МВР

Пресцентър

 

23 сеп 2020

Полицай е ранен в главата при опазване на реда по време на нерегламентирано протестно мероприятие

Полицейски служител от СДВР е ранен в главата, след като е ударен от хвърлен камък при провеждане на полицейска операция за гарантиране на обществения ред по време на незаконни протестни действия на 22.09.2020 г. в района на сградата на Народно събрание – 1. На други двама служители - също от структурата на СДВР, е оказана медицинска помощ, след като са получили по-леки наранявания при опит на група агресивно протестиращи лица да пробият полицейски кордон за охрана на българския парламент, чиято сграда е част от критичната инфраструктура на Република България.

Напрежението до Народно събрание - 1 на 22.09.2020 г. възникна около 22 часа. Някои от организираторите на нерегламентираните протестни действия проявиха вербална агресия спрямо служителите на реда като през мегафони крещяха от много близко разстояние в техните лица. Неголеми групи провокатори с профил и хулиганско поведение на лица, свързани с ултраси на футболни клубове, замеряха полицаите с камъни, пиротехнически изделия и бутилки, пълни с течност. От втори и трети ред те се опитваха да изтласкат напред други протестиращи граждани и така да предизвикат сблъсъци със служителите на реда. Столичната полиция продължава работа по установяване самоличността на провокаторите като на следващ етап предстои да бъдат предприети и съответните правоохранителни мерки спрямо агресивните и хулигански прояви на тези лица.

По-рано на 22.09.2020 г. заради открити забранени предмети при проверка на един от изградените контролни пунктове, мъж не бе допуснат до протестното мероприятие на площад „Независимост“ в София. Други две лица са отведени в столично районно полицейско управление – мъж за установяване на самоличност, и жена – за неизпълнение на полицейско разпореждане. Малко по-късно същите са освободени.

Столичната полиция отново призовава участниците в протестни прояви да спазват разпоредбите на българските закони и да изпълняват разпорежданията на полицейските служители, които се грижат за живота и здравето на всички граждани.
Старши комисар Хаджиев: Усилията на полицията са насочени към недопускане на ескалация на напрежението

 

За днешния ден е съгласувано със Столичната община единствено провеждане на протестни действия на площад „Независимост“, както и в района пред БНБ. Случилото се пред сградата на Народното събрание - стратегически обект от значение за националната сигурност, са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението. В този смисъл усилията на полицейските органи са насочени към недопускане на по-нататъшно разрастване на ситуацията и грубо нарушаване на обществения ред – заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Той уточни, че към момента има един задържан за носене на забранени предмети. Старши комисар Хаджиев призова гражданите да се съобразят със законоустановения ред.

22 сеп 2020

Шофирайте отговорно! Пазете себе си и другите на пътя!

С тези думи ст. комисар Макева се обърна към младите шофьори

 

В рамките на заключителния етап на Третото издание на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“ заместник директорът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева призова младите шофьори към отговорно поведение в името на живота. Статистиката е красноречива –само през тази година  48 %  от починалите млади водачи (18-26 год.) са на възраст от 18 до 20 години, без стаж или до 2 години стаж зад волана. 17 от общо 21 млади шофьори са загинали на пътя при катастрофа с лек автомобил, причинена от тях, 2-ма са загинали при управление на мотоциклет, други  2-ма при управление на мотопед. Партньорството на ГДНП в инициативата е още едно потвърждение, че  МВР подкрепя всеки формат, който ще допринесе за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, заяви още ст.комисар  Макева. Тя благодари на пътните полицаи в СДВР, създали необходимата организация за движение по време на проявата, както и на организаторите.

На церемонията преди официалния старт на кампанията, организирана от СБА в партньорство с Главна дирекция „Национална полиция“, присъстваха председателят на СБА инж. Емил Панчев, зам.-председателят на ДАБДП Анжелина Тотева, началникът на отдел „Пътна полиция“, СДВР комисар Мартин Цурински, инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП и д-р Надежда Тодоровска, зам.-председател на БЧК. Събитието бе уважено и от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. На специален щанд пътните полицаи раздаваха брошури, гражданите можеха да добият представа за шофиране след употреба на алкохол, чрез т.нар. алкочила.

В тазгодишното издание „Най-добър млад шофьор на България“ заявка за участие направиха 6000 младежи на възраст от 18 до 26 години със стаж не повече зад волана от 5 години,  но само 20 от тях стигнаха до финалното състезание. Първите трима ще представят страната ни на европейско състезание през октомври в Полша, а победителят ще спечели възможността да управлява чисто нов автомобил за 1 година. 

20 сеп 2020

Спрямо чужд гражданин е приложено Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция

 

Във връзка с публикации в онлайн-издания, съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция „Миграция“ – „експулсиране“ и „депортация“ в Република Турция на турски гражданин, МВР категорично заявява, че те не отговарят на истината.

След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор, на 18.09.2020 г. от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селехаттин Юрюн е приложена мярката „връщане до страна на произход“ в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция. Процедурата по изпълнение на мярката е започнала още на 02.09.2020 г., след като в МВР е постъпило писмо от Министерството на правосъдието, Затвора в гр. София, с което съгласно законовите си компетенции министерството е уведомено, че чуждият гражданин Селехаттин Юрюн ще бъде освободен на 18.09.2020 г. След извършени справки в информационните масиви на МВР е установено, че лицето е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка „връщане до страна на произход“ от 18.12.2019 г., съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България. В структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на чуждия гражданин Юрюн. В тази връзка Главна дирекция „Гранична полиция“, като компетентен орган по изпълнението на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, и предвид на това, че не съществуват пречки от правен характер, създаде необходимата организация незабавно след освобождаването на Селехаттин Юрюн от затвора в гр. София на 18.09.2020 г. той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз.

След сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега, само от територията на Република България са били изведени 431 лица, пребиваващи незаконно у нас.

20 сеп 2020

Установен е участник в телефонна измама в Стара Загора

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на Районна прокуратура - Стара Загора

При съвместни действия на служители от ГДНП, ОДМВР- В. Търново и Стара Загора, на 17 септември, на вход на гр. Велико Търново е задържан 47-годишен от гр. Горна Оряховица. Според първоначалните данни той е участвал в извършена същия ден телефонна измама в гр. Стара Загора спрямо млада жена. От нея са взети над 2000 лева, 200 евро, 300 щатски долара и златни накити. Измамата е извършена под предлог "съдействие на полицията за задържане на измамници". След незабавна намеса на служителите била установена самоличността на мъжа, а в хода на предприетите действия криминалистите го засекли на вход на старопрестолния град. При задържането му от него са иззети инкриминираните ценности и пари. Установено е, че мъжът е участвал като куриер в престъпната схема, изяснена е и съпричастността му към друга телефонна измама, извършена на 15 септември.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.

 

18 сеп 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 23 септември 2020 г.

София – област. Двама извършители на престъпления на територията на РУ-Костинброд са обвинени и задържани за срок до 72 часа.  Първият обвиняем е 29-годишен криминално проявен и осъждан местен жител. Припомняме, че той бе задържан предната седмица, когато при извършено претърсване в дома му криминалистите откриха 21 пакетчета и два буркана със суха тревиста маса, реагираща на канабис, 12 пакетчета с бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин и две електронни везни. Слез приключване на действията по разследването и доклад на събраните доказателства в районната прокуратура мъжът е привлечен в качеството на обвиняем и арестът му е удължен за срок до 72 часа.

 

72-часова мярка за задържане наложи прокуратурата и на 30-годишен рецидивист от с. Алдомировци. Той бе задържан от служителите на РУ-Костинброд след проведено разследване и установяване на съпричастността му към взломна кражба от кафе аперитив в с. Петърч, извършена в края на миналата седмица. Криминално проявеният и осъждан мъж проникнал в търговския обект и отнел спиртни напитки и парична сума.

 

Кърджали. Криминалисти от РУ-Крумовград открили 18-годишен и непълнолетна, след подаден към 19 часа на 21 септември сигнал за отвличане от близки на момичето. Според информацията 16-годишната била принудена да тръгне с момчето и е в неизвестност. В резултат на незабавно организираните издирвателни действия двамата били открити в харманлийско село при близки. Непълнолетната е предадена на родителите си, а 18-годишният - задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. От първоначално снетите обяснения липсват данни за отвличане. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

 

Пазарджик. Служители на полицейския участък в кв. „Изток“ установиха четирима тийнейджъри, направили опит да ограбят 77-годишна жена. Пред разследващите тя разказала, че била пресрещната на кръстовище на улиците „Васил Левски“ и „Ген. Гурко“, единият я заплашил с нож, но след като жертвата оказала яростна съпротива и отказала да им даде чантата си с хранителни продукти и лични вещи, квартетът побягнал. След сигнала и предприетите незабавни полицейски действия, младежите - трима малолетни и един непълнолетен, са установени и задържани. По случая е образувана преписка, която ще бъде изпратена по компетентност на Районната прокуратура в Пазарджик. 

 

Бургас. Вчера, около 14.30 часа, на улица в Бургас служители на Четвърто РУ спрели за проверка таксиметров автомобил с пловдивска регистрация, управляван от 60-годишен мъж. В колата пътувала 41- годишна от София, и двама бургазлии - на 36 и 40 години, с криминалистични регистрации и осъждани. В хода на претърсването в раницата на пътничката били открити:  жълтеникаво-кафяво кристалообразно вещество – метамфетамин, с тегло около 6 грама; бяло прахообразно вещество – кокаин, с тегло около грам; електрошок и два пистолета / газов и пневматичен/. От 36- годишния са иззети множество хладни оръжия. По случая е образувано бързо производство.

 

Сливен. В хода на проведена вчера полицейска операция на територията на Нова Загора, са установени и задържани трима мъже за притежание и употреба на наркотични вещества. Двама от тях – на 21  и 22 години, били спрени за проверка и при обиск от тях полицаите иззели листна маса, дала характерната реакция на канабис при извършения полеви тест. Друг мъж /26г./ бил засечен с лек автомобил „Фолксваген голф“. При спирането му за проверка и последвалото тестване било установено, че той се е качил зад волана след употреба на канабис. Тримата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случаите са образувани досъдебни производства, работата по които продължава под надзора на прокуратурата.

 

Вчера, на територията на Котел и село Градец,  е проведена специализирана операция по противодействие на конвенционалната престъпност. Действията са осъществени под надзора на Окръжна прокуратура – Сливен. В рамките на операцията са проверени 151 лица, 97 превозни средства, търговски обекти и части домове. Задържани са четирима извършители на кражби -  моторен трион „Щил“, музикална уредба, бали с фураж. Образувана е проверка срещу трима малолетни - на 8, 10 и 9 години, за извършени хулигански прояви - обърнати контейнери за смет в центъра на село Градец. В хода на полицейските действия са установени 28 административни нарушения, като на нарушителите е наложена глоба по фиш.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

23 сеп 2020

Информационен бюлетин - 21 септември 2020

Пазарджик. Служители на РУ – Велинград задържаха шофьор и негов спътник, притежаващи наркотици, неизпълнили полицейско разпореждане и предизвикали пътнотранспортно произшествие. Те били засечени в събота следобед на една от улиците на курортния град с лек автомобил „Мерцедес“. Водачът не се подчинил на подадения от униформените светлинен и звуков сигнал, по време на движението от страната на пътника били изхвърлени два полиетиленови плика. Преследването продължило и след близо километър автомобилът се блъснал в гараж и спрял. Полицаите действали светкавично, на място били задържани 19-годишният шофьор от Велинград и неговият спътник - на 34 години от София, и двамата известни на полицията, регистрирани за притежаване на наркотици. По време на полицейските действия били открити и двата изхвърлени плика, съдържащи бял прах и суха, зелена листна маса. Последвали полеви наркотестове, които дали характерната реакция на амфетамин и канабис. Дръг тестът показал, че водачът е шофирал под въздействието на наркотични вещества. Двамата са задържани в ареста на РУ-Велинград за срок до 24 часа. Иззети са близо 6 грама амфетамин и 36 грама с марихуана. Срокът на задържане на мъжете е удължен до 72 часа от наблюдаващ прокурор при районната прокуратура. По случаите са образувани бързи производства за притежаване на наркотици, неподчинение на полицейски орган и управление на МПС под въздействието на дрога.

 

Служители на сектор „Криминална полиция“ в РУ - Пазарджик установиха и задържаха автор на палеж. Сигнал за случилото се бил получен около 2.40 часа в събота на телефона за спешни повиквания 112. По първоначални данни, огън обхванал паркиран в пазарджишкото село Огняново джип „Тойота“. Към мястото незабавно били насочени екипи на пожарната и полицията от областния град, които погасили пламъците - огънят нанесъл щети в предната му част. При извършения щателен оглед на място била изградена версия и за умишлен палеж. В хода на предприетото разследване криминалистите скоро попаднали в дирите на извършителя - 19-годишен от село Огняново. Той е задържан в ареста, а по случая е образувано досъдебно производство. 

 

София-област. Петима души са задържани при полицейски акции срещу наркоразпространението в Софийска област. Непълнолетна девойка и двама мъже, на 22 и  на 29 години, са задържани на 17 септември в ареста на РУ - Костинброд. При извършено претърсване и изземване на адреса на 29-годишния криминалистите открили и иззели 21 пакетчета и два буркана със суха тревиста маса, реагираща на канабис, 12 пакетчета с бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин, и две електронни везни. При полицейска операция, проведена на следващия ден от криминалисти от РУ - Самоков, в гаражна клетка на частен адрес в града, са открити и иззети 30 окачени за сушене растения от вида на конопа с височина между 1 и 2 метра, реагиращи при извършения полеви наркотест на канабис. 40-годишният криминално проявен и осъждан обитател на адреса е задържан за срок до 24 часа. Различни по вид наркотични вещества са открити и иззети и от свогенските полицаи на 19 септември. Около 22.10 часа, виждайки полицейски служители, мъж изхвърлил на тротоара синьо найлоново топче. При огледа е установено, че веществото в топчето е с тегло около 3 грама и реагира на канабис. При последвалото претърсване на жилището на 26-годишния криминално проявен свогенец, са открити и иззети около 20 грама суха зелена растителна маса /канабис/, плик с около 20 грама бяло вещество и още две бучки жълто вещество /амфетамин/ и електронна везна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случаите са образувано досъдебни производства, разследването по които продължава под наблюдението на съответните районни прокуратури.

 

Криминално проявен мъж е задържан с противозаконно отнет автомобил след бързи издирвателни действия на  криминалисти от РУ-Елин Пелин. Около 13.30 часа на 19 септември, в полицията постъпил сигнал за откраднат „Нисан Примера“. Полицейски служители предприели незабавни действия, в хода на които засекли движението на колата по главен път 1-6 в посока с. Долно Камарци. Минути по-късо задържали шофьора -  22-годишен криминално проявен мъж от хасковското село Гарваново. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 346, ал. 2, т. 3 от НК. След доклад на събраните материали в районната прокуратура извършителят е привлечен в качеството на обвиняем и му е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Плевен. След прецизна оперативна работа служители на РУ - Пордим установиха извършител на кражба на автомобил. Разследването започнало непосредствено след сигнал, постъпил вчера в 3.00 часа, за пътен инцидент в село Одърне. Местопроизшествието е посетено от разследваща дежурна група, при огледа е констатирано, че превозното средство се е блъснало в улични бордюри и тръбна конструкция, от удара са нанесени материални щети - счупена предна броня, счупени фарове, спукано предно стъкло, деформиран преден капак. Изяснено е, че лекият автомобил "Опел Астра" е бил противозаконно отнет от селото. В резултат на проведените незабавни оперативни действия е установен извършителят – 23-годишен от Плевен. Той е задържан за срок до 24 часа. Уведомена е районната прокуратура за престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

Стара Загора. Двама тийнейджъри са откраднали и увредили, след което върнали лек и товарен автомобил, установиха полицаи от РУ – Казанлък. За посегателството в районното управление сигнализирал собственикът на „Фолксваген Голф“ и „Фиат Скудо“ – в нощта срещу 17 септември, паркираните в близост до частен дом в село Паничерево превозни средства били откраднати, а впоследствие – върнати на същото място, но и двете с повреди. В резултат на оперативно-издирвателните действия, проведени в рамките на образуваното досъдебно производство, са установени извършителите на деянието – две непълнолетни момчета, на 14 и на 15 години, от същото село. Работата по случая продължава.

 

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу собствеността е проведена на 18 септември от служители на РУ - Казанлък. В хода на действията за срок до 24 часа е задържан 20-годишен мъж от града, за когото е установено, че на 10 септември, след проникване през отворен прозорец на частен имот, е извършил кражба на два златни пръстена. В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

Кърджали. След хулигански действия и нанесена телесна повреда 16-годишен е бил задържан в РУ-Кърджали. При свада на 19 септември, около 19 часа в областния град, непълнолетният нанесъл удари на свой връстник. Пострадалият бил настанен в болницата за наблюдение. След проведени издирвателни действия извършителят бил установен на следващия ден след инцидента и задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.  Образувано е досъдебно производство и работата продължава разследващ полицай.

 

Видин. Пет найлонови чувала с общо 49 кг нарязан тютюн без бандерол са иззели служители на РУ-Белоградчик. Полицаите открили нередовната акцизна стока при проверка в частен имот в село Ружинци, собственост на 42-годишна жена. Тя била задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

21 сеп 2020

Информационен бюлетин - 18 септември 2020

София. Полицаи от Пето РУ разкриха извършителка на хулиганска проява. Оперативно-издирвателни действия стартирали по сигнал от 5 септември, че около 6.30 часа същия ден е била заляна с червена боя входна врата на храм „Света Петка Самарджийска“ с поставена на нея икона. В рамките на образуваното досъдебно производство са извършени действия по разследването и е установена извършителката – жителка на село Мрамор. На 16 септември, 64-годишната жена е задържана за срок до 24 часа. Пред полицаите тя признала за стореното. След доклад на материалите по случая в Софийската районна прокуратура, й е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 325, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК. Наложена й е мярка за неотклонение „подписка“.

В резултат на бързи оперативно-издирвателни действия столични полицаи разкриха и задържаха извършител на серия грабежи. Сигнал за едното престъпление подала 45-годишна жена, която разказала, че на 10 септември, в мотриса на метростанция „Сердика“ й е отнет мобилния телефон. На следващия ден и друга столичанка съобщила за подобен случай на споменатата метростанция. След бързи издирвателни действия, служители от Трето РУ задържали 20-годишен младеж, известен на полицията. Единият мобилен телефон е намерен и иззет. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „ задържане под стража“ до 72 часа.

 

Бургас. Към 12.10 часа вчера, в района на училище «Христо Ботев» в Камено, служители от Пето РУ–Бургас извършили проверка на 43-годишен мъж от Твърдица, област Сливен, от когото иззели  пликче с бяло кристалообразно вещество с общо тегло около 3 грама /метамфетамин/, пликче със зелена тревна маса с общо тегло около 3 грама /марихуана/, както и зелено хапче /екстази/. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

 

Сливен. Криминалисти на участък „Надежда“ задържаха извършител на грабеж. Той е открит веднага след подаден сигнал, че неизвестен мъж отнел със сила златна обеца от 4-годишно момиченце. В рамките на предприетите незабавни действия, авторът на посегателството - 32-годишен от Сливен, криминално проявен, е установен и задържан. Откраднатата вещ е намерена и върната. По случая е образувано досъдебно производство.

 

23-годишен мъж е задържан за две кражби при проведена от криминалисти на областната дирекция и колегите от участък „Надежда“ специализирана операция. В хода на работата по случая е установено, че на 12 септември той е откраднал раница и мобилен телефон от 10-годишно дете, докато играело в района на улица „Булаир“. Същия ден проникнал през незаключена врата в частен дом и изнесъл оттам телевизор и музикална уредба. Мъжът бил засечен близо до кооперативния пазар в Сливен и по-късно признал за извършените престъпления. Работата по документирането на случаите продължава.

 

Притежание на наркотици са установили полицейски служители в град Нова Загора. На 17 септември, при проверка в частен дом в квартал „Шести“, обитаван от 38-годишна, са намерени и иззети 8 пакетчета, съдържащи хероин. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Плевен. 37-годишен, попречил на служители на РУ - Пордим да изпълнят служебните си задължения, е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Вчера, към 14 часа, при предприета проверка в района на гр. Славяново, мъжът влязъл в пререкания с униформените. Като водач на мотопед, той бил тестван с техническо средство за употреба на наркотици и уредът  отчел положителна проба за канабис. На плевенчанина е издаден талон за кръвно изследване. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувани са бързи производства по чл.270, ал.1 от НК и по чл.343 „б“, ал.3 от НК са. За случая е уведомен дежурен прокурор при РП - Плевен.

 

Хасково. Двама водачи, седнали зад волана след употреба на наркотици, са задържани от служителите на реда. Снощи към 21.45 часа, в хода на специализирана полицейска операция, служители на участък Симеоновград  спрели за проверка лек автомобил, управляван от 25-годишна жена от Димитровград. Последвала проверка с дръг тест, който отчел наличие на амфетамин. 18-годишен хасковлия също се е качил зад волана след употреба на наркотици – направеният тест дал характерната реакция за наличие на  амфетамин и метамфетамин в кръвта на младежа. Той бил спрян за проверка минути след полунощ  днес, на бул. ”В. Левски“ в Хасково. По случаите са образувани бързи производства.

 

София област. Около 14.35 часа вчера в РУ-Костинброд постъпил сигнал за открити чужди граждани зад пречиствателна станция на бивше военно поделение в града. Изпратените на място полицейски служители установили групата от 23-ма, без документи за самоличност, самоопределили се като афганистанци. Чуждите граждани са предадени на служителите от група „Миграция“ при областната дирекция, като след приключване на работата с тях, са настанени в специализирани домове.

 

Търговище. Установен е извършител на домова кражба в търговищко село. На 16  септември неизвестен проникнал през недобре затворен прозорец с дървена дограма в къща в с. Лиляк и задигнал от чуждия дом мобилен телефон и на сумата от 200 лв. След проведени незабавни оперативно-издирвателни действия, криминалисти от районното управление в областния град установили извършителя - 14-годишен непълнолетен младеж от същото село. По случая се извършва проверка.

 

Кърджали. Над 190 незаконни боеприпаса са открити при специализирана операция на РУ-Крумовград за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места, проведена вчера в селата Горни Юруци и Долни Юруци. 120 бойни патрона с различен калибър били намерени в жилището на 60-годишен, други 62 боеприпаса - в дома на 33-годишен, заготовка за самоделен пистолет /цев, рама, затворен блок/ и 17 бойни боеприпаса пък са иззети от къщата на 60-годишен. Образувани са досъдебни производства по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс и работата продължава разследващ полицай.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

18 сеп 2020

Информационен бюлетин - 17 септември 2020

 

София-област. Съпрузи са задържани във връзка с извършено тежко криминално деяние в Етрополе. Снощи, около 20.15 часа в районното управление е постъпил сигнал за прострелян мъж при скандал, възникнал пред частен дом на ул. „Батак“. На адреса веднага били изпратени полицейски служители. Междувременно пострадалият потеглил с автомобила си, но предвид нараняването, успял да се придвижи само до бензиностанция в града.  32 - годишният мъж от София е транспортиран в болнично заведение с прострелна рана в корема, с опасност за живота. В хода на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия от криминалисти и разследващи полицаи от областната дирекция и районното управление е  установен извършителят, на 57 години от същия град. Заедно с него за срок до 24 часа  е задържана и 43-годишната му съпруга. По първоначални данни, мотивът за извършеното деяние е от личен характер. При извършения оглед на местопроизшествието е иззето оръжието на престъплението - законно притежаван револвер 22-ри калибър и боеприпаси за него. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115, вр. чл. 18 от НК. Действията по разследването продължават под надзора на Софийка окръжна прокуратура.

 

Благоевград. Разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1 от НК е предприето от криминалисти на РУ-Сандански, под ръководството на прокуратурата. Тази сутрин около 3.26 часа е подаден сигнал за извършена кражба от банков клон. При първоначалния оглед е установено, че в офиса е проникнато  през прозорец на гърба на сградата, след срязана монтираната на него метална решетка и разбито стъкло.  Работата по случая продължава.

 

Сливен. За броени часове криминалисти от участък „Надежда“ разкриха домова кражба. Сигналът в полицията бил подаден вчера в 14.45 часа от потърпевшия, който обяснил, че от жилището му били откраднати златни накити и сума пари в чужда валута. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия в игрална зала в Сливен бил установен извършителят – 26-годишен от града. Открити са инкриминираните вещи. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство. Работата по случая продължава.

 

София. Полицаи от Осмо РУ задържаха  16-годишен младеж за притежание на наркотични вещества. На 26 април в село Казичене, полицейски служители предприели проверка в частен дом, в който живеел и 16-годишен, с криминални регистрации. В хода на проверката те намерили плик с растителна маса. При направената експертна справка било установено, че веществото е синтетичен канабиноид – 77.49 грама. По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура 16-годишният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“ . 

Хасково. 29-годишен мъж е задържан за отглеждане на канабис. Полицейските действия са предприети в рамките на операция за противодействие на конвенционалната престъпност в малките и отдалечените населени места, проведена от  служители на РУ – Свиленград,  под наблюдението на Районната прокуратура. При проверка в  землището на с. Левка, община Свиленград, в местността Манда каба е задържан 29-годишен. За него е установено е, че  е засял и е отглеждал в нива множество растения, които при тестване с полеви наркотест са реагирали на канабис. В полския имот са открито монтирано капково напояване за обгрижваната растителност.

Мъжът е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство  по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс. Разследването по случая продължава.

Кюстендил. Трима са задържани за наркотични вещества. Вчера при проведени процесуално-следствени действия в жилище в града са открити пет опаковки метамфетамин и една - с канабис. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. На адреса са били 18 – годишният обитател, и други двама - на 18 и 24 години. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

Кърджали. Двама са задържани с наркотици при специализирана операция, проведена вчера на територията на РУ-Кърджали за противодействие на престъпления, свързани с притежанието и разпространението на наркотични вещества. Два вида дрога открили полицейски служители при проверка на 38-годишен в областния град –бяла кристалообразна субстанция, която при тест реагирала на метамфетамин, и кафяво прахообразно вещество, реагирало на хероин при тестването. От 30-годишен, спрян в района на кв. “Възрожденци“, полицаите иззели марихуана.Наркотиците са на съхранение в РУ-Кърджали. Двамата мъже са били задържани за срок до 24 часа в полицейското управление. По случаите са образувани досъдебни производства по чл.354 а, ал.3, т.1 от НК.

 

Варна. 34–годишен мъж е задържан за наркотични вещества. Мъжът, който е с криминални регистрации в полицията и осъждан, е проверен на 15 септември от служители на реда. У него били открити електронна везна и множество пакетчета, съдържащи различни наркотични вещества. Направената експертна справка установила, че се касае за производно на амфетамин с общо тегло 34,35 г, хашиш с тегло 10,54 г и марихуана с тегло 0,18 грама. По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани на Районна прокуратура – Варна. Повдигнато е обвинение на мъжа, работата по случая продължава.

 

Пътен инцидент. 75–годишен мъж е загинал при инцидент на пътя Добрич – Варна. Сигналът е подаден тази сутрин, около 7.25 часа. По първоначални данни, на разклона за с. Любен Каравелово 75-годишният водач на лек автомобил "Рено" изгубил контрол над колата и се преобърнал на пътя. В резултат на удара, мъжът е загинал на място. По случая е образувано досъдебно производство, продължава работата по изясняване на причините и обстоятелствата около инцидента.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

17 сеп 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г.
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.
Общо:  3057,92 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019