МВР

ОД Русе

 

21 юни 2018

ПЪТНИТЕ ПОЛИЦАИ ОТ РУСЕ И ГЮРГЕВО ОТНОВО ЗАПОЧВАТ СЪВМЕСТНИ КОНТРОЛНИ ПРОВЕРКИ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО В ДВЕТЕ ПОГРАНИЧНИ ОБЛАСТИ

Работата на смесените българо-румънски полицейски екипи, по пътищата от двете страни на Дунав мост, стартира от 22 юни 2018 година

 

 

Смесени екипи пътни полицаи от България и Румъния отново ще осъществяват съвместни контролни проверки по безопасността на движението през летните месеци на тази година. Работата на българо-румънските полицейски екипи, по пътищата от двете страни на Дунав мост, стартира от утре, 22 юни 2018 година.

По време на работна среща, между началниците на двете пътни полицейски служби от Русе и Гюргево - главен инспектор Михаил Манов и комисар Марин Попеску (на снимката), са били обсъдени и уточнени предстоящите съвместни дейности, организацията за работа на екипите, графици, маршрути и т.н. Предвидено е на 22 юни по обед, на граница между България и Румъния, на Дунав мост, да се осъществи първата размяна на служители от пътните полиции на двете съседни държави.

Тази съвместна дейност е вече традиция за служителите от двата погранични района през последните 8 години. Тя е основана на взаимния позитивен опит и дългогодишни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 година в гр. Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния“ .

Смесените екипи, от двама униформени служители с полицейски автомобил, ще работят на територията на всяка една от страните – в двата съседни гранични региона Русе и Гюргево. Те ще бъдат ангажирани с контрола по спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението в съответната държава. Целта е осигуряване на пътната безопасност в празничните и почивни дни, с оглед очаквания интензивен трафик през летния туристически сезон, предимно от румънски и български граждани. Екипите ще патрулират и ще извършват контролни проверки по предварително изготвен и съгласуван график. Проверките ще бъдат насочени към контрол на скоростните режими, неправилното изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидност на документите на водачите, наличието на задължителните застраховки, пътни такси, техническата изправност на превозните средства и т.н.  

 

 

9 000 КЪСА ЦИГАРИ БЕЗ БАНДЕРОЛ ИЗЗЕХА ПОЛИЦАИ ПРИ ПОРЕДНАТА УСПЕШНА АКЦИЯ СРЕЩУ НЕЛЕГАЛНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА АКЦИЗНИ СТОКИ В РУСЕ

 

 

Вчера на територията, обслужвана от Първо РУ, бе проведена поредната акция на русенската полиция, насочена срещу нелегалното разпространение на акцизни стоки.
В хода на полицейските действия в района на Централния общински пазар в Русе, в момент на покупко-продажба на цигари без поставен български акцизен бандерол, са установени двама мъже на 55 и 69 години. В търговския обект, стопанисван от 69-годишния мъж, полицаите са намерили 10 стека, неразпечатани цигари без бандерол с марка "Corset“. Органите на реда са посетили и адрес, обитаван от 55-годишния мъж, където са намерени още над 30 неразпечатани стека с цигари от марките „Corset“, „Capital“ и „Fast“ ", повечето без поставен акцизен бандерол, а някои от тях със сръбски бандарол. Тютюневите изделия са иззети от полицията, като общото им количество е близо 9 000 къса. По случая в Първо РУ е образувано бързо производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Работата по разследването му продължава.

          

 

 

20 юни 2018

МЕСЕЧЕН БРИФИНГ В ОДМВР - РУСЕ

 

 

 

 

Ръководството на ОДМВР – Русе днес даде брифинг за журналисти.

На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР – Русе старши комисар Теодор Атанасов, главен инспектор Николай Кожухаров, началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и старши инспектор Стилиян Станев, началник група ОДПКПД в сектор „Пътна полиция“.

Темата бе: актуални проблеми по отношение на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред в Русенска област през тази година.

 

През първите пет месеца на 2018 г. едни от основните приоритети в работата на ОДМВР–Русе са  били противодействието на битовата престъпност, особено в малките населени места, противодействието на престъпленията против личността, кражби, грабежи, престъпления свързани с МПС и наркотични вещества, а също и престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз.

Към момента в ОДМВР-Русе са регистрирани 908 престъпления, което е намаление спрямо 2017 г., когато са били 944. Разкриваемостта е нараснала от 32.20 на 38.00 %. Най-голям структурен дял продължават да заемат престъпления против собствеността, които са 52.2 % от общо регистрираните . В сравнение с 2017 г. тяхната динамика се е запазила - съответно 474 регистрирани тази година и 471 миналата. Разкриваемостта им е нараснала от 26.96% до 29.54% тази година. При кражбите се забелязва намаление спрямо 2017 г. когато са били 367, а за 2018 г. 334. Разкриваемостта и през двата отчетни периода е близо 30 %. Динамиката се запазва и при извършените грабежи - 13 регистрирани през 2017 г. и 13 регистрирани през тази. Разкриваемата е нараснала от 23 до 25 %. Тези деяния са извършени предимно в областния град, имат уличен характер и не са установени случаи с причинени физически увреждания на пострадалите.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. В изпълнение на разпореждане на Главен секретар на МВР, от ноември миналата година се сформират мобилни екипи от служители на отдел „Охранителна полиция“, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Пътна полиция“ при ОДМВР – Русе. Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможността  пряко да информират полицията за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации. На брифинга днес бе отчетено, че до началото на месец май всяко едно от населените места в областта е било посетено от мобилен екип, като дейността по това направление продължава с повторни посещения.

Значителни успехи в противодействието на телефонните измами отчита дирекцията в Русе. Статистиката показва, че има голямо занижаване в регистрираните телефонни измами, като през миналата година са били регистрирани 30 телефонни измами и 11 опита за такива, а през 2018 година са регистрирани 11 и 3 опита. В резултат на ефективните действия на криминалистите тази година са били предотвратени щети на гражданите за над 50 000 лева.  Освен това с активното участие на русенските служители, работещи съвместно с колегите си от ГД “Национална полиция“ и други областни дирекции в страната, са реализирани и редица успешни операции по задържане на телефонни измамници, извършващи престъпленията и в други региони. Същевременно служителите на ОДМВР- Русе, от всички подразделения продължава активната разяснителна кампания сред населението в малките и по-големи населени места в областта.

Във връзка с работата по линия на престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз, служителите на ОДМВР – Русе отчитат положителни резултати, като например само през последния месец -  май 2018 година, са били установени и иззети 178 кг тютюн и 461 къса цигари, извършени са 28 специализирани операции на полицията, проверени са 67 обекта, 154 лица и 177 МПС, образувани са 4 дознания и една преписка.

Положителни са и тенденциите в работата по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици през изминалите пет месеца тази година - установени като извършители са 35 лица, образувани са 29 досъдебни производства, иззети са: 245 гр. марихуана, 19 гр. хероин, 291 гр. амфетамин, 20 гр. метаамфетамин, 2 гр. кокаин и над 30 таблетки екстази.

От началото на годината до края на месец май ОДМВР – Русе отчита известно подобрение по отношение на пътнотранспортната обстановка в региона.  През периода от 01.01.2018 г. до 31.05.2018 г. в Област Русе са регистрирани 405 ПТП, при 107 от тях са пострадали общо 143 души - 137 ранени и 6 загинали. В сравнение със същия период на 2017 г. общият брой на ПТП е намалял със 195, броят на ПТП с пострадали граждани е намалял с 44, а броят на пострадалите - ранени е намалял с 29. Броят на загиналите се е увеличил с един. За първите 5 месеца на годината служителите на ОДМВР-Русе, работещи по контрола на движението са установили 13 858 нарушения, като са съставени 3 821 акта,  3 671 глоби по фиш и 5 725 електронни фиша. За сравнение, през същия период на 2017 г. са установени 6 491 нарушения, съставени са 2 238 акта, 1 822 глоби по фиш и 2 120 електронни фиша. От 05.12.2017 г. на бул. "България" /бензиностанця „Лукойл"/ е поставена и функционира стационарна радарна установка за видеоконтрол и към момента от нея са заснети 60 107 нарушения за превишена скорост.

Благодарение на усилията на състава на ОДМВР – Русе, основно от „Охранителна полиция“, през тази година абитуриентските балове в Русенска област са преминали без произшествия и груби нарушения на обществения ред. Не са регистрирани и ПТП с участие на абитуриенти.

 

08 юни 2018

График за срещи и прием на граждани от мобилните екипи на ОДМВР-Русе през месец юни 2018 година ​През месец юни 2018 година мобилните екипи от ОДМВР-Русе ще осъществяват срещи и прием на граждани в населените местта в областта по следния график:

07.06.2018 г.

10:00-12:00 ч.

с. Бръшлен

07.06.2018 г.

13:00-15:00 ч.

с. Бабово

12.06.2018 г.

10:00-12:00 ч.

с. Божичен

12.06.2018 г.

13:00-15:00 ч.

с. Красен

21.06.2018 г.

10:00-12:00 ч.

с. Мечка

21.06.2018 г.

13:00-15:00 ч.

с. Пиргово

26.06.2018 г.

10:00-12:00 ч.

с. Николово

26.06.2018 г.

13:00-15:00 ч.

с. Червена вода
Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. По разпореждане на главния секретар на МВР, от месец ноември миналата година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможността  пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

 

05 юни 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО