МВР

Пресцентър

 

31 юли 2021

Акция на Пътна полиция за опазване живота на уязвимите участници в движението по пътищата

Акцент в разпоредените от отдел „Пътна полиция“-ГДНП мерки в периода до 3 август е засиленият контрол спрямо отнемането на предимство на пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти

     

Заради повишения автомобилен трафик през летните месеци се увеличава и рискът от пътнотранспортни произшествия. От началото на юли пътните инциденти със загинали и ранени зачестиха и в тази връзка отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“, със съдействието на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ организира от 28 юли до 3 август специализирана полицейска операция, насочена към ограничаване на предпоставките за катастрофи. През посочения период са предприети мерки за засилен контрол, като акцентът е поставен върху отнемането на предимство на уязвими участници в движението като пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти, както и  недопускането на нарушения от тяхна страна.

Пешеходците трябва да пресичат на обособените за това места, като е важно възрастните да дават пример с поведението си, особено в присъствието на деца. Пътните полицаи са насочили вниманието си и към водачите на моторни превозни средства, които отнемат предимството на пешеходци.

Водачите на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) трябва да управляват превозни средства с изправни спирачки и снабдени със звънец. Пътните полицаи ще контролират движението по всички пътища на страната и напомнят, че по автомагистралите е забранено движението за велосипеди и ИЕПС.

Водачите на двуколесни превозни средства (мотопеди и мотоциклети) трябва да са правоспособни водачи, да се движат с технически изправни и регистрирани превозни средства. Контролните органи ще следят и за състоянието и видимостта на табелата с регистрационния номер.

По време на операцията водачите ще бъдат проверявани  с технически средства, за да не се допуска управление на превозното средство след употреба на алкохол и/или наркотици.

Пътна полиция напомня, че използването на защитни каски и обезопасителни колани от водачи и пътници на/в моторни превозни средства е задължително, а организирането на нерегламентирани състезания се наказва от закона.


При спецоперация на бургаски криминалисти е разкрита нива с конопени растения

​Задържани са шестима съпричастни към отглеждането на наркокултурата и последващо разпространение на „продукцията“; На трима от тях са повдигнати обвинения и мярката за задържане е удължена до 72 часа

В специализираната полицейска операция се включили служители от отделите „Криминална полиция” и „Разследване”, от сектор „Специализирани полицейски сили” и „Специализирани тактически действия” към ОДМВР – Бургас, както и от РУ - Поморие, Несебър и бургаското Пето РУ.

Действията стартирали на 28 юли, когато в с. Брястовец служители от отдел „Криминална полиция” задържали семейство от с. Дъбник и 26-годишен несебърлия. Тримата обитавали вила, разположена в близост до населеното място, ползвана за отправен пункт, от който била черпена вода за поливане и за съхраняване на торове и на добитата марихуана.

При претърсването на вилната постройка са намерени и иззети 3 кг суха зелена листна маса и глави от съцветия, реагирали при направения полеви наркотест на марихуана, както и две торби с канабис. Извършен е щателен оглед, констатирано е, че нивата с конопените растения представлява специално заградено насаждение с близо 460 растения, снабдени със система за капково напояване, захранвана от вилната постройка посредством помпи. Открити са и множество торове, с които нивата е подхранвана. Други 500 г суха зелена листна маса, реагираща на марихуана, са иззети от лек автомобил „Сузуки Витара”, паркиран в близост до вилната постройка, собственост на 44-годишния „градинар” от с. Дъбник. Количество от същия наркотик е намерено и при претърсване в жилището на 26-годишния несебърлия в кв. „Черно море-3”.

Паралелно с действия по задържане в с. Брястовец, в района след кръговото движение между Поморие и с. Каменар, служители от сектор „Специализирани полицейски сили” към ОДМВР - Бургас и РУ – Поморие спрели лек автомобил „Мерцедес”, с бургаска регистрация, с който се придвижвали двама 26-годишни мъже от Ахелой. Според първоначалните данни, те се занимавали с разпространение на „продукцията“. В багажника на автомобила е открита торба с около 100 г марихуана, а в дома на единия - 8000 лв. в купюри от по 100 лева, за чийто произход безработният мъж не могъл да даде адекватно обяснение.

По същото време в Несебър служители от отдел „Криминална полиция”, съвместно със служители от сектор „Специални тактически действия” към ОДМВР – Бургас, задържали 30-годишен мъж от Несебър, в чийто дом също е намерена марихуана.

Шестимата съпричастни към отглеждането на конопените растения били задържани за срок до 24 часа. По случая в ОДМВР - Бургас е образувано досъдебно производство. Проведени са множество действия по разследването, разпитани са свидетели и след докладване на събраните материали в Окръжна прокуратура – Бургас, спрямо трима от задържаните са повдигнати обвинения и с прокурорско постановление мярката за задържане е удължена до 72 часа.

Работата по случая продължава от служителите на отдел „Криминална полиция“ и отдел „Разследване“ към ОДМВР – Бургас, под наблюдението на прокуратурата.


30 юли 2021

Трима извършители на измами и техен помагач са задържани в резултат на предприети незабавни полицейски действия

Операцията е проведена от служители на ГДНП и колегите им от ОДМВР- Велико Търново, Русе и Шумен

Полицейските действия са осъществени на 28 юли т.г. В резултат на проведеното професионално разследване и взаимодействие между криминалисти на ГДНП и ОДМВР- Велико Търново, Русе и Шумен са задържани трима извършители на измами и техен помагач, изпълнявал ролята на куриер в схемата. Тримата мъже - двама от които местни жители на 46 и 38 години, и 44-годишен от Горна Оряховица, с богато криминално минало, са задържани в  района на с. Камен, Великотърновско.  44-годишният е с множество криминалистични прояви за измами и осъждан, 46-годишният също е осъждан и с криминалистически регистрации за измами, а 38-годишният е регистриран за ползване на чужда търговска марка.  При последвалото претърсване криминалистите иззели три мобилни телефона със СИМ карти, сумата от 80 лева и вещи, съотносими към престъпната им дейност. В рамките на специализираната  операция, минути след като възрастна жена предала 1 960 лв. на непознат, той бил задържан в лек автомобил на ТИР паркинг малко преди гр. Смядово. Установена е самоличността му – 66-годишен жител на с. Добри Войниково, изяснена била и ролята му на куриер в измамната схема.
Според данните до момента, жертви на престъплението се оказали две жени на 83 и 71 години от шуменско село. Те били подведени по добре познатата измамна схема - съдействие на полицията. След като успели да ги убедят по телефона, че са полицейски служители и че трябва да им съдействат за залавяне на измамници, непознатите им дали указания да оставят всички пари, с които разполагат,  в плик на място, близо до имота на една от жените.
Четиримата мъже са задържани за срок до 24 часа. По случая било образувано досъдебно производство продължава под надзор на РП- Шумен, в рамките на която се изяснява и  съпричастността на задържаните към телефонни измами на територията на цялата страна.

 

 


30 юли 2021

Министерството на вътрешните работи изпълни своя обществен и служебен дълг, така че да осигурим честен изборен резултат

​Министър Бойко Рашков, зам.-министър Емил Ганчев, гл. комисар Темелакиев и директорът на ГДНП представиха финални данни от проведената мащабна операция на територията на страната

Нашите усилия – на целия състав на МВР бяха да се осигурят и проведат честни избори – постигнаха резултат. До момента в страната ни не е имало такъв успех – да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Данните показват, че такъв вот или е нямало, или той е снижен до минимум и не се е отразил на крайния резултат от изборния процес. МВР демонстрира истинска, реална деполитизация чрез действията си, заяви министър Бойко Рашков на пресконференция, на която бяха оповестени финалните резултати от предприетата от ведомството организация с цел ефективно противодействие на криминалния вот. Министерството на вътрешните работи е натоварено с огромни обществени очаквания и ние изпълнихме своя обществен и служебен дълг, така че да осигурим  честен изборен резултат. Не позволихме да бъдат използвани бедни слоеве от населението, корпоративния вот. Използвали сме изключително законни средства и способи за елиминиране на криминалния вот. Поздравявам всички служители на МВР, някои от които наградих, за успешното и достойно изпълнение на техните задължения. Действията ни доведоха и до нулева престъпност в цялата страна. Има много повече образувани досъдебни производства за престъпления, свързани с купуване и продаване на гласове – те наближиха 100. Преди 4 април се брояха на пръсти, отбеляза още министър Рашков.
Зам.-министър Емил Ганчев обясни, че още в началото е извършен мониторинг, на базата на който да се формира и нова тактика, възпрепятстваща възможността за купуването на гласове. Наред с предприемането на мащабна полицейска операция на територията на цялата страна, вниманието бе насочено и към засилване на контрола върху работата по сигнали в областните дирекции. За целта бе сформиран денонощен дежурен екип в ГДНП, който следеше движението на сигналите и работата по тях, както и командировани мобилни екипи от експерти, оказващи помощ на колегите по места. Благодарение на всеки един служител на МВР постигнахме ефективно противодействие на престъпленията, извършвани срещу изборните права на гражданите, подчерта зам.-министър Ганчев.
Беше извършен огромен обем от предварителна работа за придобиване на изпреварваща информация, както и детайлен анализ за идентифициране на конкретни лица и групи, целящи да окажат влияние върху изборния вот, съобщи и.д. главният секретар на МВР гл.комисар Стоян Темелакиев, който ръководеше и щаба, формиран в МВР. Това помогна за създаването на адекватна организация, включително и съсредоточаване на усилията в конкретни райони, където е преобладавала информация за подготовка на купен вот. Той се обърна с благодарност към всички ръководители и служители на МВР, които работиха усилено и дадоха всичко от себе си, за да се постигнат тези резултати.
Главен комисар Станимир Станев, директор на ГДНП предостави обобщена статистика от проведената операция на територията на страната. Общият брой на проверените места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове е 5624; 14 264 са проверените лица от активния криминален контингент; проверени са 2 944 обекта – заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити; както и 2 421 собственици на фирми, с цел предотвратяване на корпоративен вот.  В хода на операцията са извършени проверки на 75 582 моторни превозни средства. Установени са 1 341 лица, утвърдили се като местни лидери на групи, които оказват влияние на изборния процес, в рамките до 24 часа са задържани 1 442 лица, издадени са 11 734 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР и 560 преписки за установени случаи за купуване на гласове.  Установени са 221 лица, обявени за общодържавно издирване, разкрити са и 280 други престъпления. Общият брой на образуваните наказателни производства за престъпления против политическите права на гражданите и за други престъпления, свързани с подготовката, провеждането и приключването на изборите за Народно събрание на 11 юли т.г. към 16 юли е 104 – 96 до 11 юли, още 8 след тази дата. От тях 82 са образувани като досъдебни производства и 22 са започнати като бързи. В СДВР и ОДМВР са образувани и водени общо 91 наказателни производства за престъпления против политическите права на гражданите и 13 – за други престъпления, свързани с подготовката, провеждането и приключването на изборите за НС. Всичко това постигнахме с общи усилия, коментира още директорът на ГДНП.

28 юли 2021

Пожаро-тактическо учение на територията на "Порт Булмаркет" се проведе днес в Русе

Екипи на Единната спасителна система проиграха действия при инцидент с изтичане на нa гaз пpoпaн бyтaн от цистерна

„Ликвидиране на възникнала авария на жп разтоварището на „Порт Булмаркет“ ЕАД с изтичане на втечнен въглеводороден газ - „пропан-бутан“ от жп цистерна“ бе темата на проведеното днес в Русе пожаро-тактическо учение (ПТУ) на територията на „Порт Булмаркет“ ЕАД, собственост на „Булмаркет Груп“ ЕАД. То се реализира в изпълнение на утвърдените цели за дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе за 2021 г. и утвърден тематичен план за провеждане на професионалното обучение на служителите от РДПБЗН-Русе.
В действията участваха оперативните структури на РДПБЗН-Русе, ОДМВР – Русе, останалите основни съставни части на Единната спасителна система /ЕЕН112, БЧК, ЦСМП – Русе и т.н./, представители на ръководството за обекта, както и доброволци от сформираното доброволно формирование на Община Русе.
„Целта на подобни учения е да се даде възможност за стиковане и подобряване на координацията между екипите на ЕСС, при такъв тип инциденти, които напоследък зачестиха и в региона“, обясни  главен инспектор Веселин Марков – началник сектор „Пожарогасене и аварийно-спасителна дейност“ в РДПБЗН – Русе, който бе и ръководител на пожаро-тактическото учение. Той допълни още, че в хода на занятието се въвеждат и допълнителни елементи – ситуации, които да усложнят предваритело зададената обстановка, за да може максимално бързо и точно да се изчистят всички моменти в координацията на екипите, работещи на терен.
На място бе сформиран временен Оперативен щаб и проиграно взаимодействието между отделните екипите от ЕСС, работещи на терен, в синхрон с ръководството на обекта и доброволците в следната ситуация:
В процеса на разтоварване на ВВГ се разкъсва износената частично и с нарушена цялост гъвката връзка, свързваща цистерната и резервоарите на разтоварището, започва неконтролируемо изтичане на втечнен ВВГ. Поради неустановени причини не сработва и скоростният отсекател на жп цистерната, тип „Гестра“. Газовите сензори на Единна система за предотвратяване на аварии (ЕСПА), отчитат наличието на газ в концентрация над 20% от долна концентрационна граница на взривяемост (ДКГВ) и подава звуков и светлинен сигнал за опасност. До пристигане на първите екипи от ЕСС на терен се е образувал разлив от втечнен ВВГ с диаметър от около 20 метра и газов облак с размери около 40 на 50 метра.  Двама работници, намиращи се на мястото в момента на възникване на инцидента, са силно обгазени и са с опасност за живота, а трети - е по-леко пострадал. Има опасност жп цистерната да се разхерметизира и при попадане на случаен огнеизточник в съприкосновение с газовия облак да се взриви, което би довело до възникване на разкъсавания на основни и второстепенни тръбопроводи, разрушавания на носещи конструкции частично или пълно разрушение на сграден фонд и инфраструктура в и около зоната на възникналата авария. Съгласно разработения и действащ авариен план за обекта, при един евентуален взрив могат да бъдат засегнати голям процент от сградния фонд и инфраструктурата в широк радиус от точката на възникналата аварията, а в зоната попадат и други големи обекти. В тази връзка се извършва и проверка в оповестяването и информирането на евентуално засегнатите при такава ситуация /сигнализират се отговорниците на обекти, кметове или преставители на близките населени места и т.н./, с оглед предприемане на адекватни действия по евакуация или други действия за спасяване на живота и здравето на хората.

 


28 юли 2021

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 30 юли 2021

Пловдив. 47-годишен е задържан за тежко криминално престъпление, извършено в периода 28-29 юли. При огледа на място по тялото на съпругата му – 37-годишна жена, са установени множество удари, причинили и смъртта й.  След 24-часовото полицейско задържане, с прокурорско постановление мярката за задържане на мъжа е удължена до 72 часа. Предстои в днешния ден  Окръжна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Пазарджик. Криминално проявен, извършил палеж на лек автомобил, е установен и задържан от служители на сектор «Криминална полиция» при РУ-Пазарджик. В хода на разследването, извършено под надзора на Районната прокуратура в областния град, е изяснено. Малко след полунощ на 20 юли, на улица в Пазарджик неизвестен залял със запалителна течност и запалил  лек автомобил «Фолксваген», собственост на 62-годишна жена от града. От огъня са нанесени  щети в предната част на возилото. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна група при РУ-Пазарджик и пожарникари, а с разследването се заели служители от сектор «Криминална полиция». В резултат на близо 10-дневна работа те стигнали до самоличността на извършителя. - 44-годишен жител на пазарджишкото с. Добровница, познат на органите на реда с криминални прояви. Той е задържан за срок от 24 часа в ареста на РУ-Пазарджик. По случая се води досъдебно производство под наблюдението на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик.

София. Полицаи от  Шесто РУ задържаха 20-годишен столичанин, разпространявал наркотични вещества. При предприети процесуално-следствени действия  в жилището на задържания били намерени и иззети 47 пликчета и пластмасова кутия, съдържащи тревиста маса, електронна везна  и множество празни опаковки. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетата маса е коноп с тегло 80 грама. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“.

Видин. Вчера, в условията на неотложност, криминалисти предприели претърсване в частен имот в с. Иново, обитаван от 17-годишен младеж. Полицейските действия били осъществени във връзка с образувано ден по–рано досъдебно производство и задържането на непълнолетния за притежание на наркотици. В една от стаите на жилищна постройка разследващите открили наркотични вещества. Иззети са пет топчета с общо тегло 3.60 г зелена листна маса и насипна такава с тегло 4.21 г, 10 розови таблетки, бяла буца с тегло 1.74 г и електронна везна. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис, хапчетата – на метамфетамин, а бялото вещество – на амфетамин. Работата по образуваното досъдебното производство продължава.

 

Варна. 28-годишен мъж е задържан за притежаване на наркотични вещества. На 26 юли сутринта мъжът бил проверен от униформени на Първо РУ и у него били намерени амфетамин и хероин. По случая е образувано бързо производство. Два дни по-рано, в района на плажната алея на Аспарухово, служителите на Четвърто РУ спрели за проверка лек автомобил и в един от пътниците – 25-годишен варненец, полицаите открили марихуана и метамфетамин, доказано с експертна справка. По случая е образувано бързо производство.

 

Плевен. Вчера около 13.50 часа служители от Второ РУ спрели за проверка 38- годишен плевенчанин, който предал доброволно плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество. Последвало претърсване и в дома му, където са намерени: прозрачен самозалепващ се плик с частици кристали, пластмасова прозрачна кутийка и хартиена свивка с бяло кристалообразно вещество - по данни на собственика  метафетамин /пико/. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, срещу него е образувано бързо производство за престъпление по чл.354а, ал.3 т.1 от НК. Уведомена е прокуратурата, продължава работата по случая.

 

Вчера, на разклона с. Горни Дъбник – с. Крушовица, при проверка на лек автомобил „Рено – Лагуна“, управляван от 24-годишен жител на с. Горни Дъбник,  служители на пътна полиция констатирали с дръгтест, че водачът е шофирал под въздействие на наркотични вещества. При последващ личен обиск от него е иззет самозалепващ се плик, съдържащ бяло прахообразно вещество, а 19 годишният му спътник доброволно предал две пликчета, съдържащи суха зелениково – кафява тревиста маса. Двамата са задържани за с полицейска мярка за срок до 24 часа, уведомена е прокуратурата и е започнато полицейско дознание.

Перник. 19-годишен е привлечен като обвиняем, задържан е за срок до 72 часа. В хода на разследването е установено, че на 28.07.2021 г. в Перник, при управление на лек автомобил, той по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на служебни полицейски автомобили, след което е избягал от местопроизшествието. Наред с това, обвиняемият е причинил и лека телесна повреда на полицейски служител от 01 РУ-Перник докато униформеният е изпълнявал служебните си задължания. Установено е още, че младият мъж е управлявал лекия автомобил с регистрационен номер, издаден за друго моторно превозно средство. Наблюдаващият прокурор е внесъл искане в Районен съд-Перник за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия, която ще бъде гледана днес.

 

Бургас. Двама мъже са задържани за кражби. Сигнал в полицията подал 55 – годишен мъж за откраднати множество ръчни строителни инструменти, перфоратор, строителен миксер и сумата от 200 лева от поморийското село Страцин. В резултат на предприетите оперативно – издирвателни действия на служителите от РУ – Камено са установени и задържани извършителите - двама мъже от Камено - на 26 и 50 години. Те направили пълни самопризнания и върнали откраднатите вещи и парична сума. Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава.

 

Стара Загора. Криминалисти от РУ-Гълъбово разкриха извършител на кражба. Незабавните оперативно-издирвателни действия били предприети по сигнал, постъпил в полицията вчера - за откраднат мобилен телефон от търговски обект в град Гълъбово. В резултат е разкрит авторът на посегателството - 37-годишен жител на Момчилград. Той е задържан за срок до едно денонощие и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 194 от НК.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


30 юли 2021

Информационен бюлетин - 29 юли 2021

Видин. Три досъдебни производства са образувани в хода на специализирана операция срещу наркоразпространението, проведена вчера на територията на РУ-Видин. Към 15 часа, криминалисти предприели претърсване в частен имот в с. Арчар, обитаван от 27-годишен мъж. Там открили и иззели малка бяла бучка и капачка с бяло вещество, реагирали на метадон при полевия наркотест. По същото време в с. Цар Симеоново, на ул.“Първа“, униформени спрели за проверка пътуващ в посока София лек автомобил „Рено“ със софийска регистрация, шофиран от столичанин. В чантата на спътника му - 25-годишен криминално проявен от с. Арчар, служителите на реда установили зелена суха листна маса и сумата от 120 лева. Тревата, с общо тегло 25.45 грама, индикирала на канабис при полевия наркотест. Мъжът е задържан и приведен в полицейския арест за срок до 24 часа.  Снощи, около 20.40 часа, при обход по маршрут в областния град, патрулиращи полицаи забелязали група младежи в училищен двор. Виждайки униформените, единият побягнал и изхвърлил плик в двора на близък имот. Младежът – 17-годишен от с. Иново бил настигнат и задържан. Собственикът на имота предоставил достъп до двора и там криминалисти открили пакета с пет топчета с 2.54 грама зелена суха листна маса, розова таблетка и бяла бучка. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис, таблетката – на метамфетамин, а бялото вещество – на амфетамин. При извършен личен обиск у непълнолетния служителите на реда открили и иззели сумата от 340 лева. Младежът е задържан и приведен в полицейския арест за срок до 24 часа. Случаите са докладвани в Районна прокуратура-Видин, работата на разследващите продължава. В РУ-Видин са образувани три досъдебни производства по чл.354а, ал.3 от Наказателния кодекс.

 

Габрово. Двама са задържани при специализирана полицейска операция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотици, проведена вчера в Трявна и Дряново.  Служители на РУ-Трявна проверили частен имот в града, собственост на 35-годишен мъж – в двора не открили засети 9 растения от рода на конопа. При последвало претърсване в дома му намерили и пликове със суха зелена листна маса. Общото количество иззета растителна маса е 677 грама, като след направения полеви наркотест, пробата реагирала на марихуана. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354а ал.3 и 354в ал.1 от Наказателния кодекс. При извършена проверка в дряновското село Соколово е задържан 23-годишен криминално проявен жител на Велико Търново. Криминалисти от РУ-Дряново намерили у младежа плик с бяло кристално вещество, реагирало на амфетамин. По случая е образувано бързо производство по чл.354а ал.3 от Наказателния кодекс.

 

Варна. 47-годишен  варненец, известен на МВР, е задържана в ареста на Трето РУ. Той бил проверен на 27 юли  следобед и при претърсване на управлявания  от него лек автомобил, униформените открили  пакетчета хероин – 248,91г, според експертната справка. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата. 

 

Благоевград. Операция за противодействие на отглеждането на наркотични растения е проведена вчера след като в РУ - Петрич било съобщено, че в  къща в с. Драгуш се съхранява дрога. Полицейски служители  посетили мястото и открили в дворно място зелено тревисто растение с тегло около 0, 250 кг, което при полевия тест реагирало на канабис. Установена е собствеността на имота, уведомен е дежурен прокурор за случая, образувано е досъдебно производство по чл. 354 А, ал. 3  от НК. В хода на същата операция е извършена проверка и в местността Игрището край селото. В обезлесен горски участък полицейските служители открили 236 зелени растения канабис с общо тегло 118 кг. След изземване на проба от растителността, установеното количество наркотични растения е унищожено. В РУ Петрич по двата случая са образувани досъдебни производства по чл. 354 В, ал.1 от НК.

 

Кърджали. Досъдебно производство за използване на неистински официален документ е образувано с постановление на Районната прокуратура. 70-годишен представил в териториалното поделение на НОИ образец за придобит осигурителен стаж с вписани неверни данни за отпускане на лична пенсия. Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и разследващ полицай работят по случая.

 

18-годишен е задържан в РУ-Кърджали за хулигански действия. Около 2 часа тази нощ той предизвикал скандал в заведение в областния град и нанесъл удар на 30-годишен мъж от персонала. Материалите по случая ще бъдат внесени в съда по Указа за борба с дребното хулиганство за налагане на административно наказание.

