МВР

ОД Русе

 

28 юли 2021

ПОЖАРО-ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА „ПОРТ БУЛМАРКЕТ“ СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС В РУСЕ

Екипи на Единната спасителна система проиграха действия при инцидент с изтичане на нa гaз пpoпaн бyтaн от цистерна

 

 

„Ликвидиране на възникнала авария на ЖП разтоварището на „Порт Булмаркет“ ЕАД с изтичане на втечнен въглеводороден газ - „пропан-бутан“ от жп цистерна“ бе темата на проведеното днес в Русе Пожаро-тактическо учение (ПТУ) на територията на „Порт Булмаркет“ ЕАД, собственост на „Булмаркет Груп“ ЕАД.

В действията при провеждане на учението участваха оперативните структури на РДПБЗН-Русе, ОДМВР – Русе, останалите основни съставни части на Единната спасителна система /ЕЕН112, БЧК, ЦСМП – Русе и т.н./, представители на ръководството за обекта, както и доброволци от сформираното доброволно формирование на Община Русе.

На място бе сформиран временен Оперативен щаб и проиграна координацията и взаимодействието между отделните екипите от ЕСС, работещи на терен, в синхрон с ръководството на обекта и доброволците в следната ситуация:

„В процес на разтоварване на ВВГ на жп разтоварището се разкъсва износената частично и с нарушена цялост гъвката връзка, свързваща цистерната и резервоарите на разтоварището, при което започва неконтролируемо изтичане на втечнен ВВГ. Поради неустановени причини не сработва и скоростният отсекател на жп цистерната, тип „Гестра“. Газовите сензори на Единна система за предотвратяване на аварии (ЕСПА), отчитат наличието на газ в концентрация над 20% от долна концентрационна граница на взривяемост (ДКГВ) и подава звуков и светлинен сигнал за опасност. В рамките до пристигане на първите екипи от ЕСС на терен се е образувал разлив от втечнен ВВГ с диаметър от около 20 метра и газов облак с формата наподобяващо яйце с размери около 40 на 50 метра.  Двама работници, намиращи се на мястото в момента на възникване на инцидента са силно обгазени и са с опасност за живота, а трети човек е по-леко пострадал. Има опасност ЖП цистерната да се разхерметизира и при попадане на случаен огнеизточник в съприкосновение с газовия облак да се взриви, което би довело до възникване на разкъсавания на основни и второстепенни тръбопроводи, разрушавания на носещи конструкции частично или пълно разрушение на сграден фонд и инфраструктура в и около зоната на възникналата авария. Съгласно разработения и действащ авариен план за обекта, при един евентуален взрив могат да бъдат засегнати голям процент от сградния фонд и инфраструктурата в широк радиус от точката на възникналата аварията, а в зоната попадат и други големи обекти. В тази връзка се извършва и проверка в оповестяването и информирането на евентуално засегнатите при такава ситуация /сигнализират се отговорниците на обекти, кметове или преставители на близките населени места и т.н./, с оглед предприемане на адекватни действия по евакуация или други действия за спасяване на живота и здравето на хората.“

 

„Целта на подобни учения е да се даде възможност за стиковане и подобряване на координацията между екипите на ЕСС, при такъв тип инциденти, които напоследък зачестиха и в региона.“, обясни  главен инспектор Веселин Марков – началник сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“ в РДПБЗН – Русе, който днес бе и ръководител на пожаро-тактическото учение. Той допълни още, че в хода на занятието се въвеждат и допълнителни елементи – ситуации /т.нар. вводни/, които да усложнят предваритело зададената обстановка, за да може максимално бързо и точно да се изчистят всички моменти в координацията на екипите, работещи на терен.

 

 

***Пожаро-тактическото учение се реализира в изпълнение на утвърдените цели за дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе за 2021 г. и утвърден тематичен план за провеждане на професионалното обучение на служителите от РДПБЗН-Русе.

ПОЖАРО-ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА „ПОРТ БУЛМАРКЕТ“ СЕ ПРОВЕЖДА В СРЯДА НА 28 ЮЛИ 2021 Г.

В изпълнение на утвърдени цели за дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе за 2021 г. и утвърден тематичен план за провеждане на професионалното обучение на служителите от РДПБЗН-Русе е предвидено на 28.07.2021 г. от 09:00 ч. да се проведе Пожаро-тактическо учение (ПТУ) на територията на „Порт Булмаркет“ ЕАД, собственост на „Булмаркет Груп“ ЕАД, на адрес бул.“Тутракан“ №100 в град Русе.

Темата на ПТУ е „Ликвидиране на възникнала авария на ЖП разтоварището на „Порт Булмаркет“ ЕАД с изтичане на втечнен въглеводороден газ - „пропан-бутан“ от жп цистерна.

За провеждането на учението ще се включат оперативните структури на РДПБЗН-Русе, останалите основни съставни части на Единната спасителна система (ЕСС), представители на ръководството за обекта, както и доброволци от сформираното доброволно формирование на Община Русе.

На място ще се сформира временен Оперативен щаб, ще бъде проиграна координацията и взаимодействието между екипите от съставните части на ЕСС, работещи на терен, в синхрон с ръководството на обекта и привлеченото доброволно формирование на Община Русе.

27 юли 2021

ТEЖЪК ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ С ДВАМА ЗАГИНАЛИ НА БУЛ. БЪЛГАРИЯ В РУСЕ

Обновена информация

 

 

Тежък пътен инцидент е възникнал тази сутрин на бул. България в Русе, малко преди 7 часа. Произшествието е станало в района на пътен възел „Охлюва“, в платното посока София,  между тежкотоварен и лек автомобил. Сигналът е постъпил чрез тел. 112 в 06:56 часа.

Веднага към мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията и пожарната, както и екип на Спешна помощ, който е констатирал смъртта на двама души, пътували в леката кола.

На местопроизшествието тече оглед, предстои изясняване на причините и обстоятелствата, довели до ПТП.

Заради инцидента движението по булеварда е затруднено.

 Обновена информация

На 27 юли около 06:56 ч. в гр. Русе на бул. България, северно еднопосочно платно с три ленти за движение /в посока от ГКПП-Дунав мост към гр. Велико Търново/, на около 300 метра преди пътен възел „Охлюва“, при ясно време и суха пътна настилка за движение, лек автомобил „Шкода Скала“ с румънска регистрация, управляван от жена на 43 г., движещ се в средна лента за движение е предприел маневра завиване в обратна посока, при наличие на пътен знак В-23 „Забранено завиването в обратна посока“, при което е блъснат от състав от МПС с румънски регистрации, влекач “DAF“ с прикачено полуремарке “Krone“, управляван от мъж на 31 г., движещ се попътно в крайна лява лента за движение.

В резултат на ПТП на място са загинали водачката и пътник на 15 г., возещ се на предната дясна седалка.

Причините за възникване на ПТП са в процес на изясняване. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група на ОДМВР - Русе и съдебен лекар. По случая е образувано досъдебно производство.

Водачът на товарното возило е изпробван за алкохол и наркотични вещества, като пробите му са били отрицателни. На водачката предстои да бъде взета проба от съдебен лекар.

         

 

 

27 юли 2021

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ИМУЩЕСТВОТО ОТ КРАЖБИ ПО ВРЕМЕ НА ПОЧИВКА

 

Вече сме в разгара на летния сезон, отпуските и по-честите отсъствия от дома и логично, преди да тръгнем на път, възниква въпросът как да предпазим имуществото си от кражби, докато отсъстваме.

Независимо от предприеманите от органите на реда превантивни мерки за ограничаване извършването на подобни престъпления, опазването на личната собственост може да се осигури само със съвместни усилия от страна на полицията и на гражданите.

Експертите от ОДМВР – Русе препоръчват стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване на тяхното имущество, особено ако отсъстват за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и ценности, да се обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства и т.н. Те напомня още, че по време на летуване и отдих, у хората се създават условия за понижена бдителност и от това се възползват недобронамерени лица за извършване на други престъпления, като джебчийски кражби, на вещи от плажа, на телефонни апарати и други криминални деяния. Затова трябва да се проявява внимание при носенето на чанти, вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство.

Опитът на криминалистите показва, че често извършителите на домови кражби предварително проучват района и живущите. Търсят лесно достъпни жилища, отворени прозорци, отключена врата на входа на блока или апартамента, препълнена пощенска кутия, малка консумация на ток и др. Поставят отличителни знаци, за да проверят апартамента: зацапване или развалят уплътнението на вратата и следят за неговата позиция, поставят се клечки, хартийки (за да преценят дали се влиза в дома). Понякога се правят на ключари или други специалисти, за да получат достъп до жилището и разлепят по входовете телефона си или поддържат връзки с хора от охраняващия бизнес, услугите, куриерските фирми и така събират информация.

Специалистите препоръчват още по време на отсъствие от жилището да не се публикуват публично снимки и да не се вписва местоположението в социалните мрежи, тъй като това може също да е ориентир, че домът остава празен. Не е добре и да се разгласява публично /в блока или квартала/, че заминавате. Добре е, ако можете да се доверите на съседи да наблюдават жилището до завръщането ви.

През последните денонощия в ОДМВР – Русе има регистрирани няколко посегателства от жилища и други имоти, затова полицията в крайдунавския град отново напомня на гражданите някои от основните

МЕРКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ДОМОВИ КРАЖБИ.

 

 

26 юли 2021

РУСЕНСКИ ПОЛИЦАИ РАЗКРИХА ПЕЧАТНИЦА ЗА ПАРИ И ЛИЦАТА ПРОКАРВАЛИ В ОБРЪЩЕНИЕ НЕИСТИНСКИТЕ ПАРИЧНИ ЗНАЦИ

Задържани са двама мъже на 24 и 26 г. Работата по случая продължава под надзора на Окръжната прокуратура в Русе

 

 

От началото на тази година в полицията в Русе постъпиха няколко сигнала от граждани, касаещи осъществени с тях разплащания с неистински банкноти /с номинал от 50 лв/ в различни обекти в Русе. Във връзка с получените заявления в Първо РУ са образувани досъдебни производства, с оглед изясняване на информацията и евентуалните лица, замесени в тази дейност.

В хода на предприетите и проведени от криминалистите оперативно-издирвателни мероприятия, както и последвалите ги процесуално-следствени действия са установени лицата, съпричастни към изготвянето и разпространението на неистинските банкноти.

При действията на полицията са открити и иззети техническите средства, също необходимите консумативи и заготовки за осъществяване на тази дейност, както и банкноти със същите серийни номера.

Задържани са двама мъже от Русе на възраст 24 и 26 г.

Разследването се води за престъпления по чл.243, ал.1 и по чл. 244 от НК - за изготвяне на неистинки парични знаци и за прокарване в обръщение на нестинки парични знаци.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Русенска окръжна прокуратура. 

 

23 юли 2021

ЗА ОД НА МВР РУСЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО