МВР

ОД Русе

 

30 ноември 2018

ОДМВР – РУСЕ ДНЕС БЕ ДОМАКИН НА УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПОД МОТОТО „СПОРТЪТ Е ПО-ДОБРИЯ НАЧИН ДЕЦАТА ДА ПОРАСНАТ" ​

 

 

Русе днес бе домакин на ученическо състезание под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат". Събитието се организира в сътрудничество между Областна дирекция на МВР - Русе, Регионално управление на образованието - Русе, Ученическа спортна школа – Русе и с любезното съдействие на Община - Русе. То се проведе на основание сключено споразумение между Главна дирекция „Национална полиция" и Съюза на пивоварите в Р България за сътрудничество и взаимодействие в превантивна кампания срещу употребата на алкохол от лица под 18 годишна възраст под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат".

 

Във връзка с Постановление на Министерски съвет № 215/14.09.2012 г. (Обн. ДВ, бр.72 от 2012 г. и доп. бр.62 от 2013г. бр.60 от 2014г. и бр. 41 от 2015г.) е създаден Национален съвет по превенция на престъпността - консултативен орган, изпълняващ функциите по формиране и реализиране на политиката на МС по въпросите на превенция на престъпността, както и по организиране и контрол на изпълнението на действащата Национална стратегия по превенция на престъпността (2012-2020г.).

В План за изпълнение на приоритетите и постигане целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016-2018г. е заложена мярка № 89 - „Реализиране на кампания „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат". Същата дейност е заложена и в Плана за действие по Националната стратегия за младежта (2010-2020), а именно: кампания за превенция на правонарушения, извършени от младежи, по приоритет 9 - „Повишаване ролята на младите хора в превенцията на престъпността". Мярката е заложена на основание сключено споразумение между Главна дирекция „Национална полиция" и Съюза на пивоварите в Р България за сътрудничество и взаимодействие в превантивна кампания срещу употребата на алкохол от лица под 18 годишна възраст под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат". Предвидено е  реализиране на спортни дейности, с цел популяризиране на физическото възпитание и спорта сред подрастващите и ограничаване на извършените от тях престъпления и правонарушения.

ОДМВР – Русе бе номинирана от ГДНП за домакин на спортно състезание между ученици, което да се проведе под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат".

 

Състезанието днес се състоя в  залата на Спортен комплекс „Ялта“ в гр. Русе. В него взеха участие три отбора, 60 деца, ученици на възраст 11-12 години, от русенските учебни заведения: ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Никола Обрентенов“ и СОУПНЕ „Фридрих Шилер“.

Официални гости на събитието бяха: Валентин Колев, заместник-областен управител на Област Русе, главен инспектор Денислав Донков, секретар на Националния съвет по превенция на престъпността; Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите; Петко Добрев, началник отдел „Управление при кризи“ в Община Русе; инспектор Зорница Шуманова и инспектор Боряна Томова от Главна дирекция „Национална полиция“; а от името на домакините старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе. 

Момичетата и момчетата от русенските учебни заведения премериха сили в няколко щафетни игри. В крайното класиране отборите се подредиха по следния начин: на първо място отборът на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“; на второ място възпитаниците на ОУ „Никола Обрентенов“; а на трето място децата от ОУ „Иван Вазов“.

 

Децата получиха купи, медали, грамоти и награди, осигурени от организаторите на превантивната кампания.

 

 30 ноември 2018 | 15:38