МВР

Пресцентър

 

27 юли 2017

Христо Терзийски: За полицията е изключително важно при случаи на тежки престъпления, гражданите да съдействат

 

За полицията е изключително важно  при случаи на тежки престъпления, гражданите да  съдействат, за да може по-бързо да се стига до разкриването на извършителите и събирането на годни доказателства за съда. Това каза в интервю за Нова ТВ директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Той обобщи, че силите на реда са предприели всичко необходимо, за да се стигне до извършителите на трите сериозни инцидента от тази седмица – нападението над две столичанки в района на бул. „Драган Цанков“ в София, на журналиста Иво Никодимов и вчерашното убийство в Пловдив.

Създадена е организация за изясняване на обстоятелствата около убийството в пловдивския парк „Лаута“. За момента извършителят не е заловен, но е създадена организация за изясняване на фактите и обстоятелствата около начина на живот и бизнеса на жертвата.

 „Към настоящия момент не е изключена нито една версия, но на етапа не установяваме сериозни финансови взаимоотношение с партньори или близки, които да доведат до сериозно напрежение. Продължаваме работата за изясняване на различни версии търсене на мотив. Не изключваме и моментно спречкване, което да е довело до фаталната стрелба“, обобщи Христо Терзийски. Иззети са и записите от всички налични камери в района и вече се преглежда  съдържанието им. Терзийски каза още, че е предприето всичко необходимо, но не за всяко престъпление органите на реда могат да се справят за кратко време. Има случаи, при които за 24 часа извършителите могат да бъдат разкрити, но и такива, както убийството на младежа в Борисовата градина, при които е нужно много повече време, за да се изяснят всички обстоятелства и да се съберат годни доказателства, коментира директорът на ГДНП.

В случая с нападението на журналиста Иво Никодимов Христо Терзийски съобщи, че един от нападателите може да бъде разпознат от пострадалия, тъй като е успял да го види.. „От разговорите с него разбираме, че нападението е хулиганска проява, която няма общо с неговата работа. Но причината за нападението ще бъде окончателно ясна когато заловим извършителите. Не изключваме и версията за грабеж, въпреки, че не му е отнето нищо, зад него се е движил гражданин, който му е оказал помощ веднага след удара. А това ни навежда на мисълта, че е възможно нападателите да са се стреснали от присъствието на друг човек“, каза Терзийски.

По повод нападението над двете жени на бул. „Драган Цанков“, директорът на ГДНП обобщи, че се работи активно. Предстои при първа възможност двете пострадали да бъдат детайлно разпитани. Знае се, че нападателите са взели мерки, да не бъдат засечени от камерите и да не бъдат разпознати.


Цялото интервю може да видите тук.  

 27 юли 2017 | 10:06