МВР

ОД Разград

 

За 18-та поредна година ОДМВР-Разград провежда Детска академия по безопасност

Основен организатор на инициативата е полицията. Партньори на ОДМВР-Разград са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество

 

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, за първи път се проведе в централната част на Разград, а не в Градския парк. Демонстрация за всички присъстващи направиха водачите на полицейски кучета. Четириногият „полицай“ показа как се изпълняват команди и как се залавя въоръжен и опасен престъпник.

Експерти от НТЛ при ОДМВР-Разград разказаха на децата от първата смяна на "Еколято 2017" за своята работа. В захлас малчуганите слушаха как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние. Участниците оставиха свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как "невидимото става видимо" и се снемат дактилоскопски следи.

Гости на първата за това лято академия бяха децата от клуб "Емпатия" - град Кубрат с ръководител Надие Карагьозова, възпитаници на Център „Емилиян“ и Център „Резонанс“ – Разград.

По време на академията участниците трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознават се с действащото законодателство, придобиват чувство за отговорност и работа в екип, не на последно място осмислят свободното си време през ваканцията. В секцията на БЧК се обясняват правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участват в демонстрациите. Специалисти от РИОКОЗ пък провеждат здравни беседи, свързани със здравословното хранене, тютюнопушене, ухапвания от кърлежи, лаймска болест, кучешка тения и други.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 200 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Първата за тази година академия завършиха 70 деца. Втората академия ще се проведе на 20 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 10 август.

Инициативата се провежда вече 18 години. За всички присъстващи имаше подаръци от полицията - тефтерчета с ценни съвети и химикали, а за правилно отговорилите във викторината с въпроси - и шапки.

Подаръците за децата станаха факт благодарение на спонсорите "Амилум България" и "Балканфарма-Разград".

13 юли 2018

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО