МВР

Пресцентър

 

07 ноември 2018

Криминалисти от РУ-Велики Преслав разкриха две оранжерии с огромно количество канабисови растения

При претърсването в местността „ Паметниците“ край село Хан Крум, в помещение пригодено за сушилня са намерени и 27 кг полусухи стъбла и съцветия

 

Работата по разкриване на престъплението започнала преди дни. При обход в малките населени места криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав усетили мирис на марихуана от оранжерии край главния път  Силистра – Шумен - Ямбол в участъка от Шумен- Велики Преслав край село Хан Крум. Полицейските служители наблюдавали обекта няколко дни. Когато около 9:30 часа вчера в имота влязъл мъж, е изяснена самоличността му – 49-годишен шуменец. В две от оранжериите криминалистите попаднали на множество засадени канабисови растения, всички в различен стадий на растеж. Парниците били с изградена поливна система.  Уведомен е дежурен прокурор от Окръжна прокуратура- Шумен. Местопроизшествието е посетено от директора на ОДМВР- Шумен ст.комисар Ялчън Расим и административния ръководител на окръжната прокуратура и окръжен прокурор на Шумен Маргарита Георгиева. Иззети са общо 551 растения. При претърсване в помещение, пригодено за сушилня са открити закачени за сушене 885 полусухи стебла листна маса и съцветия канабис. Още 414 сухи стръкa били намерени в три кашона. Общото им тегло е 27 кг. В хода на образуваното досъдебно производство за държане на наркотично вещество с цел разпространение било предприето претърсване в сграда на ул.“Цар Иван Александър“ в Шумен, обитавана от местния жител, на 43г. Открити са 339 боеприпаса, повечето от които патрони за гладкоцевно оръжие 12 калибър, 93 от тях били 9милиметрови , имало и 20 броя за нарезно оръжие - всички незаконно притежавани и без разрешителни. В хода на процесуалните действия, извършени под надзор на дежурен прокурор било изяснено, че 49-годишният има сключен дългогодишен договор за аренда на оранжериите край село Хан Крум, а 43-годишният - договор за ползване на имота, сключен с по-възрастния.

За срок до 24 часа в РУ- Шумен е задържан 49-годишният за извършено престъпление по чл. 354 А ал. 1 от НК - държане на наркотично вещество с цел разпространение. Мъжът е криминално проявен. Осъждан е четири пъти за нанесена телесна повреда, за кражба, за управление на моторно превозно средство в срок на наложено административно наказание, през 2017 година е съден за шофиране в нетрезво състояние.

43-годишният  бил с наложено наказание „пробация“ през 2014 година за извършено престъпление по чл. 308 ал. 2 от НК- съставяне на неистински официални документи.

За незаконно притежаваните боеприпаси е образувано производство за извършено престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК. Работата по документиране на престъплението продължава. С постановление на прокурор 49-годишният е задържан за срок до 72 часа, привлечен е като обвиняем за отглеждане и засяване на високорискови наркотични вещества и за държане с цел разпространение на наркотично вещество.

 

Изображения

 07 ноември 2018 | 11:29