МВР

ОД Разград

 

19 март 2020

Внимание: Зачестяват случаите на измами по интернет и по телефон, свързани с разпространението на COVID-19

За нарастващ брой измами във връзка с разпространението на COVID-19, както и за това, че много престъпници се възползват от момента на паника, за да въведат в заблуждение своите жертви в интернет пространството, сигнализират в МВР от партньорските служби. Службите са засекли фалшиви интернет-сайтове, магазини и акаунти в социалните мрежи. Част от измамите вървят заради бързото намаляване на количеството медицински предпазни средства, маски и други защитни продукти. Вместо получаване на заплатените предпазни средства, неподозиращите жертви не получили нищо в замяна.

Други видове измами, свързани с разпространението на вируса, са телефонни измами и „фишинг". При телефонните измами извършителите се свързват с жертвите, като заявяват, че са представители на клиники и/или медицински служители. Същите въвеждат жертвите в заблуждение като им казват, че техни близки са заразени с вируса и трябва да се преведат незабавно пари за тяхното лечение. При „фишинга" извършителите използват електронната поща, изпращайки писма от името на национални или международни здравни организации. Целта им е да набавят допълнителна информация от жертвите относно техните разплащателни средства или ги подлъгват да отворят определени файлове, съдържащи зловреден софтуер.

В повечето случай извършителите се представят с имена, които са близки до действащи компании, интернет сайтове, с цел въвеждане в заблуждение на жертвите. Загубите на потърпевшите достигат много високи суми. Към настоящия момент Интерпол е взела участие в около 30 случая на измами, свързани с COVID-19, извършени на територията на Азия и Европа. Предприети са мерки за блокиране на 18 банкови сметки и замразяване на повече от 730 000 долара.

Съветите на специалистите са:

- Да не се отварят линкове или приложения, изпратени от неизвестни потребители;

- Да се внимава при получаването на e-mail от непознати лица, предлагащи медицинско защитно оборудване

- Да се внимава за лъжливи/мними интернет сайтове, тъй като престъпниците много често използват интернет сайтове, които изглеждат като оригиналните

- Да се проверяват отзивите на предишни клиенти за това дали са получили стоката, какво е нейното качество и т.н.

- При възможност да се прави проверка на физическото/юридическото лице - търговец, което предлага въпросните стоки, преди закупуването им.

Изображения

 19 март 2020 | 14:59