МВР

Пресцентър

 

19 юни 2019

Столични полицаи разкриха модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана

Иззети са над 3 кг марихуана и множество различни наркотични вещества

 

На 11 юни  на ул. „Индира Ганди“ при спецоперация за противодействие на престъпления с наркотични вещества, служители от сектор „Наркотици“-СДВР задържаха криминално проявен мъж. При последвало претърсване на сервизно помещение, стопанисвано от задържания, в една от стаите, приспособена като оранжерия за отглеждане на марихуана, са намерени и иззети множество опразнени от растения саксии, въздуховоди, климатици и други вещи и материали, подпомагащи растежа и развитието на насажденията. Иззети са и пликове с изсушена тревиста маса, различни разфасовки, съдържащи прахообразни вещества и таблетки и електронна везна. Резултатът от назначената експертна справка показал, че тревистата маса е марихуана с тегло 3099.36 грама, амфетамин - 211.4 грама, хероин  - 1.46 грама и хашиш -  6.94 грама. След доклад на събраните материалите в Софийска градска прокуратура, 49-годишният мъж е привлечен като обвиняем по 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до 72 часа.

Среща на Съвета за социално партньорство

Работна среща с представителите на синдикатите в МВР се проведе днес в сградата на министерството. На нея участваха заместник-министър Красимир Ципов и главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, директорите на дирекциите „ Планиране и управление на бюджета“, „Правно-нормативна дейност“ и „Човешки ресурси“. Под председателството на зам.-министър Стефан Балабанов се проведе активно обсъждане на текстовете на две проектонаредби. Едната касае условията, реда и максималните размери за изплащане на допълнително възнаграждение за изпълнение на специфични служебни дейности на държавните служители в МВР, а втората регламентира условията и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения на държавните служители за научна степен, за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., за полагане на труд на официални празници и за времето на разположение.  В рамките на работната дискусия главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов изрази общото желание за постигане на креативен, рационален и ползотворен диалог с полезен за служителите на МВР резултат.

Участниците на срещата се обединиха около решението до 25 юни да бъдат изготвени и изпратени до Дирекциите „Планиране и управление на бюджета“ и „Правно-нормативна дейност“ всички предложения и забележки към изготвените текстове на двата документа. Целта е прецизиране на проектонаредбите преди представянето им за обществено обсъждане.

18 юни 2019

Задържан е водач за катастрофата със загинал велосипедист в района на село Загорско

 

31-годишен водач е задържан за катастрофата, при която загина велосипедист на главния път в района на село Загорско. След денонощна работа криминалисти от ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Кърджали установиха водача и лек автомобил „Пежо“ от тежкото пътнотранспортно произшествие. В хода оперативно-издирвателните действия участваха служители на всички районни управления на МВР в областта и бяха прегледани камери по трасето за успешното разкриване на престъплението.

Тялото на 37-годишния велосипедист беше открито на 15 юни около 10,30 часа в канавка и транспортирано в Отделението по съдебна медицина в кърджалийската болница. Образувано е досъдебно производство. Продължава работата по документирането на случая и извършването на процесуално-следствени действия под наблюдението на Окръжна прокуратура.

18 юни 2019

Засилен пътен контрол стартира на територията на цялата страна

Акцията е предприета във връзка с настъпилите през последните дни тежки пътни инциденти

Специализирана операция на пътна полиция започва от днес в цялата страна. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се обръща на водачите на двуколесни превозни средства - на тяхната правоспособност, видимостта и състоянието на регистрационните табели на моторните превозни средства, използването на защитните каски.

Полицейските екипи ще бъдат локализирани по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.

Същевременно продължава и предприетата за летния сезон операция на пътна полиция. В рамките й ще се осъществява и засилен контрол на транзитно преминаващите през страната моторни превозни средства.

 

18 юни 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин- 19 юни 2019

Плевен. 34 – годишен мъж е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Вчера, в хода на специализирана операция по противодействие на притежанието и разпространението на наркотици, бил спрян за  проверка 34-годишен от Червен бряг. У него полицаите открили прозрачно полиетиленово пликче, съдържащо бяло кристалообразно вещество. При задържането му той оказал яростна съпротива, избутал с длани в областта на гърдите единия от униформените и го повалил на земята. Полицейският служители е настанен в болница с фрактура на крак и скъсани глезенни връзки, предстои му операция. За престъпление по чл. 131, ал.2 и чл.270 от НК е уведомен дежурен прокурор. Извършеният тест на задържания показал наличие на метамфетамин, амфетамин и екстази. Последвала проверка на шофирания от него лек автомобил "Ауди А4", където са намерени стъклена колба с прозрачна течност, 10 празни стъклени колби,  две полиетиленови пакетчета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Предстои назначаване на физико - химична експертиза на намерените и иззети вещества. За престъпление по чл.354 а, ал.3 от НК е уведомен дежурен прокурор при ОП - Плевен. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.

Шумен. Двама местни жители са задържани за хулиганство след получен сигнал за нарушаване на обществения ред снощи. Малко преди 22 часа снощи било съобщение, че в двора на училище в кв. „Тракия“ се чуват силни викове. На място бил изпратен полицейски екип. При пристигането си и при опит да бъде установена самоличността на присъстващите, единият  успял да мине зад униформения и да му нанесе удар в гърба. С помощта на граждани, които по това време били в двора на училището, било осуетено бягството нанападателя. На място пристигнал и втори полицейски екип. Последвало задържането на двамата младежи - на 25 и 20 години, и образуване на досъдебно производство за престъпление по чл. 325 ал. 2 от НК. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

София. Рано тази сутрин в полицията е получен сигнал, че в тревните площи пред жилищен блок в кв. „Красно село“ е намерено безжизнено тяло на жена. На място са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. При извършения първоначален оглед не са констатирани следи от насилие по тялото, тепърва ще се установява и самоличността на жената.

Варна. Служители на областната дирекция изясняват факти и обстоятелства около инцидент за ранен 30-годишен местен жител.  Мъжът е настанен в болнично заведение, където е претърпял оперативна интервенция. Спроде първоначалните данни той бил нападнат от непознат снощи около 23 часа на Крайбрежната алея. След нанесени рани с нож, непознатият е избягал. Предприети са оперативно-издирвателни действия, по случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

Търговище. Вчера към 12.50 ч. мъж от с. Ковачевец позвънил на тел. 112 и потърсил помощ в полицията. Обяснил, че минути по-рано непознати качили насила съпругата му в кола и я откарали в неизвестна посока. Веднага стартирали оперативно-издирвателните действия, в рамките на които били установени извършителите - 37-годишен от с. Горско Абланово и 39-годишен русенец. В хода на разследването станало ясно, че принудителните действия били заради неуредени финансови отношения. Двамата мъже са задържани до 24 часа в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 143, ал. 1 от НК и работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

Перник. 45 – годишен е задържан в полицията по подозрение за кражба. Сигналът бил подаден вчера от 41 – годишен мъж, който пред разследващите разказал, че чрез счупване на прозорец къщата му в радомирския кв. „Върба“ неизвестен е откраднал около 600 лева. В резултат на предприетите бързи действия криминалистите скоро влезли в дирите на злосторника - 45-годишен местен жител. По случая е образувано досъдебно производство.

Монтана. Вчера в РУ-Лом бил получен сигнал, че във вила в местността „Садовете“, обитавана от 26-годишен местен жител, се съхраняват акцизни стоки и незаконно притежавано оръжие. Незабавно била сформирана оперативна група, която предприела проверка на вилата и прилежащите постройки. В хода на претърсването на първия етаж на къщата униформените  открили пушка с дървен приклад, без идентификационни номера, частично разглобена, за която нямало документи и разрешителни за притежание и съхранение. В гараж в двора на имота са намерени 10 пластмасови туби, всяка с вместимост от 30 литра и 2 пластмасови туби с вместимост от 10 литра, съдържащи жълта на цвят течност с мирис на дизелово гориво, за които също не били предоставени документи за придобиването. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.339, ал.1 от НК.

Двама младежи – на 20 и 19 години, и 14 – годишен са задържани за притежание на наркотични вещества. След получен сигнал в полицията за държане и отглеждане на канабис на различни места в село Котеновци, били предприети процесуално – следствени действия.  При  извършените проверки в двора на бивше училище и в близка местност в селото, криминалистите намерили пет растения от рода на конопа, с общо тегло около 200 грама. В необитаема постройка, с неустановен до момента собственик, в землището на село Лесковец те попаднали на прекурсори и съоръжения за производство на наркотични вещества - стъклени бутилки с течности, колби, прахообразни вещества, буркан с натриева основа, тестери и други. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а, ал. 3, т. 1 и 354 а, ал. 1 от НК.

Пазарджик. Криминалисти на областната дирекция задържаха двама мъже от с. Добровница за притежание на наркотици. Дуото – на 25 и 24 години, било забелязано от служителите в близост до учебно заведение в Пазарджик, а при предприетия обиск у тях са открити полиетиленов плик с над 30 г марихуана. Работата по случая продължава.

Хасково. Стоки с лого на защитени марки и безакцизни цигари са иззели  икономическите полицаи. Заедно със служители от Агенция „Митници“ вчера на ГКПП - Капитан Андреево те предприели проверка на два автобуса и пътниците им. В хода на инспекцията били иззети общо 455 тениски с лого на запазени търговски марки, без разрешение на правопритежателя, и 840 къса цигари без бандерол. Стоките са иззети с протоколи. По същото време служители от хасковското управление са открили други 500 къса контрабандни папироси и 2.5 кг нарязан тютюн при проверки на хранителен магазин в с. Узунджово и на частен дом в с. Кралево.

Сливен. Фалшиви спортни стоки с логото на световни марки са иззети от полицаи на РУ- Нова Загора при операция по противодействие на престъпления, свързани с интелектуалната собственост, проведена вчера на територията на града. Дрехите били открити при проверки на търговски сергии на улица „Петко Енев“ в града. По случая са образувани досъдебни производства.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

19 юни 2019

Информационен бюлетин - 18 юни 2019

София. Двама мъже са задържани за извършен грабеж. Разследването на посегателството започнало след постъпил на 21 май сигнал от жител на столичния квартал „Банишора“. Той обяснил, че същи ден към 17.00 часа в района на ж.к. „Фондови жилища“ бил нападнат от трима непознати, които след нанесен побой му отнели лекия автомобил „Форд“ и чанта с голяма сума пари и лични документи. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство, служителите от Второ Ру, съвместно с техни колеги от сектор "Грабежи" - СДВР установили и задържали двама от мъжете - на 21 и 27 години, от София. След  доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, на двамата са повдигнати обвинения по чл. 198 от НК и мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Продължава издирването на 45-годишния им съучастник.

Столични полицаи задържаха близо 8000 къса цигари без бандерол. След получен сигнал криминалисти предприели проверка на обект в  кв. „Христо Ботев“. Там били открити 7923 къса цигари от различни марки.  По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на проведените оперативно-издирвателни бил задържан и собственикът на имота - криминално проявен 54—годишен мъж.  Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура и на мъжа му е повдигнато обвинение по чл. 234 от НК.

 

Силистра. Водач на училищен автобус е задържан, след като е установено, че е седнал зад волана в нетрезво състояние - с 1.25 промила алкохолно съдържание в издишания въздух. Преди да отпътува с ученици тази сутрин за екскурзия пътни полицаи извършили проверка на 56-годишния водач с дрегер. Мъжът е отказал да даде кръвна проба. Задържан е за срок до 24 часа. По случая е започнато бързо производство.

 

Стара Загора. 32-годишен мъж е задържан в полицейския арест. Установено е, че след възникнал скандал в жилищна сграда в Казанлък той е ранил с нож в областта на корема 41-годишен свой опонент, живущ в същата сграда. Незабавно след  получения сигнал  вчера рано сутринта на място пристигнали екипи на полицията и на спешна помощ. Пострадалият е откаран в болница и лекари продължават да се борят за живота му. По случая е образувано досъдебно производство по чл.129, ал.2 от НК, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

Пловдив. Участник в две телефонни измами е задържан след незабавна професионална реакция на криминалисти от Пловдив. Припомняме, че в предобедните часове на 13 юни, по сценария за оказване на съдействие на полицията, жертви на този вид престъпления станаха 79-годишна жена и 88-годишен мъж. Изпълнявайки получените указания пловдивчанката оставя около 5000 лева на определено място пред адреса си, а съгражданинът й хвърля през терасата пакет с над 1500 лева, 1000 щатски долара и няколко златни монети.  След получаване на информация за случаите, във Второ РУ са образувани досъдебни производства и предприети незабавни оперативно-издирвателни действия, в които се включват и служители от отдел „Криминална полиция“. В резултат на професионалните действия същата вечер е установен и задържан 51-годишен жител на костинбродско село, от когото са иззети парите и златото, отнети от двамата пенсионери. С постановление на Районна прокуратура - Пловдив срокът за задържане на мъжа е удължен до 72 часа. Той е привлечен като обвиняем за извършеното престъпление и му е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция”.

 

Криминално проявен пловдивчанин е в ареста след като е заловен от служители на Пето РУ в Пловдив. С постановление на Районна прокуратура на 33-годишния мъж е наложена мярка за неотклонение „задържане“ за срок до 72-часа. В хода на проведено разследване са събрани доказателства, че на 6 и 14 юни, от един и същ жилищен блок на бул. „Освобождение“, той е задигнал различни инструменти от избено помещение и велосипед, оставен на междуетажна площадка. Извършителят е с множество криминални регистрации и осъждан за кражби. Работата по установяване на съпричастността му към други подобни посегателства продължава.

 

Кюстендил. Криминалисти на областната дирекция задържаха 35-годишен мъж за притежание на наркотици. След извършена проверка у него са открити  опаковка хероин и опаковка амфетамин. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. Точното количество се уточнява. Задържаният ще остане в полицейския арест 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор. 

 

Благоевград.      Двама жители на с. Склаве - на 22 и 17  години, са арестувани след като на паркинг на мотел в Сандански нанесли побой над 20-годишен и са счупили две стъкла на управлявания от него лек автомобил „Ситроен“ вчера сутринта. Пострадалият  е прегледан и освободен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по изясняване на обстоятелствата около инцидента продължават.

 

 

ГДПБЗН. Търговище. Вчера, за времето от 16 часа до 01,00 часа след полунощ, служители на районна служба ПБЗН-Търговище са реагирали на 42 сигнала, свързани с поражения от падналите проливни валежи в региона. В късния следобед, вечерта и през нощта те са отводнили подземни помещения и сутерени на административни сгради и жилищни сгради. Пожарникарите своевременно са отстранили и паднал клон от дърво на пътното платно на ул. „Раковски“ в града. Екипи на РСПБЗН-Попово и Антоново са отводнявали подлеза на железопътната гара, отстранявали са паднали на пътните платна  дървета, отводнявали са избени помещения на къщи.

        

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

18 юни 2019

Информационен бюлетин - 17 юни 2019

Плевен. Над 300 килограма тютюн са иззети при проверки в с. Буковлък, предприети в хода на специализирана операция от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, Първо и Второ РУ- Плевен.  Близо до стопански постройки в селото са установени машина с електрически двигател, пригодена за рязане на тютюневи листа с листна маса по нея, четири варела с вода и жълто-кафява листна маса, наподобяваща  тютюн, газова бутилка със свързани 4 горелки, електронна везна, разсипан по тютюн. В стопанските постройки е засечен 21-годишен, а в двора - микробус "Мерцедес 208д" с пет бали с листна маса, вероятно тютюн, 210 килограма. Съставени са протоколи за извършените проверки. Иззети са откритите машина, уреди и бусът По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234 от НК. Работата продължава разследващ полицай.     

При друга проверка в селото, в един от имотите са открити и иззети около 92 кг ситно нарязана и към 80,2 кг  едролистна маса с мирис на тютюн, машина за рязане на тютюн, четири нагревателя за топлинна обработка на тютюн, електронна везна. За случаите е уведомен дежурен прокурор от РП- Плевен, образувани са досъдебни производства по чл.234, ал.1 от НК. Работата по продължават разследващи полицаи.    

София. Криминално проявен мъж е задържан в полицейския арест. В следобедните часове на 03 юни в кв. „Христо Ботев“, след възникнал скандал между двама съседи, единият нанесъл  удар с твърд предмет на 36-годишния си опонент и счупил коляното му. В хода на проведените действия служители на Първо РУ установили извършителя. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура и на мъжа е повдигнато обвинение по чл. 129 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 72 часа. 

 Столични полицаи задържаха 66- годишен мъж, в момента на разкомплектоване на краден товарен автомобил „Мерцедес“, тип автовишка. На 15 юни, в ж.к. „Илиенци“, в хода на проведена полицейска операция, служители от сектор „Престъпления свързани с МПС“ при СДВР засекли мъжа в имот, ползван от него за укритие на крадената автовишка.  Белезниците щракнали на ръцете му докато разкомплектовал на части возилото. По първоначални данни камионът бил противозаконно отнет на 4 юни от паркинг пред жилищен блок в ж.к. „Бъкстон“. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 215 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работа по документиране на престъпната му дейност продължава под надзора на Софийска районна  прокуратура.

ОДМВР-София. Извършители на хулигански действия са задържани в Правец и Костинброд. Около 15.10 часа на 14 юни в РУ- Правец бил подаден сигнал за мъж, пръскал със спрей минувачите в центъра на града. На място незабавно били изпратени полицейски служители, които установили и задържали извършителя. От 74-годишния криминално проявен врачанин е иззет флакон със спрей за самозащита. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325 от НК под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград.

Втората хулиганска проява станала по обедните часове същия ден. Жителка на Костинброд сигнализирала в полицията, че е била принудена да спре с автомобила си заради мъж на пътното платно, който пречел на движението. Тъжителката обяснила, че той категорично отхвърлил молбата й да се отмести и започнал да се държи грубо и арогантно, отправяйки й ругатни и обиди. Изпратените на място полицейски служители задържали 24- годишния криминално проявен и осъждан местен жител. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК.

Хасково. Бързо производство е започнато в димитровградското управление срещу 28-годишен младеж, проверен от пътните полицаи на улица „Панорамен път“ с леката му кола „Фолксваген“. Младежът отказал да бъде тестван с дрегер и да даде кръвна проба, съставен му бил акт. Последвала проверка в жилището му на ул. „Илинден“, където униформените открили буркан със суха листна маса с тегло 70 грама, реагирала на полевия наркотест на марихуана. Задържан е за срок до 24 часа.

Търговище. При полицейска проверка в двор на къща в с. Великденче, стопанисвана от 24-годишен мъж, служителите открили засадени 11  конопени растения. При извършен полеви наркотест е установено, че растенията реагират на канабис. Мъжът е задържан в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354в, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

Благоевград. 28-годишен от Сандански е привлечен като обвиняем след като бил задържан на границата с наркотици. На 14 юни следобед на ГКПП-Кулата била извършена проверка на автомобила му, при която било установило,  че шофьорът опитва да пренесе през границата ни коло 108,3 грама хероин. В хода на работата по случая е извършена проверка в жилище, обитавано от младежа в Сандански, откъдето са иззети 5 боеприпаса, за които не са предоставени необходимите документи за притежание и съхранение. С постановление на ОП-Благоевград на младия мъж е наложена мярка задържане за срок до 72 часа.

Същия ден, при проверка в струмянското с. Цапарево, полицейски служители от РУ-Сандански иззели 11 патрона и съд с около 1 килограм барут, за които не са предоставени необходимите документи за притежание и съхранение. Със заповед за задържане до 24 часа е задържан 22-годишен от Сандански. По случая е образувано досъдебно производство.

Сливен. Притежание на наркотици е установено от полицейски служители, отзовали се на сигнал за семеен скандал. Снощи, около 22 часа, екип на група „Охрана на обществения ред“ реагирал на сигнал за скандал между баща и син в сливенския квартал „Дружба“. В хода на работата 29-годишен участник в конфликта предал доброволно зелена листна маса, която при полевия тест е реагирала на марихуана. Той е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

45-годишен мъж е задържан в момент на разбиване на кафе автомат на ул. „Асеновска“ в областния град. Той е хванат на място от служители на група „Охрана на обществения ред“ в първите минути на 16 юни. Извършителят е 45-годишен,  криминално проявен за кражби. Той е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. По случая е започнато бързо производство.

Шумен. За броени часове криминалисти от областната дирекция разкриха автор на кражба на лек автомобил. На 15 юни в 10 часа местен жител подал сигнал, че му е откраднат лекият автомобил БМВ 320 Д с шуменска регистрация, паркиран на ул. „Македония“ в града. Час след  като  автомобилът бил обявен за издирване, на същата улица униформените засекли 35-годишен местен жител, криминално проявен за кражби, който шофирал лек автомобил „Пежо“ с шуменска регистрация. При проверката било установено, че мъжът шофирал под въздействие на кокаин, освен това бил с отнето свидетелство за управление след влязла в сила заповед за принудителна административна мярка. По същото време криминалисти от областната дирекция извършили претърсване в гараж в частен имот в село Салманово и намерили частично разглобен обявения малко по-рано за откраднат автомобил БМВ. Изяснено е, че 35-годишният е автор на извършеното противозаконно отнемане и последвало задържането му в полицейския арест. След доклад на случая в прокуратурата, мярката за задържането му е удължена до 72 часа. Действията по разследването продължават под ръководството на районната прокуратура, изяснява се съпричастността му и към други кражби.

Перник. Рецидивист е отведен в полицейския арест, задържан е за кражба от голям магазин в областния град. На 15 юни, на тел. 112 бил подаден сигнал от служители на обекта, че след касовата зона са задържали 61-годишен мъж, който опитал да открадне стоки за около 50 лева. Пристигналите на място полицаи идентифицирали стар познайник на органите на реда, осъждан за множество кражби. По случая е започнало бързо производство, в рамките но което работата продължава.

Жител на с. Дрен е задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане и оказване на съпротива. Случката се е разиграла на 15 юни, на площада в радомирското с. Дрен. Около 1.45 часа автпатрул направил забележка на  група мъже, които слушали силно музика. В отговор единият от тях - на 38-години, започнал да обижда полицаите и да се държи грубо и арогантно с тях. При последвалото задържане, той скъсал джоб на униформата на единия т служителите на реда. По случая е започнато бързо производство по чл. 325, ал. 2 от НК.

Пътни инциденти. Тежък пътен инцидент е станал днес около 10.10 часа в района на Т-образното кръстовище за с. Долище, край Варна. Според първоначалната информация, при удар между лека кола и товарен автомобил, две жени от лекия автомобил са загинали на място. Дете от същото превозно средства е отведено от преминаващ автомобил в болнично заведение, в тежко състояние. Огледът на място продължава, както и изясняването на детайлите и обстоятелствата, довели до тежката катастрофа.  

Млад мъж загина при пътен инцидент снощи в Пловдив. Сигналът е получен в полицията около 23.30 часа. Според информацията, на кръстовище между бул. „Руски“ и бул. „Шести септември“,  лек автомобил „Ситроен“ преминал на червен сигнал на светофара и блъснал 34-годишен пешеходец, който издъхнал на място. С полицейска заповед за едно денонощие е задържан 52-годишният водач на колата. Отрицателни са пробите му за употреба на алкохол и наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство във Второ РУ. Действията по изясняване на причините и обстоятелствата около катастрофата продължават под наблюдение на Окръжната прокуратура. 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

17 юни 2019

Информационен бюлетин - 14 юни 2019

Велико Търново. За борени часове служители на три области дирекции установиха и задържаха гастрольори, извършили  взломна кражба и опит за такава във Велико Търново. В сряда бил получен сигнал от местен жител за извършена взломна кражба на 535 лв. и златни накити от апартамент в областния град. На местопроизшествието е бил извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство. В резултат на проведените незабавни действия по разследването от служители на областната дирекция, колегите им районното управление, със съдействието на служители от областните дирекции в Габрово и Стара Загора, още същия следобед в района на Шипка бил спрян лек автомобил „Мерцедес“ управляван от 49-годишен мъж от Силистра. С него пътувал и 57-годишният му брат. При извършена проверка в колата са намерени вещи, имащи отношения към извършеното деяние. Двамата родственици били задържани с полицейски мерки до 24 часа, а в  хода на разследването станало ясно, че автор на домовата кражба е по-възрастният. Той е криминално проявен и осъждан, с 15 криминални и съдебни регистрации. Установено е още, че той  е съпричастен и към опит за взломна кражба, извършен същия ден във Велико Търново. След доклад на материалите в прокуратурата 57-годишният силистренец е привлечен като обвиняем и с прокурорско постановление мярката му е удължена за 72 часа. Работата по изясняване на престъпната им дейност продължава.

София. След упорито разследване столични полицаи разкриха извършител на грабеж в автобус. На 24 октомври миналата година помощ в полицията  потърсил 69-годишен пътник в градския транспорт, който обяснил, че докато пътувал непознат  му изтръгнал таблета. По случая било образувано досъдебно производство, а в хода на предприетите оперативно-издирвателни действия служители на Трето РУ, заедно с колеги от сектор „Грабежи“ в СДВР влезли в дирите на извършителя – 18-годишен младеж, и го задържали. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура той е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК, а работата по документирането на случая продължава.

Ловеч. В резултат на проведени оперативно издирвателни действия служители на РУ-Троян установили  38-годишен, криминално проявен мъж от с.Шипково, който на 13 юни е извършил кражба на мъжки портфейл с пари и гръцко свидетелство за управление на МПС от хотел в града. В хода на разследването било установено, че задържаният е работил в хотела., той е разпитан в качеството си на обвиняем пред служебен защитник и е направил пълни самопризнания за престъпното деяние. По случая е образувано досъдебно производство.

Пловдив. Служителите на реда предотвратиха разрастването на скандал в село Старосел. Около 3 часа днес в полицията в Хисаря постъпил сигнал за масово сбиване на адрес в споменатото село. Незабавно натам бил насочен екип на районното управление, който предприел действия за прекратяване на физическата саморазправа, възникнала между домакините и техни гости. При последвалата проверка униформените изяснили, че от 21 часа предната вечер имало голямо семейно тържество, към което се присъединили няколко мъже от друга фамилия и в ранните часове на деня, под въздействие на употребения алкохол, предизвикали конфликта. При сбиването са нанесени материални щети по къщата. Медицинска помощ е оказана на ползвателите й - 62-годишни мъж и жена, и на техен 26-годишен родственик. С наранявания са и тримата инициатори, на 23, 26 и 32 години, които са задържани с полицейска заповед. По случая е образувано досъдебно производство и процесуално-следствените действия продължават под наблюдение на районната прокуратура. Обстановката в селото е спокойна, осигурено е полицейско присъствие до пълното възстановяване на обществения ред.

22-годишен водач на „БМВ“, дрифтирал вчера в Пловдив, е задържан от полицейските служители. Той бил засечен около 11.30 часа от патрулен екип на Първо РУ на кръстовище между бул. „Македония“ и ул. „Кукуш“.  В резултат на бързата намеса на униформените било преустановено опасното шофиране на младежа, с което се създала реална предпоставка за възникване на пътен инцидент. Отведен е за едно денонощие в полицейския арест. След доклад на случая в районната прокуратура е образувана проверка по чл. 325, ал.3 от НК.

Шумен. Снощи, около 22.10 часа, в заведение в града, мъж произвел изстрели с оръжие. На място веднага бил изпратен полицейски екип, който установил, че 47-годишен мъж в явно нетрезво състояние е произвел два изстрела. В хода на първоначалните действия станало ясно, че оръжието е газов пистолет „ЕKOL“. Мъжът е тестватн с техническо средство, като са отчетени 1,36 ‰ концентрация на алкохол в кръвта му.  На основание чл. 72, ал.1 от ЗМВР е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Съставен му е акт по Указа за борба с дребното хулиганство. Работата по случая продължава.

Хасково. Досъдебно производство за производство и съхранение на дрога е образувано в РУ- Харманли. Вчера, към 10 часа, криминалисти предприели претърсване на жилище в града, обитавано от 40-годишен бургазлия. В хода на процесуално- следствените действия, в пристройка в двора те открили 324 грама бяло кристално вещество, реагиращо на метамфетамин, 10 грама марихуана, електронни везни и бутилки с течност. Мъжът не е задържан, поради здравословни причини. Работата по случая продължава. Досъдебно производство за съхранение на дрога е започнало и в РУ-Хасково. Снощи, към 22.25 часа, на кръстовището между улиците „Я. Сакъзов“ и „К.Величков“ в областния град, полицаи спрели за проверка двама младежи - на 16 и 18 години. При вида на полицаите, по-големият изхвърлил торбичка с 14 станиолови сгъвки със суха зелена листна маса, а в него е открита електронна везна. Младежите са с полицейска мярка на задържане. Работата по случаите продължава.

Благоевград. В хода на полицейска операция по линия на „Наркотици“ в   обезлесен участък в местността „Над селото“, землище на с. Рибник,  полицейски служители открили близо 21 зелени тревисти растения,  с общо тегло около 90,8 грама., реагирали положително на марихуана при полевия тест. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Видин. 3340 къса цигари и 112 литра алкохол без бандерол са иззети в хода на проведена през вчерашния ден специализирана операция по противодействие на разпространението на нелегална акцизна стока. При проверка на частен адрес 69-годишна видинчанка доброволно предала на униформените 2740 къса цигари от различи марки. 600 къса контрабандни тютюневи изделия полицаите иззели от 44-годишен жител на областния град, проверен в района на общинския пазар. Съставени са им актове по Закона за акцизите и данъчните складове, по случаите са заведени преписки. При съвместна проверка, извършена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Видин и сектор „Оперативен контрол“ в отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Митница Дунавска, в частен имот в Ново село, обитаван от 60-годишен мъж, били открити 112 литра алкохол с различен градус. Митническите инспектори иззели алкохола. По случая в областната дирекция е заведена преписка.

Стара Загора. 19 годишен, предизвикал умишлен палеж на автомобил,  е задържан в полицията. На 5 януари бил подаден сигнал за пожар, при който е изгорял лек автомобил "Фолксваген голф", собственост на 43-годишен мъж от Павел баня. По случая бил образувано досъдебно производство по чл.331, ал.1 от НК. В хода на разследването било установено, че се касае за палеж и досъдебното производство било преобразувано по чл.330, ал.1 от НК. В резултат на проведеното разследване криминалистите установили и задържали извършителят на деянието – 19-годишен младеж от с. Турия, общ. Павел баня. Той е привлечен в качеството на обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение "подписка". Работата по случая продължава.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

14 юни 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018