МВР

ОД Разград

 

19 сеп 2018

МКБППМН-Кубрат и РУ-Исперих стартираха съвместна инициатива "Спри - дете на пътя! Живот запази!"

Със започване на учебната година улиците стават по-оживени от обичайното. С това не закъсняват и инцидентите на пътя. С цел опазване човешкия живот и най-вече този на децата с образователно-информационен плакат и с призив към водачите на МПС, деца от Клуб „Емпатия“-Кубрат станаха лица на инициативата на МКБППМН-Кубрат и РУ-Исперих. Идеята доведе до реализирането на работна среща между д-р Надие Карагьозова-секретар на МКБППМН-Кубрат и началника на РУ-Исперих комисар Мирослав Маринов, която се състоя на 18 септември 2018 година в РУ-Исперих.

Между Областна дирекция на МВР-Разград и МКБППМН-Кубрат има изградено добро сътрудничество, което се развива във времето по отношение на превенцията сред подрастващите.

Лица на кампанията са Симон, Никол и Алекс - редовни участници в превантивните дейности на МКБППМН-Кубрат и са тазгодишните представители на Клуб „Емпатия“ в Лятната полицейска академия - Разград 2018. От свое име и от името на всички деца, те се обръщат към водачите на МПС и най-вече към младите водачи, които нямат рутината на опитния шофьор, да бъдат толерантни и бдителни на пътя, да не са безразсъдни, да пазят както своя, така и детския живот, за да могат малчуганите да растат щастливи и да сбъднат мечтите си.

Д-р Карагьозова и комисар Маринов се обединиха около разбирането, „че превенцията по отношение на деца трябва да бъде приоритет, грижа и отговорност на всеки един професионалист, имащ отношение към опазването живота им и пълноценното им израстване“.
Плакатите ще бъдат окачени на видни места в населените места с цел по широка информираност.

Мащабно учение със сили на Единната спасителна система се проведе в Разград

Мащабно пожаро-тактическо учение със сили на РДПБЗН-Разград, сектор СОД при РДПБЗН-Русе, ОДМВР-Разград, ЦСМП, БЧК и доброволните формирования се проведе на 19 септември в Разград. Силите на Единната спасителна система проиграха възникналата бедствена ситуация на територията на общината в следствие на обилни валежи от дъжд и ураганни ветрове.

На учението присъстваха комисар Георги Гатев от ГД "ПБЗН", старши комисар Ивайло Йовчев, директор на ОДМВР-Разград, окръжният прокурор Тихомир Тодоров, заместник-областният управител Евгени Драганов и кметът на Разград Валентин Василев.

Проиграването на действията при бедствено положение стартира с теч на сярна киселина от цистерна в складова база на "Биовет" в района на жп гара Разград. Вследствие на ураганен вятър върху цистерната е паднал стоманен стълб, който нарушил нейната цялост. Обгазен е служител от обекта, опитал да огледа местопроизшествието. Паднала мълния при разразилата се буря разхерметизира резервоар за бутилацетат, който се запалва. В същото време прелива язовир "Пчелин 1", заради обилния джъд и носените дървета и храсти. На южния бряг на язовира са останали четирима рибари, чийто път е изцяло отрязан.
За да отреагират на сложната обстановка, силите на Пожарна, Полиция, Спешна помощ трябваше да стиковат действията и да обединят усилия с Кризисния щаб за овладяване на бедствието.  
Целта на тренировъчното учение е да се повиши готовността за реагиране на служителите от РДПБЗН -Разград, членовете на общинския щаб на Разград, ЦСМП, ОДМВР – Разград, областната структура на Български червен кръст и ДФ при произшествия, предизвикани от възникнали инциденти и бедствия в община Разград.

19 сеп 2018

Двойно завишен е броят на засечените нарушения по пътищата в Разградско

637 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 10 до 16 септември 2018 г. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 425 фиша и 103 акта. 10 от актовете са на неправоспособни водачи. По време на контролната дейност са засечени 5-ма водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като трима от тях са били с концентрация над 1,2 промила.

9 моторни превозни средства са спрени от движение – при седем от случаите регистрацията е прекратена поради неправоспособност на водача, в един от случаите заради употреба на алкохол и в един заради употреба на наркотични вещества. Санкциониран е и 1 мотоциклетист.

През периода пътните полицаи са извършили 36 проверки за употреба на наркотични вещества – една от пробите е била положителна.

Едно пътно-транспортно произшествие е настъпило през изминалата седмица. При тази катастрофа е пострадал 1 човек.

 

18 сеп 2018

На 19 септември ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death)

 

Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за трета поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. В контекста на Европейската седмица на мобилността /16 – 22 септември/ с мото „Комбинирай, движи се!”, на 19 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора.

На 21 септември 2017 г. по време на операция EDWARD в България настъпиха 19 тежки пътно-транспортни произшествия, при които загина един и бяха ранени 25 души.

ТИСПОЛ предлага на желаещите хора, организации, институции и представители на различни браншове и структури да се регистрират като партньори на адрес: http://roadsafetydays.eu/. Дава се възможност на всички желаещи да участват във фотоконкурс във връзка с EDWARD като изпратят 3 от своите най-добри фотографии до 19 октомври 2018 г. на адрес: [email protected] .


В същото време, може да се подпише декларация за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD).

В рамките на кампанията на 16 септември ще бъде отбелязан Деня в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти съвместно с мотоклубовете в цялата страна.

17 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО