МВР

ОД Русе

 

07 ноември 2019

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА СЕРИЯ КРАЖБИ ОТ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ В РУСЕНСКИ СЕЛА

При съвместни действия на служители от ГДНП, ОДМВР – Русе и ОДМВР – Търговище са намерени и иззети множество икони, църковна утвар, както и инструменти за взломяване

 

 

 

В края на миналата и началото на тази седмица в ОДМВР – Русе постъпиха сигнали за кражби от православни храмове в Русенска област. В хода на изясняване на сигналите, при извършените процесуално следствени и оперативно-издирвателни дейности, от полицията е документирано, че в периода от 24 октомври до  6 ноември тази година в селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, намиращи се в Русенска област, е проникнато в църковни храмове, чрез взломяване на входни врати, срязване халки на катинари и разбиване на метални решетки, като в църквата на с. Пепелина са извършени две посегателства. От всички храмове са установени кражби.  Отнети са парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност. В едната от църквите, събраните дарения са били около 100 лв. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см. Х 74 см., църковни одежди и други предмети.

В хода на предприетите и реализирани издирвателни мероприятия, съвместно от служителите на ГДНП, ОДМВР - Русе и ОДМВР - Търговище, като извършители на деянията са установени две лица: 45-годишен мъж от гр. Опака и 49-годишен мъж от търговишкото село Водица, двамата известни на органите на реда. До момента полицаите са открили и иззели  19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи.

Двамата мъже са задържани в ОДМВР – Русе.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.
Изображения

 07 ноември 2019 | 14:59