МВР

ОД Разград

 

10 дек 2018

Временно е ограничен достъпът до част от онлайн услугите, предлагани от Пътна полиция

Поради възникнал технически проблем, този достъп ще бъде ограничен и в днешния ден

 

Възникнал е технически проблем при инсталиране на нова версия на автоматизираната информационна система. Това е причината през днешния ден да бъде спрян достъпът до Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS, WAP“ и до Портала за електронни административни услуги – задължения по документи, издадени от Пътна полиция. До отстраняване на проблема гражданите няма да могат да извършват съответните справки онлайн, ще бъде затруднено и административното обслужване на гишетата на пътна полиция.

В момента експерти работят по отстраняването на проблема.
МВР поднася извинения за причиненото неудобство.

С 66% е увеличен през ноември броят на регистрираните престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотици

Намаление в броя на регистрираните криминални престъпления се наблюдава през месец ноември на територията на ОДМВР-Разград. Анализът на криминогенната обстановка сочи, че най-осезателно е то при т.нар. престъпления против собствеността – 15 %. Това каза на месечния брифинг пред журналисти заместник-директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. От началото на 2018 г. в ОДМВР-Разград са регистрирани 50 престъпления, съставомерни по чл.354а от НК – притежание и разпространение на наркотични вещества, 30 са били за същия период на 2017 г., което е увеличение с над 66%. Иззетите количества наркотични вещества през месец ноември са 11,5 грама амфетамин, 0,7 грама марихуана и 9,40 грама кокаин.

Проведени са 5 специализирани полицейски операции по линия „Противодействие на престъпления, свързани с митническия режим. Акцизни стоки”. В резултат на това е иззет близо тон и половина тютюн без бандерол.

През месец ноември са проведени 48 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП. С т.нар. „тринога“ са установени 201 нарушения за скорост в малки населени места на територията на ОДМВР – Разград. С мобилната система за видеоконтрол TFR1-M са установени 390 нарушения. Това съобщи главен инспектор Синан Тахсинов, началник сектоp „ООРТП“ в отдел „Охранителна полиция“. Най-фрапиращите засечени нарушения са превишения на скоростта с 58 км/ч извън населено място. Реализираната административно-наказателна дейност се изразява в издаването на 1857 документа, в това число 906 електронни фиша, 352 акта и 599 фиша.

На брифинга бе анонсирано и 15-тото коледно издание на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Инициативата се провежда под патронажа на Министъра на вътрешните работи. 3 деца от Разградско ще получат подаръци и изненади от спомоществователите на благотворителната кампания.

04 дек 2018

Препоръки за безопасност по време на студентския празник - 8 декември

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

 

за безопасно поведение при движение по пътищата по време на

студентския празник – 8 декември 2018 г.

 

Студентите са готови за поредица празнични дни и нощи. Повечето от тях по традиция планират поне една или две нощувки в планината или на друго приятно и атрактивно място. Купоните са дълги и напоени освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки.

Тази година не е по-различна от другите. В петък и неделя много хора тръгват на път, а времето е типично зимно. На места валят снегове, на места – дъждове. Температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгл. В планините и в районите с пресечен релеф има усойни места, които са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

Студентският празник в началото на месец декември се вплита в палитрата от предколедни празнични и почивни дни. Започват пътувания на хора от различни възрасти – на територията на страната и извън нея.

За да остане празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва настоящи, бивши и бъдещи студенти:

 

Не ползвай личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

 

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

 

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- водата сменена ли е с антифриз;

- има ли масло;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

 

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:

- какъв да бъде маршрутът;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

 

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

   

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!
 •  

   

 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 •  

   

 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 •  

   

 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!
 •  

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.

Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.

Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.

Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.

Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.

Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.

Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.

Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки

Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.

Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.

Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта

Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл

Безопасни игли – 6 бр.

Ножици с тъпи върхове – 1 бр.

Уред за обдишване – 1бр.

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

 

Отдел „Пътна полиция“,

Главна дирекция „Национална полиция”

2018 г.

 

03 дек 2018

Фабрика за производство на нелегален тютюн разкриха служители на ОДМВР-Разград

Близо тон и половина е иззетият тютюн без бандерол

 

Нелегална фабрика за производство и разпространение на тютюн без бандерол е разкрита от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ под ръководството на Районна прокуратура – Кубрат и със съдействието на РУ-Кубрат. Около 16.30 часа на 29 ноември в село Каменово е спрян за проверка лек автомобил „Форд Галакси“, управляван от 30-годишния Е.Ф. от село Медовене. В автомобила са открити 15 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол. При последвалото претърсване в къща, стопанисвана от Е.Ф. и собственост на съпругата му, в момент на обработка и финно нарязване на тютюн са задържани 38-годишният А.Х. от благоевградското село Абланица, 36-годишната Д.П. от град Гоце Делчев, 33-годишният Ю.Х. от село Абланица и 19-годишният З.М. от село Медовене. В прилежащи стопански постройки са намерени складирани 304,400 кг фино нарязан тютюн, готов за реализация и 1004,900 кг суровина във вид на балирани тютюневи листа. В приземен етаж на къщата са открити 4 метални вани, оборудвани с газови горелки за топлинна обработка на тютюневи листа, електрическа машина за фино нарязване и други ел инструменти, предназначени за обработка на тютюнева продукция. В къщата са установени помещения, оборудвани с видеонаблюдение, шумоизолационни материали и вентилационна система. Организирани са и помещения за почивка и хранене на работниците, така че те да не напускат границите на имота. В хода на предприетите процесуално-следствени действия последвало претърсване в дома на Е.Ф. в село Медовене, където са намерени още 12 кг фино нарязан тютюн, пакетиран в полиетиленови пликове по 0,500 кг. Откритите акцизни стоки без бандерол и оборудване са иззети. Петимата установени участници в процеса по организация и обработка на продукцията са задържани за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянното им задържане. По случая се води разследване за престъпление по чл.234 от НК.

В резултат от целенасочените действия на служителите от сектор „ПИП” при ОДМВР-Разград по противодействие на контрабандата на цигари и тютюневи изделия, по-рано този месец бяха задържани други 30,08 кг нарязан тютюн без бандерол. Стоката бе открита на задната седалка в лек автомобил „Ситроен Ксара”, управляван от 22-годишен мъж от село Осенец. В.Д. бе спрян за проверка в село Благоево около 17.30 часа на 9 ноември.

Продължава работата по документиране на установените престъпления.

30 ное 2018

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО