МВР

Пресцентър

 

06 декември 2018

Пожаро-техническо учение на територията на „Асарел-Медет“ в Панагюрище

Пожаро-тактическо учение за овладяване на последиците от възникнало земетресение се проведе на територията на медодобивното предприятие „Асарел-Медет“ в Панагюрище. В него взеха участие над 60 служители и техника на основните съставни части на Единната спасителна система в област Пазарджик, сектор „Специализирани оперативни дейности” при РДПБЗН – Пловдив, аварийно-спасителното звено към „Асарел Медет“ АД, както и доброволното формирование към община Панагюрище.

Действията преминаха под ръководството на директора на РДПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов в сформиран на място мобилен диспечерски център. Екипите действаха по следния сценарий: Получен е сигнал за възникнало силно земетресение на територията на страната ни с най-много поражения в района на Панагюрище и околността. При дежурния диспечер на компанията идва съобщение, че в дренажната галерия към пречиствателна станция има  блокирани хора, които се нуждаели от помощ. Първоначално към мястото се насочват  огнеборците от аварийно-спасителната служба на предприятието, а малко по-късно към тях се присъединяват и пожарникари от Панагюрище, Пазарджик и Пловдив. Пристигат и екипи на РУ-Панагюрище, „Спешна помощ” и доброволци от БЧК. Междувременно е получен сигнал и за разкъсан газопровод на площадка за декомпресиране на  природен газ, както и пропускане на резервоар за оборотна вода с обем 35 000 м3.

Целта на проведеното учени бе оценка на координацията и взаимодействието между структурите, които участват в Единната спасителна система, включително и с Общинския щаб в Панагюрище, организацията  на комуникация в кризисна ситуация, както и реакцията и подготовката на участниците в тренинга при спазване на всички изисквания за техническа безопасност.

Изображения

 06 декември 2018 | 11:16