МВР

Пресцентър

 

21 февруари 2019

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОДМВР- Шумен разкриха и пресякоха незаконна лихварска дейност

Действията по разследването и документиране на престъплението са извършени под надзор на Окръжна прокуратура – Шумен

 

Работата по случая започнала след получен преди време сигнал за извършване на незаконни банкови сделки от жител на село Лятно. Сигналът е докладван на прокурор в Окръжна прокуратура - Шумен. По заведената преписка е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 252 от НК. Предприети  са оперативни действия за  разплитане на случая. 

В ранните сутрешни часове вчера служители от сектора пристъпили към претърсване в имот, обитаван от 33-годишен местен жител. В хода на предприетите процесуално-следствени действия са намерени и иззети: 31 банкови карти, собственост на различни хора; писма от банки с посочени ПИН кодове на банкови карти; 11 чужди документа за самоличност /лични карти/; нотариални актове на имоти; запис на заповеди; договори, между които и 22 ипотечни; три тефтера с вписани имена и различни суми; извлечения от банкови транзакции. В имота са намерени още множество чужди вещи и документи. Иззети са ключове за 27 моторни превозни средства, в дворно място към имота на 33-годишния са открити четири мотопеда, три мотоциклета и пет моторни превозни средства различни марки и модели, също чужда собственост. В къщата са намерени седем преносими компютъра,  13 мобилни апарата, 19 свидетелства са регистрации за моторни превозни средства – 17 от тях български, две с германска регистрация. Иззети са множество златни накити - пръстени, обици, гривни и синджири, сумата от 28 920 лева и 500 паунда. Открити и иззети са четири газови пистолета, 51 патрона с различен калибър /22, 25, 7,62 х54 и 9х19/. 

Разпитани са свидетели, някои от тях пред съдия в Окръжен съд - Шумен. 33-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Работата по разследването  на престъплението продължава под ръководството на окръжната прокуратура.

Изображения

 21 февруари 2019 | 15:22