Р. България

МВР

 

Светлозар Лазаров – главен секретар на МВР, в интервю за предаването „12+3” на БНР

24 дек 2013

 
Водещ: Първият ни събеседник е главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Здравейте, г-н Лазаров.
Светлозар Лазаров: Здравейте. Искам още в самото начало да пожелая весели празници на вашите слушатели, да бъдат добри, да бъдат сърдечни към близките, наистина едно топло посрещане на тези светли християнски празници.
 Водещ: Дай Боже, и да добавим да бъдат законопослушни, нали? В добрия смисъл на думата.
 Светлозар Лазаров: В това не се съмнявам като мотивация за голямата част на българското общество, въпреки че има изключения. Но ние пък сме за това.
Водещ: Точно така, да се справяте с тези изключения. Кажете, господин главен секретар, тази година беше изключително напрегната за всички служители на МВР. Нека само да припомня – протести целогодишно, като се започне през януари досега; бежанска криза. В същото време, разбира се, трябваше да работите и по основните функции на министерството – справяне с различните видове престъпност. Кои според вас са най-големите успехи, които министерството реализира, и къде най-много не успяхте?
 Светлозар Лазаров: Погледнато в глобален аспект, най-големият успех, който има МВР, е справянето с миграционния натиск на българската граница. Това е факт, който не може да бъде оспорен дори от най-големите ни недоброжелатели. Дължи се на изключителната мотивация на колегите от „Гранична полиция” и на всички останали служители, които са командировани на място. Това, което се случва там, няма аналог в последните десетилетия, защото българо-турската граница, която е външна граница на Европейския съюз, се охранява с жива сила. Ако някой ни го беше разказал преди време, че това ще се наложи да бъде създадено като организация, честно да си призная, нямаше да му повярвам, но сега вече гледаме фактите. От няколко дни насам, и то от доста време, ние дори нямаме по един влязъл имигрант на наша територия, а продължаваме да отклоняваме и да не допускаме на наша територия да влязат между 120-150 лица, които остават на турска територия.
Водещ: Как успявате да ги спрете, при положение, че в един момент – знаете, влизаха десетки души на ден, че даже и повече?
 Светлозар Лазаров: Това е с жива сила. Нашите служители не ги допускат чисто физически да влязат на наша територия. Цената е, знаете всички, лишения от тяхна страна, много сурови, много тежки условия, далеч от семействата. Налага ни се в последните дни, поради лошото време, поради лошото време, поради навалелия сняг, кишата, кал и т.н., да разстановаме нашите служители с бойна техника, тъй като нашите машини, нашето оборудване просто не отговаря, нямаме възможност да ги закараме, да ги разстановаме по постовете. Но искам да им благодаря – изключителен професионализъм, изключителна мобилизация. Поставил съм вече въпроса в устен вид пред ръководството на министерството – след празниците това ще бъде скрепено и със съответните документи и ще предложа да направим инфраструктурата фактически, която в момента се планира да бъде изградена, да не е 30 километра, а да сложим на всички уязвими участъци. Подчертавам, това ще бъде политическо решение, с което аз не мога да се ангажирам, но някак си не ми се струва, че е нормално външна граница на Европейския съюз да я охраняваме с жива сила като в Средновековието. Нали разбирате?
 Водещ: Тоест става дума за удължаване на тази ограда на границата с Турция, за което се говореше, че ще стане.
 Светлозар Лазаров: Да, не използвам обаче думата „продължаване”, защото не си го представяйте тези 30 километра да ги продължим, а по-скоро там, където има възможност, защото ние имаме речна граница, има много пресечена местност, много трудно проходима, където също не може да бъде изградена, но на уязвимите участъци, където има практическа, реална възможност, аз смятам, че е удачно, от гледна точка сигурност, от гледна точка, ако щете, организация на работа, от гледна точка дори и на финанси, защото на нас ще ни излезе много по-евтино. Виждате, че за около 30 километра са необходими близо 5 милиона лева. Така че не искам да влизам в детайли колко струва в момента цялата операция, която се провежда, но това ще бъде една инвестиция в бъдещето, тъй като, като гледам информацията, която постъпва, какви процеси текат в Близкия изток, в Африка, този миграционен натиск…
 Водещ: Няма да намалява.
 Светлозар Лазаров: … няма да намалее и ние отсега трябва да мислим да инвестираме в сигурност и в бъдещето.
 Водещ: Кажете, г-н Лазаров, какво става с тези хора, които вече са на българска територия – дали са бежанци, дали са нелегални имигранти? Имам предвид специално тези лица, за които има основателни съмнения, че имат връзка с екстремистки организации. Успявате ли да ги локализирате и съответно какво правите с тях?
 Светлозар Лазаров: Тероризъм, екстремизъм – това е от компетенциите на колегите от ДАНС и останалите специални служби. Ние сме в ежедневен контакт с тях и ви уверявам, че работим изключително добре на база компетенции и функционални задължения. Тези лица, които са установени, се изолират от останалите и се извеждат от страната чрез съответните процедури. Има една мярка, която се казва експулсиране – това включва забрана за пребиваване, забрана за влизане и тези, които са в страната, извеждане, най-общо казано. Работят колегите и ползват всички стандарти, които са приети, по линия на НАТО и по линия на Европейския съюз. Ние като полицейски структури въвеждаме пръстовите отпечатъци на лицата в системите „Евродак” и системите на „Интерпол”, веднага получаваме информация, ако имаме някъде въведени данни за тероризъм, за организирана престъпност, за криминална дейност, така че полагаме абсолютно всички усилия наистина. И тук искам да подчертая само още нещо. Това съдействие, което се налага на българските специални служби или на полицейските структури за пръв път - досега не е имало такъв натиск, такава масовост, такава организация, но както се казва, учим се в движение и се стремим да не повтаряме грешките, които са допуснати назад.
 Водещ: Дано това да е така. Сега да преминем към новини от последните дни. Успяхте ли вече да стигнете до ръководителите на тази фабрика за оръжие в село Калояновец?
 Светлозар Лазаров: Колегите работят и влагат всичко от себе си. Тук искам нещо друго да акцентирам. Получих информация, че са правени коментари, че едва ли не МВР пресякло или не дало МВР възможност да бъде разкрита някаква много сложна схема. Искам да акцентирам, че когато се разплитат „такива сложни схеми” и се пресичат контрабандни канали, това се прави чрез контролирани доставки по Закона за специалните средства. Ако нямаме такава доставка, тогава имаме какво – чиста форма на контрабанда или контрабанда с чадър от служители. Знам коя е тази групичка, която ги пуска тези слухове, и то е с оглед да оправдае собствената си безпомощност и усилие в пресичането на тази престъпна дейност.
 Водещ: Коя е групичката?
 Светлозар Лазаров: Ами, да приемем, че е от района на Стара Загора.
 Водещ: Добре, кога ще има вече яснота кой е ръководел, кой е движел нещата там всъщност в тази фабрика?
 Светлозар Лазаров: Колегите оперативно са наясно как стоят нещата. Въпросът е да ги облечем с процесуално-следствени действия. Умишлено се въздържам от коментари, да не изпадна в ситуация на други ръководители на министерството, които бълваха много оперативна информация по медиите, която после нямаше съответното изражение в досъдебната или съдебната фаза.
Водещ: Кажете, господин главен секретар, понеже в момента сме точно в навечерието на празниците всички молове, големи търговски центрове са пълни – преди няколко дни във всички медии се говореше, че едва ли не се очаква някакъв терористичен акт на подобни места. Можем ли абсолютно твърдо, абсолютно категорично да кажем, че няма подобна опасност?
 Светлозар Лазаров: Това, което подчертавам от първия момент, от който съм поел пост на главен секретар, е следното – че от момента на атентата в „Сарафово” ние сме в усложнена среда за сигурност по линия на международния тероризъм. При един елементарен анализ на риска, когато се взимат съответните критерии, един от най-тежките критерии всъщност е това дали има извършен терористичен акт като предпоставка за повишаване на рисковете. Имаме такъв терористичен акт, за съжаление, и ние от този момент сме длъжни да вземаме абсолютно всички мерки. Ако не правим проверки, ако не работим, ще ни питат защо не работим. Когато работим и предприемаме пакети от мерки, пък ни питат защо работим. Правим всичко възможно, стремим се да изчистваме абсолютно всички елементи и да минимизираме максимално евентуалните рискове, т.е. вероятността това да се случи. Сега големият въпрос е следният: дали има ясна, конкретна заплаха.
Водещ: Да.
 Светлозар Лазаров: Към настоящия момент в МВР не са постъпвали данни за конкретна заплаха. Тоест какво имам предвид – конкретни данни за конкретни хора с конкретни действия да подготвят конкретен терористичен акт и т.н. Нямаме такива данни. Но пак подчертавам, правим всичко възможно и работим, за да е спокойно обществото и за да вярват гражданите ни в действията на нашите служители.
Водещ: Това беше много важно уточнение. Разбира се, че страшно много беше коментирано, особено през последната половин година, действията на МВР по отношение на протестите най-вече в София, по охраната на обществения ред. Някои ви обвиняваха в прекалена употреба на силови средства, други пък – напротив, обвиняваха ви, че действате твърде меко. Каква е вашата оценка сега, в края на годината - как се справяше полицията, добре ли се справяше във всички ситуации?
 Светлозар Лазаров: Дали сме се справили добре, оценката ще я даде българското общество. За мен като професионален ръководител на полицаите е важно, че не се допусна ескалация на напрежение, не се допусна по-голямо противопоставяне в обществото, не се стигна до физически сблъсъци между противостоящи хора, което всички станахме свидетели на конкретни опити. Но равносметката е следната – май ще се окаже, че имаме повече пострадали полицаи, отколкото мирно протестиращи. Позволявам си…
 Водещ: Това сигурно ли е?
 Светлозар Лазаров: Да, да, да, така е.
 Водещ: Имаме ли конкретни данни за това, можем ли да кажем?
 Светлозар Лазаров: Над 30 служители имаме пострадали.
Водещ: Тоест полицаите се оказват…
 Светлозар Лазаров: Това е много сериозна тема за размисъл. И когато се наложим на фона, че ние не сме използвали този ресурс, който имаме, който ни дава възможност да прилагаме Закона за МВР, струва ми се, че ако някой би ни атакувал, сякаш повечко шансове имат тези, които считат, че не сме използвали достатъчно средства и ресурс, който имаме правомощия по закон. Ние дори не сме използвали помощни средства досега, нямаме още заповед издадена за ползване на помощни средства. Ползвали сме физическа сила няколко пъти, когато проведохме съответните операции за вземане на мерки от овладяване на ескалацията на напрежението. Но говорим за физическа сила, ние помощни средства не сме използвали.
 Водещ: Сега по празниците очаквате ли да има отново ескалация, отново да има атаки срещу държавни институции?
 Светлозар Лазаров: Ние сме взели съответните мерки. Вече какво ще планират и какво ще предприемат лицата, които протестират, не искам да изземвам техните намерения. Но вижте, протестът отдавна изгуби гражданския си характер. Протестът е политически. Аз пък се надявам рано или късно политиците да се разберат и да постигнат консенсус, защото това е в интерес на обществото и на държавата като цяло.
Водещ: Те обикновено не показват подобно желание. Между другото, бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов казва и в България, и когато е на посещение в Брюксел, че ние в момента сме се превърнали в една полицейска държава. Той говори за полицейщина – това са тежки обвинения.
Светлозар Лазаров: Достатъчно е да се върнем назад и да повторя думите на ръководството на прокуратурата за 800-те телефона, за нахлуването в домовете на хората невинаги с основание, както се оказа, защото имаме нахлувания в домове на прокурори, на полицаи – бяха снимани по бельо… На практика после не ми е известно дори тези акции да са достигнали делата до съдебна фаза, не говорим за присъди, а за съдебна фаза – няма съдебна фаза, т.е. някакви досъдебни производства с неясни мотиви. Не искам да пропускам и случая в Горна Оряховица. Аз самият си спомням с доста резерви към тази акция, защото самият аз съм от там и дори сега като си ходя, ми е неудобно да гледам лекарите в очите – тези хора, които дават живот, които дават здраве на обществото. С оръжия в болницата, да влачиш лекари – не знам дали не е форма на полицейщина. Давам само няколко примера, които не знам дали е удачно преди празниците. Предлагам да спрем по тази тема, да разваляме обвиненията на хората преди празниците.
Водещ: Винаги е удачно, защото когато има някакви обвинения, на тях трябва да бъде отговорено. Както например бившият премиер и между другото ваш предходник преди време на същия пост – главен секретар на МВР, г-н Бойко Борисов пък също твърди, че е подслушван, хората не смеят да му се обадят, защото телефонът му се слуша, както и на други лица, критици на сегашното управление.
Светлозар Лазаров: Ами, и бившият премиер, и бившият вицепремиер са политици и аз това го приемам по-скоро като политически изказвания. Все пак предстоят и избори тази година. Досега не съм чул за някакви конкретни факти. Ако имат – да ги предоставят на компетентните органи, но доколкото ми е известно, досега има факти за подслушване по времето, когато те управляваха държавата и МВР. Тоест ако трябва да работим по тезата дали е подслушван г-н Борисов, цяла България знае, че е подслушван и това става публично известно. И то не е един случай, мисля, че са няколко.
 Водещ: Да, и дали продължава да бъде подслушван обаче също.
 Светлозар Лазаров: Аз мога да ви гарантирам, че в МВР се работи по правилата, спазва се закона и няма такива мероприятия. Не се подслушва нито г-н Борисов, нито г-н Цветанов.
 Водещ: Нито който и да било политически лидер, предполагам?
 Светлозар Лазаров: Няма, ние не работим по политици, ние работим по конкретни престъпления, но няма експлоатирани мероприятия по отношение на политици.
Водещ: Накрая, г-н Лазаров, много искам да кажем няколко думи за това успява ли МВР да се справи, поне до някаква степен, с битовата престъпност, защото в крайна сметка това е, което вълнува страшно много български граждани, това е, на което много от нашите сънародници стават жертва и за тях това е нещото, което много силно ги вълнува.
 Светлозар Лазаров: Аз ще ви дам няколко факта, вие ще прецените и вашите слушатели доколко се справяме. Първо, от каква позиция започнахме – над 90 милиона дефицит в бюджета. Към момента няма дефицит, всичко е изпълнено, изплатени са парите на полицаите, изплатени са ваучерите за храна и т.н. Второ, работим с по-малък ресурс, защото ежедневно има 1500 наши служители, командировани на границата, т.е. с по-малко финансов ресурс и с по-малко човешки ресурс, и имаме наистина лек спад на битовата престъпност – с по-малко човешки ресурси и с по-малко финансови средства. Смятам, че сме поели правилната посока и се надявам наистина с течение на времето този спад да стане устойчив. Все пак периодът е кратък и затова не искам да се ангажирам така и да се похвалим, както се казва. Не знам дали е правено друг път – вие може като журналисти да проверите, но три фабрики за убийства за шест месеца аз не си спомням да са разбивани до настоящия момент, въпреки критиките, които получаваме, че не се борим и с организираната престъпност. Тук също има поле за много размисъл, така че аз съм готов да я водя тази дискусия, доколко се справяме.
Водещ: А увеличението на заплатите на служителите на МВР с 5% ли ще бъде след Нова година?
 Светлозар Лазаров: Над 5%.
 Водещ: Можем ли точна цифра да кажем?
Светлозар Лазаров: Над 5%. Винаги съм подчертавал и пред политическото ръководство, и пред служителите, че на този етап колегите заслужават сумата около 10%. Другото е въпрос на калкулация.
Водещ: Много ви благодаря за този разговор. Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

 15 август 2018 | 07:35