МВР

Пресцентър

 

Новини

68-годишен мъж е задържан след незабавни полицейски действия

Вчера по обяд жителка на Драгоман потърсила помощ от полицията. Жената споделила, че от неопределена дата през миналата година до 18 октомври т.г. мъж, когото знае само по малко име, е извършвал непристойни действия с малолетната й дъщеря. Разтревожената майка споделила също така, че е научила, че в по-ранен период същият мъж е извършил  подобно спрямо по-голямата й дъщеря. Незабавно след получаването на сигнала служители на РУ-Сливница предприели активни оперативно-издирвателни действия, в хода на които установили и задържали извършителя. В рамките на образуваното по случая досъдебно производство 68-годишният криминално проявен и осъждан мъж от Драгоман е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 149, ал.1 от НК и с прокурорско постановление е задържан за срок до 72 часа. Направена му е криминалистическа регистрация и взет ДНК профил.

 


23 окт 2021

Специализирана операция на територията на столицата

Полицейската операция по различни направления - незаконната миграция, неправомерен таксиметров превоз и разпространението  и притежание на наркотични вещества е проведена през вечерните часове на вчерашния ден. Действията са осъществени от служители на СДВР с участието на представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. В рамките на акцията са проверени 11 мъже, опитали да избягат от полицейския контрол. Установено е, че те са граждани на Афганистан със статут за временно пребиваване у нас. Млад мъж е задържан в полицейско управление, след като при обиск от него са иззети наркотични вещества. Други трима, без документи, са отведени в полицията за установяване на самоличността им. Представители на ИААА са съставили два акта на таксиметров шофьор, при проверката станало ясно, че той не представил необходимите документи за осъществяване на таксиметрова и дейност. Акт за административно нарушение е съставен и на водач, шофирал с английска шофьорска книжка с изтекъл срок. Документът му е иззет, следва и дерегистрация на управляваното от него превозно  средство. Проверен е и хостел на територията на столицата, където не са открити сериозни нарушения. 

 


23 окт 2021

Служители на ГДНП, ГДБОП, ОДМВР-Добрич и ДАНС задържаха извършители на тежко криминално престъпление

Оперативните действия са осъществени под наблюдението на ОП-Добрич

 

Разследването започва на 20 октомври по досъдебното производство, образувано след сигнал  от германска гражданка за отвличането на съпруга й – на 59 години, също германски гражданин. Двамата са със статут за постоянно пребиваване у нас и живеят в с. Соколово. Жената обяснила, че към 22:00 часа е получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа.
В предприетите незабавни оперативни действия се включват служители на териториалните структури на ГДНП, ГДБОП, ДАНС и криминалисти на ОДМВР-Добрич. Броени часове по-късно е открито безжизненото тяло на германския гражданин, установени и задържани са баща и син – на 59 и 23 г., негови сънародници,  съпричастни  към извършеното тежко криминално престъпление.  Двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 116, ал. 1 във връзка с чл. 115 от НК. Предстои задържането им за срок до 72 часа с оглед довеждането им в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Детайли по воденото разследване оповестиха  директорът на ОДМВР-Добрич ст.комисар Колев, окръжният прокурор Радослав Бухчев и ръководителят на териториалната структура на ДАНС.
Апелативният прокурор на Варна изказа благодарност към екипа за професионално проведеното разследване, довело до разкриването, документирането и събирането на доказателства за извършеното тежко криминално деяние. Работата по случая продължава и към момента под ръководството на Окръжна прокуратура – Добрич.

 


22 окт 2021

Преустановена е престъпна схема за присвояване на финансови средства от субсидии за градския транспорт в Пловдив, ощетила в особено голям размер общинския и държавния бюджет

Спецакцията е проведена от служители на отдел „Икономическа полиция“ при областната дирекция на МВР и ТДНС – Пловдив под наблюдение на окръжната прокуратура; шестима са привлечени като обвиняеми

 

Схема за неправомерно усвояване на финансови средства от субсидии за градския транспорт в Пловдив, нанесла щети за милиони левове на общинския и държавен бюджет, бе разкрита от служители на отдел „Икономическа полиция“ при областната дирекция на МВР и ТДНС – Пловдив. Благодарение на почти едногодишните усилия на разследващите е неутрализиран рискът областният град да остане без градски транспорт. Успешната реализация е оценена от прокуратурата, която вчера повдигна обвинение на двама управители на транспортни дружества и четирима общински служители. На шестимата са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“.

В рамките на продължителната съвместна работа е установено, че от 2016 година до настоящия момент са отпускани средства от общинския и държавния бюджет за подпомагане на две транспортни фирми за вътрешноградски автобусни превози в Пловдив. Според събраните доказателства, дружествата са получавали паричните суми на база на удостоверяващи документи, че работят на загуба с отчетен спад на пътникопотока и на продажбите на билети. Също така били представяли пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното. Като участници в незаконната дейност са заподозрени и четирима служители от общинската администрация – трима от пловдивската и един от асеновградската, които в разрез на служебните си задължения не са извършвали необходимите проверки и контрол за истинността на получената  документация от превозвачите.

В хода на разследването са извършени значителен обем от процесуално-следствените действия - множество претърсвания в офиси на двете дружества, разпитани са свидетели, иззето е огромно количество документация и други веществени доказателства. Предстои да бъдат назначени съответните експертизи и да се анализира информацията от събраните материали.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдение на Окръжна прокуратура – Пловдив, която с факс късно снощи категорично указа да не бъдат разгласявани материали по разследването.

На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР - Пловдив ст. комисар Димитър Балев и началникът на отдел "Икономическа полиция" комисар Славчо Алексиев. 

 


22 окт 2021

Служители от ОДМВР – Ямбол иззеха голямо количество наркотици от частен имот в село Ханово

 

Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества, е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“  и колегите им от РУ - Тунджа . В хода на полицейските действия е извършена проверка в имот, ползван от 34-годишен мъж. При процесуално-следствените действия са намерени и иззети около 15 килограма суха тревиста маса (листа и плодни връхчета), която на наркотест е реагирала на канабис. Намерени са и над 450 части от канабисови растения в процес на сушене и 5 изкоренени зелени растения. Мъжът е задържан с полицейска заповед за срок от 24 часа. Процесуално-следствените действия по случая продължават в рамките на образуваното досъдебно производство.


22 окт 2021