МВР

ОД Разград

 

15 сеп 2021

Участници в нерегламентиран лов са установени в резервата "Воден"

Трима мъже са установени на територията на резервата „Воден” през нощта на 14 септември. След сигнал от служители на ловното стопанство и предприети незабавни оперативно-издирвателни действия в село Дянково е спрян джип „Тойота”, с който тримата се придвижвали. В автомобила са открити ловна карабина, заглушител, уреди за нощно виждане и оптика, собственост на 50-годишния от Разград. Той е задържан за срок от 24 часа. Съпричастността на другите двама – 27-годишен от Разград и 43-годишен от Габрово към извършеното престъпление е в процес на установяване.

В хода на процесуално-следствените действия под ръководството на Районна прокуратура – Разград са извършени претърсвания на два адреса в град Разград и село Ушинци. Криминалистите намерили и иззели препарирани птици от редки и защитени видове, кожи на животни и други ловни трофеи. Води се разследване за престъпление по чл.237, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.


Стартира традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

 

Времето от 15 до 22 септември е обявено за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември, който е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL Safety Days). За да се гарантира сигурността на децата и да се обезпечи безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата са извършени охранителни проверки на сградите. При констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим в тях, до началниците на регионалните управления на образованието се изпращат уведомителни писма съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност. Провеждат се работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в детски градини и училища. Извършва се оглед на: сигнализацията с пътни знаци и маркировка; уличното осветление; предпазните огради и пешеходните ограждения, обезопасеността на входовете на всички сгради без изключение.
Актуализират се и начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. На директорите на детски градини и училища се предоставят актуални списъци с имената и телефоните на полицейските инспектори и инспекторите Детска педагогическа стая, обслужващи съответната територия.

Данните за пътно-транспортния травматизъм в периода 1 юни – 31 август 2021 година сочат, че произшествията с деца на територията на Разградска област са намалели с 20%, съобщи пред журналисти старши инспектор Неделчо Симеонов от сектор „Пътна полиция“. Специфичен и актуален е случаят в гр.Исперих на 27.08.2021г., при който дете на 14 години управлява индивидуално електрическо превозно средство, като по време на движение блъска движещите се по уличното платно двама пешеходци.

Старши инспектор Симеонов отново припомни, че право да управляват електрически тротинетки имат деца, навършили 14-годишна възраст единствено по изградени велосипедни алеи. Лица, навършили 16 години могат да ги управляват или по велосипедните алеи, или най-вдясно по уличното платно. Забранено е да се управлява такова превозно средство по площи, предназначени за пешеходци.

 


14 сеп 2021

Разградските огнеборци отбелязват днес професионалния си празник

От 13 до 19 септември се провежда традиционната седмица на пожарната безопасност

Победителите в областното ниво на международния конкурс „С очите си видях бедата” бяха наградени днес в базата на Аварийно-спасителния отряд. В 19-тото поред издание се включиха 120 рисунки, участвали в общинските етапи на конкурса от всички учебни заведения в Разградска област. По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи. 14 са отличените творби, чиито автори получиха призовете си навръх професионалния празник на пожарникарите. Наградите връчиха заместник директорът на ОДМВР-Разград комисар Мирослав Иванов и Николай Миланов от РУО-Разград.

Отличените рисунки от областния кръг на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата” – 2021 ще бъдат включени в националния кръг на конкурса, който ще се проведе през месец октомври в София.

През седмицата пожарникарите поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши сержант Стефан Димитров в кубратското село Каменово. С кратко слово за професионалното минало и с едноминутно мълчание служителите преклониха глави пред паметта на разградския огнеборец.

В дните от 13 до 19 септември са предвидени редица дейности, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря.

 


14 сеп 2021

Трима са задържани за разпространение на наркотични вещества при спецоперация на криминалисти от ОДМВР-Разград

Оперативните действия са осъществени на 12 септември. Към 11.30 часа в землището на село Гецово криминалистите открили тайник с 51,5 грама амфетамин и 14 грама канабис. На място били задържани двама мъже – на 29 и 28 години – вторият с висящо дело за управление на МПС след употреба на наркотични вещества, а по случая – образувано досъдебно производство по чл.354 А, ал.1 от НК. Последвали претърсвания на три адреса в Разград и Гецово, както и на лек автомобил, собственост на единия от задържаните, откъдето разследващите иззели компютърни конфигурации, електронна везна, 2 500 лв. и други вещи, съотносими към престъпната дейност. В хода на процесуално-следствените действия, проведени под наблюдението на Окръжна прокуратура-Разград, е установена и 22-годишна жена от Разград, съпричастна към извършеното престъпление. Тя е с криминалистически регистрации и осъждана за шофиране под въздействието на наркотични вещества.
На тримата задържани са повдигнати обвинения, а срокът им за задържане е удължен до 72 часа. Работата по разследването и документирането на престъпното деяние продължава.


13 сеп 2021

Близо 1000 нарушения по пътищата в Лудогорието са засечени за седмица

987 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 30 август до 5 септември 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 331 фиша и 79 акта. Пет от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Заради неспазване на правилата за движение е санкциониран и един велосипедист.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При трима от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на шест моторни превозни средства – в пет от случаите причината е неправоспособност на водачите, в един – употребата на алкохол.

През изтеклата седмица са регистрирани четири пътно-транспортни произшествия, при които четирима души са пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.


07 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО