МВР

Пресцентър

 

11 авг 2020

Криминалисти на ОДМВР-София задържаха участници в стрелбата край Костинброд

Двамата са привлечени като обвиняеми; наложена им е мярка за неотклонение „задържане под стража“

Както вече бе съобщено, около 14.45 часа на 4 август в РУ-Костинброд бе получен сигнал за агресивно шофиране на два автомобила и стрелба на пътя за с. Петърч. Изпратените на място екипи на районното управление и ОДМВР-София засичат единия от автомобилите – „Форд“, в който установяват 29-годишен мъж с прострелна рана. Пострадалият, шофьор на колата,  е транспортиран в болница за оказване на медицинска помощ, без опасност за живота му. След оглед на местопроизшествието по случая е образувано досъдебно производство. В хода на предприетите незабавни съвместни оперативни действия, криминалисти от ОДМВР-София и ГДНП установили съпричастността на няколко души към извършеното деяние. Същите били обявени за общодържавно издирване, а под надзора на Софийска окръжна прокуратура са проведени множество процесуално-следствени действия за установяване на извършителите. Извършени са четири огледа на местопроизшествие, претърсване на три адреса, огледи на веществени доказателства, разпити на свидетели. В резултат на активните действия по разследването като съпричастни към деянието са установени двама мъже. След доклад на събраните доказателства пред наблюдаващия прокурор, 27- годишен столичанин е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по  чл. 116, ал. 1 т. 6 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал. 1 от НК, а 23- годишен от благоевградското село Марикостиново - за престъпление по чл. 325, ал.3 предл. 2-ро вр.с ал.2, пр. 2 във вр. с  ал.1, вр. с чл.20, ал.2, вр. с ал.1  от НК. По предложение на Окръжна прокуратура – гр.София, Софийски окръжен съд е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двете лица. Предстои изясняване съпричастността и на още един мъж към извършеното престъпление. Работата по случая продължава.

Двама участници в телефонни измами са установени и задържани при спецоперация

Действията са осъществени от служители на ГДНП, ОДМВР – Стара Загора и Хасково, под надзора на прокуратурата

Мъж на 41 г. и момиче на 15 са задържани за телефонна измама след съвместни действия на служители от ГД „Национална полиция“ и техни колеги от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Хасково. Действията са реализирани на 10 август на територията на град Хасково, под прякото ръководство на прокуратурата. Задържаният мъж е регистриран за кражби, измама, изнасилване, държане на наркотични вещества, както и държане на боеприпаси без разрешително. Осъждан е за хулиганство, убийство, кражба и телесни повреди.
Установено, е че двамата са съпричастни към телефонна измама, извършена същия ден в гр. Стара Загора – от 86-годишна жена са взети голяма сума пари и златни накити. При извършените процесуално-следствени действия по време на задържането, в двамата и в ползвания от тях автомобил, са намерени и иззети инкриминираната сума от 4800 лева и златните накити, инструменти за взломяване, мобилни телефони и СИМ-карти, както и други вещи, свързани с престъпната им дейност.
При проведени допълнителни действия, осъществени с участието на служители на ОДМВР - Варна и Хасково, са събрани данни, че двамата са съпричастни и към идентични престъпления - 8 юли в гр. Хасково спрямо 77-годишна жена и на 5 август в гр. Провадия, спрямо 82-годишна жена. Престъпленията са извършени под предлог съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници.
Установено е, че в престъпната схема в Провадия, в ролята на куриер е използван възрастен мъж, който бил заплашен, че съпругата му ще бъде отвлечена - той взел парите от 82-годишната жертва и ги предал във Варна на задържаното момиче.
Изяснява се съпричастността на лицата и към други престъпления на територията на страната.
Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.

 

11 авг 2020

В резултат на професионална и екипна оперативна работа е установен и задържан 36-годишен извършител на тежко криминално престъпление в Сливен

Денонощните усилия на колегите, големият обем свършена работа, както и бързите и навреме изготвени физикохимични и ДНК експертизи са в основата на разкриването на тежкото криминално престъпление, разтърсило Сливен. Това е едно от най-тежките престъпления, по което сме работили. При събирането на доказателствата по случая използвахме изключително голям ресурс от Министерството на вътрешните работи, коментира ст. комисар  Димитър Величков, директор на ОДМВР-Сливен.

Днес Окръженият съд в Сливен наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на задържания за убийството на 45-годишния сливенски бизнесмен. Тялото на мъжа беше открито в изоставен напоителен канал в землището на село Панаретовци в ранните часове на 21 юли, като при огледа по него бяха установени 7 огнестрелни рани. В резултат на общите усилия на полиция и прокуратура в края на миналата седмица бе установен и задържан 36-годишният мъж от село Панаретовци – земеделски производител, без криминални прояви, на когото е повдигнато обвинение за умишлено убийство, уточни окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Намерено е оръжието на престъплението- незаконно притежаван преправен газов пистолет „Иж” в боен. Събраните до момента доказателства говорят за предумисъл, за което му е повдигнато и такова обвинение. Изясняват се  мотивите, има още много работа по делото, най-вероятно става въпрос за имуществени отношения, поясни още окръжният прокурор. Искрено съм възхитен и благодарен на полицейските служители за добрата работа, каза още Пламен Стефанов.

Старши комисар Величков благодари на всички, участвали в разследването -  служители на секторите  „Противодействие на криминалната и икономическа престъпност“ в ОДМВР-Сливен, сектори „Противодействие на престъпленията срещу личността“ и  Експертно-криминалистическа дейност в ГД "Национална полиция", служители на Института по психология на МВР, Научноизследователския институт по криминалистика към МВР и служители на РУ-Сливен, отдел "Разследване", сектор "НТЛ".

10 авг 2020

Актуална информация за пожарната обстановка в страната

Данни на ГДПБЗН към 12.00 часа

    

В сила остава въведеното на 07.08.2020 г. бедствено положение на територията на общините Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. От тази сутрин бедствено положение е обявено и в община Свиленград.

Остава усложнена обстановката в Хасковска и Ямболска област. Действията на екипите са затруднение от силния вятър. Основната цел е да бъдат запазени околните населени места, да се гарантира здравето и живота на хората.

Гасителните действия започнаха на 07.08.2020 г., минути след 14:44 ч., когато бе получен сигнал за пожар в сухи треви храсти в землището на с. Лесово, общ. Елхово. Във вечерните часове снощи  единият от фронтовете на пожара прехвърля р. Тунджа и навлиза на територията на област Хасково, развивайки се към селата Присадец и Радовец, общ. Тополовград. От съображения на сигурност е извършена евакуация на четирима жители на с. Присадец, други шестима се присъединяват като доброволци към екипите. Пожарът е ограничен по посока на с. Лесово. Към 12.00 часа днес огънят е обхванал  площ от около 9000 дка, пожарогасенето продължава и в момента, включено е отново модулно формирование от 20 човека и хеликоптер от МО. Изпратена е допълнително техника от съседни РДПБЗН – В. Търново, Кърджали, Пловдив и Бургас. Пожарът се развива в южна посока към с. Маточина.

Локализирани са пожари, възникнали в сухи треви в районите на селата Изворово, общ. Харманли, Динево, Корен и  Криво Поле общ. Хасково в следобедните часове на 7 август пожари. На място са дежурни екипи.

Погасен е пожар, възникнал в борова и смесена гора в гр. Твърдица. На място остават дежурни екипи на РДПБЗН-Сливен, както и служители на Горското стопанство.

Гасителни действия продължават и в акациева гора в района на с. Бъзън, Русенско. Установени са нови огнища, насочени са допълнителни екипи, създава се организация и за опресняване на просека с помощта на верижна машина.

 

09 авг 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 11 август 2020

 

Плевен.  Около 0.20 часа тази нощ служители на Второ РУ се отзовали на сигнал за тежко престъпление, извършено в района на градската градина в областния град. На място е установена самоличността на потърпевшите – двама плевенчани, на 18 и 20 години. Според първоначалните данни, минути по-рано, докато се разхождали, те били пресрещнати и заплашени от непознат, който им отнел парична сума. От проведените незабавни оперативни действия е установен извършителят на деянието – 19-годишен от село Буковлък. Той е направил пълни самопризнания за извършеното престъпление. Задържан е за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Плевен.

 

ОДМВР-София. Около 13 часа на 10 август, в хода на специализирана полицейска операция на служители от ГДНП, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-София и колегите им от РУ- Ихтиман, е задържана група с нелегални чужденци. 11-те мъже били установени в гориста местност в района на пътен възел Вакарел на автомагистрала „Тракия“. Те били без документи за самоличност и се представили за граждани на Афганистан. Предадени са на служителите от група „Миграция“ при областната дирекция за продължаване на работата с тях, а по случая е регистрирана преписка.

 

Перник. 27 – годишен мъж е задържан за кражба на автомобил и повредени пет коли и две заведения. Противозаконните деяния са извършени вчера в гр. Радомир - противозаконно бил отнет лек автомобил „Опел Астра“, изпочупени са стъклата и са повредени ламарини на товарен автомобил „Рено Канго“ и леки -  „Опел Корса“, „Ауди А4“, „Фолксваген Голф“ и „Сеат Алтеа“. Колите били паркирани пред жилищни блокове в кварталите „Арката“ и „НОЕ“. Полицейските служители установили и счупени витрините на заведение за хранене и магазин за хранителни стоки в града. След подадените сигнали и предприетите незабавни действия от криминалисти на РУ – Радомир бил установен и задържан 27-годишен местен жител.  Мъжът, който е с криминални регистрации в полицията и с влязла в сила присъда, извършил деянията след употреба на значително количество алкохол в местно заведение. По случаите са образувани досъдебни производства, работата по които продължава съвместно с прокуратурата.

 

Силистра. На 10 август около 22.30 часа, на ул. „Янко Тодоров“ в областния град, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил. С техническо средство било установено, че 23-годишният водач шофира след употреба на канабис. При последвалото претърсване в колата му били открити 4.4 грама от същото наркотично вещество. Водачът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

11 авг 2020

Информационен бюлетин - 10 август 2020

Бургас. Задържан е извършител на тежко престъпление. Към 22 часа снощи, служители на бургаското Първо РУ се отзовали на сигнал за скандал между хора в нетрезво състояние, възникнал в квартира на улица „Ивайло”. На място било установено безжизненото тяло на мъж на средна възраст. При огледа са установени следи от насилие, изяснена е и самоличността на жервата – 40-годишен бургазлия. В хода на предприетите действия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случилото се, е изяснено, че починалият е бил на гости на 57-годишния обитател на квартирата от село Дюлево. След употреба на алкохол, между двамата възникнал спор, при който домакинът ранил смъртоносно, по първоначални данни със сгъваемо ножче, госта си. След извършеното деяние мъжът побързал да изчезне, но по-късно се предал на полицейски патрул в района на Новата поща.  Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Във връзка със случая са извършени множество процесуално-следствени действия - оглед, разпити, иззето е оръжието с което е извършено убийството, назначени са множество експертизи. По случая е образувано досъдебно производство.  

 

Значителни количества марихуана иззеха служители на районните управления в Несебър и Созопол. На 7 август, на кръговото кръстовище за с. Равда, несебърски полицаи спрели за проверка таксиметров автомобил „Опел Зафира“, с който се придвижвали криминално проявени мъж и жена, съответно на 35 и на 37 години. У жената бил открит плик със суха тревиста маса /марихуана/ с тегло около 20 грама. Тя била задържана за срок до 24 часа и по случая - образувано досъдебно производство. В следобедните часове на същия ден, на паркинг в к-г „Градина“ край Черноморец, служители на РУ - Созопол извършили проверка на 26-годишен криминално проявен пловдивчанин, пътувал с лек автомобил „Опел Астра“. В купето полицаите открили празни полиетиленови пликчета, което наложило извършване на претърсване в ползваната от мъжа квартира. Оттам е иззет найлонов плик с около 30 грама със суха, зелена тревна маса /канабис/. Пловдивчанинът бил отведен в ареста за срок до едно денонощие. По случая е образувано бързо производство.

 

Служители на бургаското Първо РУ задържаха извършител на кражби. В хода на проведено разследване е установено, че на 2 август 31-годишният криминално проявен бургазлия откраднал от предната дясна седалка на лек автомобил, паркиран в района на езерото Вая, яке с лични документи и мобилен телефон. Два дни по-късно, на 4 август, отново край езерото, мъжът отнел раница, в която собственикът носел мобилен телефон, лекарства и лични документи. Задържаният направил пълни самопризнания за посегателствата и върнал част от откраднатите вещи. Работата по цялостното документиране на престъпната му дейност продължава. 

 

Задържан е пиян водач, предложил подкуп. Вечерта на 8 август, служители на РУ – Созопол спрели за проверка лек автомобил „БМВ 740“, управляван от 25-годишен мъж от Русе. Тестът с техническо средство показал, че той е седнал зад волана след употреба на алкохол. Нарушителят бил задържан, а при пристигането пред сградата на районното управление подхвърлил на задната седалка на служебния автомобил четири банкноти на обща стойност 90 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Добрич. Конфликт пред търговски обект в Добрич завърши със смърт, задържан е 23-годишен мъж. Сигнал за разпра на ул. „Оп. Д. Ковачев” постъпил в полицията вчера, около 17.00 часа. Незабавно били насочени полицейски екипи, които на място установили в безпомощно състояние 43-годишен мъж от областния град. Той бил настанен в реанимация в МБАЛ Добрич, където по-късно е починал. В резултат на предприетите оперативни действия е установен извършителят на деянието - 23-годишен от града. Задържан е за срок до 24 часа. За случая е уведомена Окръжна прокуратура – Добрич, работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

Силистра. 15-годишен е заподозрян като извършител на тежко криминално престъпление. Според първоначалната информация, на 7 август около 22:20 часа, в село Искра, след възникнало пререкание, той нанесъл удар с нож в гърдите на 56-годишен от същото село, който по-късно починал в болница. В резултат на предприетите от полицията оперативно-издирвателни действия още същата нощ извършителят бил установен. С постановление на прокуратурата той е задържан за срок до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство, разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Силистра.

 

57-годишен е бил задържан за срок до 24 часа за нанесена средна телесна повреда. На 7 август, в землището на село Бистра, след спречкване той нанесъл удар с твърд предмет по главата на 84-годишен, причинявайки му счупване на черепа. Пострадалият е настанен в МБАЛ-Силистра, без опасност за живота. Извършителят е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство, работата продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

София-област. Около 0.55 часа на 8 август, мъж от с. Априлово съобщил на тел. 112, че негов съселянин го е блъснал с джип в гората над селото и се нуждае от медицинска помощ. На място веднага е изпратен полицейски екип, но подателят на сигнала междувременно бил транспортиран от негов близък към болнично заведение в столицата. След незабавни оперативни действия служителите на реда установили заподозрения водач, а пристигайки пред адреса му, го засекли да потегля с джип „Мицубиши Паджеро“, с още двама мъже от селото в него. При появата на униформените 43-годишиният насочил към тях оръжие, което захвърлил пред колата след дадено разпореждане. Тримата мъже, всичките във видимо нетрезво състояние, са задържани за срок до 24 часа. На водача е взета кръвна проба за алкохол. След оглед на местопроизшествието са иззети лекият автомобил, ловна пушка, пет боеприпаса и оптичен прибор. От извършените справки е установено, че пушката е законно притежавана, а собственикът й - законен ловец. Пострадалият мъж е настанен за лечение със счупени ребра и тежка травма на гръден кош, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

В хода на проведена на 7 август полицейска операция срещу наркоразпространението служители на РУ - Ихтиман извършили проверка на частен имот в с. Костадинкино, обитаван от криминално проявен и осъждан столичанин. 28-годишният е задържан в момент на поливане на саксии със засадени в тях зелени растения, реагиращи на канабис. Иззети са общо 300 саксии с канабисови растения с височина около 1.5 метра. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура му е повдигнато обвинение и делото е приключено с мнение за предаване на съд.

 

Около 19.40 часа на 9 август, жителка на с. Видраре сигнализирала на тел.112 за мъж от селото, управляващ автомобил с опасно висока скорост. Служители на РУ - Правец реагирали светкавично и установили водача - криминално проявен и осъждан от същото село. При извършената проверка и последвало задържане 29-годишният оказал съпротива, като нанесъл телесна повреда на единия униформен служител. Опит да осуетят задържането направили също и майката и сестрата на мъжа. След довеждането му в районното управление той бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел положителен резултат. Тримата родственици са задържани за срок до 24 часа. На 29-годишния са съставени три акта по ЗДвП. Работата по случая продължава под надзора на районната прокуратура в Ботевград.

 

Видин. На 7 август, в землището на Долни Лом, било открито простреляно куче. Тялото на животното е транспортирано за ветеринарна аутопсия. В хода на проведените оперативно-издирвателни действия служителите на реда установили данни за съпричастност към деянието на 52-годишен мъж от селото. Той доброволно предал на разследващите законно притежавана пушка ИЖ кал.12, 55 патрона от същия калибър, две гилзи и пушка със срез на цевта. Работата по случая продължава, в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.

 

Благоевград. На 7 август полицаи от РУ – Банско се отзовали на сигнал за простреляна крава в землището на село Гостун. В хода на работата по случая било установено, че 61-годишен мъж е убил животното, което според първоначалните данни навлязло в частен имот и унищожило част от насажденията. Иззета е използваната законно притежавана ловна пушка. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

Кюстендил. Досъдебно производство за притежание на наркотично вещество е започнато в РУ- Бобов дол в края на миналата седмица. Сигналът е подаден от затворническите власти в града. В помещение за свиждане, от 68-годишен посетител при лице, изтърпяващо наказание, е иззето укрито прахообразно вещество, което при направения тест е реагирало на метамфетамин. 68-годишният мъж е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Бобов дол, за случая е уведомен дежурен прокурор.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

10 авг 2020

Информационен бюлетин - 7 август 2020

Ловеч. 23-годишен е задържан за грабеж в с. Горан, извършен в края на месец юли. Сигналът в полицията е подаден на 28 юли около 00.45 часа - жена от селото крещи през прозореца на баня, че е заключена и ограбена. Незабавно към мястото на инцидента бил насочен полицейски автопатрул. Установено било, че докато спяла, жената била нападната от непознат, нахлул в дома й, отнел сумата от 800 лева, златни накити и дебитна карта и избягал. По случая било образувано досъдебно производство. Незабавно стартирали активни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия от служители на РУ-Ловеч, ОДМВР-Ловеч и сектор „Грабежи“ - ГДНП, под ръководството на Окръжна прокуратура - Ловеч. Задържаният 23-годишен мъж е от с. Славяни и е с криминални регистрации в полицията. С прокурорско постановление мярката му за задържане била удължена до 72 часа, след което му е взета постоянна мярка „задържане под стража". Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата в Ловеч.    

 

Сливен. В полицейския арест е задържана18-годишна за извършен от нея грабеж. На 5 август 36-годишен мъж потърсил помощ в полицията, обяснил, че чрез използване на сила бил отнет телефонът на 10 – годишния му син. В резултат на проведените незабавни издирвателни действия била установена и задържана извършителката, с криминални регистрации в полицията. Задържана е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава. 

 

София област. Криминално проявен и осъждан мъж е задържан при полицейска операция срещу наркоразпространението. Около 17.50 часа вчера, в хода на специализирана полицейска операция срещу престъпленията с наркотични вещества, служители на РУ-Сливница извършили проверка на 37-годишен мъж с постоянен адрес на територията на столичния град. У него бил открит неразпечатан блистер с 10 таблетки с надпис „Ривотрил“. След като мъжът не представил рецепта за лекарството, криминалистите пристъпили към претърсване на обитавания от него адрес в с. Бахалин. От къщата са иззети пет саксии със засадени в тях растения, които при направения полеви наркотест реагирали на канабис. Още два неразпечатани блистера „Ривотрил“ били открити и под дюшек на леглото му. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

07 авг 2020

Информационен бюлетин - 6 август 2020

Бургас. На 5 август около 4.15 часа в РУ - Царево е получено съобщение от охраната на дискотека в с. Лозенец,  че на улицата между дискотеката и друго заведение е извършен въоръжен грабеж – мъж насочил пистолет към 19-годишен бургазлия, като му отнел сумата от 100 лв. След това непознатият се качил в лек автомобил „БМВ 330” и напуснал местопроизшествието. В резултат на бързите полицейски действия лекият автомобил бил засечен в местността „Тарфа” край Лозенец, криминалистите изяснили, че ползвателят на колата обитава вила в района. Със съдействието на служители от сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР - Бургас е извършено задържането на мъжа и още двама – столичани на възраст от 18 до 20 години,обитаващи вилата. Съпричастността на всеки от тях към извършения въоръжен грабеж се изяснява. Извършени са множество процесуално-следствени действия /претърсване и изземване, разпити на свидетели и пострадали, разпити пред съдия, разпознавания и други/. По случая е образувано досъдебно производство.   

 

В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и РУ – Несебър е задържан извършител на три грабежа. Според събраните до момента данни, на 12 юли около 12.50 часа, в района на плажната ивица в Слънчев бряг, 22-годишният мъж от несебърското село Гюльовца скъсал и издърпал от врата на 67-годишен полски турист златен ланец с плочка, с общо тегло около 200 грама. На 1 август по обяд, в района на дървената пътека на плажната ивица в Слънчев бряг, издърпал от врата на 44-годишна чешка туристка златен синджир, а на 4 август около 16.40 часа негова жертва станал 53-годишен румънски турист – по идентичен начин отнел златен кръст с общо тегло около 7 грама. Извършителят е направил пълни самопризнания, като посочил местонахождението на отнетите златни накити. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава.

 

Извършител на грабеж е разкрит и от служители от Първо РУ – Бургас. 16-годиишният криминално проявен младеж от областния град е направил пълни самопризнания по случая. На 4 август около 1.30 часа, в района на ул. „Петър Берон” той отнел насила таблет, ползван от 65-годишен таксиметров шофьор. Инкриминираната вещ е намерена и върната на потърпевшия. Работата по случая продължава.

 

В резултат на съвместни полицейски действия на служители от отдел „Криминална полиция”, РУ - Несебър и Пето РУ - Бургас за срок до 24 часа са задържани двама криминално проявени мъже от Варна / на 22 и 52 години/, придвижващи се с лек автомобил „Ситроен Ксара Пикасо”.  Автомобилът бил спрян на входа на Обзор, като при извършеното претърсване, в специално пригоден тайник под задната дясна броня, са намерени и иззети 13 метални заготовки тип „къртачи” за отключване на патрони на леки автомобили, както и парична сума в различни по номинал банкноти. По цялата дължина на задната пластмасова броня е открита метална кука с дължина от 138 см и дървен клин с конусовидна форма. В купето на автомобила са открити гаечен ключ тип „звезда” и мобилен телефон. Установено е, че двамата варненци са съпричастни към извършена на 3 август около 11.40 часа кражба на сумата от 490 лева,  60 евро и 20-левова банкнота от лимитирана серия от автомобила на софиянец, спрян в района на лугата на Черноморски солници. Кражбата била извършена, чрез използване на технически средство за преодоляване на заключващия механизъм на предната лява врата на автомобила. Работата по случая продължава.

София. 30-годишен столичанин е задържан в полицията за притежание и разпространение на наркотици. На 3 август, около 15.40 часа, в района на бул. „Васил Левски“, служители от Пето РУ спрели за проверка лек автомобил „Хонда Сивик“, управляван от 30-годишен криминално проявен мъж. В хода на проверката в автомобила полицаите намерили и иззели 4 плика, съдържащи растителна маса и саморъчна направена цигара. При последвали процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство в жилището му са намерени и иззети още 4 буркана и полиетиленов плик, съдържащи тревиста маса и електронна везна. От изготвената експертна справка станало видно, че иззетата тревиста маса е марихуана с тегло 557.97 грама. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в Пето РУ, а събраните материали по случая са докладвани в Софийска градска прокуратура. Задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

 Плевен. На 5 август около 12.25 часа, при извършен обход, под моста на река Вит на пътя Плевен – Ясен, е установен 24-годишен от село Радишево. До него имало завързана полиетиленова чанта, съдържаща съцветия от суха зелена тревиста маса с мирис на марихуана, с приблизително тегло около 200 грама. При извършената проверка у мъжа е намерен полиетиленов свитък с  приблизително тегло около 2 грама, по негови данни марихуана. Свитъкът е предаден с протокол за доброволно предаване на полицейските служители. В хода на извършената проверка в близост до местопроизшествието се приближил лек автомобил "Шкода Октавия" с чешка регистрация.При вида на униформените водачът обърнал посоката на движение, паркирал автомобила на земен път в близост до коритото на река Вит, след което шофьорът се върнал пеша при униформените. Установена е самоличността ме -  25-годишен плевенчанин. При последвалото претърсване и изземване в лекия автомобил са намерени и иззети електронна везна и метална кутийка, съдържаща полиетиленов плик с 5 семена, жълта метална тръбичка и самозалепващ се полиетиленов плик, съдържащ 5 пликчета. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Мъжете са задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава пад наблюдението на Районна прокуратура-Плевен.          

 

Хасково. 25-годишен мъж е задържан срок до 24 часа за опит за подкуп на полицейски служители. На 6 август в РУ-Хасково е получен сигнал за нарушител на нощната тишина. Изпратените на място полицейски служители установили автомобил, от който се чувала силна музика и мъж на 25 години във видимо нетрезво състояние. За деянието е съставен акт за установяване на административно нарушение. Малко по-късно отново било съобщено, че мъжът продължава да нарушава нощната тишина. Пристигналият поицейски екип го отвел в районното управление и при съставянето на втория му акт мъжът поставил банкнота от 50 лева върху документа, заявявайки, че ги дава, за да не бъде санкциониран. По случая е образувано бързо производство.

 

Двама непълнолетни са задържани за извършена кражба на лек автомобил „Пежо 406“. На 5 август в РУ-Хасково бил получил сигнал от 32-годишен мъж от селото -  един от автомобилите му, който бил оставен отключен и с ключ на таблото пред дома му в с. Корен, е откраднат. Малко по-късно в полицията постъпила информация за преобърнат лек автомобил на пътя от с. Манастир към Хасково. Служителите на реда установили въпросния автомобил, а в хода на проведените оперативно-издирвателни действия разкрили и задържали извършителите на деянието - двама младежи на 16 и 17 години, от същото село. По случая е образувана преписка.

 

Кюстендил. Товарен автомобил „Мерцедес“, обявен за противозаконно отнет в Италия, бе открит от служители на РУ-Бобов дол в автоморга в с. Големо село. Това станало вчера по време на проведена специализирана операция за противодействие на престъпленията спрямо моторни превозни средства Автомобилът е иззет с протокол за доброволно предаване. За случая е уведомен дежурен прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил. Работата по случая продължава.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

06 авг 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г.
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.
Общо:  3057,92 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019