МВР

ОД Русе

 

17 април 2019

С ЕКСПЕРТИ ОТ БАЗОВАТА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ В ОДМВР – РУСЕ СЕ СРЕЩНАХА ДНЕС УЧЕНИЦИТЕ ОТ ДЕТСКОТО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ ПРИ СУПНЕ „ФРИДРИХ ШИЛЕР" – РУСЕ

 

Учениците от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер" – Русе, включени в проекта „Детско полицейско управление“, днес проведоха седмичната си лекция в областната дирекция на МВР в Русе.  Поредната им вълнуваща среща бе с експерт-криминалисти от Базовата научно-техническа лаборатория (БНТЛ).  

Децата се запознаха с някои действията на експертите от МВР по време на първите етапи от разследването на престъпления - изследване или оглед на местопроизшествието, защо и как се прави това, колко важна е тази дейност за установяване и доказване на престъпленията и за разкриване на извършителите. Също и каква е ролята на тяхното експертно мнение в следващите етапи от разследването, както и колко е значима за отсъждане на справедлива присъда в съда.

С особен интерес учениците слушаха и наблюдаваха как се вземат отпечатъци, как се прави криминалистическа регистрация на извършител на престъпление, видяха и базата данни, в която се съхранява информацията. Видяха още техниката, с която се изготвят експертизи. Посетиха химическата лаборатория, където се изследват наркотици, наличие на алкохол в кръвта и други вещества. Научиха и по какъв начин се изследват биологичните следи, как и какво се гледа със специалния микроскоп и други интересни неща.

Всеки ученик получи 
свой отпечатък - за спомен от интересната среща . 

 

Изображения

 17 април 2019 | 12:58