МВР

Пресцентър

 

14 септември 2021

Днес българските пожарникари отбелязват своя професионален празник

С благодарност за достойния им труд към служителите на ГДПБЗН се обърнаха президентът на Република България и министърът на вътрешните работи

 

Знам, че всеки ваш ден е изпълнен с рискове, трудности и предизвикателства. Вашата нелека професия изисква ежедневна демонстрация на кураж и на готовност за саможертва в името на обществото. Да спасяваш човешки животи и да защитаваш здравето и имуществото на хората е не само тежка отговорност. Това е и благодарност от стотиците, за които сте били последна надежда в случай на беда. Имате всички основания да сте удовлетворени от постигнатото, особено в последните напрегнати месеци, заяви пред служителите на ГДПБЗН министър Бойко Рашков. Той сърдечно им благодари за избора да работят с чест и достойнство за хората, които всекидневно им се отплащат със заслужено доверие и им пожела много здраве, успехи и гордост с професионалното наследство, чието начало е положено преди 116 години.

Вие сте представители на професията, за която думите дълг и готовност за саможертва не са празни понятия, а начин на живот – професия рискована и трудна – с тези думи към пожарникарите се обърна президентът Румен Радев. Той изрази искрената си признателност към всекидневните усилия и всеотдайност на огнеборците,  за което те получават заслуженото доверие на обществото. Горд съм, че и тази година бяхте достойно посланици на България и нашите съседи и приятели разбраха, че в труден момент могат да разчитат на нашето партньорство. Президентът на България увери, че ще продължава настоятелно да работи за изграждането на съвременен център за наблюдение, координация и управление. 

Празникът традиционно бе отбелязан с официална церемония в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Представители на светата Православна българска църква отслужиха молебен за здраве, а присъстващите на празненството запалиха свещ в параклиса „Св. пророк Илия”. Гостите и служителите почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните задължения колеги с поднасянето на венци и цветя на мемориала, в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. 

По случай празника 522-ма служители на дирекцията бяха наградени с отличия и обявяване на благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН.

За проявено себеотрицание и професионализъм при изпълнение на служебните задължения, свързани с ограничаване и потушаване на пожарите в Република Северна Македония президентът на страната награждава с орден „За гражданска заслуга“ II степен комисар Георги Пармаков. Със същите мотиви и с медал „За заслуга“ са наградени гл. инспектор Юлиян Петров, комисар Светослав Георгиев и гл. инспектор Димитър Бришимов.

Със заповед на министъра на вътрешните работи ст. комисар Александър Джартов, директор на Дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ при ГДПБЗН, е отличен с почетното отличие на МВР „За доблест и заслуги“ III степен. Почетният знак на вътрешното министерство е присъден на комисар Борис Борисов, комисар Владимир Демирев, гл. инспектор Владимир Радоев, мл. инспектор Костадин Костадинов, мл. инспектор Красимир Кръстев, мл. експерт Димитър Кръстев и мл. експерт Станислав Михов. Министърът на вътрешните работи награждава с почетния медал на МВР гл. инспектор Петър Виденов, гл. инспектор Красимир Пипонков, гл. инспектор Иван Георгиев и мл. експерт Петър Недялков.

Тази година колективни парични награди са присъдени на пожарникарите, участвали при погасяването на пожарите в Република Северна Македония, както и на колегите им от Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Хасково.

 

Историческа справка:

Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”  с решение №385 на Министерски съвет на Република България от 13.09.1995 г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.

В дневния ред на събора са поставени съществени въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

 14 септември 2021 | 15:15