МВР

Пресцентър

 

Интервю на министър Валентин Радев за Радио „Фокус“

30 май 2017

Водещ: Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов свика на извънредно заседание част от министрите във връзка с пътнотранспортните произшествия и качествата на храните. На работната среща присъстваха представители на министерствата на земеделието, храните и горите, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на регионалното развитие и благоустройството. На нашата покана се отзова министърът на вътрешните работи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Г-н министър, през последните месеци има повишаване на смъртните случаи по пътищата. От 2014 г. се забелязва покачване на броя им нагоре. Какви мерки ще предприемете, какво обсъдихте на работната среща при премиера тази сутрин?
Валентин Радев: Благодаря за интереса. Наистина важен въпрос, той е отдавна проследен и за проблема имаме анализи в Министерството на вътрешните работи. Забелязва се покачване на броя на смъртните случаи. Само за ваша информация, аз даже показах графиката и на премиера, и на импровизираната пресконференция, която бе направена в Министерския съвет след срещата при него. Забелязва се, че след промените от 1989-1990 г. смъртните случаи на година са били малко над 1500, след това слизат постепенно надолу, намалява тяхната бройка и в началото на първото наше управление беше около 1000, малко над 1000. По време на тези четири години управление на второто правителство на г-н Борисов успяхме да намалим бройката до 600 близо, сега отново имаме покачване малко над 700, 705-706 през последната година и в последните месеци дори. Особено през последните дни, даже аз дадох пример, че на 20-и забелязах, че има нула смъртни случаи, след това се добавиха един, два, три, стигнаха до четири, буквално ден след ден. Това беше във фокуса на обсъжданията, които правихме при премиера. Той също е много притеснен от тази статистика и набелязахме мерки за рязка промяна или поне постепенна промяна, но надолу, за да няма такива смъртни случаи. Не само млади хора, всякакви хора загиват по пътищата, и то без война.
Водещ: Г-н министър, бихте ли назовали някои от тези мерки и те достатъчни ли са, за да овладеят процеса?
Валентин Радев: Да. Мерките ще бъдат краткосрочни, даже има срокове – включително и до понеделник – стига да работим и утре, и в понеделник да се договорим с другите министри, чиито ведомства по някакъв начин засягат темата и са отговорни за нея. На първо място ще има промени в законодателството, разбира се. Това трябва да стане, то не може да стане веднага, но някои от нещата могат да станат. На заседанието беше, мисля, че не го споменахте, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Той е подготвил наредба за контрол на употребата на наркотичните вещества. Тя е много важна, тъй като от 2001 г. не е променяна. Тоест тя е променяна, но не е актуална, тъй като се променят и наркотичните вещества, които се употребяват, и т.н. Това може да стане бързо, веднага я пускаме – по неговите думи – на съгласуване, такава е процедурата и да я приемат, за да може да бъде ползвана от контролните органи. На второ място трябва да променим Закона за движение по пътищата. Това ще стане вероятно със Закон за изменение и допълнение. Той или ще бъде разделен на две, но това е малко по-дългосрочната цел, а по-кратката е да бъдат променени, буквално един текст да бъде променен, свързан с издаването на електронните фишове, тъй като има противоречива практика на съдилищата в страната, някои от съдилищата, и както и премиерът обърна внимание, това не е проблем на съда, това е проблем на администрацията и на законодателството. Така че се налагат промените на правилата или в случая, за да могат всички да имат еднакво отношение към издаването от контролните органи на тези наказателни постановления. Това е по законодателните промени. Има редица други промени, които трябва да направим и за които също премиерът ни постави срокове и отговорници. Примерно, отново да се вгледаме, това ще го направим с министър Московски, в многобройните контролни органи по пътищата. Това като че ли е един от проблемите. Трябва да се сведат до по-малко или поне да се прецизира работата им и да се повдигне по този начин ефективността й. И ред други мерки, включително с пътни знаци и т.н., включително за мантинели говорихме, включително за тол системата, включително за камерите, които използват, те броят всъщност автомобилите, но ние да можем да ползваме данните им за нуждите на контрола по пътищата и т.н. Всичко това беше обсъждано в рамките на два часа и с участието на министрите, които вие споменахте в началото. Бяха поставени и срокове.
Водещ: Министър Радев, трябва да ви благодарим, че ни отделяте време в част от пътуването за работно посещение в Благоевград, Сандански и на КПП в Кулата. Какво предвижда тази обиколка?
Валентин Радев: Тя пак е свързана с това. Знаете какво става в дефилето. Ще отидем там, ще проверим, но първо ще спрем да проверим работата на нашите колеги в Областната дирекция в Благоевград. Няколко цели има това посещение. Една от тях е примерно да видим при какви условия работят нашите колеги, да видим дали може да се направи нещо заедно с Главна дирекция „Пожарна безопасност“. Заедно с тях да видим как можем да подобрим битовите условия – и на дирекцията, и на пожарната едновременно. Същото ще се случи и близо до границата. Ще посетим и Кулата. Знаете, че там имаше проблеми със задръствания. Разбрах, че вече са решени, докладваха ми, но да видим да не се случва това натам, да вземем някакви превантивни мерки. И още някои други цели имаме при това посещение. Надяваме се и времето да е с нас, за да можем да ги изпълним докрай.
Водещ: Г-н министър, през седмицата вие имахте изключително ползотворна спецакция, в хода на която бяха задържани шестима в резултат на за първи път засечен нелегален трафик на хора през Аерогара София. Всъщност става дума за борба с каналджийството и в тази посока как продължава да работи вашето министерство?
Валентин Радев: Нашето министерство продължава да работи заедно – нека да го подчертая това – не само, а заедно с основните си органи и, разбира се, с други министерства. Но да кажа кои служби работят там, може би е важно, след Прокуратурата, под нейно ръководство и то Специализираната прокуратура отвън, отвътре в МВР са ангажирани и СДВР, защото летището е на територията на СДВР, ангажирани са Дирекция „Вътрешна сигурност“, които са в основата на тази проверка, също и Главна дирекция „Гранична полиция“. Но отново подчертавам, че под ръководството на Прокуратурата беше пресечено и беше направена спецакцията. И аз съм много доволен. Неприятно ми е, че има замесени служители на „Гранична полиция“. Но така в рамките на два часа и с участието на министрите, които вие споменахте в началото, не само във връзка с трафикантите, знаете че са заловени трафикантите, заловени са и тези, които са помагали. Освен нашите служители – на „Гранична полиция“, са заловени тези, които са извършвали трафика, заловена е и голяма сума пари. Подробностите ги обявиха на пресконференция в прокуратурата. Затова казах, че от една страна сме доволни за тази първа спецакция, както и вие казахте, и се надявам, че няма да бъде последната. Ще продължаваме да контролираме летищата, както сега ги изненадахме буквално, но операцията, нека пак да кажа, че не е извършена за ден или за два, работено е дълго време по нея, за да може да бъде приключена успешно. Не е приятно, че са замесени служители, но имам уверението на Дирекция за вътрешна сигурност, че те ще продължават така безкомпромисно да работят с всички служители, които не спазват законността и към тях отговорността е много по-голяма и изискванията ще бъдат по-големи.
Водещ: Министър Радев, вие направихте през седмицата и първа опознавателна среща с лидерите на седемте синдиката в Министерството на вътрешните работи. Какво успяхте да уточните на нея?
Валентин Радев: Да, това беше първата среща. Имах покани от някои от синдикатите преди това да се срещнем, умишлено отклонявах поканата, исках едновременно с всички равнопоставено, с всички седем професионални синдиката каквито има в Министерство на вътрешните работи. Те не са с официално представителство, но са достатъчно представителни вътре в самата система. Разговорите бяха доста коректни. Аз изложих нашите виждания, казах им какви са основните ни приоритети пред екипа на политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи и това са борбата с битовата престъпност, и на второ място е борбата и овладяването на тази „война“ по пътищата, за която преди малко говорихме с вас, че днешното заседание се занима почти изцяло с тази тема. Благодарен съм на колегите, които проявиха разбиране и след като изложих основните ни приоритети и казах, че се надявам да работим заедно, диалогично, и всичките, буквално цитирам, сме в една лодка и аз съм силен пред Министерския съвет, пред министъра на финансите, към когото има доста претенции, само ако те са откровени с мен, нямат лобистки или частни на отделен синдикат интереси и чрез тях като лакмус буквално ще предавам тези проблеми, разбира се, пречупени през това каква е програмата на политическата партия, която представлявам с моя екип и ги отнасям към Министерския съвет. Само така можем да подобрим работата на Министерство на вътрешните работи в посоки, които ние искаме. Нека добавя и това, получихме разбиране от тях. Чух накратко, както ги помолих, основните проблеми – тъй като това беше опознавателна среща. Да добавя, че успяхме да се договорим за нещо още на първата среща. Казах им, че едно от намеренията, което ще започна извън тези два приоритета, това е да направим функционален структурен анализ на Министерството на вътрешните работи, което през годините е било натоварено с най-разнообразни задачи – така се е случвало по обективни или субективни причини. Ще го направим, за да няма повторение на функции и така нататък. Те казаха „Да“ и че това отдавна е трябвало да бъде направено. Те имат някакъв опит за това и ще помогнат, разбира се.
Водещ: А какъв ангажимент те поеха за продължаване на реформите в МВР?
Валентин Радев: Да, те казаха и ние го знаем, аз съм го чувал от тях и когато бях член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и в медийните им изяви, за тази реформа, ако имате предвид нея, не само реформите в МВР, и реформата, която беше направена във връзка с преминаване на голяма част от служителите от Закона за МВР към Закона за държавния служител и Кодекса на труда. Но нека го кажа това, защото малко хора си дават сметка. От близо 50 хиляди служители в Министерството на вътрешните работи, тази реформа засяга едва 1000. Но без значение колко, и пет човека да засяга, ако има несправедливост каквато и те отчитат, а и ние виждаме…
Водещ: И която ги дразни, министър Радев.
Валентин Радев: Разбира се, да, и тази дума можем да употребим. Обещахме си взаимно и с тяхна помощ ще направим необходимите промени. Ние, между другото, сме започнали вече да се оглеждаме, чакаме само решението на Конституционния съд, такава е практиката, като дойде и то, ще вземем и другите мерки. И може да се справим, може би, една от възможностите, без промени в законодателството.
Водещ: Министър Радев, вече сте навлезли в работата на Министерството. Чувствате ли екипа силно зад гърба си?
Валентин Радев: Ами за нас беше важно не само екипа и другите да ни приемат, заедно да заработим.
Водещ: А съставът зад вашия гръб ли е?
Валентин Радев: Екипът – да, съставът – още не. Тъй като не съм направил необходимите обиколки, които съм предвидил, запознаване със състава, знаете, че те са самостоятелни юридически лица отделните областни дирекции, имам план да посетя почти всичките за времето, с което разполагам. Защото времето на министъра и на екипа не е само за това. Предстои председателството на Европейския съюз и движим свързаните с нашата работа задачи по него. Нека да си направя обиколката и тогава ще мога да ви дам по-точен отговор, надявам се, както ни казаха и синдикатите, добре е накрая да има резултати и хората да са доволни от това, което е направило поредното ръководство на Министерство на вътрешните работи. Това ще бъде и целта на нашия труд: да подобрим работата и всички да се чувстват по-спокойни и най-вече, не ние, а гражданите да са доволни. Защото нашата оценка ние не си я даваме помежду си, нито ние на синдикатите, или пък те на нас, или пък на служителите. Нас ни оценяват гражданите. Ако е намаляла битовата престъпност, ако са намалели произшествията по пътищата и с другите отговорности се справяме добре, това е добре за Министерството. За нас е оценката на гражданите.

 09 юни 2017 | 15:57