МВР

Пресцентър

 

22 януари 2021

Криминалисти на ОДМВР-Пловдив неутрализираха престъпна група, занимавала се с незаконна търговия с фалшиви стоки и с пране на пари

Действията са осъществени под ръководството на прокуратурата

 

Активното разследване е започнало месец август миналата година. В рамките на предприетите оперативни действия служителите на отдел „Икономическа полиция“ стигнали до мащабна схема, свързана с търговия на фалшиви стоки на известни марки маратонки и с пране на пари. Според първоначалните данни, зад нея стояли двама братя, които се занимавали с незаконната дейност от 4 години. Единият, който живеел извън страната, изпращал стоката, а другият организирал дейността в Пловдив. Отговорник за склад получавал поръчките, а чрез подставени лица пратките били изпращани по спедиторска фирма. Парите били  привеждани по сметка, а от там средствата се теглели от физически лица. Групата е имала 4 сайта, през които е продавала фалшивите стоки, а дневният оборот стигал до 20 000 лева.

В рамките на проведената вчера операция, по време на която е била прихваната и нова пратка маратонки, са извършени арести на 10 участници в престъпната група, сред които е и един от организаторите. Претърсени са 10 обекта - 3 жилища, 2 склада, сватбен дом и моторно превозно средство. В помещение, наглед обикновен склад за обувки, зад подвижна стена е открит тайник, където са били съхранявани спортните обувки, предназначени за продажба по интернет. Иззети са близо 4000 чифта маратонки. Открити са лаптопи, мобилни телефони, документи и други веществени доказателства, които ще се анализират в хода на разследването.

Установено е, че средствата от незаконната дейност били вложени в изграждането на ритуален дом в един от пловдивските квартали, организаторите имали много висок стандарт за хора без официални доходи.  Участниците вече са осъждани за търговия с фалшифицирани марки, но не са били разследвани за пране на пари.

Документирането на този тип престъпления с оглед тяхното доказване изисква извършване на сериозен обем оперативна работа - наблюдения на лица и обекти, анализ на информация и добро познаване на нормативната база.

Подробности по разследването бяха дадени днес от директора на ОДМВР-Пловдив старши комисар Йордан Рогачев и Румен Попов – окръжен прокурор на Пловдив.


Изображения

 22 януари 2021 | 12:49