МВР

ОД Русе

 

Служители на ГДПБЗН и румънските им колеги провеждат практическо учение за действие при тежко земетресение в Румъния

По искане от румънска страна, специализиран модул за реакция и помощ при бедствия на ГДПБЗН отпътува за оказване на съдействие

 

 

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с румънските си колеги, провеждат практическо учение за действие при тежко земетресение в Румъния – Вранча. Целта е проверка на силите за реакция в случай на възникване на подобна ситуация. Специализиран модул на ГДПБЗН се изпраща за съдействие, по искане от румънска страна. Служители и техниката на 14 октомври в 12 часа преминават през ГКПП – Дунав мост.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов разясни учебната обстановка: предходния ден във Вранча, Румъния, е станало силно земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер, в резултата на което са разрушени стотици сгради, загинали са хора, има данни за хиляди други в неизвестност - пострадали, затрупани и т.н. По механизма за гражданска защита в ЕС в нашия национален център е постъпило искане с молба за съдействие от Румъния. На базата на това е оценена цялата обстановка, отчетено е, че на територията на страна също има засегнати региони, но имаме ресурс за справяне със ситуацията и, предвид постъпилата допълнителна информация през нощта за изключително тежката ситуация в Румъния, е взето решение за мобилизиране и изпращане на наши екипи – 40 служители с 8 единици техника.

Главен комисар Николов поясни, че това са хора, предварително подготвени за подобен вид мисии. Оборудвани са със съответните съоръжения – за издирване на затрупани хора, видео и аудио уреди, топлинни индикатори и други, за да могат да бъдат максимално полезни. Служителите са от подразделения на ГДПБЗН в София, Габрово, Монтана, Велико Търново, Пловдив. Учението се реализира в реално време, мобилизирането на служителите и организацията по отпътуването на модула за Румъния е извършено тази нощ. Директорът на ГДПБЗН използва случая да поздрави колегите си за изключително бързата реакция на екипите.

Ръководителят на екипа главен инспектор Радослав Стефанов от РДПБЗН – Габрово обясни, че екипът е бил мобилизиран късно тази нощ, подготвена е била техниката и оборудването, необходими за провеждането на учението. Изцяло съставът на модула е преминал предварително обучение за работа по механизма за гражданска защита на Европейската комисия. Съгласно европейските изисквания, част от служителите са завършили и специализирани курсове за комуникация и координация на тези международни екипи.

14 окт 2018

21-годишен мъж от Русе е задържан за извършеното тежко криминално престъпление в Русе

Министър Маринов и главният прокурор дадоха подробности около предприетото разследване, довело до установяването на извършителя, укрил се във ФРГ

 

Незабавно след сигнала за тежкото криминално престъпление с моя заповед и организация от заместник-главния секретар бяха насочени екипи от ГДНП, специализирани по тежки криминални престъпления, сформиран бе и щаб на място за изясняване на всички факти и обстоятелства около престъплението. Едновременно с това започна работа за издигане на версии за възможни мотиви, които да ни насочат към  евентуален  извършител, посочи министър Младен Маринов. В рамките на изясняването на всички факти и обстоятелства, е изготвен списък на лица от криминалния контингент, част от които са задържани в рамките на 24 часа с оглед  изясняване и изчистване на алибито им, а след  като не е потвърдена съпричастността им към престъпното деяние, са освободени. При извършения оглед на местопрестъплението са иззети множество находки и са назначени съответните експертизи, които да дадат веществени доказателства, водещи към извършителя. В следствие на тези оперативни и издирвателни действия бяха изведени няколко основни насоки,  а в хода на работата  стигнахме до 21-годишния мъж от Русе, който снощи късно бе задържан от немската полиция по наше искане при спазване  на всички изисквания за оперативно сътрудничество и сигурност. Вътрешният министър поясни, че задържаният е обитавал на адрес в Русе, близо до мястото на извършеното престъпление, има криминална регистрация по чл.  194 от НК – кражба на цветни метали. В рамките на работата са иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват пряко задържания с местопрестъплението и с жертвата. Част  от  експертизите са готови, дават  информация за извличане на ДНК материал  както негови, така и на жертвата. И към  момента продължава работата на специалистите от НИК по множеството назначени  експертизи,  така че очакваме още доказателства, свързани с извършеното брутално престъпление. Той уточни, че от самото начало на работа и до момента не е изключена нито една версия, свързана както с личния живот на убитата, така и с нейната професионална дейност.

За кратък период  от  време бе извършен огромна по обем работа при изключителна мобилизация на целия наличен ресурс на МВР и прокуратурата, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той благодари на всички служители на МВР, ангажирани в разследването на случая, на експертите и психолозите от вътрешното ведомство, на колегите си и на съдиите, както и на полицията на Федерална република Германия за пълното съдействие, оказано вчера в реално време в продължение на 6 часа до задържане на лицето. Главният прокурор даде висока оценка на изключителния професионализъм и начина, по който министър Младен Маринов е организирал провеждането на разследването по случая. В резултат на това бяха събрани множество доказателства за виновност на лицето, допълни Цацаров. Той съобщи, че на задържания са повдигнати задочно обвинения по две престъпления - първото  е изнасилване, за което законът предвижда от 10 до 20  години, второто - за умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин - престъпление за което НК предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор, или доживотен затвор без замяна. С оглед установения факт, че мъжът е напуснал границите на страната ни на 7 октомври в 14.02 часа през ГКПП-Дунав мост и установеното впоследствие негово местонахождение, са задействани всички механизми на международната правна помощ. Незабавно от Окръжна прокуратура – Русе  е издадена европейска заповед  за задържане, както и европейска заповед  за разследване, за събиране на доказателства с оглед вещите, които се намират в него при задържането му във ФРГ, обясни главният прокурор. Сега предстои  процедура по изпълнение на европейската заповед за задържане пред  германски съд, след което привеждане на лицето в България, повдигане и предявяване на обвинението, като междувременно се извършват всички необходими действия по разследването и не се изключва нито една версия. Само през вчерашния ден пред съдия са разпитани множество свидетели, включително и  колеги и близки на жертвата.  На този етап  не може да се твърди, че убийството е свързано с професионалната дейност на жертвата, но задържането на извършителя в никакъв случай не означава преустановяване на работата по всички възможни версии, уточни още Цацаров.

Премиерът Борисов също изрази своята благодарност към всички служители, работили по случая,  както и към трите федерални провинции, които се включиха в разследването. Той потвърди даденото обещание за отпускане на допълнителни средства за осъвременяването на НИК и оборудването му с най-добрата техника.  Министър-председателят бе категоричен, че към всяко разследване, към всеки сигнал МВР и прокуратурата се отнасят с изключително внимание и заслужават адмирацията на обществото.

 

10 окт 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО