МВР

Пресцентър

 

Специализирана операция за противодействие на битовата престъпност на територията на Благоевград

На място бяха главният прокурор и главният секретар на МВР

До момента, в рамките на специализираната операция за противодействие на битовата престъпност на територията на Благоевград и близките населени места, са задържани 15 лица от криминалния контингент, съобщи гл. комисар Ивайло Иванов. Работата с тях, както и процесуално-следствените действия продължават. „В края на годината престъпленията от битов характер ще бъдат с чувствителен спад. Ситуацията ще е различна спрямо предходната година и със сигурност ще има понижение в битовата престъпност“, заяви главният прокурор Иван Гешев. Двамата отбелязаха, че основното задължение на прокуратурата и МВР е  да осигурят спокойствие и ред в населените места, което изисква много работа и добра координация с местната власт.
Операцията за противодействие на битовата престъпност на територията на Благоевградска област се провежда от служители на ОДМВР-Благоевград и служители на регионалното звено на Дирекция „Жандармерия“ в Благоевград.

20 фев 2020

Резултати от спецоперация по противодействие на наркоразпространението в близост до учебни заведения на територията на Пловдивска област

Акцията е проведена под наблюдението на прокуратурата

Само за ден са образувани 5 бързи производства за  употреба на наркотични вещества и 2 досъдебни производства за разпространение на наркотици в района и около учебните заведения в област Пловдив. Задържани са 7 лица. Резултатите са част от проведената специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в близост до учебни заведения на територията на Пловдивска област. Действията са осъществени от служители на ОДМВР-Пловдив и колегите им от РУ-Раковски и Хисаря, под наблюдението на прокуратурата.

Проверени са общо 84 учебни заведения, обходени са и 20 места на открито, в близост до училищата, където подрастващите се събират. В хода на акцията са установени  учениците от пловдивски училища на възраст от 15 до 19 години,  с марихуана и амфетамин. В Раковски е образувано бързо производство за  престъпление по чл. 354А  ал 1 от НК. Повдигнато  е обвинение за разпространение на наркотици на 15-годишен младеж, в който полицаите са намерили дози, а в последствие негови непълнолетни клиенти потвърдили, че той е разпространявал дрога. Служители на Шесто РУ-Пловдив са задържали трима за наркоразпространение в близост до учебни заведения.

В Хисаря за управление на МПС под въздействие на наркотични вещества са задържани двама водачи. Единия от проверените е шофирал и след употреба на  алкохол. 

В хода на операцията са проверени 1 400 лица и над  700 автомобила, за установени различни по вид нарушения по ЗДвП и ЗБЛД са съставени 50 акта.

20 фев 2020

Ст. комисар Машов: Целта ни е да дадем повече сигурност на местните жители

Под наблюдението на Окръжна прокуратура - В. Търново и ръководството на Районна прокуратура – Павликени бе проведена спецоперация на територията на община Павликени

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места се проведе вчера на територията на РУ – Павликени. Действията на служителите на ОДМВР – В. Търново, на РУ – Павликени и Дирекция „Жандармерия“ бяха осъществени в Сухиндол и селата Бяла река, Горско Косово и Димча, под наблюдението на прокуратурата.  В рамките на акцията бяха разкрити 6 кражби, задържани са 9 лица с криминални регистрации за кражби и грабежи, 13 са привлечени като обвиняеми за кражби, притежание на наркотични вещества, шофиране в  нетрезво състояние и управление на нерегистриран автомобил. Четирима от тях, с постановление на прокуратурата, са с удължена мярка за задържане до 72 часа.  
Извършени са процесуално следствени действия на общо 12 адреса, образувани са две бързи производства - за притежание на наркотични вещества и незаконно добита дървесина от орех. Започнато е досъдебно производство за  притежание на наркотици, оръжие и боеприпаси - открити при претърсване на жилище на чужди граждани в с. Димча. В хода на проверката са иззети близо 160 грама марихуана, боеприпаси за автомат „Калашников“ и нерегистрирана въздушна пушка.
Проверени са 79 автомобила и  92 – ма водачи и пътници. Съставени са 16 акта по Закона за движение по пътищата и 2 - по Закона за българските лични документи. Наложени са 6 глоби по фиш. Издадена е заповед за налагане на принудителни административни мерки.
Директорът на ОДМВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – В. Търново комисар Стефан Николов, районният прокурор Атанас Филпов и началникът на РУ – Павликени гл. инсп. Иван Тодоров провериха на място създадената организация за координация между проверяващите екипи. Те се срещнаха и с кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев, с когото обсъдиха криминогенната обстановка в общината и го запознаха със съвместната инициатива на полицията и Окръжна прокуратура да се провеждат срещи по график с ръководствата на двете институции, началници на полицейски управления, кметове и местните жители. Целта е да чуем проблемите на хората и да предприемем необходимите мерки за да им дадем повече сигурност и спокойствие. В рамките на срещата бе дадена висока оценка за съвместната работа и постигнато взаимодействие между общината и полицията.  

20 фев 2020

Резултати от спецоперация, проведена във видинското село Арчар

Петима задържани, образувани пет досъдебни производства и пет преписки

На 19 февруари, за времето от 9 до 18 часа, служители на РУ-Видин, участък „Арчар”, Пътна полиция–Видин и Зонално жандармерийско управление-Монтана, под надзора на Окръжна прокуратура-Видин, проведоха специализирана операция за противодействие на битовата престъпност на територията на село Арчар.

В рамките на операцията са проверени 193 лица (от тях 20 - от криминалния контингент) и 142 моторни превозни средства, а за констатираните нарушения са съставени  22 акта и 14 фиша. Образувани са пет досъдебни производства и пет преписки. Две от досъдебните производства са по чл.278 от Наказателния кодекс (незаконно държане на културно-исторически ценности), а три – по чл. 234 от Наказателния кодекс (държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол). Заведени са четири преписки по чл.235 (съхранение на незаконно добита дървесина) и една по чл.234 от Наказателния кодекс.
С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани петима местни жители.
Разследващите са иззели: част от античен каменен корниз, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред; четири антични монети и металотърсач; 9 кубика дърва без контролна горска марка и документи за произход, както и нарязан тютюн без бандерол.

На работна среща с кмета на Арчар Боряна Георгиева, на която участваха  началникът на РУ-Видин, началникът на полицейския участък в селото и ръководни служители на охранителна и криминална полиция на ОДМВР-Видин, бе подчертано доброто взаимодействие и постоянна комуникация между полицията и кметството, бяха очертани и допълнителни мерки, които да гарантират повече сигурност на местното население.

 

20 фев 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 20 февруари 2020

София. Служители на Първо РУ са задържали над 1 кг наркотици в жилище в ж.к. „Студентски град“. На 13 януари полицейски служители спрели за проверка 28-годишен, у когото при извършения обиск открили  полиетиленова сгъвка с растителна маса, а след претърсване на обитаваната от него квартира - растителна маса, бяло прахообразно вещество и таблетки. Резултатът от направената експертна справка показала, че веществата са амфетамин – 941.40 грама, коноп – 111.41 грама и екстази - 11.81 грама. По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За броени дни столични полицаи задържаха двама извършители на грабеж. Сигнал за престъпното деяние е подаден в полицията на 4 февруари от 25-годишен младеж, нападнат от двама непознати, които му отнели мобилен телефон. В резултат предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, служители на Първо РУ установили и задържали извършителите – на 22 и 28 години, известни на полицията, а вторият многократно осъждан. Инкриминираната вещ е намерена и иззета.  Задържаните са  привлечени като обвиняем по чл. 198 от НК. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура и на двамата е наложена марка „задържане под стража“.

Сливен. Полицейски инспектори от Териториална полиция при РУ-Сливен са задържали 34-годишен мъж, който е нарушил заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашното насилие. Заповедта е издадена на 18 февруари тази година от Районен съд-Сливен, с която му е наложена забрана да доближава жената, с която живее на семейни начала и детето й. Мъжът е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Търговище. Водач на автомобил е задържан за шофиране под въздействието на наркотични вещества, а спътникът му - за притежание на дрога. Снощи при извършена полицейска проверка на лек автомобил „Алфа Ромео“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 34-годишен местен жител, е констатирано с драг тест, че мъжът се е качил зад волана след употреба на метамфетамин. Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. В хода на проверката полицаите открили у 35-годишния му спътник около 0,33 грама  бяло кристално вещество, което при извършен полеви наркотест дало характерната реакция на метамфетамин. Последвали процесуално-следствени действия и в жилището му, където са намерени и иззети още 0,7 г метамфетамин и 1,2 г марихуана. Наркотичните вещества са иззети по надлежния ред.  По двата случая са образувани случая досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3 от НК. Двамата са задържани в РУ-Търговище в рамките на 24-часовото полицейско задържане, а работата по документирането на случая продължава под надзора  на  прокуратурата.

Хасково. Досъдебно производство за телесна повреда е започнало в РУ-Димитровград. Предприети са активни процесуално – следствени действия за установяване на причината за травматични увреждания на 3-годишно момченце, както и за евентуалния извършител. Районна прокуратура – Димитровград наблюдава досъдебното производство. Вчера към 19 часа в полицията е постъпил сигнал от лекар на Детското отделение на МБАЛ-Димитровград. Обяснил, че малко по-рано детето било доведено от 23-годишната си майка. При медицинския преглед медиците установили, че то е недохранено, системно малтретирано и с данни за стара черепно-мозъчна травма. Като причина за травмите майката посочила скорошно падане на детето по стълбите на къщата им. Момченцето е преместено за лечение в пловдивска болница, където медицински екип продължава да се бори за живота му.  Уведомени са социалните служби.

Ямбол. 40-годишен ямболия е задържан за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди. Вчера около 11 часа в оперативна дежурна част на ОДМВР – Ямбол е постъпил сигнал, че близо до търговски обект в жилищен комплекс има паднал човек с видими следи от насилие. Пострадалият – 65-годишен мъж, е транспортиран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ, настанен за лечение с различни контузни рани, без опасност за живота. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирватени  действия е изяснено, че мъжът е бил нападнат и бит от 40-годишен местен жител. Нападателят е установен и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Събраните материали по случая са докладвани своевременно в районната прокуратура. Днес, в хода на разследването на 40-годишния мъж е  повдигнато обвинение за престъпление по чл. чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 1 от НК и с прокурорско постановление  е задържан за срок от 72 часа. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението  прокуратурата.

Кърджали. Трима са задържани с наркотици в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността вчера. Хероин е бил намерен при проверка на 33-годишен около 12.30 часа вчера в областния град. Видът на иззетата дрога е определен с наркополеви тест. Същият вид наркотик, но на таблетки, бил намерен и у 19-годишен, проверен във вилната зона на областния град около 21.30 часа. Петте хапчета реагирали на хероин при извършено тестване. Суха листна маса е иззета от 20-годишен при извършено му проверка около 13.30 часа в Кърджали. Наркотичните вещества са на съхранение в полицейското управление, а притежателите им са задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства по чл.354а, ал. 3, т.1 от Наказателния кодекс.

Пазарджик. Трима са задържани за притежание на наркотични вещества през изминалото денонощие. Вчера, по време на полицейска акция по противодействие на наркоразпространението , екип от криминалисти на РУ-Септември извършили претърсване в къща в село Ковачево, обитавана от двама мъже  - на 28 и 25 години. В хода на процесуално-следствените действия в имота са открити 7 полиетиленови пликчета със суха листна маса от глави и съцветия - марихуана с общо тегло от близо 67 грама.  На една от улиците в Пазарджик колегите им от полицейското управление в областния град засекли 17-годишен младеж, от когото са иззети три полиетиленови топчета с неголямо количество марихуана. И тримата са задържани в арестите на полицейските управления в Септември и Пазарджик. Срещу тях са образувани бързи производства, работата по документирането на случаите продължава под наблюдението на прокуратурата.

Разград.  Бързо производство за нанасяне на средна телесна повреда е образувано по сигнал за агресия между деца в училище. По първоначални данни, тази сутрин към 7.30 часа в класна стая на гимназия в град Лозница възниква разправия между две 14-годишни момчета и две момичета – сестри на 15 и на 17 години. При последвалото сбиване едно от момчетата ритнало в областта на стомаха по-малката от сестрите, която незабавно е транспортирана в МБАЛ-Разград - оказана й медицинска помощ, след което  е освободена за домашно лечение. Непълнолетните участници са разпитани от разследващ полицай в присъствие на инспектор Детска педагогическа стая. Случаят е докладван на окръжния и на районния прокурор.

ГДПБЗН. В резултат на предприети бързи действия екипи на пожарната в Смолян потушиха пожар, възникнал тази нощ в хотел в Пампорово. Сигнал за горящата покривна конструкция бил подаден в 00.13 часа на тел.112. Незабавно пристигналите огнеборци, заедно с полицейските екипи и служители на хотела, успели да евакуират 400 гости на хотела, за кратко време били потушени и пламъците, унищожили около 70 кв. м. от покрива. Извършен е оглед на място, по първоначални данни огънят е тръгнал от омаслена аспирация на ресторанта.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

20 фев 2020

Информационен бюлетин - 19 февруари 2020


Перник.
При мащабна акция в Радомир е задържан криминално проявен за притежание и разпространение на наркотични вещества. Иззети са над 100 грама марихуана и амфетамин. Полицейските действия са осъществени вчера под наблюдението на прокуратурата. В рамките на започнато досъдебно производство е задържан 46-годишен местен жител. При претърсване на жилището му са намерени и иззети: 77 пакетчета, съдържащи суха зелена листна маса с тегло над 44 грама; плик с около 40 г суха зелена листна маса; 34 прозрачни пликчета, съдържащи бяло кристално вещество с тегло около 20 грама и електронна везна. Направените полеви тестове показали, че веществата реагират на марихуана и амфетамин. Задържаният мъж е осъждан за кражба на моторно превозно средство, унищожаване и повреждане, управление на автомобил в нетрезво състояние и без свидетелство и за прокарване на фалшиви парични знаци. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура – Перник.

София. Изясняват се обстоятелствата около инцидент в столицата. Снощи около 23.00 часа в полицията е получен сигнал за възникнал бой между около 20 мъже в кв. „Христо Ботев“ . По първоначални данни трима са пострадали от побоя, откарани са в болница. В резултат на предприетите незабавни полицейски действия конфликтът е прекратен, задържани са двама от участниците, единият от които също е с нараняване  -  фрактура на два пръста на ръката.  Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата, в рамките му  ще се изясняват всички обстоятелства, довели до инцидента.

Сливен.
За по-малко от час криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършител на грабеж . В 1 часа тази нощ е получен сигнал за нападнати и заплашени с нож две 19-годишни момчета. Пред служителите на реда те обяснили, че около 23.20 часа снощи, на ул. „Асеновска” в град Сливен, докато са се прибирал към домовете си, непознат мъж ги е заплашил с нож, отнел им е сумата от 40 лева, след което  е избягал в неизвестна посока. В резултат на предприетите незабавни действия 40 минути след получаване на сигнала извършителят  - 30-годишен местен жител, бил установен и задържан. Той  е с богато криминално досие и вече осъждан. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен.    

Благоевград. За броени часове полицейски служители на РУ-Петрич установиха и задържаха двама извършители на грабеж. Незабавните оперативни действия са предприети по сигнал, получен вчера в РУ-Петрич -  към 2.05 часа двама младежи, ползвали услугата на таксиметров автомобил, нанесли побой над 67-годишния водач и му отнели мобилен телефон. В резултат на предприетите незабавни действия извършителите – на 17 години, са задържани. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под надзора на РП-Петрич.

Бургас. Вчера служители от РУ-Созопол предприели проверка в района на ж.к. «Миньорски блокове» в с. Атия. При обиск на 38-годишен постоянно пребиваващ у нас украински гражданин, те намерили плик със суха зелена тревна маса марихуана, с тегло около 40 грама. Украинецът е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство. В полицейския арест попаднали и 28-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия и 26-годишната му приятелка.При претърсване на жилището им в Слънчев бряг, служители на Пето РУ-Бургас намерили и иззели две електронни теглилки, кутийки с бяло кристалообразно вещество /метамфетамин/, две пликчета с марихуана. Работата по цялостното документиране на престъпната дейност на бургазлиите продължават служители на Пето РУ–Бургас, под наблюдението на прокуратурата.

Плевен. Служители от РУ–Гулянци задържаха извършител на множество кражби на територията на село Гиген. Действията са предприети след подаден сигнал, че от 2 до 18 февруари, в къща в селото били разбити три врати и отнети различни вещи и проводници. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Извършен е оглед на местопроизшествието. Образувано е досъдебно производство по чл.195, ал.1, т.3 от НК. След проведени полицейски действия е установен извършителят – 52-годишен от областния град. В рамките на разследването е констатирано, че той е съпричастен и към други престъпления - 10 кражби на различно имущество от частни домове в селото Гиген,за които той е направил признания и описал механизма. Привлечен е в качеството му на обвиняем и е приведен в Следствения арест - Плевен. Част от инкриминираните вещи са намерени и са на съхранение в полицията. Продължава работата по документиране на престъпната му дейност.

Кърджали.  Неистински лична карта, свидетелство за правоуправление на МПС и паспорт са открити у 35-годишен мъж, който бил проверен вчера около 19.30 часа в областния град в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността. Документите са иззети, мъжът е задържан в РУ-Кърджали за срок до 24 часа. Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ продължава работата по образуваното досъдебно производство по чл.308 от НК, под наблюдението на прокуратурата.

53-годишен представил образец за трудов стаж с вписани неверни данни в него. Досъдебно производство по чл.316 във връзка с чл.308 от Наказателния кодекс е образувано в РУ-Кърджали с постановление на Районната прокуратура. Сектор „Охранителна полиция“ и разследващ полицай продължават документирането на случая.

Незаконен превоз на 300 кг месо e засечен вчера от полицаи от РУ-Кърджали при специализирана операция за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места. Около 15.30 часа на КПП „Чилик“ за проверка бил спрян лек автомобил „Опел“. В колата били открити 300 кг месо с неустановен произход, собственост на 50-годишен пътник. Служители на Областната дирекция по безопасност на храните съставили акт по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Месото е иззето с протокол. 

Монтана. 51-годишен ломски жител е задържан вчера след като не изпълнил заповед за незабавна защита от домашно насилие, издадена на 78-годишна жителка и връчена му лично преди седмица. Вчера сутринта на ул. "Вакумна фабрика" в Лом той влязъл в саморазправа с жената, независимо от издадената му забрана да доближава жилището и местата за социалните й контакти на разстояние по-малко от 20 метра. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа в ареста на РУ Лом. По случая са разпитани свидетели и е образувано бързо полицейско производство по чл.296 ал.1 НК.

Сливен. Близо 170 спортни артикула с лого на световни марки са иззети при акция за противодействие на нерегламентирана търговия с продукти, обект на интелектуалното право. В рамките на операцията на Икономическа полиция за разпространение на стоки с търговски марки, обект на авторско право в Сливен са проверени търговски обекти, сергии и други места за продажба. От обект на ул. “Булаир“ са иззети 169 спортни артикула, обозначени с марки на световни брандове. По случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. Вчера към 16.30 часа в с. Минерални бани, автопатрул от участъка спрял за проверка лек автомобил „Мерцедес“, шофиран от 46-годишен мъж от Кърджали. Полицаите зебелязали, че спътникът му пътувал без да е сложил обезопасителния колан. При справка станало ясно, че шофьорът е санкциониран за техническа неизправност на колата, имал и неплатени глоби. Докато проверяващите предприели действия по съставяне на санкциите, водачът им предложил две банкноти от по 10 лева, за да „забравят за нарушенията“. Веднага е извикан разследващ полицай и е образувано бързо производство. На 45-годишният са съставени актове за двете му провинения, а на пътника – фиш.

Трима са задържани в полицейския арест за държане на дрога. Вчера около 11 часа, на улица „Дунав“, служители от „Териториална полиция“ на РУ-Хасково спрели за проверка 37-годишен мъж, у когото намерили бурканче с грам марихуана. На същата улица бил засечен и 36-годишен мъж от Кърджали, качил се на мотор след употреба на кокаин. От него са иззети 10 грама марихуана При последвало претърсване в обитаваното от мъжа жилище  полицаите открили торба с 22 плика с марихуана и с бяло кристално вещество, бучка от същото кристално вещество и 2 електронни везни.

Шумен. Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха 48-годишен мъж, автор на кражби от две жилища в село Новосел, една от които извършена на 16 февруари - тогава неизвестен измъкнал  три телевизора от частен дом в селото. По данни на 30-годишния собственик на имота, в къщата, след счупване на стъкло на прозорец е проникнато в периода 1 февруари до 16 февруари. За извършено престъпление по чл. 195 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство. В друг случай собственик на имот съобщил за кражба на моторен трион и винтоверт.  Проведените действия за установяване на извършителя дали резултат. Извършени са проверки на няколко адреса в селото. В една от къщите, обитавана от 48-годишен местен жител криминалисти намерили част от откраднатите вещи. В съседен необитаем имот били открити още вещи. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от РП- Шумен. Работата по документиране на образуваните производства продължава.

Благоевград. Около 8.15 часа вчера във Второ РУ-Благоевград е съобщено за възникнала физическа саморазправа между двама мъже, на 74 и 34 години, и двамата от гр. Симитли. Пристигналите на място полицейски служители установили, че след скандал в къща в града, 75-годишният е нападнал опонента си, в резултат на което пострадалият е с фрактура на черепа. Извършителят е задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Кюстендил. Вчера при проверка на мотоциклет „Кавазаки“, представен за първоначална регистрация, служители на сектор „Пътна полиция“ – Кюстендил установили, че моторът е обявен за издирване чрез Шенгенската информационна система. Превозното средство е иззето с протокол за доброволно предаване, по случая е образувана преписка в ОДМВР – Кюстендил.

ОДМВР-София. Столичанин е задържан за незаконна обмяна на валута в курорта Боровец. Около 13.50 часа вчера, в хода на полицейска операция, служители на полицейския участък в Боровец засекли столичанина, който предлагал на чуждестранните туристи обмяна на валута на висок курс. Минути преди задържането му 59- годишният мъж обменил във фоайето на хотел 100 британски лири, които предал впоследствие на служителите на реда. По случая в РУ- Самоков е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 252 от НК.

         

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

19 фев 2020

Информационен бюлетин - 18 февруари 2020

София. 27-годишен, с криминални регистрации в полицията, е задържан за грабеж. На 19 януари в полицията бил получен сигнал от 40-годишна жена, която разказала, че докато карала велосипеда си в ж.к. “Западен парк била пресрещната от непознат. Той я съборил на земята, издърпал дамската й чанта, съдържаща лични документи, две дебитни карти, мобилен телефон и портфейл с пари, и после избягал. В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия служители на Трето РУ установили и задържали извършителя -  27-годишен, осъждан. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК, и след изтичане на 72 – часовата му мярка за задържане, му е наложена постоянна. Работата продължава.

Велико Търново. 42-годишен мъж от Враца е обвинен за извършени измами с автомобили. Деянията са извършени в различни части на страната. Ощетени са шестима, с общо около 45 650 лв. В хода на разследването по образуваното досъдебното производство било установено, че в периода от месец май 2018 г. до месец февруари 2019 г. обвиняемият е успял да заблуди 6-ма граждани от Бургас, Созопол и Горна Оряховица, че ще им достави леки автомобили от Италия - различни марки, според желанията на купувачите. За целта той им изпращал снимки на автомобилите, а те трябвало да му изпратят предварително капаро. Кандидат купувачите предавали в срок поисканите пари, но накрая не получили поръчаните автомобили. След доклад на материалите в прокуратурата, мъжът е привлечен като обвиняем и  с прокурорско постановление е задържан за 72 часа. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава под ръководството на Районна прокуратура – Горна Оряховица.     

Стара Загора. Трима са задържани с постоянна мярка за кражба, а други трима, съпричастни към престъпното деяние, се издирват. На 15 февруари 42 – годишна жена подала сигнал в полицията за извършен кражба от склад. При извършения оглед е установено, че в обекта е проникнато чрез взломяване на няколко прозореца на покрива, а по първоначални данни от склада са били откраднати телевизори, 43 тенджери, 4 електрически котлони и 253 тигани. По случая било образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.195, ал.1 от НК. В хода на предприетото разследване криминалистите влезли в дирите на извършителите – четирима мъже на възраст между 25 и 42 г., всички от с. Градец. На трима от тях са повдигнати обвинения и са им наложени мерки „задържане под стража“. Съпричастни към извършените кражби са още трима мъже, които към момента се укриват и са обявени за издирване.

Вчера, 24 – годишен мъж от с. Землен потърсил помощ в полицията, след като установил липсата на паркирания си лек автомобил ''Фолксваген''. По случая било образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 346 от НК, а колата веднага била обявена за издирване. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, малко по-късно автомобилът бил открит, а в полицейския арест попаднал извършителят на престъпното деяние – 19-годишен старозагорец. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Плевен. За хулигански действия 33-годишен е задържан в Първо РУ - Плевен. Вчера към 13.40 часа в полицията е получен сигнал за инцидент в заведение в областния град на улица "Климент Охридски". На място незабавно бил изпратен полицейски автопатрул. При пристигане служителите установили пред заведението мъж във видимо нетрезво състояние, който псувал минувачите и ги заплашвал с нож. Изяснена е самоличността му – 33-годишен от Плевен. След задържането му в полицейското управление, мъжът продължил да буйства – увредил бюро, съборил върху него клавиатура и монитор, ритнал в ръката полицейски служител. Полицаят е прегледан в болнично заведение, където е констатирана лека телесна повреда и е предписано домашно лечение. Уведомен е прокурор от РП - Плевен. За престъпление по чл.216, ал.1 от НК и за престъпление по чл.131, ал.2, т.4  от НК продължава работа разследващ полицай.

По „горещи следи“ криминалисти задържаха 24 – годишен извършител на  различни престъпления в плевенското село Бръшляница. До него служителите на реда стигнали в хода на полицейските действия в рамките на операция за противодействие на битовата престъпност, проведена на 16 февруари на територията на община Пордим. Същия ден, към 14 часа постъпил сигнал за опит за кражба от магазин. Екипът на  пристигналия на място автопатрул от РУ - Пордим установил, че през нощта е било счупено стъклото на прозорец в задната част на търговския обект и е имало опит за проникване в магазина, но металните решетки попречили. При проверката е изяснено, че е счупено стъклото на съседен магазин и от него са откраднати неустановено количество дрехи, обувки, чували с кучешка храна, няколко бутилки алкохол и други вещи. По случаите са заведени преписки и при проведените оперативни действия е установен извършителят - 24-годишен от селото. Той направил признания, част от отнетите вещи предал доброволно и те са на съхранение в полицията. В рамките на продължилото разследване е изяснено, че същия ден, към 4 часа той е нападнал 30-годишен свой съселянин близо до дома му, нанесъл му удари по главата с твърд предмет, след което е избягал. На пострадалия е оказана медицинска помощ. 24-годишният признал за стореното. Той е задържан за срок до 24 часа. Работата продължава екип от Полицейския участък – Славяново под наблюдението на прокуратурата.

Хасково. 57 – годишен мъж е задържан в полицията за нарушение на обществения ред. Снощи към 20 часа бил получен сигнал за възпроизведен изстрел в близост до блок в свиленградския квартал „Изток“. Пристигналият на място полицейски екип установил, че мъжът е във видимо нетрезво състояние и е стрелял веднъж с нерегистриран газов пистолет. Оръжието е иззето. По случая е образувано бързо производство, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

Пазарджик. Двама са задържани за притежание на наркотици през изминалото денонощие. Вчера на улица в гр. Септември автопатрул засякъл 14-годишно момче от септемврийското село Ковачево. Последвала проверка, при която у непълнолетния било открито найлоново пликче с неголямо количество зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на синтетичен канабиноид. Няколко часа по-късно на улица във Велинград униформени проверили 34-годишен, у кого намерили плик с канабис. И двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а спрямо тях са образувани бързи производства. С непълнолетния работят криминалисти и инспектор „Детска педагогическа стая“.

Кюстендил. Сигнал за възникнал пожар в спомагателна постройка към частен имот в Дупница е подаден 23.25 часа. На място веднага са изпратени екипи на пожарната и полицията. Огънят е погасен, унищожени са постройка, дърва, инструменти и машини. При първоначалния оглед на място са открити две торби с боеприпаси. 76-годишният собственик на имота  е съобщил за неразположение, настанен е болница. Днес, на мястото се извършва и втори оглед, пристигнали са и служители  на СОБТ – МВР. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата. Работата по установяване на причините за пожара продължава.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

18 фев 2020

Информационен бюлетин - 17 февруари 2020

София. На 27-годишен рецидивист е определяна мярка за неотклонение „задържане под стража“ , той е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал.2, т. 4, вр. ал. 1, пр. 4, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК. Припомняме, че на 13.02.2020 г. мъжът бе спрян за проверка от служители на Първо РУ на ул. „Боян Магесник“ в столицата и при претърсване в автомобила му бе открит амфетамин. В хода на разследването, в къща, обитавана от него, бе намерено голямо количество амфетамин и екстази. Общото тегло на иззетата дрога възлиза на 5252,76 грама. Разследването по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

Благоевград.
Трима са задържани за притежание на наркотични вещества. В Сандански полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Фолксваген Кади“, управляван от 30-годишен местен жител. При претърсване на колата полицаите открили прахообразно бяло вещество - кокаин, с тегло 0,39 грама. Двама мъже – на 29 и 28 години, били засечени от униформените в Петрич. При обиск на по-малкия те намерили около 5,2 грама канабис, а при претърсване в обитаваното от него жилище - още около 5,8 грама от същата дрога. По случаите са образувани досъдебни производства, работата по които продължава под надзора на прокуратурата.

Трима младежи от Благоевград – на 17, 18 и 20 години, са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Установено е, че на ул.“В. Мечкуевски“ в града те нанесли побой на 15 – годишно момче и му отнели мобилен телефон. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Пазарджик. Трима са задържани за притежание на наркотици през уикенда. Служители на РУ – Велинград проверили 34-годишна жена, у която открили зелена суха листна маса - марихуана. В Пазарджик патрулен автомобил забелязал двама мъже, единият от които – на 27 години, опитал да изхвърли в храстите полиетиленово пликче с около 5 грама амфетамин. В района на бензиностанция на изхода от областния град автопатрул спрял за проверка лек автомобил, управляван от 42-годишна. При проверката станало ясно, че – тя държи в себе си две полиетиленови пликчета, с бяло прахообразно вещество – метамфетамин, а дрегерът показал, че дамата е седнала зад волана след употреба на алкохол. Тримата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а срещу тях са образувани бързи производства.

Бързо производство е образувано спрямо възрастна жена заради причиняване на смърт на куче. В събота в РУ-Септември бил получен сигнал от 56-годишна жена, която съобщила, че неизвестен е умъртвил животното, което обитавало бащината й къща в септемврийското село Варвара. Полицейски екипи извършили оглед в присъствието на ветеринарен лекар. В хода на разследването било установено, че извършител на престъпното деяние е 78-годишната съседка. Срещу нея е образувано  бързо производство.    

Видин. Криминалисти задържаха 25 – годишен мъж от Кула за грабеж. На 15 февруари 39-годишна жена сигнализирала в полицията за извършен й грабеж в близост до жилищен блок в комплекс “Вида“ - непознат мъж я застигнал, след употреба на физическа сила й отнел плик с медикаменти и портфейл с пари, лични документи и две дебитни карти, след което избягал в посока комплекс „Крум Бъчваров“. В хода на проведените незабавни оперативно – издирвателни действия авторът на престъплението е установен и задържан, а в него е намерена и по-голяма част от откраднатото. С прокурорско постановление на 25 – годишния е наложена мярка за задържане за 72 часа, привлечен е в качеството му на обвиняем по досъдебно производство за извършено престъпление по чл.198, ал.1 от НК. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

На 16 февруари в полунощ 55-годишен видинчанин, в явно нетрезво състояние, подал сигнал, че в късния следобед предния ден негови познати, след нанесен побой,  му отнели мобилен телефон, пари и лични документи. Мъжът бил в компанията на местни жители – на 51 и 53 години, в дома на единия от тях. При предприетите бързи действия двамата, в нетрезво състояние,  били установени на адреса, отнетият мобилен апарат бил открит  в джоба на единия, а документите – на маса в хола. Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство

София – област. Криминалисти от РУ- Правец задържаха по „горещи следи“ рецидивист, извършил взломна кражба. Полицейските действия стартирали на 14 февруари след получен сигнал за извършеното престъпление от частен дом в с. Джурово. Служителите на реда незабавно предприели оперативно - издирвателни действия по „горещи следи“, в хода на които разкрили и задържали извършителя- 40- годишен рецидивист от същото село. При претърсване в дома му е открит и телевизорът, който той е отмъкнал от чуждата къща. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура в Ботевград криминално проявеният и осъждан мъж е привлечен в качеството на обвиняем за извършена взломна кражба в условията на повторност и му е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Плевен. Трима мъже са задържани за извършена от тях кражба. Сигнал, че от частен имот в село Муселиево са откраднати стругарски ножове, казан и други вещи, е подаден в полицията на 14 февруари. Незабавно са изпратени полицейски екипи, които при огледа установили, че в стопанската постройка е проникнато през незаключена врата, откъдето са откраднати различни вещи. Щетите са в процес на установяване. В резултат на предприетите бързи оперативни действия криминалистите влезли в дирите на триото – двама местни жители на 56 и 20 години и 42-годишен мъж от село Ясен. Задържаните направили пълни самопризнания, а инкриминираните вещи са предадени. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от НК, уведомена е прокуратурата.

Враца. 19 – годишен е задържан в полицията тази сутрин. Около 1.30 часа полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген „Голф“, управляван от младия врачанин. При инспекцията служителите на реда открили в колата пистолет и боеприпаси за него, маски за лице, тениски с надпис „Полиция, „свински опашки“, плочка сух спирт с два кабела. Младежът - с криминална регистрация в полицията, е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по него продължава под надзора на прокуратурата.

Перник. Множество крадени авточасти са открити в пернишка автоморга. Акцията е проведена вчера, от служители на областната дирекция, с участието на колеги от ГДНП и под наблюдението на прокуратурата. В хода на действията е проверен склад за авточасти в пернишкия кв. „Изток“. Открити са множество авточасти, за които има данни, че са обект на противозаконно отнети моторни превозни средства.  В полицейския арест е задържан 40-годишен перничани, стопанисвал площадката. По случая е образувано досъдебно производство, действията по разследването продължават.

Търговище. Извършител на домова кражба е установен и задържан в РУ-Омуртаг. В хода на разследването е установено, че 57-годишен мъж от с. Струйно, община Шумен е откраднал пари от дома на 80-годишна жена от Омуртаг, където е проникнал през незаключена входна врата. Извършителят е известен на полицията с предишни свои криминални деяния. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

17 фев 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019