МВР

ОД Русе

 

23 сеп 2021

НАПЪЛНО ОБНОВЕНАТА И МОДЕРНИЗИРАНА СГРАДА НА ПЪРВА РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ В РУСЕ БЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТА ДНЕС С ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ

 

 

 

С тържествена церемония днес бе открита обновената по европроект сграда на Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе. Събитието се състоя в двора на пожарната служба, намираща се на бул. Трети март 23 в град Русе.

На събитието присъстваха зaместник-миниcтъpът нa вътрешните работи Eнчo Mиpчeв, oблacтният yпpaвитeл на Русе Бopиcлaв Бългapинoв, ĸмeтът на Русе Πeнчo Mилĸoв, pъĸoвoдитeлят нa Дeпapтaмeнтa зa извънpeдни cитyaции в Pyмъния Paeд Apaфaт, председателят на Окръжен съвет – Гюргево Димитру Беиану, главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Лили Ганчева изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион Данубиус, pъĸoвoдитeли и служители от структури в полицията и пожарната oт Pyce и Гюpгeвo, медии и други гости.

Церемонията продължи с  водосвет за здраве и благоденствие по повод откриването на новата сграда, отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.
В програмата се включиха деца от фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ при русенския Общински детски център за култура и изкуство, с художествен ръководител Нели Гарвалова.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, в качеството си на бенефициент 2, от 30 март 2017 изпълнява проекта „Инвестиции за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“ (ISR), финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния – България 2014 - 2020 чрез Европейският фонд за регионално развитие в партньорство с Окръжен съвет Гюргево. Общата стойност на проекта е 5 059 800,84 евро, от която 2 128 850,21 евро за ГДПБЗН-МВР. Управлението на проекта беше възложено на екип от РДПБЗН-Русе с участие на трима експерти от ГДПБЗН. Основната цел на проекта е да се подобри съвместното управление на  риска в трансграничния регион.

„С радост участвам в днешната церемония.  За ръководството на МВР е чест и удовлетворение откриването на реновиран обект, който отговаря на всички съвременни изисквания.“ заяви зам.-министър Енчо Мирчев. Той подчерта, че професията на пожарникаря е изпълнена с рискове, трудности и предизвикателства, а да спасяваш човешки животи и да защитаваш здравето и имуществото на хората е сериозна отговорност. Затова добрата подготовка и условията на труд са изключително важни. „Предвидените инвестиции в Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе осигуряват по-високо ниво на оперативност и обучение на работещите в нея общо 49 служители, както и по-ефикасна реакция на произшествията. Основната цел на този проект е да се подобри съвместното управление на риска в трансграничния регион. Приблизително 515 000 жители на България и Румъния ще бъдат облагодетелствани от подобрените действия в управлението на риска. От тях близо половината са жители на област Русе.“, обясни още Енчо Мирчев

„Пpeди 15 гoдини, ĸoгaтo cи cтиcнaxмe pъцeтe c ĸoлeгитe oт Pyмъния, нe oчaĸвax, чe caмo cлeд 10 гoдини Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия щe ни пocoчи ĸaтo eдин дoбъp пpимep. B paмĸитe нa тeзи 15 гoдини ycпяxмe дa инвecтиpaмe пoвeчe oт 29 млн.лв. caмo зa Бългapия – пapи, oтишли зa зaщитa нa нaшeтo нaceлeниe, пoдoбpявaнe нa тяxнoтo oбyчeниe и зa пo-дoбpa личнa зaщитa нa пoжapниĸapитe и cпacитeлитe. Teзи, ĸoитo пoзнaвaт инвecтициoнния пpoцec, знaят, чe в Бългapия в мoмeнтa нaй-тpyднo ce зaвъpшвa пpoeĸт, cвъpзaн cъc cтpoитeлcтвoтo. Taĸa бeшe и тyĸ, нo ycилиятa, aнгaжимeнтитe, oтгoвopнocтитe, aĸo щeтe и нaтиcĸът oт нaшитe pъĸoвoдитeли, дaдe дoбъp peзyлтaт – тaзи xyбaвa cгpaдa“, ĸaзa Главен ĸoмиcap Hиĸoлaй Hиĸoлoв.

