МВР

ОД Разград

 

15 юни 2021

Над 700 нарушения са засечени за седмица по пътищата в Лудогорието

715 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 7 до 13 юни 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 426 фиша и 75 акта. Пет от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. За неспазване на правилата за движение са санкционирани един пешеходец и един велосипедист.

Установени са трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на пет моторни превозни средства – във всички случаи причината е неправоспособност на водачите.

През изтеклата седмица е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие, при което са пострадали двама души, сочи още статистиката на „Пътна полиция“. Междувременно в болницата почина и 86-годишната жена, която пострада при тежката катастрофа на 7 юни по пътя Разград - Кубрат след село Киченица.


Не чакайте крайния срок, за да подновите личните си документи!

6-месечното удължаване на срока на валидност на личните карти и паспорти важи само за документите, които са изтекли до 31.01.2021 г

Общо 10 235 лични карти изтичат до края на настоящата година в област Разград. Във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 11.07.2021 г. и предотвратяване на напрежение при административното обслужване на граждани, е необходимо хората да се активизират за подмяна на личните си документи.

Напомняме, че заявления за издаване на БЛД може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност" (БДС), на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Създадена е възможност при постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на БЛД - по предварителна заявка и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки

6-месечното удължаване на срока на валидност на личните карти и паспорти важи само за документите, които са изтекли до 31 януари 2021 г. Документи изтекли или изтичащи след тази дата нямат 6-месечен гратисен период за подмяна.

/Лични карти и паспорти, които са изтекли до 31 януари 2021 г. трябва да бъдат подменени най-късно до края на месец юли 2021 г., а тези, които изтичат след 1 февруари 2021 г. в срок до 1 месец, след изтичането им трябва да бъдат подменени/.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път

Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока се налага глоба в размер от 20,00 до 150,00 лева.

ИЗТИЧАЩИ  БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ОТ ОБЛАСТ РАЗГРАД

ЗА ПЕРИОДА ОТ 14.06.2021Г. ДО 31.12.2021Г.

Лични карти

Паспорти

СУМПС

Юни

629

663

337

Юли

955

1220

474

Август

1 887

1666

696

Септември

1 572

1276

512

Октомври

2 229

778

912

Ноември

1 743

532

857

Декември

1 220

542

968

Общо:

10235

6677

4756


11 юни 2021

Акция по безопасност на движението през летните месеци

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението ще се проведе на територията на ОДМВР-Разград от 11 юни до 26 септември 2021 година. Засиленият контрол на движението по пътищата ще се осъществява във връзка с предстоящия туристически летен сезон.

В разгара на летния сезон на територията на ОДМВР-Разград се очаква значително повишаване на автомобилния трафик, основно по път І-2.

За да не се допускат тежки катастрофи с ранени и загинали и да се ограничат предпоставките за тяхното възникване, ще бъде засилен контролът към спазването на разпоредбите на ЗДвП от водачите на превозни средства и пътниците в тях. Пътните полицаи ще проверяват за употреба на алкохол или наркотични вещества, правоспособност на шофьорите, спазване на скоростните режими, управление на неизправни превозни средства, както и за спазване на пътните знаци и маркировка.

Специализираната полицейска операция ще се провежда в периода от 11 юни до 26 септември по пътищата от първи и втори клас, както следва: петък – от 14.00 до 21.00 часа, събота – от 8.00 до 14.00 часа, неделя – от 14.00 до 21.00 часа.

 


11 юни 2021

Състезание с велосипеди организира полицията в Кубрат

Спортно събитие зарадва възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ – гр. Кубрат на 7 юни. Планираното за Деня на детето състезание бе отложено заради неблагоприятните метеорологични условия предходната седмица.

Надпреварата се проведе под мотото „Мога да управлявам велосипед безопасно“ и в нея се включиха ученици от V и VI клас, обособени в два отбора.

Управлението на велосипеда се проведе по схема. Всички състезатели преминаваха през трасе с елементи, реализирани в училищния двор. За всяка грешка се присъждаха и наказателни точки. Комисия по безопасност на движението или жури бяха младши полицейски инспектор Павел Ганчев, младши полицейски инспектор Йордан Пеев и инспектор Детска педагогическа стая в РУ-Кубрат Вера Стоилова. Те съблюдаваха правилното изпълнение на елементите, а представител на училищното ръководство засичаше времето за изпълнение.

Всички участници в състезанието получиха грамоти и поощрителни награди, осигурени от СУ „Христо Ботев“ – Кубрат. Наградите за призьорите при двата отбора бяха осигурени със съдействието на Община Кубрат.

 


08 юни 2021

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО