МВР

ОД Разград

 

15 яну 2018

Трима огнеборци от Разград ще се състезават за националния приз "Пожарникар на годината"

Победителите в областния етап са от службите в Разград, Цар Калоян и Лозница

    Трима служители на РДПБЗН-Разград са номинирани за участие в Националния конкурс „Пожарникар на годината”. Младши експерт Серафим Тролев от Районна служба „ПБЗН”-Лозница е победител в раздела „Пожарогасене и спасителна дейност” в областния етап на конкурса. В раздел „Контролна дейност” призът грабна инспектор Кенан Чете, група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност”. Началникът на участък „ ПБЗН” - Цар Калоян е третият номиниран. Младши експерт Деян Неделчев работи в системата на МВР от 8 години. Тримата отличени огнеборци получиха и награда „писмена похвала” от директора на РДПБЗН-Разград комисар Емилиян Станев. Днес на официална церемония им бяха връчени грамотите в присъствието на колеги от Районните служби в Разград, Лозница и Исперих.
Ежегодният Национален конкурс „Пожарникар на годината” е организиран и проведен за първи път през 1995 г. Конкурсът не само е постоянна форма за стимулиране на дейността на служителите от органите за пожарна безопасност и спасяване и популяризиране работата на пожарникарите, но морално утвърди присъжданата на победителите в конкурса титла „Пожарникари на годината” като най-високо професионално признание за цялостна работа през изтеклата година.
Конкурсът се организира и провежда в пет раздела:
- първият - за държавни служители на ръководни позиции,, работещи едновременно по двете основни направления на дейност – “Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност” и “Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност”. В него се излъчва комплексен победител.;
- два раздела за работещите в направление “Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност”, според категорията на служителите;
- два раздела за служителите, работещи по направление “Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност”.
Титлата “Пожарникар на годината” получават класираните от І до ІІІ място в петте раздела. Победителите се награждават със специален приз статуетка „Пожарникар на годината”, с морални и предметни и награди.

Шофьорите сами да се възпират от извършване на нарушения е желаният резултат от превантивната дейност на Районно управление – Разград

Журналисти участваха в полицейска операция срещу неправилното паркиране

 

Общественият интерес задължава институциите, които имат отношение към проблема с неправилното паркиране на територията на град Разград, да направят необходимото, за да осигурят спокойствието на хората. Служителите от Районно управление – Разград се стремят да действат адекватно на увеличения брой сигнали за автомобили, паркирани хаотично и в разрез с всички правила, предимно в централната градска част. През месец декември са проведени 7 специализирани полицейски операции, при които на нарушители са съставени 570 фиша и 26 акта. Дейността на РУ-Разград по отношение на произволното паркиране, което дразни гражданите и затруднява придвижването им, не е кампанийна, а постоянна. Това каза пред журналисти днес началникът на Районното управление главен инспектор Деян Георгиев. Всеки понеделник и петък се планират целенасочени акции, но контролът всъщност е ежедневен. Главен инспектор Д.Георгиев подчерта, че зад сухата статистика се крие огромен ресурс на Районното управление, впрегнат в противодействието на проблема. В най-натоварените дни от седмицата на ключови места в Разград са разположени екипи на Охранителна полиция. През 2017 година униформените служители са взели отношение по 3923 констатирани нарушения, в това число са съставени 347 акта по Закона за движение по пътищата. „Не сме решили проблема с неправилното паркиране, но усилията ни в тази посока няма да спрат“, категоричен бе началникът на РУ-Разград.

Днес медиите имаха възможност да участват в специализираната полицейска операция и да заснемат дейността на патрулните екипи.

05 яну 2018

В Разградска област дойде наградата за "Граждански принос" от конкурса "Полицай на годината"

Секретарят на МКБППМН-Кубрат Н.Карагьозова получи приза лично от министъра на вътрешните работи

Секретарят на МКБППМН – Кубрат г-жа Надие Карагьозова е единственият носител на наградата „Граждански принос“ в конкурса „Полицай на годината“ - 2017. Магистърът по педагогика и създател на клуб „Емпатия“ в Кубрат бе номинирана от ръководството на ОДМВР-Разград заради активното партньорство и дългогодишно сътрудничество с полицията.

В мотивираното предложение бе посочено, че две поредни години децата от клуб „Емпатия” с ръководител Н.Карагьозова участват в организираната от ОДМВР-Разград Детска полицейска академия. През 2016 година Н.Карагьозова връчи грамота “Добър партньор” на старши комисар Ивайло Йовчев за отзивчивостта към инициативите, подготвяни от комисията през годините и за готовността на полицията да подкрепя изявите на децата, включени в учредения от нея клуб “Емпатия”. През март 2017 г. бе инициирана интерактивна среща на тема: „Превенция на престъпността – Законът и ние” и „Превенция обществен ред и сигурност”. Ученици от различни възрасти - доброволци към Клуб „Емпатия” при МКБППМН, бяха главните действащи лица. На ученическите въпроси отговори полицейски инспектор Йордан Йорданов от РУП-Кубрат. Репортерите (ученици от 2-11 клас) се интересуваха от професията на униформения служител – какви качества трябва да притежава, кои са причините деца да попадат в конфликт със закона, как може да се предотврати това, кои са трудните моменти от ежедневието на полицая и мн. др. През юли 2017 г. Н.Карагьозова издаде и наръчник, който е продължение на съвместната ни дейност и ориентир на родителите за необходимостта от позитивна подкрепа и хармонично партньорство с децата и техните учители.

Конкурсът „Полицай на годината“ се организира по традиция вече 24 години. В тазгодишното издание комисията с председател главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов определи пет индивидуални носители на приза „Полицай на годината“, пет колективни награди и носител на приза „Граждански принос“ - Надие Карагьозова. Церемонията по връчването на отличията се проведе на 22 декември в НДК.

22 дек 2017

Продажбата на пиротехнически изделия е разрешена в 12 търговски обекта на територията на ОДМВР-Разград

Глоба в размер на 1000 лева грози нарушителите

По смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите,взривните вещества,и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ, обн. ДВ, бр.73/17.09.2010г./ пиротехническите изделия са всички изделия, които съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества, предназначени да произведат топлина, светлина, звук, газ или дим или комбинация от такива ефекти чрез самоподдържащи се екзотермични химични реакции.

Според своето предназначение и степента на опасност се разделят на:

I.-Фойерверки-пиротехнически изделия за увеселителна цел - 4 категории

II.Сценични пиротехнически изделия- категории Т1 и Т2

III.Други пиротехнически изделия- категории Р1 и Р2

Най-масово е разпространена продажбата и употребата на фойерверки от категории 1, 2 и 3.

КАТЕГОРИЯ 1-фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и които могат да се употребяват в жилищни сгради/ пр.-бенгалски огън и др./.

КАТЕГОРИЯ 2- фойерверки, при използването на които съществува ниска степен на опасност и които са предназначени за употреба на открито в обособени пространства / това са т. нар. “пиратки”/

КАТЕГОРИЯ 3-фойерверки, при използването на които съществува средно голяма степен на опасност и са предназначени за употреба в обширни открити пространства / пиробатерии, ракети и др./

КАТЕГОРИЯ 4-фойерверки, при използването на които съществува висока степен на опасност, предназначени за употреба само от лица с придобита правоспособност за безопасност на труда при взривни работи/ известни като фойерверки за професионална употреба/.

Не се изисква разрешение за придобиване, съхранение и употреба на фойерверки от категория 1 , от категория 2 - до 5 кг. брутно тегло и от категория 3- до 10 единични бройки.

Пиротехнически ефекти /илюминации/ могат да извършват само лица, които са получили разрешение за употреба по реда на ЗОБВВПИ. Същите писмено уведомяват началника на РУМВР, на чиято територия ще извършат дейността и представят разрешение за извършване на пиротехнически ефекти, издадено от съответната дирекция “Инспекция по труда”.

Пиротехническите изделия могат да се продават само в МАГАЗИНИ, НА КОИТО Е ИЗДАДЕНО ПОЛИЦЕЙСКО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЪРГОВИЯ С ТЯХ.

Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за безопасна употребата на български език.

Забранена е търговията с видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана най-малка стандартна производствена опаковка.

На обслужваната от ОДМВР Разград територия са заведени на отчет и контрол общо 12 търговски обекта, в които е разрешена продажбата на пиротехнически изделия с увеселителна цел:

-6 шест(ловно-рибарски) оръжейни магазина-3 в гр. Разград, 1-в гр.Исперих и 2 в гр. Кубрат;

-6 магазина за продажба на промишлени стоки-4 в гр.Разград и 2 в гр. Исперих.

В тях се извършва продажба на фойерверки само от класове 1, 2 и 3.

На собствениците и продавачите на магазините са връчени писмени разпореждания по чл.64, ал.1 от ЗМВР да не продават пиротехнически изделия от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2- на лица под 16 год. и от категория 3-на лица под 18 години. При констатирани нарушения на тези забрани, глобата е в размер на 1000 лв. и / или имуществена санкция в размер 5000 лв.

За гарантиране на добър обществен ред и сигурност на предстоящите празници и с цел предотвратяване на нерегламентирана продажба и неправомерна употреба на пиротехнически изделия са предприети следните мерки :

- Създадена е организация за засилени проверки в търговската мрежа, пазари, импровизирани сергии и др. за недопускане продажба на пиротехнически изделия на места без надлежно издадени полицейски разрешения за търговия.

Който търгува с пиротехнически изделия без разрешение, издадено от надлежен орган на властта , когато такова се изисква, се наказва по чл.337 от НК.

- Осъществяване на контрол с цел недопускане хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и др. гърмящи пожароопасни стоки на обществени места, в районите на учебни заведения, социални домове, здравни и лечебни заведения, молитвени храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения. Нарушителите се наказват с глоба от 500 до 2500 лв.

С цел опазването на нощната тишина “пиратки” могат да се употребяват само във времето, определено със заповед от кмета на съответната община.

Контрол над оръжията и боеприпасите:

Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства.

Забранява се :

-откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;

-носенето и употребата на оръжие и боеприпаси в обществени заведения за хранене и увеселение; в молитвени домове, храмове и манастири; в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове ;

-употребата на огнестрелно оръжие с цел, различна от целта, за която са придобити; неогнестрелни оръжия (газ-сигнални пистолети, пневматично оръжие) на обществени места.

Нарушителите на изброените по-горе забрани се наказват с глоба от 500 до 2500 лв.

Който носи и употребява оръжия и боеприпаси при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества се наказва с глоба от 500 до 3000лв. и отнемане на разрешението за срок от една година.

22 дек 2017

Препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември

Препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември :

Иди на празника с обществен транспорт, с такси или намери кой да шофира!

Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара и да те върне от купона.

До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

Ако празникът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.

Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!

Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.

Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник.

Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй и че липсата на обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.

Никога не шофирай пил или дрогиран!

Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици, някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.

Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.

Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.

Ако твоят шофьор управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.

След купона починете и тогава отпътувайте обратно!

Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя.

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

06 дек 2017

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО