал. 1 от Закона за здравето, като се съставяха актове. В ОДМВР-Русе също се отработваха и сигнали, подадени от граждани, за нарушения на мерките – в големите търговски обекти, в обществени сгради, в градския транспорт и т.н. Всяка информация са проверяваше, а при установяване на нарушения са предприемаха съответните действия по компетентност.

За целия период от началото на кризата и до момента бе завишен и контролът по спазване на карантинните режими, като служителите на ОДМВР – Русе и сега продължават да извършват ежедневни проверки на лица, на които са издадени предписания от РЗИ, в това число установени болни и техни контакнтни лица, като само проверяваните регистрирани болни до момента са близо 11 000.
При констатирани нарушения на тези режими в подразделенията на областната дирекция са образувани преписки и досъдебни производства, с оглед изясняване на извършено престъпление по чл.355 от НК. Материалите се докладвани по компетентност в Районна прокуратура – Русе.

До края на 2020 година досъдебните производства, образувани и водени за престъпления по чл. 355 от НК и такива за престъпления свързани с въведеното извънредно положение на територията на Република България по повод епидемичната ситуация от остър респираторен синдром „Коронавирус 2019-nCoV" са 82 броя. Водените производства са основно за нарушаване на противоепидемичните мерки, свързани с неоснователно преминаване през създадените КПП, както и заради нарушаване на режимите на карантина.

Успоредно с това, до сега от ОДМВР – Русе са издадени и над 400 наказателни постановления за констатирани нарушения, свързани с епидемиологичната обстановка и въведените забрани и ограничения.

Не малко усилия бяха положени от ОДМВР-Русе във връзка с подобряване административното обслужване на гражданите в условията на пандемията. Ограниченията и въведените специфични мерки наложи реорганизация на тези процеси, но благодарение на положените усилия от всички служители това не повлия на качеството на предоставяните от областната дирекция административни услуги. Например по отношение на дейностите свързани с издаване на лични документи ОДМВР- Русе бе първата дирекция въвела улеснението за граждани да се ангажира час за посещение на звеното БДС, чрез предварително записване по телефон.

Независимо от натоварването в структурите на ОДМВР – Русе, през последните 6 месеца областната дирекция бележи значителен ръст по отношение на показателя „състояние на престъпност и разкриваемост“ и заема водещо място по този показател, сред останалите областни дирекции в националната статистика. Освен това Русенска област се характеризира с едно от най-ниските нива на престъпност в страната.

Като цяло през изминалата 2020 година дейността на ОДМВР – Русе, в своята специфика, отбеляза редица положителни тенденции:

  • Повишаване на разкриваемостта по всички показатели;
  • Спад в регистрираната престъпност;
  • Намаляване на регистрираните тежки пътнотранспортни произшествия, както и на броя на пострадалите и загиналите граждани;
  • Значителен спад в броя на извършените противообществени прояви от малолетни и непълнолетни лица;
  • и други.

    Публикуваме акценти от изготвените материали - отчетни и статистически данни за 2020 година, вижте в линковете:

АНАЛИЗ НА ДЕЙНОСТТА НА ОД МВР-РУСЕ ПРЕЗ 2020 г.

ПЪТНОТРАНСПОРТНА ОБСТАНОВКА И ДЕЙНОСТИ СВЪРЗАНИ С БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО В РЕГИОН РУСЕ - за периода от 01.01.2020 г. до 31.12.2020 г.

 


 

Въвеждането на извънредно положение с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. , по повод пандемията от COVID–19, беше неочаквано и без прецедент в новата ни история. След повече от година, извънредната обстановка е факт и в момента (до 13.05.2020 г.) и освен сериозна криза, то все още продължава да бъде сериозно предизвикателство, както и „тест“ за всички нас - за способността на гражданите и на институциите да взаимодействат, за да оцелеят и да се възстановят с поносими човешки, хуманитарни, материално-икономически и ценностни загуби.  Затова една от най-важните и изключително съществени роли в тази ситуация се пада на органите на реда – за защита живота и здравето, за запазване на правовия ред.01 апр 2021

ЗВЕНАТА „БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ“ ПРИ СДВР И ОДМВР ЩЕ СЪДЕЙСТВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО НЕ ПРИТЕЖАВАТ ВАЛИДНИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ, ДА УПРАЖНЯТ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС В ДЕНЯ НА ИЗБОРИТЕ ЗА НС

Служителите ще работят и на 04 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа; гражданите могат да подават искания за удостоверения до 19.00 часа

 

 

В седмицата преди 04 април 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 30 март 2021 г. до 03 април  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 03.04.2021 г. (събота) и на 04.04.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР;
Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;
В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 04 АПРИЛ 2021 Г.


 

 

29 мар 2021

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО