МВР

ОД Русе

 

02 юли 2019

140 години от създаването на МВР ​На 5-ти юли 2019 г. се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./ На 5 юли 1879 година, с Указ №1 на Княз Александър Батемберг, е създадено Министерството на вътрешните дела в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов.

То започва да функционира от 5 юли 1879 г. когато с указ № 1 на княз Александър Батенберг се формира първото българско правителство. Негов министър-председател и министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. През същата година е създадена и местната структура на министерството - Окръжната полицейска инспекция - Русе.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация, народно здраве, ветеринарно дело, управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи, като ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

Историята на вътрешното министерство е история на ежедневния труд, подвизите, успехите, предизвикателствата и стремежите на неговите служители. История на дълга и себеотрицанието. През всичките 140 години служители на вътрешното ведомство са се борили с престъпността, опазвали са имота, живота и спокойствието на гражданите. Рискували са живота си, понасяли са лишения в името на закона, в името на сигурността и реда в страната.

От 1992 г. 5 юли – датата на създаването на Министерството на вътрешните работи на България се чества като официален професионален празник на хората, работещи във вътрешното ведомство. (Обявен е с Решение 79 на Министерския съвет от 28 февруари 1992 г. Празникът не се празнува през периода 1945-1992г. и по предложение на Националния полицейски синдикат през 1992 г. традицията се възобновява.)

 

Тази година служителите от Областна дирекция на МВР – Русе и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе ще отбележат професионалния си празник с няколко инициативи на 3 и 4 юли 2019 година.

 

3 юли 2019 г. -  от 09:00 до 12:00 часа

 • ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ В ОДМВР – РУСЕ И РДПБЗН – РУСЕ. Гражданите ще могат да посетят подразделенията на дирекциите в сградата на бул. Ген. Скобелев 49, да получат необходимата информация или да потърсят отговор на въпроси.  На разположение ще бъдат началниците на сектори и звена. Отворена за посетители, в същото време, ще бъде и сградата на Втора РСПБЗН – Русе, намираща се на бул. България 300.

   

 • ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ПОЛИЦЕЙСКА, ПРОТИВОПОЖАРНА И КРИМИНАЛИСТИЧЕСКА ТЕХНИКА И ОБОРУДВАНЕ – пред сградата на ОДМВР – Русе на бул. Ген. Скобелев 49.

  В двора на дирекцията (от страната на бул. Ген. Скобелев) ще бъдат разположени автомобили, техника и оборудване от: сектор „Пътна полиция“, сектор „Базова научно-техническа лаборатория“ и пожарната.

   

  4 юли 2019 г.

 • По традиция ще бъде проведена официална церемония пред монумента на Признателността към поколенията служители, посветили живота си в служба на обществото, намиращ се пред сградата на ОДМВР – Русе, бул. Генерал Скобелев 49. Ще се сформира представително униформено подразделение и ще се състои тържествено поднасяне на венци и цветя.
 • След церемонията пред сградата, в конферентната зала в ОДМВР – Русе ще се проведе тържествено събрание на служителите от ОДМВР-Русе по случай професионалния празник и 140 години от създаването на вътрешното ведомство.
 • В навечерието на професионалния празник на МВР – 5 юли, в Регионален исторически музей – Русе ще се състои официално откриване на ИЗЛОЖБА „СПАСЕНО НАСЛЕДСТВО“ - в 14:00 часа на 4 юли (четвъртък) 2019 г.

Изложбата, озаглавена "Спасено наследство", представя 189 находки, предадени в Регионален исторически музей – Русе със съдействието на Областна дирекция на МВР – Русе. Нейна основна цел е да покаже едни от най-представителните културни ценности, съхранени при борбата с иманярството и нелегалния трафик, благодарение на дейността на МВР. Въз основа на високата им художествена стойност, те успешно са вписани в постоянните експозиции на музея.


Изображения

 03 юли 2019 | 11:28