МВР

ОД Разград

 

14 септември 2021

Стартира традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

 

Времето от 15 до 22 септември е обявено за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември, който е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL Safety Days). За да се гарантира сигурността на децата и да се обезпечи безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата са извършени охранителни проверки на сградите. При констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим в тях, до началниците на регионалните управления на образованието се изпращат уведомителни писма съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност. Провеждат се работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в детски градини и училища. Извършва се оглед на: сигнализацията с пътни знаци и маркировка; уличното осветление; предпазните огради и пешеходните ограждения, обезопасеността на входовете на всички сгради без изключение.
Актуализират се и начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. На директорите на детски градини и училища се предоставят актуални списъци с имената и телефоните на полицейските инспектори и инспекторите Детска педагогическа стая, обслужващи съответната територия.

Данните за пътно-транспортния травматизъм в периода 1 юни – 31 август 2021 година сочат, че произшествията с деца на територията на Разградска област са намалели с 20%, съобщи пред журналисти старши инспектор Неделчо Симеонов от сектор „Пътна полиция“. Специфичен и актуален е случаят в гр.Исперих на 27.08.2021г., при който дете на 14 години управлява индивидуално електрическо превозно средство, като по време на движение блъска движещите се по уличното платно двама пешеходци.

Старши инспектор Симеонов отново припомни, че право да управляват електрически тротинетки имат деца, навършили 14-годишна възраст единствено по изградени велосипедни алеи. Лица, навършили 16 години могат да ги управляват или по велосипедните алеи, или най-вдясно по уличното платно. Забранено е да се управлява такова превозно средство по площи, предназначени за пешеходци.

 


Изображения

 14 септември 2021 | 15:11