МВР

Пресцентър

 

02 август 2020

Комисар Тони Тодоров: Призовавам: Българската полиция да не бъде използвана като политически инструмент

Снощи се проведе поредното мероприятие със сборен пункт фонтана пред президентството и последващо шествие, което всеки ден следва различни маршрути. След това в Столична община бяха заявени и съгласувани протест и автошествие от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“ със сборен пункт на пл. „Княз Александър I Батенберг“ до град Банкя и връщане по същия маршрут до началната точка. Към 22.20 часа бусът на организацията се насочи към кръстовището на Софийския университет, след което бе спрян от полицейските служители. След като водачът е заявил, че възнамеряват на отидат на Орлов мост при останалите протестиращи, бусът не бе допуснат да премине.  СДВР има принципна позиция- откакто е блокирано кръстовището, там се допускат, както под наш съпровод, така и след внимателен оглед на моторното превозно средство, само автомобили, за които е потвърдено от протестиращите , че им носят вода и храна. Допускайки буса, нямаше да имаме право да спираме който и да е друг да стигне до Орлов мост. Не сме правили компромис, няма да правим и занапред, посочи заместник-началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Тони Тодоров.

Движението към Орлов мост е затворено от всички посоки поради постоянното присъствие на хора там. Преценихме, че са налице предпоставки за пътнотранспортно произшествие или друг инцидент. Комисар Тодоров подчерта, че след преглед на публикации в медиите и социалните мрежи е имало сериозни основания да се смята, че съществуват противоречия между представителите на „Системата ни убива“ и хората на Орлов мост. Поради тази причина  бе предоставена възможност на водача да потегли в която и да е друга посока, с изключение на тази към Орлов мост. Полицейският кордон беше поставен там, за да не се допусне инцидент, тъй като поведението на протестиращите снощи имаше характер на провокация към полицейските служители. Ще бъде извършена проверка на действията на униформените по отношение на полицейските им правомощия, допълни той и добави, че днес отново е направен опит за диалог с протестиращите, като за пореден път призовава българската полиция да не бъде използвана като политически инструмент.

По повод претърпян инцидент от бившия министър-председател в служебно правителство Ренета Инджова, началникът на отдел „Разследване“ в СДВР Стойно Цветков уточни, че сигналът е постъпил в Пето РУ към 18 часа снощи. Незабавно са предприети оперативни мероприятия. Госпожа Инджова е посетена в дома й. По първоначални данни инцидентът е станал около 9 часа сутринта, като са дадени противоречиви факти и обстоятелства по случая. В болничното заведение е съобщено, че се касае за битов инцидент, поради което не е уведомен полицейският служител в „Пирогов“, а по-късно, след подаването на сигнала, пострадалата е заявила, че е била блъсната на улицата, вследствие на което е паднала върху ръката си.

Започнато е досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда. Действията по разследването продължават и към момента под надзора на Софийска районна прокуратура.

Изображения

 02 август 2020 | 13:34