 „Присъстваме на откриването на една инвестиция, която не само ще бъде в полза на местните жители на двата съседни региона Русе и Гюргево. Трансграничните проекти имат изключително голяма полза и една от задачите им е да елиминират всякакви граници между нас, защото трябва да признаем, че  за извънредните ситуации граници не съществуват. И съм убеден, че независимо в коя от двете страни възникне такава ситуация, всеки един от нас ще помогне на другия.“, заяви председателят на Окръжен съвет Paeд Apaфaт. Той допълни още, че се надява това сътрудничество да продължи и в бъдеще, както и че няма да бъде ограничено само в нашите два региона.

Основните дейности по проекта от страна на ГДПБЗН- МВР включват ремонт и реконструкция на сградите на Първа РСПБЗН-Русе с прилежащия терен с  обща площ 6878м2,  заедно с всички законоустановени съпътстващи дейности. Подобренията на сградата включват: видеонаблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестяване, мълниезащита, енергийно ефективно електрическо оборудване, система за използване на енергия от възобновяеми източници чрез монтирани соларни панели, енергийно-ефективна вентилационна система използваща рекуперация на входящия въздух, използвайки енергията на изходящия. Направено е цялостно обзавеждане на всички помещения. Предвидени са и са изпълнени мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградата. Положена е външна топлоизолация, подменена е дограмата, Изградени са нови двускатни покриви от термопанели. Изцяло са подменени електрически и ВиК инсталации. Изградени са системи за периметрова охрана, видеонаблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестяване, мълниезащита, озвучаване. За цялата сграда е предвидено енергийно ефективно електрическо оборудване, включително вътрешното и външното осветление. Изградена е система за използване на енергия от възобновяеми източници чрез монтирани соларни панели. Изградена е и възможност за използване на природна газ, както за отопление на гаража, така и за подгряване на битова гореща вода. Сградата е изцяло климатизирана. Изградена е енергийно-ефективна вентилационна система използваща рекуперация на входящия въздух, използвайки енергията на изходящия. Подменени са всички настилки в сградата и на прилежащия терен. Изпълнено е паркоустрояване и озеленяване.Предвидено е цялостно обзавеждане на всички помещения.

Церемонията завърши с вдигане на знамената пред официалния вход на сградата и прерязване на лентата от представителите на двете страни по проекта, след което се проведоха демонстрации с щурмова стълба.

По време на събитието стана ясно, че обнoвeнaтa и мoдepнизирана cгpaдa нa Πъpвa районна служба на пoжapнaта в Pyce участва в националната надпревара за нaгpaдaтa „Cгpaдa нa гoдинaтa 2021“. Това oбяви директорът на ГДПБЗН – МВР гл.ĸoмиcap Hиĸoлaй Hиĸoлoв.

 

ЦЕНТЪР ЗА КОМПЛЕКСНО АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ГРАЖДАНИ ЗАРАБОТИ В РУСЕ

Днес кметът на Община Русе Пенчо Милков и директорът на Областна дирекция на министерството на вътрешните работи в Русе старши комисар Мирослав Дамянов дадоха официален старт на първия по рода си в страната административен център
Иновативен център за комплексно административно обслужване на граждани, в който ще се предоставят услуги от ОДМВР – Русе и Община – Русе, бе официално открит днес в крайдунавския град. Toй ce нaмиpa в блoĸ 4 в жк „Дpyжбa 3“ в Русе и се предвижда да осигури по лесен достъп до тези услуги на над 30 % oт житeлитe нa гpaдa, живещи в близките квартали. За откриването на центъра присъстваха ĸмeтът на Русе Πeнчo Mилĸoв, диpeĸтopът нa OДMBP-Pyce cтарши ĸoмиcap Mиpocлaв Дaмянoв, предишният директор на областната дирекция Teoдop Aтaнacoв, пo чиeтo вpeмe e стартирал проекта и началникът на Първо РУ гл. инспектор Пламен Първанов.

Директорът на ОДМВР – Русе ст. комисар Дамянов откри новия център с думите, че той е създаден в услуга и за удобство на гражданите и е резултат от съвместните усилия на двете институции, положени след зараждането на идеята за проекта през 2019 година, като реализирането му е пример за едно изключително добро взаимодействие между общината и областната дирекция.

Центърът ще предоставя на хората услуги в три основни направления:

  1. Български документи/ОДМВР – Русе/ - гражданите ще могат да подават заявления за издаване и да получават готови лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС; справки и информация;
  2. Административни услуги по гражданско състояние /Община – Русе/
  3. Обществен ред и сигурност /Първо РУ при ОДМВР – Русе/ - в центъра ще се помещава приемна на служители от Първо РУ в Русе.


Aнeтa Бeжaнова, нaчaлниĸ нa ceĸтop “БДC” в ОДМВР – Русе разказа, че само за времето от стартиране на работата на центъра вчера, през новооткритите гишета вече са преминали около 30 човека. Тя поясни, че в центъра ще се предоставят всички услуги, които се предлагат и в централното звено, намиращо се в сградата на дирекцията на бул. Скобелев 49 – подаване на заявления и получаване на лични ĸapти, пacпopти и свидетелства за управление на МПС, като ще се приемат поръчки за обикновена и бърза услуга. Въведените улеснения за жителите на Русе и областта ще важат и в този център – в него, както и във външните районни управления, ще могат да се обслужват всички желаещи с постоянен адрес на територията на областта.
Нaчaлниĸът нa oтдeл “Гpaждaнcĸo cъcтoяниe” в oбщинaтa Aлбeнa Apcoвa, от своя страна обясни, че по отношение на услугите предоставяни от общината в новооткрития център, cъщo щe има възмoжнocт дa ce вaдят вcичĸи дoĸyмeнти, ĸoитo до момента ce издaвaт в инфoцeнтъpa нa пл. “Cвoбoдa“, но засега щe ce изпълнявaт основно oбиĸнoвeни пopъчĸи, a само зa няĸoи ycлyги и бъpзи. Гражданите ще могат да си извадят - aĸт зa paждaнe, yдocтoвepeниe зa нacлeдници, yдocтoвepeниe зa нacтoящ и пocтoянeн aдpec и и т.н.
Кметът Милков допълни, че предстои в центъра да се разкрие и гишe зa заплащане нa мecтни дaнъци и тaĸcи, ĸoeтo ще е още едно значително улеснение зa жителите на близките квартали.
Началникът на Първо РУ гл. инспектор Първанов даде информация по отношение на работата на служителите от ръководеното от него районно управление, на чиято територия е кв. „Дружба“. Показано бе, че в центъра се помещава и приемна на полицията, където служители от Първо РУ в Русе ще съдействат на колегите си от сектор БДС по административното обслужване и административно-наказателната дейност, както и на гражданите по противодействие на престъпността и охрана на обществения ред, като ще се приемат жалби и заявления.

 

ВНИМАНИЕ!!!

Административното обслужване на гражданите в новия център в жк „Дружба“ /също като вече създадената организация в сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР-Русе, в звеното, намиращо се в сградата на бул. Ген. Скобелев 49/, ще се осъществява СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСАН ЧАС НА ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР 082/88 22 88

 

21 сеп 2021

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ОБНОВЕНАТА СГРАДА НА ПЪРВА РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” В РУСЕ

Четвъртък, 11:30 часа

 

 

С тържествена церемония и църковен водосвет в четвъртък, 23 септември 2021 г., ще бъде открита обновената по европроект сграда на Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе.

Предвижда се събитието да започне в 11:30 часа в двора на пожарната служба, намираща се на бул. Трети март 23 в Русе.

 

При спазване на епидемиологичните мерки на здравните власти, събитието ще бъде открито за представителите на средствата за масово осведомяване, бивши и настоящи служители на пожарната.

