МВР

Пресцентър

 

08 януари 2021

Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и Окръжна прокуратура – Русе проведоха съвместна акция по досъдебно производство за корупционни престъпления

Към наказателна отговорност за вземане на подкупи са привлечени и задържани за срок до 72 часа трима служители на МВР

 

На 6 срещу 7 януари, на пътя Силистра-Русе в района на гр. Сливо поле, при осъществяване на пътен контрол, двама полицейски служители от РУ-Сливо поле при ОДМВР-Русе установили нарушение на Закона за движение по пътищата от водач на автомобил, но вместо да му съставят акт и той да плати глоба в полза на държавата, му поискали сумата от 30 лева, която задържали за себе си.

Непосредствено след получаване на поискания подкуп, полицейските служители са задържани. При извършен на мястото личен обиск сумата е намерена в униформата на единия от тях.

Полицейските служители били наблюдавани от Дирекция „Вътрешна сигурност“ и  Окръжната прокуратура в продължение на повече от 5 месеца. При разследването са установени и документирани множество случаи на получени подкупи от водачи на спирани за проверка моторни превозни средства по време на дежурство на автоконтрольори от РУ-Сливо поле.

По образуваното досъдебно производство са повдигнати обвинения за престъпления по чл.302, т.1, вр. с чл.301, ал.1 от НК на трима полицейски служители за общо 26 подкупа.

Тримата обвиняеми са задържани под стража с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура-Русе за срок до 72 часа.

Прочистването на системата ще продължи и МВР ще бъде безкомпромисно към извършители на корупционни действия, подчерта ст. комисар Стефчо Банков, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

 


Изображения

 08 януари 2021 | 13:46