МВР

Пресцентър

 

Вече са в сила нови правила за регистрацията на автомобили

02 мар 2018

С тях се облекчават административните услуги при регистрацията и се намаляват възможностите за злоупотреби със собствеността

Вече са в сила нови правила за регистрацията на автомобили. С последните промени в Закона за движение по пътищата е въведена нова система за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара, чрез която служителите на Пътна полиция получават информация за сделките с превозни средства. Така реално се облекчават административните услуги при регистрацията и се намаляват възможностите за злоупотреби със собствеността.

Целта на извършените промени е защитаване на интересите както на продавача, така и на купувача на превозни средства. Освен това те пестят и време на двете страни, посочи в интервю за БНТ началникът на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски (цялото интервю можете да видите тук).

Според новите правила, отпада нуждата на продавача на моторно превозно средство да регистрира договора за покупко-продажба в Пътна полиция, а купувачът може да заяви при изповядване на сделката при нотариуса автоматично разпечатване на новия регистрационен талон.

Същевременно системата гарантира на новия собственик, че превозното средство, което купува, няма тежести и затруднения за неговата пререгистрация.Същевременно за продавача отпада задължението да представя договор пред Пътна полиция. „Това е важен момент. Годишно се сменя собствеността на над 350 000 превозни средства. Сега техните бивши собственици нямат задължения да носят договорите за продажба при нас – информацията постъпва вече автоматично от системата на нотариусите при изповядване на сделката. Реално, на тези хора няма да им се налага да посещават гишетата на Пътна полиция, което пък от друга страна, ще намали натоварването и опашките“, поясни комисар Рановски.

Ако купувачът има намерение да прави промени по автомобила – да смени цвета, регистрационните табели и др., тогава ще трябва да отиде на гишетата на Пътна полиция. Ако няма подобни желания, той има възможност да заяви при нотариуса автоматично отпечатване на свидетелството за регистрация. При това положение заявлението се генерира в системата, служителите разпечатват свидетелството за регистрация и то се връчва на новия собственик на гишетата на Пътна полиция.

 15 август 2018 | 07:35