МВР

Пресцентър

 

04 март 2021

Стремежът ни е със системни и безкомпромисни действия да гарантираме повече сигурност на хората и да изграждаме доверие към държавата

​Главният секретар на МВР и говорителят на главния прокурор дадоха изявления след проведената днес съвместна работна среща на ръководствата на двете институции и отчетоха трайна тенденция за намаляване на престъпността

 

Данните за дейността на Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през 2020 г. затвърждават тенденцията за намаляване на престъпността, обобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. „През миналата година бяхме изправени пред предизвикателството да работим в условията на пандемия и въпреки това, благодарение на ефективното взаимодействие между държавните институции, успяхме да отбележим сериозен спад на престъпността с цел гарантиране спокойствието и сигурността на всеки български гражданин“, посочи още Милева. Тя отбеляза, че по линия на борбата с конвенционалната престъпност през 2020 г. в страната са проведени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. В резултат са разкрити над 2306 престъпления и в качеството на обвиняеми са привлечени 1186 лица. Своевременните съвместни действия ясно показват силната ни ангажираност, подчерта главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той даде пример с очертаващата се тенденция на трайно намаляване на кражбите и грабежите, включително и на случаите на кражби на моторни превозни средства.

 Друг основен приоритет през последните години беше ефективното противодействие на телефонните измами. Двамата посочиха, че в борбата с този вид престъпност се включиха редица институции, включително и мобилните оператори. Съвместните усилия доведоха до високи резултати  и през изминалата година телефонните измами отбелязват спад от 77%. Има градове, в които през миналата година не са извършени измами или е регистрирана само една срещу повече от десет в предходната. Мобилните оператори са отчели 29 049 позвънявания с цел телефонни измами спрямо 222 605 позвънявания за 2019 година. Неутрализирани са няколко престъпни групи, занимавали се с този тип престъпност. Главният секретар на МВР и говорителят на главния прокурор благодариха и на медиите за активната им съпричастност  - показването на нови схеми на измами, което даде своя превантивен ефект. Те отбелязаха, че когато държавата демонстрира воля, самите извършители са принудени да преустановят престъпната си дейност в страната.

Главният секретар на МВР коментира и изключително добрата тенденция – рязко снижаване на едно от най-тежките престъпления – убийствата, както и повишаване на разкриваемостта им.

 Ключов приоритет в работата вътрешното министерство и на прокуратурата  продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици. Само за периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества. Разбити са множество нарколаборатории. В съда са обвинителните актове за трафика на кокаин, отчете Милева.

Главен комисар Ивайло Иванов припомни, че във фокуса на вниманието остава и пътната безопасност. Той изведе данни от статистиката, които безспорно доказват положителна тенденция – нивото на общия травматизъм през изминалата година е най-ниско от 30 години насам. Бележи сериозен ръст и събираемостта на наложените глоби. За превенция на корупционни действия са вградени 300 камери в колите на пътните полицаи. Остават високи случаите на заловени шофьори, управлявали след употреба на алкохол, намаление от 7 процента се наблюдава при престъпленията след  употреба на наркотици.

Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл. Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона, коментираха говорителят на главния прокурор  и главният секретар на МВР.

Двамата се спряха и на други действия на държавните институции по опазване обществения интерес, борбата с икономически престъпления, корупцията и др. В резултат на проверки, назначени от Върховната административна прокуратура (ВАП), през изминалата година са установени 1426 незаконни сметища, от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания,  почистени са 122. По време на проверките са иззети 307 985 тона пестициди с изтекъл срок на годност.

Говорителят на главния прокурор отбеляза и приноса в тази насока на Националната следствена служба (НСлС) , която през 2020 г. е водила  разследвания за незаконосъобразно управление и съхранение на опасни отпадъци. Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентираното им управление. Образувани са и 279 досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления, вследствие на които са предотвратени щети за над 320 милиона лева.

По искане на прокуратурата, само през изминалата година Комисията за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331, 87 лв., а в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв.

През изминалата трудна година МВР и прокуратурата успяха да постигнат значителни успехи в борбата с престъпността. Положителната тенденция е своеобразна оценка за постигнатото сътрудничество между институциите. Същевременно тя е доказателство за високия професионализъм, с който служителите изпълняват своите отговорности, независимо от реалните рискове. Затова благодаря искрено на тях и на техните семейства, заяви главен комисар Ивайло Иванов. По думите му резултатите ни мобилизират в стремежа ни към още по-висок професионализъм. Целта ни е да постигаме сигурност за хората и доверие към държавата. 


Прикачени документи Акценти от работата на ПРБ и МВР през 2020 година   (pptx - 2,76MB) - 04 мар 2021 15:07
Изображения

 04 март 2021 | 17:20