МВР

Пресцентър

 

14 септември 2018

Ръководството на МВР проведе среща с контактна група от шествието на велосипедистите

Проблемът с пътнотранспортните произшествия бе една от най-важните цели, която си поставих, когато станах министър. Заедно с ръководството на МВР и експертите в това направление направихме доста неща, включително и проведохме редица срещи по този повод с обществени организации, заяви министър Валентин Радев на среща с контактна група от шествието на велосипедистите. На нея участваха заместник-министър Красимир Ципов, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и експерти от „Пътна полиция“.  Министър Радев припомни, че в новия Закон за движение по пътищата са предвидени и конкретни текстове за велосипедистите – промяна, която вероятно те очакват. През последната година опитахме също да разделим отговорностите, за да са ясни ангажиментите на отделните институции - министерства, общини. Зам.-министър Ципов представи предлаганите законодателни промени и посочи, че след като тези промени бъдат публикувани за обществено обсъждане, ще има възможности за нови дискусии с всички заинтересовани институции и неправителствени организации.

В рамките на проведения разговор, главен комисар Младен Маринов изтъкна, че не може и не трябва да се забравя, че пренебрегването на правилата е причина за голяма част от инцидентите.

Според актуалните данни за пътнотранспортния травматизъм, изнесени от експертите на „Пътна полиция“, за първите 8 месеца на годината са регистрирани 265 пътнотранспортни произшествия с велосипедисти. 13 са загинали и 261 ранени.

 

Изображения

 14 септември 2018 | 20:34