МВР

ОД Разград

 

20 сеп 2017

Операция "EDWARD" - European day without a road death

 

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death)

Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя.

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес: http://roadsafetydays.eu/.
В същото време, може да се подпише декларация за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD).
Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.

С атрактивни демонстрации и водосвет разградските огнеборци отбелязаха професионалния си празник - 14 септември

От 11 до 17 септември се провежда традиционната седмица на пожарната безопасност

 

Навръх професионалния си празник разградските огнеборци показаха как работят с новата си техника пред гости - деца от ЦДГ“Детелина“, областния управител Гюнай Хюсмен, кмета д-р Валентин Василев, директора на ОДМВР-Разград Ивайло Йовчев, изпълнителния директор на „Амилум България“ Светлозар Караджов и много граждани.

Най-атрактивни за присъстващите се оказаха огнеборци, които със стълби изкачиха високата кула на плаца в сградата на РДПБЗН-Разград. Демонстрирани бяха различни техники и уреди за спасяване на хора от горящи автомобили и къщи. В демонстрациите участваха и децата от отряд „Млад огнеборец“ в ОУ“Никола Икономов“-Разград – републикански шампиони. Те получиха купи и грамоти за успешното си представяне на международно ниво по време на състезанията в Австрия.

Всички присъстващи имаха възможност да разгледат седемте машини, които разградските огнеборци използват при гасене на пожари. Разпъната бе и 35-метровата стълба за потушаване на пламъци във високи сгради. В извисяващата се в облаците кабина смелост да се качи демонстрира директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев.

В навечерието на празника на пожарникарите 12 от разградските огнеборци са наградени за добрата си работа. Писмена похвала от министъра на вътрешните работи има Слави Денков, началник участък Завет към Районна служба - Кубрат. Останалите негови колеги са с похвали от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и от директора на РД“ПБЗН“-Разград Емилиян Станев.

В дните от 11 до 17 септември се организира традиционната седмица на пожарната безопасност. Структурите на ГДПБЗН в цялата страна провеждат редица дейности, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря и спасителя и много други. Почитат се загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари, организират се срещи с ветерани и общественици. Провеждат се дни на отворени врати, кръгли маси и дискусии по темите, свързани с пожарната безопасност и намаляване на рисковете от пожари и бедствия.

14 сеп 2017

78 кг амфетамини и 8,13 кг марихуана са иззети при полицейски действия в гр. Цар Калоян

Мъж и жена са задържани в ОДМВР – Разград за притежание и разпространение на наркотици

Оперативно-издирвателни действия предприели вчера служители на МВР, след като в гр. Цар Калоян за проверка бил спрян автовоз "Рено мастър", с прикачена платформа и натоварени на нея леки автомобили "Роувър" и "Фолксваген джета". Автовозът управлявал 47-годишен мъж от с. Дряновец. При извършено претърсване в единия от натоварените леки автомобили, в специално изработен тайник в задната седалка, униформените открили и иззели осем пакета, с общо тегло 8,132 кг суха зелена растителна маса, която при тестване с наркополеви тест реагирала като марихуана. Освен растителната дрога, на същото място, те намерили укрити и 47 пакета таблетки, с общо тегло 78 кг, реагирали на амфетамин.

 

В рамките на проведеното разследване е извършено претърсване и изземване в апартамент в Разград, обитаван от 24- годишна жена. От адреса са иззети шест мобилни телефона и 3 компютърни конфигурации.

 

Мъжът и жената са задържани с полицейска мярка за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а, ал.1 от НК. Уведомена е Окръжна прокуратура-Разград и работата по случая продължава под наблюдението й.

17 авг 2017

Четирима криминално проявени са задържани за отправяне на закани, възпрепятстване на органите на реда и подбудителство

Действията на служители на ОДМВР – Разград са осъществени под наблюдението на районната прокуратура; На трима от арестуваните е наложена 72-часова мярка за неотклонение

В планираните полицейски действия, предприети днес на територията на Исперих, са участвали и служители на Зоналното жандармерийско управление – Варна. В хода на спецакцията, в кв. „Запад“ са задържани четири криминално проявени лица. Те са обвиняеми по три бързи производства на РУ – Исперих за извършени престъпления по чл. 144, чл. 269, ал. 2 и чл. 270 от НК – проявена агресия и отправяне на закани към полицейски служители, като с действията си са възпрепятствали изземането на незаконно добит дървен материал и са подбудили и други хора да попречат на полицаите да извършат служебните си задължения.

Специализираната полицейска операция е продължение на действия, предприети в началото на седмицата след сигнал от служители на Горското стопанство за констатирана незаконна сеч в района.

В различни домове в кв. „Запад“ са открити и иззети 10 куб.м незаконно добита дървесина, съставени са 12 акта по Закона за горите. Установен е и извършител на кражба на селскостопанска култура, за което му е съставен акт по Закона за опазване на селскостопанското имущество. Иззети са веществени доказателства по образуваните производства.

Първоначално на четиримата арестувани е била наложена полицейска мярка за задържане за срок до 24 часа. С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Исперих на трима от тях мярката за неотклонение е удължена до 72 часа.

16 авг 2017

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО