МВР

ОД Русе

 

19 юни 2020

ОПЕРАЦИЯ ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС В РУСЕНСКИЯ КВАРТАЛ „СЕЛЕМЕТЯ“

Действията са реализирани под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Русе ​

 

 

Под надзора на Окръжна прокуратура град Русе, днес от служители на ОДМВР–Русе бе проведена поредната специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност, в частност на посегателства срещу собствеността на гражданите, незаконна сеч на дървесен материал, спазване на режима за употреба и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси по реда на ЗОБВВПИ, държане на акцизни стоки без надлежно разрешително и укриване на лица, обявени за издирване. Действията се реализираха на територията на кв. „Селеметя“ в Русе.
В хода на операцията са проверени 59 МПС, образувано е едно досъдебно производство по чл. 343в, ал. 2 - за установено лице, управлявало мотоциклет без СУМПС; съставени са 12 акта /АУАН/ и 4 фиша за констатирани нарушения по ЗДВП. Служителите на реда са установили едно лице, обявено на местно издирване.
Проверени са 4 адреса в кв. «Селеметя», за които са постъпили данни, че е възможно собствениците да държат акцизни стоки без бандерол. При извършените обстойни проверки на имотите нарушения не са констатирани. Проверени са други 3 адреса на територията на квартала, с оглед спазване на режима за употреба и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси по реда на ЗОБВВПИ, но нарушения не са констатирани.

В резултат на извършените оперативно-издирвателни действия и проверките на лица са установени извършителите на няколко престъпления, за които са били регистрирани преписки:

  • за извършено престъпление по чл. 354а от НК - за това, че служители от Първо РУ – Русе при полицейска проверка и личен обиск на 19-годишен русенец, са установили, че той държи около 2 грама суха тревна маса с жълто-зелен цвят и характерен мирис на марихуана.
  • за извършено престъпление по чл. 249, ал.1 от НК - за това, че на 08.05.2020 г, неизвестно лице е извършило неправомерно плащане с дебитната карта на жена от гр. Бургас, при направена поръчка в интернет, в приложение, за доставка на храна до адрес в Русе. Изяснено е, че извършител на деянието е 17-годишен русенец, до момента без криминални прояви.
  • за извършено деяние по чл. 130, ал.1, вр. чл. 325 от НК – за това, че на 24.04.2020 год. около 15:00 часа на тел. 112 е подаден сигнал за лице намиращото се в гр. Русе в близост до кръстовището на бул. „Съединение“ и бул. „Цар Освободител“, което е пострадало с охлузна рана в областта на врата. Изпратеният на място наряд на групата за охрана на обществения ред е установил на адреса 49-годишен мъж. Той бяснил на полицаите, че управлявайки велосипеда си е пресичал кръстовището по бул. „Цар Освободител“, от кръгово движение в посока хотел „Рига“ и най-вероятно е бил прострелян с неизвестно оръжие от шофьор на таксиметров автомобил, тъй като докато изчаквали на червен сигнал на светофара между тях е възникнал словесен конфликт. Установен е извършителя на деянието - 31-годишен мъж, известен на правораздавателните органи. Станало е ясно, че оръжието, което е използвал е пластмасов пистолет, изстрелващ пластмасови топчета с размер около 5 мм.
  • за престъпление по чл.144, ал.3 от  НК. На 11.06.2020г., чрез тел. 112 е получен сигнал от жена от Русе, че приятелят й е бил заплашен с убийство, като към него е бил насочен пистолет, докато са били в автобила си, спрян на кръстовището на бул. „Хр. Ботев и бул. „Цар Освободител“ в гр. Русе. Като извършител на деянието е установен 21-годишен от Русе, известен на правораздавателните органи. Оръжието използвано при заплахата е детска играчка.
  • за извършено престъпление по чл. 194, ал.1 от НК. От началото на месец май 2020 год., до 05.06.2020 год., от магазин на ул. „Стрешер планина“ са били извършени две кражби, които са били заявени в полицията. В единия случай на 2 юни е сигнализирано за отнети 6 бр. смесителни батерии, на обща стойност около 400.00 лв, а в другия на 05.06.2020 г. за откраднат 1бр. електрически прободен трион, на стойност 220.00 лв. Като извършител е разкрит 34-годишен русенец, известен на правораздавателните институции.
  • за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1 от НК. На 11.06.2020 г. в Първо РУ е получен сигнал от жена, че от  06.06.2020 г. до подаването на сигнала неизвестен извършител е отнел от избеното помещение на адреса й велосипед с 28“ гуми, бял на цвят, с неустановена марка, на стойност за около 180 лева. Полицаите са установили като извършител техен познайник на 26 г. от Русе.

 

 

 

 

 

Изображения

 19 юни 2020 | 17:27