МВР

Пресцентър

 

21 авг 2019

Директорът на ОДМВР – Пловдив проведе работна среща с представители на ръководствата на отборите на “Локомотив” и “Ботев” и техните привърженици

Старши комисар Йордан Рогачев призова традиционното дерби да не повлияе негативно на облика на града като Европейска столица на културата

Съвместните ни усилия трябва да бъдат насочени така, че организацията и провеждането на дербито между отборите на “Локомотив” и “Ботев” да преминат изцяло в духа на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата - с тези думи директорът на ОДМВР ст. комисар Йордан Рогачев прие на работна среща в кабинета си представители на ръководствата на двата футболни клуба и техните привърженици. По време на разговорите те обсъдиха конкретните мерки по отношение на сигурността и охраната на обществения ред в града преди, по време и след приключване на мача на 31 август на стадион “Локомотив” в парк “Лаута”. От страна на полицията бяха припомнени ограниченията за допускане на зрители в спортната зона съгласно Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, като особено внимание бе обърнато на пиротехническите изделия.  Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че добрите взаимоотношения и сътрудничество през последните години дават добър резултат и напоследък се наблюдава спад на противообществени прояви по време на спортните срещи. В тази насока одобрение и съгласие получи апелът на директора на ОДМВР – Пловдив до края на годината да не се провеждат шествия на фенове в града, докато протичат различни културни и масови събития.

Допълнителни полицейски екипи са в помощ на жителите на малките населени места в пловдивска област

 

По-активното полицейско присъствие в малките населени места в пловдивска област е водещ приоритет на ръководството на дирекцията на МВР като мярка за противодействие на конвенционалната престъпност. Сформираните мобилни екипи от служители на криминална и охранителна полиция продължават по график да се срещат с жителите и представителите на местната власт в отдалечените общини, за да се  информират за актуални проблеми и да приемат сигнали за престъпления.  Паралелно на тази вече утвърдена практика, по разпореждане на директора ст. комисар Йордан Рогачев, от 12 август автопатрули на Първо и Пето районни управления и районните управления в Асеновград, Карлово,  Първомай, Раковски, Стамболийски, Труд и Хисаря извършват постоянни обходи в населените места на обслужваната територия и реагират незабавно при установени нарушения.

Новосъздадената организация има за цел да се  разшири обхватът на посещаваните населени места от полицейски служители, за да се гарантира спокойствието на хората и осигури безопасността на движението в областта.  В първоначалния й етап, от 12 до 19 август, са сформирани 52 допълнителни полицейски екипи, които са посетили общо 119 населени места. Проведени са 104 срещи с кметове или кметски наместници и 288 - с жители. Получени са 4 сигнала, по които са предприети необходимите законови мерки. Проверени са общо 691 лица и автомобили. В 115 случаи е взето административно отношение. Образувани са две досъдебни производства. С полицейски заповеди са били задържани двама души.

 

 

21 авг 2019

Гл.комисар Николов: Бъдете внимателни при боравене с огън, подавайте сигнали и при най-малко съмнение за възникнал инцидент

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов се спря подробно на оперативната обстановка на територията на страната, свързана с пожарната безопасност. От началото на годината служителите на главната дирекция са реагирали на над  36 хил. сигнала за произшествия. Ликвидирани са повече от 25 хил. пожара, като само за последната седмица са възникнали над 1200. За същия период на територията на страната са извършени и почти 10 000 спасителни операции. При инцидентите пожарникарите са спасили близо 430 човека. През летния сезон са възникнали над 300 пожара в горския фонд на страната и в селското стопанство. Почти 12 хиляди са пожарите в сухи треви и храсти.
Погасен е пожарът, възникнал на 12 август в депо за отпадъци в село Шишманци, област Пловдив. В гасенето участваха шест пожарни екипа с 20 служители, както и техника на фирмата, обслужваща депото. Площта на пожара бе около 2 дка.  Погасен е пожарът, възникнал в сухи треви в землището на с. Брягово, обл. Хасково. В гасенето участваха осем пожарни екипа, служители на ОП “Общинско лесничейство“ Хасково и местно население. Площта на пожара бе около 8000 дка сухи треви, лесонепригодни площи и широколистна гора, от които 4300 дка горски фонд – низов пожар. Погасен е и пожарът, възникнал в сухи треви в землището на с. Воден, югоизточно от селото. На мястото на пожара са изпратени 3 ПА с 6 пожарникари от РДПБЗН Ямбол и 7 служители от ДГС Елхово. Огънят е унищожил около 600 дка сухи треви, храсти и стърнища. Няма засегнати горски територии, както и населени места.
Погасен е пожарът, възникнал в складова база на фирма в Дупница. На мястото на произшествието бяха изпратени девет пожарни екипа и химически автомобил от РДПБЗН Благоевград. При ликвидиране на пожара помощ ни бе оказана от ЮЗДП, ДГС и доброволци от ДФ Дупница. Погасен е пожарът, възникнал в  иглолистна гора в района на с. Реброво, община Своге. На мястото на произшествието бяха изпратени осем пожарни екипа с 24 огнеборци, спомагателна техника, четири автомобила с 16 служителя от ДГС и 55 човека местно население от селата Реброво, Луково и Владо Тричков. Погасен е пожарът, възникнал в склад за вторични суровини в Ботевград. На мястото на инцидента действаха осем пожарни екипа от Ботевград, Правец, Етрополе, Елин Пелин и София-град. Пожарът бе потушен в вчера в 19.00 часа. Огънят е унищожил десет превозни средства, 17 хиляди литра двигателно масло, и две складови сгради. При инцидента няма загинали и пострадали хора.
Продължават действията за погасяване на огъня в землището на село Липен, община Монтана. Пожарът е обхванал площ от около 4000 дка сухи треви и храсти. Огънят е локализиран, като в гасителните действия участват три екипа.
От началото на годината са възникнали 33 пожара в сметища, чиято площ е била над 1000 кв. м. Най–много подобни инциденти са възникнали на територията на областите Търговище /9 бр./, Кюстендил /5 бр./, Хасково / 4 бр./ и София /4 бр./. Продължава да е действащ пожарът в района на градското сметище на гр. Свищов. В гасенето участват пет екипа и доброволци от село Овча могила  и община Свищов.  Осъществен е контакт с РИОСВ В. Търново за извършване на замервания на вредните емисии във въздуха. Станциите отчитат, че показатели на въздуха са в норма. На мястото на произшествието са привлечени и служители на ИАГ от град Свищов. Пожарът се развива на площ от около 50 дка.
Директорът на ГДПБЗН подчерта, че  високите температури, крайното засушаване и човешкият фактор са трите причини за възникване на стихийни пожари. Той призова - „Нека да бъдем внимателни при използването на огън. Не бива да се пали такъв при наличието на силен вятър. Спазването на правилата за пожарна безопасност е изключително важно".
В отговор на журналистически въпрос относно инцидент в района на руския град Северодвинск, Архангелска област, главен комисар Николов заяви, че превишение на радиационния гама фон в Република България няма. Той уточни, че у нас пет ведомства следят гама фона - Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, АЕЦ "Козлодуй" и Институтът за ядрена безопасност към БАН. Мобината станция на АЕЦ "Козлодуй" е извършила и замерване в източната част на страната. По думите му, България не е получавала данни за завишени норми и от съседните страни. Обработката на тези данни се извършва от Агенцията за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация.              

На всеки пет години в страната ни задължението се провежда учение, свързано с евентуални инциденти в района на АЕЦ. Целта е преди всичко да се „проиграят“ превантивните мерки и действия за безопасност на населението. Предвидено е такова учение през ноември 2019 година. Тогава ще тренираме всички сценарии при евентуален инцидент, действията и реакциите които трябва да предприемем, за да осигурим безопасността на населението, уточни ст. комисар Красимир Шотаров- директор на Дирекция „Оперативни дейности“ в ГДПБЗН.                                                         

 

20 авг 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 21 август 2019

София. Криминалисти изясняват обстоятелствата около инцидент, станал тази сутрин. Около 9.30 часа в полицията бил получен сигнал, че в района на стадион „Виваком Арена- Георги Аспарухов“, 38- годишен мъж бил нападнат от двама непознати, които му нанесли побой и се оттеглили в неизвестна посока. Пострадалият е транспортиран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. Предприети са действия по установяване на всички обстоятелства около случилото се и издирване на нападателите.

Плевен. Над 526 кг нарязан тютюн и 20 760 къса цигари без акцизен бандерол са иззели служители на областната дирекция в хода на полицейска операция. В абонатно помещение към вход на жилищна кооперация, където бил установен 40-годишен, те намерили 31 черни полиетиленови чувала, съдържащи нарязана жълто-кафява листна маса, с общо тегло около 308 кг, и 20100 къса цигари без бандерол. От търговки обекти в село Бреница са иззети 660 къса контрабандни цигари. В стопанска постройка в село Комарево, била открита инсталация за запарване и нарязване на тютюн /казани, газови бутилки, горелки, машина за рязане на тютюн/, нарязана жълто кафява листна маса, наподобяваща по вид, цвят и мирис на тютюн, тютюн на листа и електронна везна. Установено количество нарязана листна маса и тютюн на листа е около 218 кг. В момент на рязане на тютюн са установени петима мъже – на 18, 16, 26, 27 и 24 години, всички от село Буковлък. Задържани са с полицейска мярка за 24 часа. По случаите са образувани две досъдебни производства и  преписка за престъпления по чл.234 от НК. Работата продължава.

Монтана. Необитаемо дворно място на имот в с. Крапчене е проверено след получен сигнал. В хода на инспекцията полицаите открити 33 стръка тревисти растения, засадени в почвата и в 4 пластмасови кофи, с листна маса, с тегло от 728 грама, дала индикация за канабис при извършения полеви наркотест. На мястото е извършен оглед от дежурно-оперативна група. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 в, ал. 1 от НК.

Ямбол. Служители от РУ-Тунджа задържаха младеж за отглеждане на канабис. На 20 август при полицейска операция по противодействие на наркоразпространението в частен имот, стопанисван от 18-годишен са установени две канабисови растения с височина около 150 см. В хода на проверката младежът предал по надлежен ред растенията и около 40 г суха тревиста маса - марихуана. Работата по случая продължава  в рамките на образуваното досъдебно производство.

Перник. Двама са задържани за притежание на наркотични вещества. Снощи около 22 часа в местността „Кракра“ , служители на Първо РУ извършили проверка двама младежи – на 15 и 20 години. У непълнолетния било открито  прахообразно вещество, с тегло около 4 грама, и една таблетка. Полевият тест показал, че това са амфетамин и екстази. Изяснява се съпричастността към наркотиците и на 20-годишния. Двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал. 3 от НК.

Пловдив. Служители на РУ – Труд задържаха 27-годишен мъж, отглеждал канабис в землището на село Калековец. В понеделник той бил заловен докато полива и наторява 10 растения, достигнали около 180 см височина. Насажденията са иззети, както и различни препарати, ползвани за подсилване на почвата и ускоряване на растежа им. С полицейска заповед мъжът е задържан за едно денонощие. Образувано е бързо производство под наблюдение на Районна прокуратура – Пловдив. 

Осем души са били заловени с контрабандни цигари и тютюн в рамките на специализирана операция вчера в Пловдив. Акцията е осъществена от служители на Трето и Шесто районни управления на територията на кварталите „Харман махала“ и „Столипиново“. Общо са проверени три леки автомобила, два адреса и трима души, засечени на улицата. Иззети са близо 20 килограма наситнена тютюнева листна маса и 4800 къса папироси без български бандерол. Образувани са бързо производство и седем предварителни проверки за престъпление по чл. 234, ал.1 от НК.

Враца. Вчера на тел.112 земеделски производител е подал сигнал в полицията, че по време на работа в землището на село Градешница е открил останки, наподобяващи човешки кости. Назначени са експертизи. По случая е образувано досъдебно производство.

Пътен инцидент. Стара Загора. Снощи, около 18 часа бил получен сигнал за открито тяло на младеж и обърнато с гумите нагоре четириколесно МПС – тип АТВ. Изпратеният на място полицейски екип е установил самоличността на момчето – 16 годишен. По първоначални данни на черен път в гориста местност "Табашка река" младежът, управлявайки АТВ – то - нерегистрирано по надлежния ред, е изгубил контрол над него. Четириколесното се е преобърнало и го е затиснало. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343 от НК.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

21 авг 2019

Информационен бюлетин - 20 август 2019

Пловдив. Криминално проявен мъж е за задържан след навреме подаден сигнал и  бърза реакция от служителите на реда в Карлово. Около 16.30 часа вчера съсед на 86-годишна пенсионерка забелязал непознат да изскача през тераса от къщата й и веднага позвънил в районното управление. Пристигналите след минути полицаи предприели незабавни заградителни действия и близо до адреса бил заловен 39-годишният извършител. Мъжът е с богато криминално минало и присъди. При обиск у него били открити дребни вещи, които задигнал от дома на пенсионерката, както и лаптоп и сребърни бижута с все още неизяснен произход. Задържан е за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство. Под наблюдението на Районна прокуратура – Карлово продължава работата за установяване съпричастността на задържания и към други подобни посегателства в региона.

Плевен. Плевенски полицаи са иззели 704 килограма нарязан тютюн и тютюневи листа, както и инсталация за запарване и рязане на тютюн и електронна везна. Около 11.30 часа вчера  е извършена проверки в обор и стопански постройки в местността Комудара в землището на село Къшин. В момент на рязане на тютюн са установени четирима мъже /на 24, 39, 15 и 26 години/,  всички от село Буковлък. Намерена е инсталация за запарване и нарязване на тютюн - казани, газови бутилки, горелки и машина за рязане на тютюн. Открита е нарязана жълто кафява листна маса, наподобяваща по вид, цвят и мирис на тютюн, тютюн на листа и електронна везна. Общото установено количество нарязана листна маса и тютюн на листа е около 704 килограма. Назначени са експертизи. Четиримата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е уведомен дежурен прокурор в РП - Плевен и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.234 от НК. Работата продължава разследващ полицай при ОДМВР - Плевен.        

Шумен. 47-годишен криминално проявен жител на село Белокопитово бил задържан от полицейските служители снощи след получен сигнал, че заплашва с хладно оръжие жители на града в района на автогарата. По време на задържането му е оказал яростна съпротива и е нанесъл удари с крак в областта на корема и ребрата на полицейски служител. Около 22.30 часа в дежурната част на полицията е приет сигнал, че на автогара - Шумен мъж държи демонстративно нож в ръката си и отправя закани към непознати. Той не бил установен на място от пристигналите полицейски екипи, но от свидетели униформените получили  описание на мъжа. В хода на предприетия обход в района, полицаите забелязали на пейка на входа на Градската градина мъж, отговарящ на описанието, а при извършения обиск от джоба на връхната му дреха иззели нож. Той отказал да даде документ са самоличност, започнал да отправя обиди към униформените, оказал яростна съпротива по време на задържането, дори успял да нанесе удар по коляното на единия полицай, с крак ритнал в областта на корема и ребрата друг от униформените. В рамките на разследването е установен самоличността на задържания - криминално проявен и осъждан многократно за грабежи, кражби, побой, проникване в чужди имоти през нощта, хулигански прояви- някои  придружени със съпротива срещу орган на властта. По случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. Двама мъже са задържани за срок до 24 часа след нападение над  гражданин в Харманли.  Сигнал за побоя подала 35- годишната съпруга на жертвата. Пристигналите незабавно на място полицаи установени извършителите на деянието - двама мъже на 40 и 20 години. По първоначални данни причината за нападението била направена забележка за вдигане на шум. Пострадалият е транспортиран до хасковска болница с избити два зъба и комоцио, без опасност за живота. Нападателите са задържани до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. 

47 растения канабис, суха листна маса и семена иззеха полицаи при проверка в имот, намиращ се във вилната зона на Хасково. Във вила, обитавана от 44 годишен испански гражданин, полицаите открили съоръжение, осветителни тела, въздуховоди, специализирани торове и други пособия за отглеждане на засети в саксии 47 растения, с различна височина, както и кутия с зелена суха листна маса - около 8 грама. При последващ оглед в апартамент, обитаван от мъжа, в една от стаите са намерени още около 5 грама семена и 15 грама зелена суха листна маса, реагирали при полевия наркотест на марихуана. Мъжът  е задържан с полицейска мярка до 24 часа. По случая е образувано е досъдебно производство.

Търговище. В резултат на проведени бързи издирвателни действия криминалисти от РУ-Търговище само за ден след получаване на сигнала успяха да установят мъжа, ранил смъртоносно две кучета в землището на търговищко село. 56-годишният мъж от Търговище е доведен в районното управление. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325б от НК по описа на РУ-Търговище.

София. 43- годишен мъж е задържан в Първо РУ за притежание на наркотици. На 15 юли, около 18 часа на ул. „Любен Каравелов“ столични полицаи спрели за проверка мъж със съмнително поведение. В хода на проверката е установено, че е на 43 години, от София, а у него полицаите намерили и иззели полиетиленово пликче, съдържащо растителна маса. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетото вещество е 2.06 грама коноп. Събраните материали по образуваното бързо производство са докладвани в Софийска районна прокуратура.

ПТП. Към 10.25 часа днес на тел. 112 е съобщено за тежък пътен инцидент на главен път Е-79, в , района на с. Новачене. На място е установено, че са катастрофирали тир и лек автомобил. Вследствие на инцидента е починал пътник от лекия автомобил, водачът му също е пострадал. Местопроизшествието е запазено за извършването на оглед. Движението в района се регулира от полицейски служители.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

20 авг 2019

Информационен бюлетин- 19 август 2019

София област. 18-годишен е задържан след светкавични действия на етрополските полицаи. Към 16.10 часа вчера жителка на Етрополе сигнализирала в полицията, че е станала свидетелка на насилствено качване на момиче в автомобил, чиито номер и марка обаче не успяла да запомни. Служители на районното управление незабавно предприели бързи оперативно-издирвателни действия, в хода на които установили и спрели въпросния автомобил „Тойота“ на изхода на града. По първоначални данни, двамата имали връзка, прекратена по желание на 21-годишната девойка. При оказаната от нея съпротива да се качи в автомобила, тя получила леко убождане от нож, държан от младежа по време на деянието. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. Ножът е иззет, а по случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на окръжната прокуратура.

20-годишен е задържан от самоковските полицаи във връзка с извършен палеж. Около 19 часа на 16 август жител на с. Доспей съобщил в полицията за възникнал пожар в дома му. На адреса веднага били изпратени служители на районното управление и пожарната, които потушили огъня. В хода на предприетото разследване е установено, че пожарът е предизвикан от 20- годишния син на собственика на къщата, който избягал в неизвестна посока. След бързи заградителни действия криминално проявеният младеж е задържан в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство, работата по пълното му документиране продължава.

Перник. 63-стръка канабис са намерени и изкоренени от служители на Второ РУ. Действията на полицаите са осъществени в рамките на специализирана полицейска операция, проведена в края на миналата седмица, когато служителите на реда проверили имот в пернишкото с. Студена, собственост на 75-годишна жена. В парник в двора са намерени и изкоренени 63 растения от рода на конопа. Извършен е оглед и е започнато досъдебно производство по чл. 354“в“, ал. 1 от НК. Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

Радомирски полицаи задържаха мъж, оказал съпротива на служителите на реда. В края на миналата седмица, след сигнал за нарушаване на нощната тишина на ул. „Радомирска“, получен около час след полунощ, полицаи се насочили към адреса Пристигналите на място служителите установили нарушителя, 25-годишен местен жител. При направената му забележка, той се държал груби и арогантно, отправял закани. Започнато е бързо производство и работата продължава.

Кюстендил. Криминалисти от РУ-Дупница са задържали четирима мъже за притежание и употреба на високорисково наркотично вещество. Мъжете, на възраст от 34 до 41 години, са установени в барче в с. Яхиново в събота. Трима от тях са от селото, единият е от Дупница. От тях са иззети 24.3859 грама кокаин. Задържаните са известни на полицията с множество противозаконни деяния и са осъждани. По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

30-годишен мъж от Сапарева баня и 20-годишен дупничанин са задържани за нанесен побой в събота. Изяснено е, че двамата мъже били повикани от тяхна позната, заплашена пред хранителен магазин на ул. „Венелин“ в града от 42-годишен местен жител, известен с множество криминални деяния. Пристигналите двама му нанесли побой, като пострадалият е настанен е в столично здравно заведение за лечение, с опасност за живота. По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

На 18 август трима клиенти на такси нападнали шофьора на пътя Кюстендил – София и му нанесли побой, като 56-годишният водач е със счупен нос. Единият от нападателите е установен и задържан – 18-годишен, от с. Жабокрът. По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор. Продължава работата за изясняване на обстоятелствата по случая и издирване на другите двама клиенти.

Благоевград. На 16 август, при претърсване на жилище в Симитли, служители от Второ РУ-Благоевград открили 27,88 грама марихуана и 154,87 грама амфетамини, както и две везни. Намереното е предадено с протокол от 22-годишен, от града. Той е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Същия ден, в 18.15 часа, през тел. 112 в РУ-Разлог е постъпил сигнал за прободен с нож мъж в жилище в града. Пристигналите на място полицейски служители установили, че по време на скандал между двама мъже, единият е нападнал с нож опонента си. Пострадалият е прегледан в спешния център, по случая е образувано досъдебно производство. Нападателят е задържан за срок до 24 часа.

Пловдив. В Трето РУ е задържан шофьор след опит да осуети полицейска проверка. Около 22.20 часа в петък, на бул. „Дунав“ в областния град, патрул на районното управление подал сигнал за спиране на преминаващия товарен автомобил „Фолксваген“. Вместо да отбие встрани и да изчака проверката, водачът подал газ и продължил. Полицаите го последвали и след кратко преследване го спрели на ул. „П. Генов“. Установена е самоличността му – 45-годишен криминално проявен пловдивчанин. Справка в полицейските регистри показала, че той е седнал зад волана в срока на наложено административно наказание. Мъжът е задържан за 24 часа. Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 343в, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200 до 1000 лева.

37-годишен жител на Сопот е привлечен като обвиняем за разпространение на наркотици. В петък карловски полицаи открили пакет с над 4 грама амфетамин в управлявания от мъжа лек автомобил „БМВ“, а при последвало претърсване в жилището му била намерена и електронна везна със следи от марихуана. По случая е образувано бързо производство и извършителят е задържан за едно денонощие. С постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК, а срокът му на  задържане – удължен до 72 часа.

Видин. 3.520 кг нарязан тютюн без бандерол са иззели служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Видин при проверка в района на ж.к. “Крум Бъчваров“. Нередовната акцизна стока, пакетирана в 18 плика, била открита у 53-годишен местен жител. Съставен му е акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случая е заведена преписка. 

На 16 август в 21.30 часа видинчанин съобщил в полицията, че малко по-рано същата вечер, в наследствената си къща в Антимово е открил  мумифицирано тяло. Мъжът разказал, че от дълго време не е посещавал имота и преминавайки през селото, решил да го нагледа. Дежурна оперативна група незабавно посетила местопроизшествието и извършила оглед. Разследващите установили, че тялото е на мъж, с неустановена към момента самоличност. Имотът бил видимо необитаем от дълго време, избуяла гъста растителност ограничавала достъпа до него. Работата по разследването на случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

Търговище. Досъдебно производство е образувано за причиняване на смърт на две кучета. Сигналът за случая е получен вчера, около 7 часа - в землището на с. Росина, неизвестен е прострелял с огнестрелно оръжие и причинил смъртта на куче от породата „сибирски вълкодав“, тежко увредено било и друго куче – порода „кангал“, което по-късно починало, съобщил стопанинът - 41-годишен мъж от Исперих. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325б от НК.

Добрич. Двама непълнолетни са задържани за нанесен побой над техен връстник. На 16 август вечерта, в полицията е получено съобщение за възникнал конфликт в областния град. Установено е, че на 15-годишен от Добрич е нанесен побой, след който момчето е настанено за лечение в болница във Варна с фрактура на челюстта. При проведените оперативно-издирвателни действия извършителите – на 15 и 16 години, от Добрич, са установени и задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава в условията на досъдебно производство.

Стара Загора. Тийнейджъри са разкрити и задържани за кражба. За случая съобщила преди няколко дена 72-годишна собственичка на жилище в областния град. Тя разказала пред полицаите, че непознати проникнали в къщата през незаключена врата, заплашили я, отнели й 2500 лв. и мобилен телефон, след което изчезнали. Полицейските служители от Първо РУ–Стара Загора се заели с издирване на извършителите и изясняването на случая в рамките на образувано досъдебно производство по чл.198 от НК. При проведените оперативно–издирвателни дейности двамата автори на престъплението– момче на 16 и момиче на 19 години, от Стара Загора, са установени и задържани за срок до 24 часа.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

19 авг 2019

Информационен бюлетин - 16 август 2019

София-област. Незаконно притежавани боеприпаси, оръжия и ловни трофеи са иззети при полицейска операция на територията на РУ - Пирдоп. Полицейските действия са извършени от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР - София и колегите им от РУ- Пирдоп. Проверени са три частни адреса - два в Златица и в Пирдоп. На единия, обитаван от криминално проявен и осъждан мъж, са открити 11 патрона различен калибър, три мобилни радиостанции, въздушна пушка, както и четири лови трофея от сърна, всичките без надлежно разрешително за притежаването им. От служители на Изпълнителната агенция по горите е съставен констативен протокол, а трофеите са описани и иззети по надлежния ред. В къщата на друг криминално проявен и осъждан мъж от Златица, криминалистите открили и иззели комбинирана пушка с две различни цеви. 68-годишен пирдопчанин е задържан за срок до 24 часа, след като от дома му били иззети самоделно направен боен пистолет, късоцевна пушка и 22 патрона. По случаите са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

 

Криминално проявен столичанин е задържан в РУ- Самоков за незаконно притежаване на боеприпаси и наркотици. В хода на проведена вчера полицейска операция, самоковски криминалисти извършили претърсване в къща в с. Горни Окол, обитавана от 36- годишен криминално проявен жител на столицата.  Една от стаите те открили кутия от цигари със суха зелена тревиста маса с тегло около 5 грама, реагираща на канабис. На друго място в къщата полицейските служители окрили найлонов плик с бяло вещество на бучки и кристали с тегло около 10 грама, реагиращо на амфетамин. В хода на проверката, под легло в една от стаите, са открити общо 148 боеприпаса за огнестрелно оръжие различен калибър, държани без надлежно разрешение.

Обитателят на адреса е задържан за срок до 24 часа, а по случая са образувани досъдебни производства под наблюдението на районната прокуратура.

Кърджали. Четири вида наркотици са открити при операция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност в ОДМВР-Кърджали при проверка на жилище в областния град, обитавано от 29-годишен. В къщата криминалистите намерили в опаковки 6,6 грама кафяво прахообразно вещество, реагиращо на хероин, около 8 грама прахообразно вещество – амфетамин. В метална кутия открили: 5 топчета с общо тегло около 3 грама амфетамин 0,4 грама кафяво прахообразно вещество – хероин, 3 найлонови топчета, които при тест реагира на марихуана и 2 таблетки синтетична дрога. Обитателят на жилището е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали. Образувано е досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс за незаконно придобиване и държане на наркотични вещества. Работата по случая продължава разследващ полицай.

 

32-годишен е задържан за хулигански действия в РУ-Кърджали. Инцидентът станал на 14 август около 15.45 часа на паркинг в областния град. След спор за паркиран автомобил мъжът нанесъл удари на 41-годишен. Материалите по случая ще бъдат внесени в съда по Указа за борба с дребното хулиганство. 

 

Непълнолетен и двама малолетни, извършили кражба на 80 кг сладолед, са установени от полицаи от РУ-Кърджали. Вчера бил подаден сигнал, че за период от три месеца от фризер в градската градина липсват 14 канти за сладолед с общо тегло 80 кг. При организираните издирвателни действия било установено, че извършителите на деянието са три момчета - на 12, 13 и 14 години. Работата по случая продължават сектор „Криминална полиция“ и инспектор от Детска педагогическа стая.

 

Перник. Радомирски полицаи задържаха мъж за притежаване и производство на наркотични вещества. В хода на операция, проведена вчера, е проверен имот в с. Житуша, ползван от 41-годишен с постоянен адрес столицата. В жилището криминалистите открили две торбички със ситно нарязана зелена суха листна маса, с общо тегло около 60 грама, реагирала при наркотеста на  марихуана. В двора са изкоренени и 17 стръка растения от рода на конопа. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случаите са образувани бързи производства и действията по разследването продължават.

 

Пазарджик. Двама са задържани за притежаване на наркотици от криминалисти на РУ-Пещера. Снощи, в района на централната улица в града, 21-годишен бил спрян за проверка и при обиск у него униформените открили две топчета, съдържащи метафметамин и хашиш. Час и половина по-късно от 19-годишен от брациговското село Бяга иззели две топчета и цигара, всичките съдържащи марихуана. Дрогата е иззета, а двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа.  

 

Двама мъже – на 33 и 34 години, са задържани в полицейския арест за извършена от тях вандалска проява. Снощи около 23 часа в брациговското село Исперихово възникнал скандал между група празнуващи. 60-годишен установил, че са потрошени седем от прозорците на първия етаж от къщата му. На мястото веднага пристигнали екипи от участъка в Брацигово и РУ-Пещера, а в резултат на предприети светкавични действия полицаите установили самоличността на двамата злосторници - от Пещера. По случая е образувано бързо производство.        

 

Пловдив. Автор на кражба от лек автомобил е установен и задържан от служители на Първо РУ в Пловдив. Разследването стартирало на 8 август по сигнал за установена липса на чанта с 1000 лева и лични документи, оставена без надзор в отключена „Лада“ в двора на лечебно заведение на бул. „Ал. Стамболийски“. В хода на активните оперативни и издирвателни действия вчера в полицейския арест бил отведен 25-годишният криминално проявен извършител. Работата по документиране на случая продължава.

 

София. Служители на Девето РУ иззеха 11 400 къса цигари без акцизен бандерол. На 10 август, около 10.30 часа в ж.к. „Люлин“ полицаи спрели за проверка автомобил „Форд Фокус“ с 32- годишен водач и 64- годишен пътник, собственик на колата. В колата били открити  цигарите от различни марки. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура собственикът на „Форд“-а е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 234 от НК.. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

 

Пътни инциденти. Търговище. 17-годишен е загинал при пътен инцидент, станал снощи около 23.50 часа. По първоначални данни на път II-48 /Котел-Омуртаг/ неправоспособен 18-годишен, управлявайки лек автомобил „Мини Купър“ на десен завой е изгубил контрол над колата, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от 32-годишен мъж от с. Обител. На място е загинало 17-годишно момче, пътувало в „Мини Купър“-а, а друг негов връстник е настанен в болнично заведение. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Омуртаг. Велико Търново. 23-годишен е загинал при пътен инцидент в с. Константин. Сигналът е подаден в 1 часа тази сутрин. По първоначални данни са се ударили лек автомобил „Фиат Пунто“, управляван от 23 годишен и трима пътници, и лек автомобил „Ауди“ с 35-годишен водач. На място е загинал водачът на „Пунто“-то, а пътниците са настанени в болнично заведение. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

16 авг 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018