МВР

ОД Разград

 

28 ное 2020

Полицейска операция по безопасност на движението върви от 27 ноември до 3 декември

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението се провежда на територията на ОДМВР-Разград от 17 часа на 27 ноември до 20 часа на 3 декември.

През последния месец пътно-транспортната обстановка на територията на ОДМВР-Разград бележи рязко влошаване. От началото на м. ноември са възникнали 12 тежки ПТП със 4 загинали и 11 ранени. В сравнение със същия период на миналата година се наблюдава увеличаване на броя на тежките ПТП със 7, на броя на загиналите с 4 и на броя на ранените с 4. Голяма част от тежките ПТП със загинали (75 % от общия брой) са възникнали в малки населени места и по третокласната пътна мрежа.

За да не се допускат тежки катастрофи с ранени и загинали и да се ограничат предпоставките за тяхното възникване, ще бъде засилен контролът към спазването на разпоредбите на ЗДвП от водачите на превозни средства и пътниците в тях. Пътните полицаи ще проверяват за употреба на алкохол или наркотични вещества, правоспособност на шофьорите, спазване на скоростните режими, управление на неизправни превозни средства, както и за спазване на пътните знаци и маркировка.


Над 400 първолачета от общините Разград и Цар Калоян ще получат подаръци от полицията

За 20-та поредна година полицията в Разград провежда своите срещи с първокласници. Инициативата този път стартира от СУ “Христо Ботев” в Разград, където за първи път прага на класните стаи са прекрачили 22 деца. По традиция служителите на реда раздават специални подаръци, които да са полезни за децата и техните родители. Малчуганите се запознават с инспекторите от Детска педагогическа стая, научават специфични детайли за отличителните знаци, видовете полицейски служители, направленията в тяхната дейност и отговорностите на различните служби. Първоначалните беседи са свързани с теми по безопасност на движението, рискове при общуване с непознати и действия при евентуални кризисни ситуации.

За първи път тази година първокласниците ще получат тефтерчета, които да послужат при комуникацията между родител и класен ръководител. Вече са посетени ОУ „Отец Пасий”, ОУ „Никола Икономов” и ОУ„Н.Й.Вапцаров”. Срещите продължават по съгласуван с РУО на МОН график. Инспекторите Детска педагогическа стая ще посетят всяко училище в община Разград и община Цар Калоян до 19 ноември.

Националната програма на МВР „Работата на полицията в училищата” стартира през 2000 г. Целта й е да повиши доверието в полицейските структури и нивото на сигурност сред подрастващите. По време на обучението инспекторите от Детска педагогическа стая представят в учебните часове теми, свързани със структурата на полицията, пътната безопасност, опасните непознати, последствия от престъпленията, видовете и въздействията на наркотиците, правата и задълженията на гражданите, безопасно поведение в интернет и др. Програмата обхваща обучението на ученици от 8 до 18-годишна възраст.

 

11 ное 2020

Двама души изгубиха живота си при катастрофи през изминалата седмица

204 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 2 до 8 ноември 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 238 фиша и 29 акта. Три от актовете са издадени на неправоспособни шофьори.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. И при двамата концентрацията е била под 1,2 промила. Прекратена е регистрацията на четири моторни превозни средства – в два от случаите причината е неправоспособност на водачите, в един – употреба на алкохол от страна на шофьора, а в останалите два – употреба на наркотични вещества от страна на водачите.

През изтеклата седмица са регистрирани три пътно-транспортни произшествия с двама загинали и трима ранени, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

10 ное 2020

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО