МВР

ОД Разград

 

30 окт 2020

От 1 ноември започва акция "Зима"

По време на миналогодишната акция в Разградско са проверени близо 500 превозни средства

От 1 до 30 ноември на територията на страната се провежда традиционната акция „Зима“. Тя е инициирана от Съюза на българските автомобилисти и се осъществява в партньорство с отдел „Пътна полиция“ – ГДНП и с подкрепата на Българския Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и други партньори.

През миналогодишната акция „Зима“ на територията на ОДМВР-Разград са установени 21 превозни средства с неизправности по осветителните системи. Статистиката сочи, че през есенно-зимния период /от 01.11.19 год. до 31.03.20 год./ са възникнали общо 184 ПТП, от които 39 тежки с 2 загинали и 50 ранени. В сравнение със същия период на 2018 година общият брой на произшествията се е увеличил с 29.

През ноември 2019 г. по време на провеждане на акция „Зима“ на територията на областта са настъпили 4 тежки ПТП със 7 ранени. В сравнение със същия период на 2018 год. тежките ПТП са били 9 с 1 загинал и 18 ранени.

От 01.11.2019 г. до 31.03.2020 г. за извършени нарушения по ЗДвП и КЗ са съставени общо 4 981 глоби по фиш и 1 684 акта. Издадени са 607 заповеди за принудителни административни мерки и 6 409 електронни фиша.

През трите кампании на акция „Зима“ - 2019 са проведени общо 15 специализирани полицейски операции, при които са проверени 276 леки автомобила, 92 товарни автомобила, 26 мотоциклета, 14 мотопеда, 36 селскостопанска техника и 13 ППС с животинска тяга. Установени са 21 ППС с неизправности по осветителните системи и сигнализацията, 6 ППС с разкъсани или износени гуми, 6 ППС с неизправности при устройствата за измиване на предното стъкло и 14 превозни средства с други технически неизправности. Съставени са 15 акта, наложени са 42 глоби с фиш и 8 ППС са спрени от движение.

От 2014 г. акция „Зима“ се провежда в три кампании, които и тази година са със следните акценти:

От 1 до 10 ноември – кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС /пътни превозни средства/ - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Контролът в тази десетдневка ще бъде насочен към:

- спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;

- недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване;

- недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;

- недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години;

- недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки;

- недопускане управлението на велосипеди по магистралните пътища.

Втората кампания стартира от 11 и продължава до 20 ноември и е с наименование „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“.

Контролната дейност на пътна полиция в тази десетдневка ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

В третата десетдневка на месец ноември (21 – 30 ноември) е планирана кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и над поведението на водачите.

От Пътна полиция обръщат специално внимание на водачите на моторни превозни средства, които трябва:

- да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;

- да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство;

- да се движат с изправна стъклопочистваща система.

По време на акция „Зима“ е планирано и извършването на оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.

Основните препоръки за безопасно шофиране при зимни условия:

- използване на гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март

- оборудване на 3- и 4-колесните МПС със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка

- оборудване на превозните средства и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, лопатка, зарядно за акумулатор, въже за теглене

- зареждане с антифриз

- замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат

- проверка на изправността на отоплителната система

- преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство

- добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците

- използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане

- използване на светлоотразителни жилетки от водачите на велосипеди задължително при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост

Четири проверки за незаконно добити дърва са образувани при спецоперация в Лозница

Обявено за общодържавно издирване лице е установено при специализираната полицейска операция, която се проведе днес на територията на РУ – Лозница под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград. В хода на предприетите процесуално-следствени действия на три адреса в село Студенец са открити и иззети над 15 кубика незаконно добити дърва. В друг имот в село Ловско са намерени още 10 кубика дървен материал без съответните придружителни документи и горска марка.

По време на проведената специализирана полицейска операция са образувани четири проверки по чл. 235 от НК.

Контролно-пропускателни пунктове бяха изградени днес на входно-изходните пътища в общинския център. В хода на операцията по противодействие на битовата престъпност в малките населени места бяха проверени 64 лица и 53 моторни превозни средства. За установените нарушения по ЗДвП са съставени са 5 фиша и 7 акта.

29 окт 2020

Детско полицейско управление стартира в ОУ "Н.Й.Вапцаров"-Разград

След училищата "Никола Икономов" и "И.С.Тургенев" в инициативата се включват петокласници от "Н.Й.Вапцаров"

Стартира третото издание на Детско полицейско управление. То ще се реализира в ОУ „Н.Й.Вапцаров” – град Разград по дългосрочна, превантивна програма на МВР, която има за цел да повиши доверието към полицията и да формира гражданска активност.

Директорът на учебното заведение Г.Парашкевов и началникът на Районно управление – Разград главен инспектор Станимир Станев подписаха споразумение за съвместно сътрудничество през следващите две години.

Членове на детското полицейско управление са 22-ма ученика от пети клас на учебното заведение с класен ръководител Кремена Обрешкова. В рамките на проекта доброволците ще се запознаят с различните структури в полицията, законите и основната дейност на полицейските служители. Под ръководството на инспектор Детска педагогическа стая Тезджан Бошнакова малчуганите ще трупат знания и умения за опазване на техния живот, справяне в трудни ситуации вкъщи или на улицата. Занятията се провеждат при стриктно спазване на разпоредените противоепидемични мерки.

В продължение на две учебни години екип от полицейски и младши полицейски инспектори, инструктор по полицейска лична защита, пожарникари, представители на прокуратура, съд и БЧК ще възпитават у децата навици за безопасно поведение и ще формират ценностно отношение към законите.

Националната програма „Детско полицейско управление “ е инициатива на Министерството на вътрешните работи и се реализира от служители на МВР- от структурите на „Охранителна полиция“, Пътна полиция“ и „Криминална полиция“.

 

29 окт 2020

Шестима водачи, употребили алкохол, са установени за седмица в Разградско

345 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 19 до 25 октомври 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 430 фиша и 60 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни шофьори.

Установени са шестима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При трима от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратена е регистрацията на седем моторни превозни средства –в четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в останалите три – употреба на алкохол от страна на шофьорите.

През изтеклата седмица са регистрирани две пътно-транспортни произшествия с трима ранени, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

До 28 октомври включително продължава специализираната полицейска операция по безопасност на движението, насочена към шумните автомобили. Акцентът при акцията е върху изправността или липсата на шумозаглушително устройство или поставено шумоусилващо такова. Към 17 часа на 26 октомври са проверени 492 превозни средства и 647 лица. На територията на РУ-Исперих е установен автомобил с липсващо шумозаглушително устройство. Водачът е санкциониран с АУАН. Съставени са общо 30 акта и 125 фиша. Връчени са и 18 електронни фиша.

27 окт 2020

Незаконно оръжие, боеприпаси, ловни трофеи и близо 2000 литра алкохол без акцизен бандерол иззеха при спецакция полицаи от ОДМВР-Разград

Криминално проявен мъж от исперихското село Райнино е задържан за незаконно притежание на огнестрелно оръжие при специализираната полицейска операция, която се проведе днес на територията на РУ-Исперих под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград. В хода на предприетите процесуално-следствени действия в имота на 58-годишния мъж са открити и иззети три нерегистрирани по надлежния ред пушки, 144 броя боеприпаси за нарезно оръжие и 98 патрона за гладкоцевно оръжие. На същия адрес са установени 20 ловни трофея от сръндак и благороден елен, които са придобити по незаконен начин, както и 1700 литра алкохол без акцизен бандерол. В хода на спецоперацията са извършени претърсвания на имоти в селата Свещари, Вазово и Къпиновци. Установено е, че собственикът на имот в село Къпиновци незаконно е придобил и укрива в дома си нерегистрирано по надлежния ред огнестрелно оръжие - пистолет с неустановена марка и модел и 10 броя боеприпаси калибър 6х35 мм. В частен дом в село Вазово са открити и конфискувани 100 литра ракия без акцизен бандерол. По време на проведената специализирана полицейска операция са образувани две досъдебни производства по чл. 339, ал.1 и по чл. 234, ал. 1 от НК и две проверки по чл.345, ал 2 и по чл. 234, ал. 1 от НК .

Четири контролно-пропускателни пункта бяха изградени днес на входно-изходните пътища в селата. В хода на операцията по противодействие на битовата престъпност в малките населени места бяха проверени 84 лица и 60 моторни превозни средства. За установените нарушения по ЗДвП са съставени са 27 фиша и 9 акта. В акцията взеха участие 36 служители с 12 автомобила.

 

21 окт 2020

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО