МВР

ОД Русе

 

41-ГОДИШЕН РУСЕНЕЦ СЕ РАЗСЛЕДВА ОТ ПОЛИЦИЯТА ЗА НАРКОТИЦИ

 

41-годишен мъж е задържан за наркотици при акция на полицията в Русе, повдигнати са му обвинения и е с мярка за 72 часа. Действията по задържането са реализирани на 17 февруари около 08:50 ч. в гр. Русе, когато до бензиностанция на бул. Васил Левски служители на областната дирекция на МВР в Русе са спрели за проверка двама, движещи се с лек автомобил БМВ. Като водач на превозното средство е установен русенец на 41 г. и пътник на 30 години, също от Русе. В хода на проверката във водача е открита суха тревна маса, за която той заявил, че е марихуана с приблизително тегло около грам. Освен това мъжът е изпробван с техническо средство за употреба на наркотични вещества, като уредът е отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин.

Последвали са процесуално-следствени действия. При претърсване и изземване в жилището, обитавано от 41-годишния, служителите на реда са намерили и иззели различни видове наркотици: близо 60 хапчета със специфична форма, които са дали при тест реакция за "екстази"; бучка бяло кристалообразно вещество, реагиращо на "метамфетамин"; и суха тревна маса дала резултат за "марихуна", също така са открити боеприпаси, парична сума, пособия за разтегляне и мобилен телефон.

По случая е заведено досъдебно производство и работата по него продължава под надзора на Окръжна прокуратура - Русе. На 41-годишния е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа с повдигнати обвинения по чл. 354а, ал. 1, пр. 3 и 4, чл. 343б, ал. 3 и чл. 339, ал. 1 от НК.

 

 


19 фев 2021

ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР ЯВОР ЯНКОВ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ - НАЧАЛНИК НА ВТОРО РУ В РУСЕ

 

 

Със заповед на министъра на вътрешните работи за началник на Второ районното управление при ОДМВР – Русе е назначен главен инспектор Явор Янков. Главен инспектор Янков встъпи отново в длъжността, след приключване на мандата му в Мисията на Европейския съюз за погранична помощ на Молдова и Украйна.

Явор Янков е роден през 1974 г. в гр. Русе. Средното си образование е завършил в Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе, а висше в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в гр. Свищов. Професионалната му кариера е започнала в сектор „Борба с организираната престъпност“ в Русе, където служи от 1999 до 2010 година. В периода 2010 – 2015 година Янков е работил като задграничен представител на Министерството на вътрешните работи  на България в Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) – Букурещ. От 2015 до 2017 година е началник група в „Криминална полиция“ при Второ РУ, със заповед на министъра на вътрешните работи от 17 април 2018 година е назначен за началник на Второ РУ в Русе.  От декември 2019 до декември 2020 е изпълнявал длъжността – експерт по трансгранична престъпност, като е координирал дейността на работната група за противодействие на трафика на оръжие в Мисията.

Янков владее английски и руски език, ползва румънски и сръбски. Преминал е редица международни курсове и специализации в областта на правоприлагането и сигурността, по линия на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и на ФБР-САЩ, на BKA (Bundeskriminalamt) Германия и други.

Награждаван е многократно за постигнати високи резултати в служебната си дейност в страната и чужбина.

 

 

 

 


11 фев 2021

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО