МВР

Пресцентър

 

28 март 2018

Министър Радев: България пази стриктно една от най-критичните граници на Европейския съюз

Главна дирекция „Гранична полиция“ получи 149 нови патрулни и специализирани автомобила

Министър Валентин Радев присъства днес на тържествена церемония, на която ГД „Гранична полиция“ получи новата техника. България пази стриктно една от най-критичните граници на Европейския съюз, заяви вътрешният министър. Доказателство за това са предоставените на България 160 млн. евро от Европейската комисия за техника за охрана на границите. Министър Радев подчерта, че един от приоритетите на нашето европредседателство е сигурността на европейските граждани и благодари сърдечно на посланика на Чехия за предоставената безвъзмездно помощ.

 

138 автомобила са предоставени на службата по проект “Доставка на нови патрулни и специализирани автомобили с нормална и повишена проходимост”. Те са на обща стойност 11 050 270 лева с ДДС и са финансирани от Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз.

Съгласно Договора за безвъзмездна финансова помощ са доставени:

- 100 патрулни автомобила с висока проходимост;

- 15 автобуса със 17 места;

- 2 автобуса с 50 места;

- 16 специализирани автомобили с повишена проходимост за служебни кучета;

- 5 специализирани автомобили с нормална проходимост за служебни кучета.

Още 11  патрулни автомобили с висока проходимост ГДГП получава съгласно Меморандум с Чешката република.

С доставените автомобили ще се повиши мобилността на граничните наряди, ще се създадат условия за тяхното самостоятелно използване и бързото им реагиране при възникване на необходимост. Ще се повишат възможностите за включване и участие на служителите на ГДГП в провеждането на гранично-полицейски операции, участие в съвместни операции с други структури на МВР, както и в такива на международно ниво, включително по линия на Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Специализираните автомобили с висока проходимост за транспортиране на служебни кучета, ще се използват за изпълнение на задачи по осъществяване на граничното наблюдение. Автомобилите имат допълнително оборудване и всички необходими принадлежности за кучета, осигуряващи бързо и сигурно транспортиране на водачите и служебните кучета в обекти и райони за тяхното използване.

Специализираните автомобили с нормална проходимост са оборудвани с необходимите клетки за транспортиране на служебни кучета и принадлежности за тяхното използване при осъществяването на специфичната охранителна дейност като комплекс от охранителни, оперативни и режимни мероприятия в района на международните летища, аерогарите, обществените им зони и прилежащите територии, във връзка с опазване на обществения ред, своевременно разкриване и предотвратяване на противозаконни действия.

 

 

 

 

 

 07 април 2021 | 11:04