МВР

Пресцентър

 

14 септември 2020

Министър Терзийски потвърди готовността на страната ни да приеме 20 непридружени деца

 

Днес бе проведен телефонен разговор между министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и алтернативния министър по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос.

Министър Терзийски изрази дълбока съпричастност по повод опустошителния пожар в лагера Мория на о. Лесбос, довел до хуманитарна криза. В тази ситуация европейската солидарност е изключително необходима. Министърът потвърди заявената от България  готовност да приеме 20 непридружени деца, като на експертно ниво в най-кратки срокове бъдат уточнени приложимите процедури. В допълнение, той информира и за готовността на българската страна да подпомогне  Гърция с предмети от първа необходимост (палатки, одеяла, дезинфектанти, санитарни принадлежности и др.) за хората, останали без подслон заради пожара, като координацията на процедурите ще продължи на експертно ниво в кратки срокове. 

Двамата министри дадоха висока оценка на досегашното двустранно сътрудничество и заявиха готовност да продължат тясната координация и отстояването на общи позиции по въпроси от европейския дневен ред.

Изображения

 14 септември 2020 | 17:39