МВР

ОД Разград

 

13 авг 2020

Спецоперация срещу битовата престъпност се провежда на територията на РУ-Исперих

Специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност се провежда от тази сутрин на територията на исперихското село Подайва под ръководството на Окръжна прокуратура - Разград. Към момента се извършват проверки с цел противодействие на престъпления, свързани с държане на незаконно добити дърва. Издирват се лица от криминалния контингент, както и лица и МПС, обявени за общодържавно издирване, лица с две и повече висящи дела. Изградени са три контролно-пропускателни пункта, които имат задачата да осъществяват контрол над автомобилния поток. Други 3 екипа извършват процесуално-следствени действия - претърсване и изземане на 7 адреса в селото. Към момента са образувани две бързи производства /за кражба на вода и за шофиране след употреба на алкохол/, три досъдебни производства за държане на незаконно придобити дърва и проверка за същото деяние.

На по-късен етап ще бъде предоставена по-подробна информация за резултатите от полицейската операция.

Полицейска операция за контрол на пътното движение стартира от утре

Специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата извън и в малките населени места ще се проведе от 14.00 часа на 13 август до 8.00 часа на 18 август на територията на ОДМВР-Разград.

През летните месеци се наблюдава засилен трафик по републиканските и общински пътища. Това предразполага към извършване на по-голям брой нарушения на ЗДвП, което пък е предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия. Разпоредената полицейска акция цели да се осъществява засилен контрол за спазване на скоростните режими. Водачите ще бъдат проверявани за поведението им спрямо пешеходците на пътя, за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, отнемане на предимство и неплатени глоби по ЗДвП.

893 нарушения са засечени по пътищата на региона в дните от 3 до 9 август. Съставени са 505 фиша и 91 акта. Пътните полицаи са засекли шестима водачи, употребили алкохол, като при четирима от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Санкционирани са и двама мотоциклетисти. Едно превозно средство е спряно от движение заради неправоспособност на водача, а други две – заради употреба на алкохол от страна на шофьорите. През изтеклата седмица са регистрирани 5 пътно-транспортни произшествия, при които един човек е загинал, а седем души са ранени.

 

12 авг 2020

30 деца от втората смяна на „Еколято” завършиха днес Полицейската академия по безопасност

 

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от втора смяна на „Еколято”. Разделени в две групи, заради спазването на необходимата дистанция и разпоредените противоепидемични мерки, малчуганите усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им, произтичащи от действащото в момента законодателство в страната. Инспекторите „Детска педагогическа стая” от РУ-Разград и психологът на ОДМВР бяха подготвили различни ролеви и забавни игри. Преди това обаче участниците отговаряха на въпроси от викторина.

В секцията на БЧК млади доброволци обясняваха правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участваха в демонстрациите.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. След откриването на инициативата на 17 юли, днес втората смяна деца преминаха през Академията. Работата с третата смяна подрастващи е насрочена за 14 август, а четвъртата – за 28 август. Партньори на ОДМВР-Разград в осъществяването й са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество.

Детската полицейска академия се провежда вече 20 години. Подаръците за участниците в нея /тефтерчета със съвети за безопасност и химикали/ са факт благодарение на спонсорите "Амилум България" и "Балканфарма-Разград".

 

31 юли 2020

Наркооранжерия е открита в село Островче

Двама мъже, занимаващи се с отглеждане на марихуана, са задържани при специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, която се проведе днес на територията на село Островче. В хода на предприетите процесуално-следствени действия са извършени претърсвания в дома на 50-годишния от мъжете. В двора на къщата е открита наркооранжерия с 20 зрели растения от рода на конопа. Вътре криминалистите се натъкнали на помещение, оборудвано с вентилационна, напоителна и осветителна система, където се отглеждали още 45 растения в саксии. Намерени и иззети са над 40 броя шишета с химични вещества и прекурсори за производство на дрога. В отглеждането на канабиса 50-годишният мъж си имал помагач – 49-годишен от Попово, който живеел в къщата в Островче. Двамата са криминално проявени и осъждани: по-възрастният за престъпления, свързани с наркотици, а по-младият – за иманярство.

Продължава работата по разследване и документиране на престъпната им дейност.

 

29 юли 2020

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО