МВР

ОД Русе

 

15 май 2019

УЧЕНИЦИ ОТ ОБЛАСТТА ЩЕ ПРЕМЕРЯТ СИЛИ В ТРАДИЦИОННИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ „МЛАД ОГНЕБОРЕЦ“ В РУСЕ

Тази година се отбелязват 20 години от създаването на Младежките противопожарни отряди ​

 

 

В петък, 17.05.2019 г., ще се проведе областният кръг на традиционните състезания “Млад огнеборец” в Русе. До него достигнаха общо седем отбора, ученици от градовете Русе, Бяла, Ветово, Сливо поле и Две могили. Те ще се състезават в две дисциплини: „400 метра щафетно бягане с препятствия“ и „Бойно разгръщане на състезателна пътека”. Отборът, класирал се като първенец - областен победител, ще вземе участие в юбилейното ХХ републиканско първенство, което ще се проведе в периода 31 май - 3 юни 2019 г. в курортен комплекс Албена.

 

Програмата на състезанията започва в 10:00 часа на територията на Втора РСПБЗН в гр. Русе на бул. „България” № 300.

 

Ръководството и служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе отправят покана към русенци и представителите на средствата за масово осведомяване да посетят Областните състезания на Младежките противопожарни отряди.

 

Победители в отделните дисциплини и комплексното класиране

 

1. МПО "Светкавиците" СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Сливо поле - 980,70 т.
2. МПО "Николай Николаев" СУ “Панайот Волов” - гр. Бяла - 975,10 т
3. МПО "Бели Лом" СУ “Васил Левски” - гр. Ветово - 958,30 т.
4. МПО "Феникс" СУ “Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Две могили - 955,80 т.
5. МПО ПГСАГ “Пеньо Пенев” - гр. Русе 932,40 т.
6. МПО "Христо Смирненски" ОУ “Христо Смирненски” - кв. "Долапите", гр. Русе - 854,20 т.


7. МПО ОУ “Васил Априлов” - гр. Русе - 843,00 т.

МПО "СВЕТКАВИЦИТЕ" от СУ “Св. Паисий Хилендарски” - гр. Сливо поле ще представи област Русе на ХХ-те републикански състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”, които ще се проведат от 31-ви май до 03 юни в курортен комплекс „Албена”.

 

 

 

*** По инициатива на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР съвместно с Министерство на образованието и науката през 1999 г. е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в развитите европейски страни. С това е възстановена една десетилетна традиция за работа с подрастващите под формата на младежки противопожарни формирования. Освен като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите младежките противопожарни отряди функционират и под формата на свободно избираем предмет. В този случай те получават одобрение и финансова подкрепа от общинските съвети.
    В отрядите младите огнеборци (
ученици на възраст от 10 до 16 години) преминават теоретична и практическа подготовка в областта на противопожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност (от 12 до 16 години) и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението и други общественополезни акции. Инструктори на отрядите са държавни служители от НСПБЗН – МВР, бивши пожарникари и учители.

Повече по темата вижте в сайта на ГДПБЗН-МВР: Млад огнеборец

 

Изображения

 20 май 2019 | 12:12