 

 

 

 

*********************************************************

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, в
качеството си на бенефициент 2, от 30 март 2017 изпълнява проекта
„Инвестиции за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“ (ISR),
финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния – България 2014 - 2020
чрез Европейският фонд за регионално развитие в партньорство с Окръжен
съвет Гюргево. Общата стойност на проекта е 5 059 800,84 евро, от
която 2 128 850,21 евро за ГДПБЗН-МВР. Управлението на проекта беше
възложено на екип от РДПБЗН-Русе с участие на трима експерти от
ГДПБЗН.
Основната цел на проекта е да се подобри съвместното управление на
риска в трансграничния регион.

21 сеп 2021

ПЪРВИЯТ ПО РОДА СИ В СТРАНАТА ЦЕНТЪР ЗА КОМПЛЕКСНО АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ГРАЖДАНИ ОТВАРЯ ВРАТИ В РУСЕ

 

Утре Община Русе и Областна дирекция на министерството на вътрешните работи – Русе ще открият официално първия по рода си в страната ЦЕНТЪР ЗА КОМПЛЕКСНО АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ НА ГРАЖДАНИ.

Центърът, намиращ се в блок 4 в русенския квартал „Дружба - 3“, ще предоставя на хората услуги в три основни направления:

  1. Български документи/ОДМВР – Русе/ - гражданите ще могат да подават заявления за издаване и да получават готови лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС; справки и информация;
  2. Административни услуги по гражданско състояние /Община – Русе/
  3. Обществен ред и сигурност /Първо РУ при ОДМВР – Русе/ - в центъра ще се помещава приемна, където служители от Първо РУ в Русе ще съдействат на колегите си от сектор БДС по административното обслужване, както и на гражданите по противодействие на престъпността и охрана на обществения ред.

 

Центърът ще бъде официално открит в 12:00 часа утре / 21 септември 2021 г. / от кмета на община Русе Пенчо Милков и старши комисар Мирослав Дамянов, директор на ОДМВР – Русе.

 

20 сеп 2021

ДВЕ КУПИ И ЧЕТИРИ МЕДАЛА ЗАВОЮВАХА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ НА КСТ „СПАРТАК“ ПРИ ОДМВР – РУСЕ В РЕПУБЛИКАНСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО СПОРТНО, ПРИЛОЖНО ОРИЕНТИРАНЕ И КРОС ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

 
 
От 8 до 11 септември 2021 г. в к. к. Златни пясъци се проведе 52-рото Републиканско първенство по спортно, приложно ориентиране и крос за мъже и жени служители на МВР.
Спортното събитие се реализира в изпълнение на утвърдения календар за 2021 г. на „Спортна асоциация – МВР“ (СА – МВР). В него взеха участие служители на МВР от всички подразделения в цялата страна, пенсионирани и бивши служители, и участници от клубове, членове на СА – МВР.

Първенството включваше следните дисциплини:
- Щафетно бягане;
- Приложно ориентиране със стрелба (малокалибрен пистолет);
- Класическа дистанция - индивидуален старт за жени и мъже;
- Лекоатлетически крос.


Отборът на ОДМВР – Русе /„КСТ Спартак” - Русе с ръководител доктор Венцислав Цветков, участва с 12 състезателя и завоюваха индивидуално 4 медала и отборно 2 купи
Купа за отборно трето място в дисциплината „Щафетно бягане ”, изпълнена в състав: Лидия Иванова, Радослав Пенев и Николай Халачев.
Купа за второ място от комплексно класиране на отбора на ОДМВР-Русе в дисциплините приложно ориентиране, класическа дистанция и щафетно бягане.

При индивидуалното класиране жени наградени и отличени са:
Мария Събева – 1 златен медал в дисциплината „Класическа дистанция”, 1 сребърен медал в дисциплината „Приложно ориентиране със стрелба (малокалибрен пистолет)” и 1 бронзов медал в дисциплината „Лекоатлетически крос”;
Росица Александрова – 1 бронзов медал в дисциплината „Класическа дистанция” и грамота за четвърто място в дисциплината „Лекоатлетически крос”;
Лидия Иванова – грамота за четвърто място в дисциплината „Приложно ориентиране със стрелба“.

При индивидуалното класиране мъже с грамоти се отличиха Николай Халачев, Йордан Генджов и Валери Петков.

 

17 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР РУСЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО