МВР

Пресцентър

 

11 октомври 2018

Директорът на ГД „Национална полиция“ е на работно посещение в САЩ

Гл. комисар Христо Терзийски, заедно с директора на Агенция "Митници" Георги Костов, са на работна визита в САЩ. Те участват в конференция  на Международната асоциация на полицейските началници (IACP), един от най-големите световни годишни форуми на правоприлагащите служби, който се провежда в Орландо, Флорида. В нея са включени ръководители на полицейски, разузнавателни и митнически служби на над 80 държави.

В рамките на конференцията директорът на ГДНП взе участие в работна дискусия с директора на ФБР Кристофър Рей, на която бяха засегнати теми, свързани с актуалните заплахи за сигурността в световен мащаб. Българската делегация се срещна с регионалния директор на ДЕА за Европа Кевин Скъли и с регионалния директор на ДЕА за региона на Близкия Изток Уилям Уорън. По време на разговорите американските представители оцениха високо постигнатите резултати в борбата с наркоразпространението и наркотрафика. Обсъдиха се и конкретни оперативни мероприятия за противодействие на наркотрафика по т. нар. балкански път.

По време на визитата, директорът на ГДНП проведе работна среща с главния изпълнителен директор на „Международната асоциация на полицейските началници“(IACP) Винсент Талучи и неговия заместник Терънс Кънингам. Те дискутираха възможностите за по-тясно сътрудничество с IACP и страните членки на Асоциацията. В разговор с Джеймс Сойлес, старши съветник към Федералния център за обучение на правоохранителни служители (FLETC) към Департамента за вътрешна сигурност (DHS), бе обсъдена идеята  за бъдеща подготовка на български служители на МВР в центъра.

 

По покана на службата за „Гранична и митническа защита“ (CBP), част от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, главен комисар Терзийски посети Порт Канаверал - едно от най-натоварените круизни пристанища в света. На място той се запозна с организацията на работа, с методите и технологиите за анализ на риска и отсяване на рискови пътници и товари. Дискутираха се добри практики и модели на работа за противодействие на трафика на наркотици, нелегалната миграция, контрабанда на стоки. Бе договорено и бъдещо сътрудничество в области, представляващи взаимен интерес.

Изображения

 11 октомври 2018 | 17:35