МВР

Пресцентър

 

12 октомври 2018

Комисар Димитрис Аврамопулос оцени високо волята на страната ни да продължи да работи за европейската перспектива на Западните Балкани

В рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург министър Младен Маринов  проведе двустранна среща с  Димитрис Аврамопулос, европейски комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство. По време на разговорите комисарят оцени високо приноса на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той подкрепи заложените приоритети и волята на страната ни да продължи да работи за европейската перспектива на Западните Балкани. По думите му предстои сериозна работа за решаване на все още отворените въпроси в областта на вътрешните работи и увери, че разчита на активния диалог и роля на българската страна.

Екипът на вътрешното ведомство ще продължи активно да работи по заложените приоритети в областта на вътрешната сигурност и миграцията, увери министър Маринов. Той благодари на комисар Аврамопулос, че усилията на България за гарантиране сигурността на европейските граждани в качеството й на външна граница на ЕС са видими, оценени и подкрепени от европейските партньори. България продължава да поддържа високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Към момента миграционната ситуация в страната ни може да се окачестви като стабилна, спокойна и предвидима. От затварянето на Балканския маршрут (2016 г.) започна устойчиво намаляване на миграционния натиск - посочи министър Младен Маринов и увери, че въпреки това поддържаме постоянна готовност и продължаваме да работим по укрепването на екипите на границата, своевременния обмен на информация и развитие на граничното сътрудничества с нашите съседи.

 

 

Изображения

 12 октомври 2018 | 10:31