МВР

ОД Русе

 

06 ноември 2019

НА АРХАНГЕЛОВДЕН БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ ОТБЕЛЯЗВА СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК


 

Българската национална полиция чества своя професионален и патронен празник на 8 ноември – Деня на Свети Архангел Михаил, светецът, който символизира властта, реда и законността, царуването на истината, правдата и любовта.

Тази година се навършват 140 години от създаването на първите полицейски структури в страната.

По традиция празникът в Русе ще бъде отбелязан от служителите на ОДМВР - Русе с тържествено честване, което ще се състои в четвъртък - 7 ноември 2019 година.

Събитията ще започнат в 11:00 часа с тържествено събрание на служителите от ОДМВР – Русе в голямата зала на първия етаж в дирекцията,  намираща се на бул. Ген. Скобелев 49. След това ще се състои официална церемония пред сградата на ОДМВР – Русе, по време на която ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента „ПРИЗНАТЕЛНОСТ И СЛАВА“. 

На събитието са поканени представители на държавната и местна власт, правораздавателните институции, ръководители и служители от други подразделения на МВР в областта.

Ръководството на ОДМВР – Русе отправя покана към всички бивши и настоящи служители на полицията, както и към представителите на медиите, които желаят да присъстват на тържественото събитие.

 

 

 

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите“.

С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: „За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

 

Изображения

 06 ноември 2019 | 14:01