МВР

Пресцентър

 

14 януари 2021

Министър Терзийски: Пътувайте внимателно, с подготвени автомобили за усложнена зимна обстановка

Последните няколко дни приоритетно и за Министерството на вътрешните работи,  и  за други министерства е действия за преодоляване на последиците от валежите, следят се и нивата на реките и язовирите. Днес направихме оценка, че действията на ангажираните институции бяха адекватни след падналите дъждове - няма пострадали граждани, заяви на брифинг вътрешният министър Христо Терзийски. Във връзка със застудяването и валежите от дъжд и сняг, в страната се очаква пътната обстановка да се усложни. Призоваваме гражданите, тръгнали на път, да бъдат оборудвани с всичко необходимо за това време - гуми, пълни резервоари. Агенция „Пътна инфраструктура“ следи ситуацията и предприема превантивни действия. Вътрешният министър уточни, че не само Пътна полиция, но и Охранителна, както и служителите но пожарната са на линия за помощ при бедствия по пътищата. Горските стопанства пък са на помощ на служителите на АПИ, допълни още Терзийски и призова да се предприема пътуване само при крайна необходимост.
По данните от 2021 година виждаме, че пътнотранспортната ситуация е на нивата, в сравнение със същия период на миналата годината. Наблюдението ми е че, водачите стават по –дисциплинирани и се вслушват в прогнозите и напъствиятията, които се дават от компетентните органи.
200 снегорина са на терен в момента, на Петрохан заваля дъжд и обстановката се усложнява, каза председателят на АПИ Георги Терзийски. Поддържащите фирми и служителите на АПИ и МВР работят превантивно, така че да няма затворени участъци от пътната мрежа. Към този момент е затворен проходът „Петрохан“. Най-голяма опасност има в Стара планина, Рила и Родопите. Временни ограничения за МПС над 12 тона има на Троянския проход. Има допълнителни машини, които ще се включат при усложняване на обстоятелствата, допълни още той.


Изображения

 15 януари 2021 | 10:32