МВР

Пресцентър

 

18 септември 2017

Започва строителството на новата сграда на Шеста РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ в София

Предвижда се проектът да се реализира в рамките на 481 календарни дни

 

Стартът на строителството на новата сграда на Шеста РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ бе даден в навечерието на 140-та годишнина от създаването на Столичната пожарна. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев благодари на кмета на София за отделения терен за строеж. Освен на пожарникарите за всеотдайността им, благодаря и на администрацията в главната дирекция и в министерството за отличната работата при подготовката на проектите, в резултат на която наскоро открихме нова сграда на пожарната в Благоевград. Днес правим първа копка на нов строеж, а скоро предстои откриване на обект и в Севлиево. Отправените упреци за условията на труд приемаме като предизвикателство и продължаваме да работим усилено в отговор на високите изисквания, но нека погледнем свършеното през годините назад и да оценим постигнатото, подчерта министър Радев. 

На тържествената първа копка присъстваха заместник- министър Стефан Балабанов,  главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов; Емил Шушков, директор на Дирекция “Управление на собствеността и социални дейности“, областният управител Николай Пехливанов,   пожарникари, представители на общината.

Повече от 200 хиляди столичани разчитат на вас, колеги. Гответе се добре, работете с дръзновение. Ние оценяваме вашите усилия. Пожелавам ви да бъдете здрави, за да можем следващата година да се нанесем в нова, модерна сграда, с тези думи към пожарникарите се обърна гл.комисар Николай Николов. Той уточни, че в новата сграда  на Шеста столична служба ще работят 70 мъже и жени, готови във всеки един момент да се притекат на помощ на гражданите на София. По думите му, ситуацията в българската пожарна служба не е толкова зле, както някои се опитват да представят.  За последните 10 години са инвестирани 350 млн. лева в модерна техника и 9600 предпазни средства. Вярно е, че експлоатирайки защитните облекла, те се износват и се налага доставка на нови. До края на следващата година, при добро изпълнение на обществените поръчки, ще разрешим и този въпрос 100%. До момента открихме 3 нови сгради на пожарни служби – в София, в Перник и в Казанлък. В строеж е тази, в процедура на обществена поръчка е строежът на новата сграда на пожарната в Карнобат, продължават дейностите за осъществяване на нови пожарни служби във Варна и Левски. За последните 2 години сме назначили 947 нови пожарникари, като  използваме максимално възможностите на АМВР. В момента подготвяме нов конкурс за 131 пожарникари, поясни Николай Николов. 

Начинанието бе осветено от представителя на Светата българска православна църква Н. Пр. епископ Герасим. Предвижда се проектът, чиято стойност е 2,5 млн. лв. да се реализира в рамките на 481 календарни дни.

Служителите на Шеста районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” осъществяват пожарогасителна и спасителна дейност, държавен противопожарен и превантивна дейност и контрол по Закона за защита при бедствия  на територията на три столични района – Овча купел, Витоша и Красно село, с обща площ от 172 000 декара и население повече от 210 000 души.

Територията се характеризира с огромно многообразие на обекти – производствени и складови бази, търговски центрове, административни сгради, болнични обекти и учебни заведения, високи жилищни и обществени сгради. Екипите на Шеста пожарна служба обслужват и  горския фонд на Природен парк „Витоша” и част от Люлин планина.

Към настоящия момент Шеста районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” се помещава на ул. „Борован” 20, в отдадена под наем реституирана стара сграда, непригодена към спецификата на професионалната дейност.

С решение на МС на МВР за управление е предоставен безвъзмездно терен – публична държавна собственост, с административен адрес ул. „Монтевидео” № 21. Строителството на новата сграда се финансира от Министерството на вътрешните работи и предстои да бъде изпълнено от „Строително предприемачески холдинг” ЕООД с управител г-н Георги Георгиев.

 

Изображения

 18 септември 2017 | 13:55