МВР

ОД Русе

 

27 септември 2019

Всички хора, намирали се в района на инцидента в русенския завод, са евакуирани

Сформираните екипи продължават да наблюдават мястото, не се очаква усложнение на обстановката

 


Най-важното за нас при настъпилия инцидент в завода „Дунарит“ беше да не допуснем жертви, обясни областният управител на Русе Галин Григоров. Той обясни, че всички хора са евакуирани, мобилната станция на регионалната инспекция за околната среда и водите е поставена за замерване на евентуални замърсители, отцепени са околните райони, намиращите се в близост фирми са предупредени за евентуална опасност, включително и са евакуирани и децата от училището в Николово. Към момента пушекът намалява и пламъците затихват, осигурено е  постоянно наблюдение на района, включително и с дронове, уточни още Григоров.

Знаете, че в такива ситуации е необходимо да се действа изключително прецизно и по протокол, за да не се изпусне нещо, затова и областният управител оглави сформирания щаб, допълни директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който е на мястото на инцидента. Той поясни, че отговорността на пожарната е действията да са изключително адекватни, такива каквито заедно с ръководството на завода са разработени предварително. При нас съществува така нареченото автоматично повикване. При получено съобщение за пожар и двете районни служби в Русе изпратиха пет екипа, които са на място, заедно с бърза помощ и полиция. Задачата на полицията е изключително  важна – да предупреди хората, да помогне в евакуация, а ние след това пристъпваме към гасителни действия, които на този етап не са предприети. За радост не е имало експлозия, не е имало взрив, а запалване , което само по себе си продължава да крие риск, затова са предприети и съответните  действия. Вътре няма хора, както и наши служители, съобщи още главен комисар Николов.

Изпълнителният директор на завода Петър Петров уточни, че в момента тлеят дървени опаковки, друго горене вече няма. Той уточни принципа, че когато взривни вещества се запалят, не се гасят за да не се предизвика експлозия. По думите му стремежът е да не се допусне пожарът да се прехвърли в съседно помещение. Според данните от работещия дрон с термокамера , температурата в цеха е спаднала. Правилата са да се изчака 24 часа преди влизане в засегнатия район.

 

 


 

Изображения

 27 септември 2019 | 15:35