МВР

Пресцентър

 

25 май 2020

Предотвратена е контрабанда на 100 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево

Разследването по досъдебното производство се извършва под ръководството на Окръжна прокуратура – Хасково

През нощта на 24 май на ГКПП Капитан Андреево, на влизане от Република Турция в страната, при проверка на товарен автомобил, с регистрация на Босна и Херцеговина, в шофьорската кабина са установени няколко кашона и сак, в които са открити 200 пакета с кафяво прахообразно вещество. При направения полеви наркотест, веществото е реагирало като хероин, с общо тегло 100,440 кг, на обща стойност 9 039 600 лева. В ремаркето 33-годишният водач, гражданин на Босна и Херцеговина, е превозвал авточасти, като крайната точка на пътуването е била Босна и Херцеговина.

В резултат на бързите действия на полицейските и митническите служители е било установено още, че съпричастни към контрабандата са и други двама граждани на Босна и Херцеговина. Те се придвижвали почти паралелно с друг товарен автомобил, който също е проверен, но в него на са открити наркотични вещества.
Тримата мъже са задържани за срок от 24 часа.  Днес предстои те да бъдат привлечени като обвиняеми по чл. 242 ал.4 пр.1 във вр. ал. 2 пр. 1 вр. чл. 20 ал. 2 от НK и задържани с прокурорско постановление за 72 часа. Очаква се спрямо тях да бъде внесено и искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

 

.

Гл. комисар Ивайло Иванов: Няма никакви съмнения относно причините за смъртта на журналиста Георги Александров

Основните хипотези са нещастен случай или самоубийство

На брифинг с участието на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, директора на ОД МВР – Варна ст. комисар Даниел Пашов и заместник – директора на ОД МВР – Варна комисар Андрей Ангелов днес бяха съобщени подробности по разследването на смъртта на варненския журналист Георги Александров. 

Гл. комисар Ивайло Иванов посочи, че цялото професионално ръководство на ОД МВР – Варна, както и прокуратурата наблюдават работата по случая. От доказателствата, които са събрани до момента, няма никакви данни за нещо по-различно от хипотезите, обявени от апелативния прокурор – нещастен случай или самоубийство. По случая, освен професионалисти от ОД МВР – Варна, работи и екип криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция“, с оглед пълна безпристрастност и обективност по разследването. Няма никакви съмнения относно причините за смъртта. В момента се проверяват всички трасета, по които евентуално може да се е придвижвал журналистът, преглеждат се и записи от камери. На мястото, където е открито тялото, не са намерени лични документи и вещи.

Досъдебното производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на Георги Александров, се води от Районна прокуратура Варна, съобщи апелативният прокурор, като припомни, че то е започнато, след като на 22 май около 17.30 часа в плавателния канал под Аспарухов мост, на около 60 метра източно в посока на морето, е открито тялото на мъж, разпознат впоследствие от неговите близки. Причината за смъртта е удавяне, сочат резултатите от аутопсията. Установени са височинни травми по вътрешните органи, причинени от падане от високо. Не са открити никакви медицински находки и травми, които да са причинени от насилие. Досъдебното производство работи по две основни хипотези – нещастен случай или самоубийство. След като не се е прибрал в дома си около две денонощия, Георги Александров е бил обявен за издирване от близките му. Служители на ОД МВР – Варна установяват движението на починалия и хората, с които се е срещал по минути и часове преди настъпването на смъртта му. Действията по разследването продължават и към момента.

24 май 2020

Само за часове пловдивската полиция задържа трима мъже за гавра с 16-годишен ученик

Под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив е започнато досъдебно производство във връзка с извършено престъпление по чл. 142 от НК

 

Малко след 17 часа на 21 май във Второ РУ е подаден сигнал, че в района на Парк „Отдих и Култура“ случаен минувач се притекъл на помощ на момче без дрехи. Пред униформените  служители то обяснило, че трима мъже, един от които познава лично, са го принудили да свали облеклото си. Заснели с него клип и го заплашили, че ако не им плаща всеки месец по 1000 лв., ще го публикуват в социалните мрежи.

Незабавно криминалисти на ОДМВР-Пловдив започнали разследване по сигнала и в резултат на проведените оперативно-издирвателни действия, само в рамките на няколко часа, те установили и задържали извършителя на престъплението и неговите съучастници,  на възраст между 20 и 23 години. Двама от задържаните са от село Костиево, а третият, който е от Пловдив, има регистрирана криминална проява през пролетта на миналата година, когато е установен да шофира МПС под въздействие на наркотични вещества. Тримата са направили пълни самопризнания.  След 24-часовото им полицейско задържане, с прокурорско постановление мярката на тримата е удължена до 72 часа.

22 май 2020

Шестима са задържани при специализирана полицейска операция на територията на област Враца

Полицейските действия са осъществени под надзора на прокуратурата

 

На 15 май, след получена информация и проведени оперативно-следствени действия , в труднодостъпна  местност  в  бивши лозя на землището на село Селановци криминалисти на ОДМВР-Враца  откриват обособен парцел  със засадени 106 растения от рода на конопа, достигнали различна големина, някои от тях в процес на съзряване. В рамките на продължилото разследване са задържани петима, занимавали се  с отглеждането на растенията, а по-късно е установен и техен съучастник, който успял да се укрие в специално подготвен за обитаване  бивак на брега на река Дунав.

В хода на операцията са извършени претърсвания в четири частни имота, обитавани от задържаните. Установени са 200 саксии с пръст, подготвени за засаждане, препарати за растителна защита, форми за разсад, части от въздухопроводи и др. Намерени  и иззети са 20 мобилни телефона, СИМ карти, боеприпаси, камери за видеонаблюдение и фотокапани. Изяснено е, че шестимата са употребявали упойващи вещества. Задържаните са демонстрирали висок жизнен стандарт- автомобили, недвижими имоти и др.

Шестимата са привлечени в качеството на обвиняеми, като на единия е наложена мярка „парична гаранция“, а на останалите – мярка за неотклонение „задържане под стража“

Подробности по воденото разследване бяха оповестени днес от  старши комисар Янко Янколов- директор на ОД МВР Враца.окръжния прокурор Десислав Начков и районния прокурор на Оряхово Гергана Кюркчийска.

22 май 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 22 май 2020

 

Шумен. Незаконни оръжия и боеприпаси са открити и иззети при полицейска проверка. Вчера, в хода на инспекция на  лек автомобил  „Мерцедес“, шофиран от 58-годишен мъж, униформените намерили пистолет без марка и номер със седем патрона в него, а при претърсване в дома му в Шумен  е открит гладкоцевен ловен автомат „Браунинг“ с 37 патрона за него, 50 патрона за газ-сигнален пистолет и 21 ловни патрона за гладкоцевно оръжие. Установено е, че оръжието и боеприпасите са били регистрирани за съхранение на друг адрес. По случая е образуваното  досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК. Работата продължава под надзора на прокуратурата.

Пловдив. Дилър на метамфетамин задържаха полицейски служители от Шесто РУ. В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението, съхранението и употребата на наркотично вещества,  служители на криминална полиция в Шесто РУ задържали в лек автомобил  двама криминално проявени мъже, на 27 и 30 години от Пловдив. При проверката, извършена на улица «Вратцата» по- възрастният изхвърлил през прозореца на превозното средство предмети - част от наргиле. При претърсване на автомобила е открито и високо рисково наркотично вещество. Последвало претърсване и в апартамент на улица «Ландос», обитаван от двамата. В жилището са открити 44 найлонови пликчета с бяло вещество на кристали. От изготвената химическа експертна справка е установено, че веществото е метамфетамин на кристали, с тегло 52,11 гр. Двамата мъже – извършителя на престъплението и неговия съучастник са задържани в ареста за срок до 24 часа по ЗМВР, а след доклад на дежурен прокурор е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал 1 от НК. 

Ямбол. Служители от ОДМВР – Ямбол разкриха кражба от фирмена база в село Калчево. Разследването започнало в средата на февруари, след постъпил сигнал за констатирана кражба на около 10 тона  отсевка – ситна фракция на слънчоглед от производствената база. В хода на разследването е изяснен механизмът на извършването на кражбата и съпричастните към него. При полицейска операция, на 20 май са установени и задържани извършителите на посегателството, установен е и товарният автомобил, с който е извършена кражбата, а инкриминираната продукция е върната на собственика по надлежен ред. Вчера, в рамките на досъдебното производство двама мъже на 32 и 23 години са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление  по чл. 195 , ал. 1 , т. 4  и т. 5 , вр. с чл. 194 , ал. 1 НК. Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Ямбол.

Ловеч. Двама мъже са задържани и в гр.Априлциза притежание на наркотици. На 21 май, на територията на общините Троян и Априлци е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. В операцията, осъществена под надзора на Окръжна прокуратура-Ловеч участие са взели служители от РУ-Троян, Участък-Априлци и ЗЖУ-Плевен.В хода на предприетите действия, на адрес в Априлци, обитаван от 52-годишен мъж са открити  засети и се отглеждани 8 растения от рода на конопа, а при последвало претърсване в жилището са намерени и иззети около 900 грама суха зелена листна маса. При полеви тест веществото е реагирало на канабис. Мъжът е задържан, а по случая е образувано досъдебно производство.

В друг частен дом в града, обитаван от 41-годишен мъж, полицаите открили 4 буркана със суха зелена тревиста маса, с тегло 920 гр., която след извършен полеви тест е реагирала отново на наркотичното вещество канабис. Намерени са и 23 спринцовки, всяка с вместимост 5 куб.см., пълни с кафява течност и реагиращи при тестване на  канабис. В хода на последвалите процесуално следствените действия, в жилището на 41 –годишния мъж полицаите открили и специално пригодено и оборудвано помещение за отглеждане на канабис, с изградени в него напоителна, осветителна и вентилационна автоматични системи.

Обитателят на имота е задържан за срок от 24 часа в РУ Троян, образувано е досъдебно производство и работата по двата случая продължава под ръководството на Районна прокуратура - Троян.

Хасково. Двама мъже са задържани за грабеж. Сигналът в полицията подал жител на село Гарваново - около полунощ двама го пресрещнали в селото и след използване на физическа сила му отнели мобилния телефон. В резултат на бързите оперативно – издирвателни действия, полицаите установили и задържали извършителите - на 33 и 28 години от Хасково, с криминални регистрации в полицията. Инкриминираната вещ е предадена с протокол на разследващите. По случая е образувано бързо производство  по чл.198 ал.1 от НК.

 

Кърджали. За отправени заплахи 49-годишен е задържан в РУ-Ардино. Инцидентът станал около 4.30 часа вчера в село Бял извор. По първоначални данни, след отправена забележка от 24-годишен за силна музика, последвала агресивна реакция за саморазправа от страна на по-възрастния мъж. Група „Охранителна полиция“ продължава работата по случая с оглед на чл.144, ал.3 за отправени закани за убийство.

 

Стара Загора. Наркотични вещества са иззели полицаи в Чирпан и Стара Загора. Служители на РУ - Чирпан проверили 16-годишен, който предал две полиетиленови пликчета, съдържащи 3,73 г суха зеленокафява тревиста маса - марихуана, и полиетиленово пликче със синтетично наркотични вещество във вид на таблетки – екстази, 1,60 грама. В хода на процесуално-следствени действия в жилище в Стара Загора служители на Второ РУ открили бяло прахообразно вещество, с тегло 9,84 г, дало при наркотеста характерна реакция на метамфетамин. 44-годишната жена, обитателка на жилището, е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа. По двата случая са образувани бързи производства по чл. 354а, ал.1 от НК и работата им продължава под надзора на прокуратурата.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

22 май 2020

Информационен бюлетин - 21 май 2020

Шумен. Полицейски служители от РУ-Каолиново разкриха в рамките на 48 часа извършител на кражба на парична сума от 3800 лева. Сигнал за кражбата бил получен в полицейското управление на 18 май. Собственикът, 78-годишен мъж от село Браничево, съобщил, че парите му били откраднати предната вечер между 18.30 и 22 часа. При проведените издирвателни действия в полезрението на криминалистите попаднал 36-годишен местен жител, за когото била получена информация, че разполага и харчи много пари. Станало ясно, че си е покрил и стари парични задължения. При проведената с него беседа не успял да обясни произхода на парите. Малко по-късно признал, че е извършил кражба на портмонето на 78-годишния мъж. За по-малко от 48 часа мъжът успял да похарчи 1500 лева. Останалите 2300 лева предал на полицейските служители. Работата по документиране на престъплението продължава.

40-годишен мъж от Шумен е задържан в полицейския арест за притежание на наркотични вещества. Вчера, след получен сигнал, криминалисти предприели  претърсване в  частен дом в централната част на града и открили  полиетиленов плик с около един грам бяло прахообразно вещество и друг, с около 10 грама суха листна тревна маса. По данни на 40-годишния, веществата били кокаин и марихуана, което се потвърдило при направените полеви наркотестове. По време на претърсването в имота и прилежащи помещения били намерени документи за предоставяне на заеми срещу лихва и договори за заеми. В хода на образуваното досъдебно производство ще бъде изяснено дали мъжът е осъществявал незаконна лихварска дейност. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Досъдебното производство е за  извършено престъпление по чл. 354 А ал. 3 от НК.

Бургас. Съвместни полицейски действия предприели служители от отдел „Криминална полиция” в ОДМВР и Пето РУ в областния град след съобщение за кражба от апартамент на около 7 000 лв. в различна валута, златни накити – ланци, обеци, гривни и пръстени, общо към 500 г, а също и два маркови дамски часовника. Според информацията, вещите били отнети в дните от 15 до 18 май. В рамките на разследването криминалистите установили и задържали извършителя - 21-годишен криминално проявен бургазлия, който проникнал в дома след като счупил стъклопакета на терасата.  Задържан е за срок от 24 часа, признал за стореното и върнал откраднатите златни накити и часовниците. Работата по цялостно изясняване на престъпната дейност на 21-годишния мъж продължават служители на Пето Районно управление - Бургас.

Плевен. Вчера към 17 часа в областния град служители от Първо РУ спрели за проверка лeк автомобил, шофиран от 47-годишен плевенчанин, с когото пътувал негов 40-годишен съгражданин. При претърсването на автомобила, полицаите открили залепена с магнит към предната дясна седалка кръгла кутия с бяло кристалообразно вещество. Предстои назначаване на физико - химическа експертиза. Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. Уведомен е дежурен прокурор от РП – Плевен. За престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Велико Търново. Служители на полицейското управление във Велико Търново разкриха кражби на пари от 8 таксиметрови автомобила, паркирани на различни улици в областния град. Деянията са извършени в периода 2-3 февруари тази година, чрез счупване на стъкло на колите. Общата сума възлиза на над 700 лв. От проведените действия по разследването по образуваното досъдебно производство е установено, че автори на престъплението са 24-годишен мъж от гр. Завет - известен на полицията и осъждан, с 30 криминални и съдебни регистрации,  и 34-годишен от Сливен - с 36 криминални и съдебни регистрации за идентични престъпления. След доклад на материалите в прокуратурата двамата са привлечени като обвиняеми. Към момента са с наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“, във връзка с други деяния, извършени на територията на Второ РУ – Стара Загора.  

Монтана. 20-годишен е задържан с наркотици и за шофиране след употреба на наркотично вещество. Вчера, на разклона за село Охрид, община Бойчиновци, служители на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР-Монтана спрели за проверка 20-годишен водач на лек автомобил от гр. Криводол. Пробата с наркотест отчела индикация за употреба на амфетамини, а при личния обиск, у него са открити метална кутийка със 7 свивки канабис и опаковка с 20 пликчета с канабис. Общото тегло на иззетите наркотични вещества е 21,4 грама. По случая са образувани досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 и бързо производство по чл. 343 б, ал. 3 от НК. Водачът е задържан за 24 часа в полицейския арест на РУ- Монтана. Работата по случая продължава.

Кърджали. Мотопед „Симсон“ със заличен идентификационен номер е иззет, след като била установена интервенция, извършена от 46-годишен. Моторното превозно средство било представено за регистрация и при проверката полицаите констатирали намесата върху номера. По случая работи сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Областната дирекция с оглед на чл.345, ал.1 от Наказателния кодекс.

За нарушение мярка за защита от домашно насилие 54-годишен е задържан в РУ-Кърджали. Около 12 часа вчера мъжът проявил словесна агресия към 49-годишна жена, в полза на която е издадена съдебна заповед на Районния съд в Кърджали. Сектор „Охранителна полиция“ извършва проверката по случая.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

21 май 2020

Информационен бюлетин - 20 май 2020

Спецакции срещу престъпления, свързани с наркотици. Специализирани полицейски операции за пресичане, разкриване и документиране на престъпна дейност с наркотични вещества бяха проведени през вчерашния ден в областите Силистра, Стара Загора и Благоевград.

Двама са задържани от служители на РУ – Силистра в хода на действията, реализирани на територията на областния град. Криминалисти засекли 23-годишен, познат на органите на реда, в момент на сделка с наркотични вещества. При извършения личен обиск у него са намерени 6.7 грама канабис и 7 грама метамфетамин, идентифицирани с полеви наркотест. Последвали процесуално-следствени действия в дома на мъжа в областния град, където били открити още 7.4 г канабис, 8.7 г метамфетамин, електронна везна и гриндер. Кафеникаво прахообразно вещество с тегло 6.2 г, реагирало на хероин при полевия наркотест, било иззето при проверка 42-годишен, известен с криминални прояви. Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. Образувани са две досъдебни производства, в рамките на които разследването и документирането на случаите продължава.

Полицаи от РУ - Казанлък иззеха 20 растения от рода на конопа. Те са открити при процесуално-следствени действия в частен имот в с. Дъбово, общ. Мъглиж, обитаван от 36-годишен мъж. Той е задържан за срок до 24 часа, а по случая - образувано е досъдебно производство по чл. 354 в, ал. 1 от НК.

В ареста на РУ – Сандански попаднаха двама за престъпления с наркотици.  При проверка на жилище в курортния град, обитавано от 41-годишен местен жител, полицаи открили, укрити на различни места общо 6,6 г канабис, 0,86 г бяло вещество на бучки, както и електронна везна. От друг адрес, обитаван от 20-годишен мъж от Сандански, е иззето пакетче с 1 г суха тревиста маса. По случаите са образувани досъдебни производства за престъпления по чл. 354А от НК.

 

Бургас. Значително количество канабис иззеха и полицаи от бургаското Пето РУ. При проверка в дома на 23-годишен мъж, служителите на реда открили шест торбички и четири топчета със суха, зелена листна маса – канабис, с общо тегло 290 г, както и електронна везна. Бургазлията е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано бързо производство.

 

Двама криминално проявени и осъждани бургазлии са извършители на кражба на два велосипеда – разкриха полицаи от Пето РУ. По сигнал за посегателството, извършено в дните 8-9 май от междуетажна площадка в жилищен блок в к-с „Зорница“, били предприети оперативни действия. В хода им е изяснено, че автори на деянието са мъже на 33 и на 40 години. Едно от колелата било укрито във вход на друг блок в жилищния комплек, а другото - продадено на жена от к-с „Изгрев“. Извършителите са задържани за срок до 24 часа. Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава.

 

София. Служители на Девето РУ разкриха извършител на грабеж. Действия по разследването стартирали през месец май 2018 г. по сигнал от столичанка - пред търговски център в ж.к. „Люлин“ била нападната от непознат, който издърпал от ръката й дамска чанта и избягал. В резултата на упорита работа е установен и арестуван извършителят на деянието - 19- годишен, криминално проявен и осъждан, от София. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

 

Плевен. Незаконен тютюн иззеха полицаи при специализирана операция в Буковлък. В хода на реализираните вчера полицейски действия срещу съхранението на акцизни стоки без бандерол, била извършена проверка в имота на 50-годишна жена. Оттам са иззети шест чувала с общо около 60 кг нарязана суха жълто-кафява листна маса, наподобяваща по вид, мирис и цвят на тютюн. За случая е уведомена Районна прокуратура - Плевен и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

 

Двама са задържани за кражба на животни. Вчера, служители на РУ – Никопол се отзовали на сигнал за извършено посегателство в село Дебово – след срязване на катинар, от помещение за отглеждане на домашни животни били откраднати 14 птици. В резултат на проведените оперативни действия, на адрес в село Мечка полицаите открили 18 плика с птиче месо и други доказателства за съпричастност към престъплението. С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани обитателите на дома – двама мъже, на 49 и на 28 години. Работата по случая продължава разследващ полицай, уведомена е прокуратурата.

 

Шумен. Вчера, екип служители на Пътна полиция, работещи по безопасността на движението по бул. “Симеон Велики“ в областния град, забелязали съмнително шофиране на водач на „Фолксваген Транспортер“. Последвали го и до кръстовището с ул. “Дедеагач“ го спрели за проверка. Мъжът бил във видимо нетрезво състояние, но отказал да бъде тестван с техническо средство. Направил опит да осуети полицейската проверка. Малко по-късно, с постановление, му била взета кръвна проба за химичен анализ. 46-годишният шуменец бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е досъдебно производство.

 

26-годишен мъж е установен да шофира с неистинска шофьорска книжка. Около 23.50 часа снощи на ул. „Софийско шосе“ в Шумен полицейски екип спрял за проверка водач на лек автомобил „Нисан Примера“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 26-годишен жител на село Тимарево. Той представил свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от друга държава. При извършената допълнителна проверка станало ясно, че документът е неистински. За извършено престъпление по чл. 316 от НК е образувано досъдебно производство.

 

Кюстендил. Вчера в РУ - Кюстендил е започнато досъдебно производство за нерегламентирано изсичане от държавния горски фонд на иглолистни и широколистни дървета. При извършения оглед на място – в землището на с. Раждавица, е установено изсичането на 174 иглолистни дървета и 17 широколистни. За случая е уведомен дежурен прокурор.

 

Кърджали. Трима са задържани за незаконна сеч в землището на  село Пазарци, община Момчилград. По първоначални данни, мъжете - на 42 г.,  46 г. и на 52 г., са участвали в изсичането на 73 дъбови дървета, без да е издадено редовно писмено разрешително. След подаден сигнал за незаконно добитата дървесина полицейски служители на РУ - Момчилград организирали издирвателни действия и на 17 май бил установен и задържан 33-годишен  участник в деянието, а ден по-късно и другите трима. При огледи и претърсвания на няколко адреса в община Момчилград са открити и иззети близо 30 кубика дървесина. Образувано е досъдебно производство по чл. 235, ал. 1 от Наказателния кодекс, работата по което продължава.

 

Вчера, криминалисти от РУ-Кърджали установиха и задържаха двама асеновградчани - на 39 и на 40 г., за участие в измама в търговски обект в областния град. На 18 май, гастрольорите успели да заблудят продавачка в магазин и да измъкнат 200 лв. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. Изяснява се съпричастността на задържаните и към други престъпления, извършени в областта.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

20 май 2020

Информационен бюлетин - 19 май 2020

ОДМВР- София: Криминалисти от Елин Пелин задържаха мъж и осуетиха планираното от него посегателство от къщата на самотно живуща жена. Около 2.30 часа тази нощ 73- годишна жена, съобщила на тел. 112, че гол до кръста непознат мъж крещи и блъска по прозорците и вратата на къщата й в с. Стъргел и настоява да влезе. Стопанката живеела сама и нямало на кого да разчита за помощ, затова била силно изплашена,. Незабавно след получаването на сигнала към адреса били изпратени полицейски служители от РУ- Елин Пелин, които задържали в двора на имота 47- годишен мъж от София. Пред разследващите криминално проявеният столичанин признал, че е възнамерявал да открадне пари и вещи от дома на възрастната жена. По случая е регистрирана преписка, работата по пълното документиране на деянието продължава.

 

Пазарджик. Двама тийнейджъри, извършили кражби, са установени от служители на полицейския участък в Ракитово. Вчера младеж влязъл в магазин за плодове и зеленчуци в Костандово, издебнал продавачката и отмъкнал сумата от 40 лева от оборотните средства. След получаване на сигнал за случилото се служители от участъка в Ракитово предприели разследване. Те установили, че автор на кражбата е 15-годишен от Търговище. Малко по-рано бил получен сигнал и за извършена кражба от църквата в село Дорково, при която били отнети 15 лева от монетника за свещи, поставен в храма. Полицейските служители бързо разкрили, че извършител на посегателството е 14-годишно момче от Враца. Двамата непълнолетни са задържани в РУ-Велинград, а с тях работят криминалисти и инспектор „Детска педагогическа стая“.

 

Възрастна жена е загинала при пожар в жилището си в септемврийското село Лозен. Сигнал за възникнал огън в една от къщите в селото бил получен тази нощ около 1.30 часа. Незабавно към мястото е насочен противопожарен автомобил с огнеборци от Участък «ПБЗН» в Септември и автопатрул на местното полицейско управление. Екипите предприели гасене и скоро пожарът бил потушен. По време на огледа, на първия етаж дежурната група от полицаи, пожарникари и експерти открила тялото на 84-годишната обитателка. Тялото е откарано за аутопсия в отделение по съдебна медицина в МБАЛ-Пазарджик. Според първоначалните данни причина за възникването на сериозния инцидент е неправилно боравене с печка на твърдо гориво. По случая се води досъдебно производство.

 

Стара Загора. На 18 май, в 14.11 часа, в РУ - Чирпан е получено съобщение за възникнал скандал в с. Гита между двама местни жители - на 27 и на 30 години.  Изпратените на място полицейски служители установили, че по- младият е нанесъл с нож няколко прободни рани в областта на гърба и на ръката на опонента си. Пострадалият е настанен за наблюдение в МБАЛ - Чирпан, без опасност за живота, а извършителят е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл. 129, ал.1 от НК.

           

Вчера на територията на РУ - Казанлък е проведена специализирана полицейска операция по линия на защита на интелектуалната собственост. Полицейските екипи предприели проверка на търговски обект в града, стопанисван от 37-годишен мъж. Намерени и иззети са 1655 тениски и къси панталони от различни марки, обект на търговска дейност, без съгласието на притежателите на правата върху тях. Образувано е досъдебно производство по чл. 172б от НК.

 

Монтана. След получен сигнал за бракониерски лов в землището на с. Горна Лука, местността Крачтина, вчера служители на РУ- Монтана предприели бързи действия, в рамките на които засекли двама мъже-  на 46 и 40 години. В тревист участък те открили две карабини с оптика и лек автомобил "Нисан Терано II" с монтанска регистрация. При инспекция, извършена в присъствието на служители на ловното стопанство, в багажното отделение на колата, са намерени  два сръндака , по телата на които са открити огнестрелни рани. Двамата мъже са задържани в полицейския арест на РУ- Монтана за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 237, ал. 1 от НК.

 

Търговище. Двама, нападнали и били 30-годишен мъж, са задържани в резултат на предприети  оперативно-издирвателни действия от служители на РУ-Търговище. Разследването започнало на 15 май, след като към 19.45 часа бил получен сигнал за нападението, извършено на паркинг на  магазин от голяма търговска верига в града.  Извършителите – на 36 и 37 години, са известни на полицията с предишни свои прояви, единият е осъждан. Под наблюдението на прокуратурата  продължава работата с оглед събиране на данни за извършено престъпление по чл. 325 от НК.

 

Смолян. На 18 май в РУ-Девин били образувани две бързи производства срещу 55-годишен мъж от доспатското село Барутин. Около 15.45 часа, във видимо нетрезво състояние,  той се е заканил с огнестрелно оръжие на двама мъже- на 21 и 37 години, от с. Бръщен. В хода на проведеното разследване криминалистите установили също така, че пистолетът, както и 41 боеприпаса за него, са незаконно притежавани. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата. 

 


          

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

19 май 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019