МВР

ОД Русе

 

ДВАМА РЪКОВОДНИ СЛУЖИТЕЛИ НА ОДМВР – РУСЕ СА НАГРАДЕНИ С ПОЧЕТНИ ЗНАЦИ НА МВР, ПО СЛУЧАЙ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ВЪТРЕШНОТО ВЕДОМСТВО

 

 

107 служители от ОДМВР-Русе са наградени по случай празника на МВР за постигнати високи резултати, за съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов „за постигнати трайни резултати, безукорно поведение, проявена инициативност и висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения и по случай професионалния празник на МВР – 5 юли“ се награждават двама служители на ОДМВР Русе с отличие „ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МВР – ІІІ СТЕПЕН“. Това са:

Комисар Божидар Петков Тодоров, началник на отдел „Охранителна полиция“, той и началник на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ в ОДМВР – Русе

Главен инспектор Петър Петров Ванев, началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Русе

Със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов  „за високи резултати в служебната дейност, конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения с „колективна парична награда“ се награждават служителите от група „Специализирано тактическо звено за бързи действия“ при ОДМВР – Русе

Административният секретар на МВР, на основание Закона за държавния служител и във връзка с професионалния празник на МВР, награждава с „Грамота“ трима държавни служители от ОДМВР – Русе: един от сектор „Български документи за самоличност“ и трима от отдел „Административен“.

 

От директора на ОДМВР – Русе са наградени:

  • Румен Добрев, служител в група „Оперативна дежурна част“ при ОДМВР – Русе, за проявена инициативност, постигнати високи професионални резултати и дългогодишна служба в структурата, с „обявяване на благодарност и парична награда“;
  • С „писмена похвала“ - 11 служители от отдел „Криминална полиция“ (7 от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и 4 от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“); един от „Охранителна полиция“; двама от отдел „Разследване“; 7 от група „Оперативна дежурна част“; 6 от сектор „БДС“, 4 от отдел „Административен“; 34 от Първо РУ и 31 от Второ РУ.


Със заповед на началника на отдел „Охранителна полиция“ с „
писмена похвала“ са наградени трима служители от сектор „Пътна полиция“.

 

 

 

07 юли 2020

БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЪРЗИТЕ, ТОЧНИ И ПРЕЦИЗНИ ДЕЙСТВИЯ НА ПОЖАРНИКАРИТЕ БЕ СПАСЕНА ЕДНА НАЙ-ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ СГРАДИ В НАШИЯ ГРАД - НА РУСЕНСКАТА ОПЕРА ​

 

На 06.07.2020 г. в 15:27 часа в главния оперативен център на РДПБЗН – Русе, чрез тел. 112,  е получено съобщение за пожар в Държавна опера Русе, намираща се на адрес пл. „Света Троица“ 7. Към мястото на инцидента незабавно са изпратени пет екипа с  противопожарни автомобили и автомеханична стълба, а впоследствие допълнителни сили и техника. При пристигане огнеборците са установили, че произшествието е възникнало на покрива на сградата, където са били извършвани ремонтни дейности. Персоналът в сградата и работниците са се били евакуирали, като на покрива е останал един от работниците, който минути по-късно е спасен от пожарникарите невредим от горящия покрив, с помощта на стълбата. На място веднага е сформиран временен оперативен щаб, ръководен от директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Русе комисар Валентин Красналиев. Изключено е електрическото захранване, осигурено е постоянно водоснабдяване, районът е отцепен бързо от еипи на полицията, като са създадени добри условия за разполагане на противопожарната техника, получено е съдействие и от служители от Община-Русе, които са освободили ограничителните прегради за достъп към площада.

След разузнаване на обстановката, с цел ограничаване на разпространението на огъня, са въведени няколко гасителни и охранителни линии от три различни посоки. Пожарът е локализиран около 18 часа, в рамките на покрива над сцената, след което са извършвани действия по доизгасяване до 21 часа, а след това разчистване и дежурство на местопроизшествието до 8 часа тази сутрин.

Причините за възникване на пожара предстои да бъдат изяснени от разследващите органи. Днес ще бъде извършен оглед от оперативна-дежурна група от служители на ОДМВР – Русе и експерти от РДПБЗН – Русе.

Пострадали граждани и служители при инцидента няма. Нанесени са щети по покрива на сградата. Благодарение на бързите, точни и прецизни действия на служителите не е допуснато разпространение на пожара и нанасяне на по-значителни щети на една от най-емблематичните сгради в нашия град. В операта се помещават – зрителна зала с 430 места, малка репетиционна зала, няколко гардеробни, помещения с декори, музикални инструменти, архив, административни помещения и т.н., които благодарение на усилията на пожарникарите са останали непокътнати от огъня, както и фасадата.

Работата на огнеборците е продължила самоотвержено, без прекъсване до сутринта, като са работили в среда с висока температура и падащи горящи отломки от дървената покривна конструкция. В действия са участвали – два екипа на Първа РСПБЗН с два автомобила и автомеханична стълба, два екипа от Втора РСПБЗН, два екипа от Сектор СОД, като са привлечени и свободни от дежурства служители, както и техника – работили са общо 38 пожарникари и 9 единици техника.

 

 

 

 

 

07 юли 2020

Продължават усилията на русенските пожарникари за локализиране на огъня, възникнал в градската опера

Към момента няма данни за пострадали, евакуиран е един работник. Осигурено е постоянно водоснабдяване, районът е отцепен от органите на реда

 

 

Днес малко преди 15:30 часа, в оперативния център на русенската пожарна служба, чрез тел. 112,  е получен сигнал за пожар в подпокривното пространство на операта в града. Към мястото на инцидента незабавно са изпратени пет пожарни екипа. Минути по-късно от горящия покрив е евакуиран един работник.
На място е създаден временен оперативен щаб, ръководен от директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Русе. Осигурено е постоянно водоснабдяване, районът е отцепен от органите на реда.
В помощ на огнеборците, впоследвстие са изпратени още сили и техника от службите на РДПБЗН - Русе.  Действията на място продължават.

 

06 юли 2020

СПЕЦОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ, ДЪРЖАНЕТО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА СЕ ПРОВЕДЕ В РУСЕНСКО ​

Действията са реализирани под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Русе

 

 

 

 

Под надзора на Окръжна прокуратура град Русе на първи юли бе проведена поредната специализирана полицейска операция на ОДМВР – Русе, по противодействие на битовата престъпност, държането и разпространението на наркотици. В акцията участваха служители от Първо и Второ РУ, и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Русе. Действията са реализирани на територията на гр. Русе и други населени места в  област Русе.

В хода на операцията са извършени редица оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия - претърсвания и изземвания в апартаменти, къщи и други имоти, установяване на лица, съпричастни към криминални деяния и други закононарушения, както и други проверки, свързани с компетенциите на полицейските органи.

При претърсванията в 7 имота – четири на адреси в Русе и още три в села в областта, са установени 5 лица, имащи отношение към престъпна дейност, като са намерени и иззети общо около 100 грама зелена тревна маса, реагираща при полеви тест на марихуана, също мобилни телефони, техника и други вещи. Проведени са множество разпити и други следствени действия. Работата по случая продължава в хода на образувано досъдебно производство, като всички действия по разследването се докладват на Окръжна прокуратура - Русе.

Две от лицата, мъже на 24 г. и 35 г., са привлечени в качеството им на обвиняеми и са задържани за срок от 72 часа с постановление на прокуратурата. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава, както и издирването на други лица, съпричастни към извършените престъпления. 

03 юли 2020

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО