Р. България

МВР

 

Министър Цветан Цветанов: Може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, свързани с терористичния атентат на летище Сарафово, са принадлежали към военното формирование на "Хизбулла"

05 фев 2013

От процеса на разследването по терористичния акт на летище Сарафово се установява съпричастност на три лица, посочи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Тримата са пребивавали в страната с фалшива самоличност от Мичиган. С фалшивите документи са наемали автомобили.
Установено е движението на тримата  от момента, от който са започнали да се регистрират у нас. На територията на страната те са пребивавали в периода 28 юни до 18 юли м.г. Изяснена е самоличността на две от лицата, които са с паспорти на Австралия и Канада. "Проследили сме цялостната им дейност на територията на Австралия и Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбулла". Това, което може да се направи като обосновано предположение, искам да повторя – обосновано предположение, е че двете лица, които са установени с истинската им самоличност, са принадлежали към военното формирование на "Хизбулла". Според събраните данни от 2006 и 2010 г. живеели на територията на Ливан, където са изработени и фалшивите им шофьорски книжки. За влизането си в Европа те са използвали истинските си документи. 
Министър Цветанов подчерта, че българското правителство разчита на добрите  взаимоотношения с Ливан. Той съобщи, че част от съдебно- следствени поръчки вече са възложени на компетентните власти на Ливан, Австралия,  Канада и на партньорски служби от други европейски държави. Вътрешният министър изрази надежда, че българските служби ще получат пълна подкрепа в  продължаващото разследване на терористичния акт.

 

 15 август 2018 | 07:35