 

48-годишен счупил стъклото на дисплея на игрален автомат в зала в Крумовград. Инцидентът станал вчера около 11.30 часа. След подадения сигнал, полицейски служители издирили извършителя на деянието. Група „Охранителна полиция“ извършва проверка по случая по чл.216, ал.1 от Наказателния кодекс за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

 

След подаден сигнал за повредена врата на кметството в село Делвино криминалисти от РУ-Кирково установили двама младежи на 17 и 18 г., съпричастни към случая. Извършителите са задържани вчера за срок до 24 часа. Група „Криминална полиция“ в управлението работи по случая за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


29 юли 2021

Информационен бюлетин - 28 юли 2021

Пазарджик. Задържан е младеж, предложил подкуп на пазарджишки полицаи. Снощи, около 23.30 часа, на улица в кв. „Изток“, автопатрул при РУ - Пазарджик засякъл водач да дрифтира с лек автомобил „Ягуар“. Последвало спиране и проверка, при която униформените открили нарушения. В опит да избегне съставянето на акт, 19-годишният жител на квартала подхвърлил в патрулния автомобил банкноти – две с номинал 20 паунда, две с номинал 10 лева и една от 5 лева. Освен че на нарушителя е съставен акт, срещу него е започнато и бързо производство за предлагане на подкуп на полицейски служители. Банкнотите са иззети, а водачът е задържан в ареста за срок до 24 часа.     

 

Хероин откриха при проверка служители на участъка в Брацигово и криминалисти от РУ - Пещера. Вчера следобед, на кръстовището между Брацигово и село Бяга, полицаите спрели „Фолксваген“, управляван от 74-годишен мъж от Пещера, и пътник 29-годишен негов съгражданин. По време на проверката у по-младия било открито полиетиленово топче с кафяво прахообразно вещество - 4.8 грама, реагирало на хероин при полевия наркотест. Дрогата е иззета, а притежателят й - задържан в ареста . По случая е образувано бързо производство.

 

Служители на РУ - Септември задържаха извършител на кражба. Вчера в полицейското управление постъпил сигнал от жител на село Голямо Белово - установил липсата на парични средства, които събирал. В хода на работата служителите разкрили, че автор на посегателството е 23-годошен жител на велинградското село Абланица. Той е задържан в ареста за срок до 24 часа, а по случая се води преписка. 

 

София. За дни полицаи от Пето РУ разкриха и задържаха извършители на грабеж. На 25 юли столичанин сигнализирал в районното управление, че по-рано същия ден, в ж.к. „Суха река“, двама непознати със сила и заплахи отнели велосипеда му и избягали. В резултат на издирвателните и процесуални действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство, били установени и задържани извършителите на деянието - криминално проявени мъже, на 21 и на 55 години. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура двамата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 198 от НК. Наложени са им мерки „парична гаранция“ в размер на 200 лева за 21-годишния и 300 лева - за по- възрастния.

 

Бургас. Служители от бургаското Четвърто РУ разкриха и задържаха извършител на домова кражба. В жилището в ж.к. „Меден рудник“ било отключено с подбран или подправен ключ на 20 юли и оттам отнети преносим компютър, смарт  и ръчен часовник и други лични вещи. В хода на разследването е установено, че автор на посегателството е 40-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Средец. Откраднатите вещи са намерени и иззети. Извършителят е задържан за срок до 24 часа.

 

Велико Търново. 19-годишен от Лясковец е обвинен в държане и разпространение на наркотични вещества. При извършена проверка в него са намерени и иззети 11 свивки, съдържащи около 15 грама листна маса и около 1 грам прахообразно вещество, които при полеви наркотест реагирали съответно на канабис и амфетамин. В хода на разследването са събрани данни, че той е разпространявал забранените вещества на територията на Лясковец. След доклад на материалите в прокуратурата  е привлечен, като обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

 

Варна. 27-годишна чуждестранна гражданка е задържана за притежание на наркотици. В края на миналата седмица, в района на Морската градина, служители на Първо РУ я спрели за проверка и иззели от нея марихуана с тегло 18,39 г, видно от направената експертна справка. По случая е образувано досъдебно производства, материалите са докладвани в прокуратурата. За същото провинение в ареста на Трето РУ попаднал и 21-годишен жител на с. Каменар - известен на органите на реда, у когото полицаите намерили метамфетамин. Срещу него е образувано бързо производство.

 

Благоевград. Канабисови растения иззеха служители на РУ – Петрич в хода на операция за противодействие, проведена вчера. Проверката в къща  в с. Долна Рибница униформените извършили проверка във връзка със сигнал за съхранявани наркотични култури. В помещение са открити 3 сухи тревисти растения с общо тегло около 1,300 кг, които при направения полеви тест са реагирали положително на канабис. Установено е, че къщата е обитава 82-годишен мъж от София. За случая е уведомен дежурен прокурор, започнато е досъдебно производство по чл. 354 А, ал. 3  от НК.

