МВР

ОД Русе

 

19 юни 2020

ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ ОТ ПРОВЕРКИТЕ НА ГКПП ДУНАВ МОСТ СА ПЛАТЕНИ ГЛОБИ ЗА 18 000 ЛВ И СА ВРЪЧЕНИ 748 ЕЛЕКТРОННИ ФИША ЗА НАД 104 000 ЛВ.

ИЗДАДЕНИ СА 16 АКТА И 21 ЗАПОВЕДИ ЗА ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ

 

 

Новата функционалност на автоматизираната информационна система „Граничен контрол“ бе представена днес пред журналисти на ГКПП – Дунав мост от директора на РДГП – Русе комисар Димитър Чорбаджиев и началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР –Русе гл.инспектор Михаил Манов.

От 17 юни стартира въвеждането и тестването в реални условия на системата, свързана с административно-наказателна дейност по ЗДвП, на граничните пунктове в страната.

Всички водачи с глоби се пренасочват от граничните полицаи към пътните, на отделно обособено гише, на втора линия. Там служителите на сектор „Пътна полиция“ връчват на гражданите фишове, актове, наказателни постановления и се издават заповеди за принудителни административни мерки, като глобите могат да се заплащат на място, чрез инсталиран на граничния пункт ПОС терминал, което се отразява веднага в системата на МВР.

Контролът се извършва на вход и изход от страната. Спецификата на ГКПП – Дунав мост е, че проверките на излизане от България се извършват  на румънска територия  - ГКПП Гюргево и там българските полицаи нямат право да налагат санкции. „Няма как на територията на друга държава ние да извършваме тази дейност. Ако се наложи на някой от гражданите да му бъде отнето свидетелството за управление на МПС, той ще бъде върнат на територията на България, където ще се предприемат действията, които предвижда заканът“, обясни комисар Димитър Чорбаджиев. В такива случаи тези граждани ще бъдат конвоирани с колата си обратно до пункта в Русе. „Има водачи, които са неправоспособни и минават граничен контрол или такива които са лишени от право да управляват. В този случай се отнемат и регистрационните табели”, посочи като пример гл. инспектор Михаил Манов.

Началникът на сектор „Пътна полиция“  обобщи резултатите от първите два дни, след старта на проверките.  За 17 и 18 юни са връчени 748 електронни фиша на стойност над 104 000 лв. Чрез ПОС са платени общо 256 задължения, на обща стойност около 18 000 лв, По други канали за заплащане (банки, онлайн, фирми за платежни услуги и т.н.) са платени още 29 задължения на стойност 4 650 лв. Издадени са 16 акта и 21 заповеди за принудителни административни мерки (отнемане на свидетелство за управление на МПС, сваляне на регистрационни табели, неправоспособност).

 

 

 

Изображения

 19 юни 2020 | 16:22