 

Две деца, на 12 и на 11 години, са извършили кражба от търговски обект, установиха служители на РУ - Банско. Сигналът за посегателството постъпил в полицията вчера, около 20.30 часа – жител на града, стопанисващ магазин в курорта, установил липсата на 19 електронни цигари. След проведени бързи издирвателни действия полицейските служители установили двете деца като съпричастни към деянието. В РУ - Банско е образувана преписка за извършено престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

Монтана. Служители на РУ – Берковица разкриха извършител на палеж на лек автомобил. Вчера, към 23.30 часа, жител на града сигнализирал чрез тел. 112, че по колата му са нанесени материални щети от възникнал огън. При огледа на място са установени данни за палеж, иззети са веществени доказателства. Като съпричастен за срок до 24 часа е задържан 45-годишен мъж от Берковица. Той описал пред разследващите факти и обстоятелства около механизма на извършеното от него деяние. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

           

Стара Загора. Фалшиви стоки иззеха служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност". Вчера те извършили проверка на търговски обект в областния град и установили изложени за продажба 38 артикула - дънкови панталони, къси панталони и тениски, обозначени със защитени търговски марки, без съгласие на правопритежателя. Образувано e досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


28 юли 2021

Информационен бюлетин - 27 юли 2021

София. Полицаи от Шесто РУ разкриха и задържаха извършител на грабеж. Сигнал за престъплението бил получен в Шесто РУ на 17 юли. Млад мъж потърсил съдействие от полицията, след като около 18 часа същия ден в района на парк „Славия“ бил заплашен от непознати, които му отнели мобилния телефон и избягали. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия e установен и задържан 20- годишен столичанин, с криминалистически прояви. Откраднатата чужда вещ е намерена и иззета. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“.

 

Столични полицаи издирват извършител на въоръжен грабеж. Сигналът в полицията е получен тази сутрин, около 5.40 часа. По първоначална информация мъж с маска и ръкавици заплашил служителката в магазин за алкохол и цигари с пистолет, взел наличната сума пари и избягал в неизвестна посока. Към момента няма данни за пострадали хора. На място е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство. Предприети са  оперативно - издирвателни действия за установяване и задържане на извършителя на деянието.

 

София – област. Рецидивист, извършил грабеж, е задържан след бързи оперативни действия на пирдопските криминалисти. Работата по случая започнала в съботната нощ, когато жителка на Пирдоп сигнализирала в полицията, че синът й е бил нападнат и ограбен от непознат, който отнел мобилния му телефон. По случая било образувано досъдебно производство и предприети незабавни оперативно-издирвателни действия. Броени часове по-късно извършителят бил разкрит и задържан в ареста на полицейското управление. След доклад на събраните доказателства в прокуратурата, вчера 37-годишният - с криминалистически регистрации в полицията и осъждан, е привлечен в качеството на обвиняем и за извършения от него грабеж при условията на опасен рецидив мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа.

 

Плевен. В резултат на предприети незабавни оперативни действия криминалисти на Второ РУ -  Плевен  установиха извършители на грабеж. Разследването започнало след подаден на 25 юли вечерта сигнал от 29-годишен мъж - в землището на с. Дисевица , под моста на р. Вит , трима непознати го нападнали и след заплаха му отнели наличните 20 лв. и кутия с цигари. В хода на  полицейските действия са задържани извършителят на деянието – 21 годишен от с. Дисевица, и неговите съучастници - на 15 и 16 години от същото село. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Кърджали. За нанесена телесна повреда 42-годишен е задържан в РУ-Кърджали. По първоначални данни в мазе на жилищен блок в областния град мъжът наранил свой познат на 49 г. Инцидентът станал на 25 юли в полунощ. Пострадалият е бил настанен за лечение в болницата в Кърджали. Дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото на произшествието, причините са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Полицаи от РУ-Крумовград разкрили кражба, извършена вчера в центъра на града. След подаден сигнал, че от пейка е изчезнала чанта с мобилен телефон, били организирани издирвателни действия и установена извършителката – 49-годишна жена. Откраднатите вещи са намерени и иззети. Проверката по случая продължава група „Охранителна полиция“ в управлението.

 

Варна. За притежание на наркотици двама младежи на 22 и 27 години, от с. Каменар, са задържани в полицейския арест. У тях полицейските служители открили марихуана и метамфетамин, установено след направен полеви наркотест. Задържани са с полицейска мярка за срок до 24 часа и срещу тях са образувани бързи производства. Работата по случа я продължава, уведомена е прокуратурата.

 

Пътни инциденти. Двама са загинали при тежка катастрофа в района на Русе. Сигналът е подаден тази сутрин малко преди 7 часа. По първоначални данни на пътен възел „Охлюва“ в платното посока София са се ударили тежкотоварен и лек автомобил. Веднага към мястото на инцидента са изпратени екипи на полиция, пожарна и бърза помощ. От удара на място са починала двама, пътуващи в лекия автомобил. Извършен е оглед. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидента продължава в рамките на образувано досъдебно производство. 

 

Сигнал на пътнотранспортно произшествие между л.а."Фолксваген" и л.а. "ВАЗ" на път III- 663 между гр. Чирпан и с. Зетьово е получен на 26.07.21г. около 19.10ч. Според първоначалната информация от удара на място са починали 46-годишният шофьор на л.а. "ВАЗ" и пътувалата в колата 52-годишна жена. 22-годишният водач на фолксвагена и 19-годишната му спътничка били откарани в болнично заведение, където малко по-късно мъжът е починал, а жената е настанена за лечение, без опасност за живота. На място е извършен оглед, по случая е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1 буква "в" във връзка с чл.342, ал.1 от НК, работата по което продължава от РУ-Чирпан под наблюдението на Окръжна прокуратура – Стара Загора

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 


27 юли 2021

МВР в медиите

Кампании

България е основен двигател в най-новата европейска кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация #BlindBetting

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора с финансовата подкрепа на EMPACT стартират кампания за превенция на трафика на хора с фокус върху сексуалната експлоатация. #BlindBettingе реализирана от изцяло български екип и се провежда под надслов „Не залагай съдбата си на карта“.Целта е да насочи вниманието на обществото и рисковите групи към методите за въвличане в престъпните мрежи по трафик, както и към разпознаването и подпомагането на жертвите на сексуална експлоатация.
#BlindBetting включва два видеоклипа, брошура и плакат, създадени от българска рекламна агенция и под режисурата на едно от най-големите имена в рекламната и филмовата индустрия в България и извън нея – Валери Милев. Символиката в превенционните материали представя най-популярния начин за склоняване на млади момичета и въвличането им в експлоатационните мрежи на трафикантите – метода „loverboy“. Жертвите, водени от мечтите си за по-добър живот, залагат на сляпо, а дори понякога и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че друг ще печели от продажбата на телата им. Изборът им води до насилие, зависимост, срам и страх. Пътят назад е труден, но жертвата трябва да знае, че има хора, които ще са там, за да ѝ помогнат да се възстанови и отново да поеме контрол над живота си.
Кампанията ще се разпространи на територията на 26 европейски държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното Кралство. Всички рекламни материали са адаптирани на официалните им езици са им предоставени за ползване.
На територията на България #BlindBetting ще протече на два етапа– от 28.06 до 31.07.2021 г. и от 18.10 (Европейски ден за борба с трафика на хора) до 30.11.2021 г. Първият етап е насочен към превенция на потенциалните жертви на престъплението – млади момичета и жени от различни социални класи, с различно образование и семейна среда, тъй като всяка една от тях би могла да попадне в ситуация на трафик – без оглед на възраст, социален статус и образованост. Вторият етап е адресиран към ползвателите на сексуални услуги, особено в страните, в които тази дейност е легализирана. Целта е да се повиши тяхната информираност по отношение на трафика на хора, както и ангажираността им в борбата с тази престъпна дейност.
ГДБОП и НКБТХ изказват благодарност на всички партньори - над 20 правителствени и неправителствени организации в България, сред които министерства, агенции, дирекции,  представители на частния сектор, с които споделяме еднакви ценности и се борим за реализирането на общи цели. Всички те изявиха желание и готовност да се включат в #BlindBetting и безвъзмездно да предоставят своята подкрепа за каузата, разпространявайки превенционните материали според възможностите си. С тяхна помощ ще разширим кръга от социално-ангажирани бизнеси и институции с оглед мултидисциплинарното и всестранно противодействие на престъплението трафик на хора.
Активно поддържаме идеята за публично-частните партньорства като един от начините за отстояване на гражданска позиция и за успешно противодействие на трафика на хора, но също и на всяка друга престъпна активност, застрашаваща бъдещето на цялото българско общество. 


28 юни 2021

Подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Участващите в благотворителната кампания на министерството 89 деца получиха по 400 лева за Великден; на шест от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 800 лева

Каузата да дарим грижа и внимание на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари продължава да ни обединява, независимо от трудностите, пред които обществото ни се изправя през последната година. Благородните жестове в дни на изпитания отново осигуриха възможност за предоставяне на финансова подкрепа на децата, споделящи обща съдба.

Със средствата, набрани в рамките на благотворителната кампания на МВР, 89 деца бяха подпомогнати с по 400 лева по повод Великденските празници. По традиция, част от финансовите средства бяха заделени и за завършващите средното си образование – през 2021 г. шестима зрелостници, момичета и момчета от София, Плевен, Пловдив и Сливен, получиха по 800 лева.

Благодарим на хората, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Със своята безкористност те превръщат загрижеността в действие.

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през изминалата 2020 година, участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 1000 лева за Коледа. По случай пролетните празници за тях бяха осигурени по 300 лева, а на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

 


23 апр 2021

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

От благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха по 1000 лева за Коледа

 

Посрещаме Коледните празници в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Тази година, за първи път от началото на благотворителната кампания в подкрепа на децата на загиналите и на пострадалите полицаи и пожарникари, традиционното коледно тържество, което събира ръководството на МВР с момичетата и момчетата, подпомагани от инициативата, няма да се състои.

Независимо от обстоятелствата, имаме силата да превъзмогнем тежестта на ежедневието, обединени от каузата да дарим грижа, внимание и надежда. През 2020 г., с помощта на всички дарители и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха за Коледа по 1000 лева.

Признателни сме на всички, които през годините безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на нашите колеги, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните деца.

 

 

 

 

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

В рамките на кампанията, благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през 2020 година, децата получиха по 300 лева по случай пролетните празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

В 17-ото коледно издание на благотворителната кампания участват 86 деца от цялата страна (София и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен). 


07 дек 2020

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020