МВР

Пресцентър

 

14 март 2019

Главен комисар Ивайло Спиридонов: Резултатите от работата на шуменската дирекция през 2018 година са много добри

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Благородна Макева присъстваха на отчета за дейността на ОДМВР- Шумен през 2018 година.  

Директорът на шуменската полиция старши комисар Ялчън Расим представи годишния анализ на дирекцията в присъствието на областния управител проф. Стефан Желев, административният ръководител на окръжна прокуратура и окръжен прокурор Маргарита Георгиева, административният ръководител на Окръжен съд – Шумен София Радославова, ръководители на районни прокуратури в областта. Те благодариха за доброто институционално взаимодействие с областната дирекция на полицията.

2020 са регистрираните престъпления на територията на ОДМВР- Шумен през изминалата 2018 година, с 208 по-малко от предходния отчетен период. Разкрити са 1090 от тях . Процентът на разкриваемост е 53,96% През последните години се наблюдава трайна тенденция за устойчиво ниво на престъпността в областта – между 2000 и 2250 престъпления годишно. Съществени изменения в структурата на регистрираните престъпни деяния не се отчитат. Най-голям дял през 2018 година  заемат престъпленията срещу собствеността- 823. Наблюдава се увеличение при грабежите и спад при кражбите. Регистрирани са 16 грабежа с един повече от 2017 година. Кражбите са 593 спрямо 706 за предходния отчетен период.

Престъпленията против личността са 102, с 14 по-малко от 2017 година. Четири са умишлените убийства в областта. През 2018 година в Шуменско са реализирани 44 телефонни измами. Щетите от тях са 316 000 лева. Разкрити 33 от този вид престъпления, остава работа по още 11.

Регистрираните престъпленията свързани с наркотични вещества са 85, с 22 повече от регистрираните през 2017 година.

През 2018 г. са разкрити 214 икономически престъпления.  Иззети са 26704 къса цигари, 702 кг нарязан тютюн и 2450 литра алкохол без бандерол.

 На територията на областта през изминалата година  са възникнали 749 пътнотранспортни произшествия, 100 от тях са тежки. Загинали са 18 участници в движението, ранени са 101.

Няма посегателства срещу възрастни хора , които живеят в малките и отдалечени населени места.  За това спомагат и мобилните екипи, които ги посещават регулярно.

 Отчетена беше и превантивната дейност на областната дирекция за изминалата година. През месец януари продължи кампанията на ОДМВР- Шумен „Шофирайте разумно! Животът е с предимство.“ На възлови кръстовища в града и по главен път Русе- Варна бяха поставени бордове с призив към водачите за шофиране с разумна скорост и повече толерантност на пътя.  Съвместно с общинските администрации в област Шумен се проведе кампания за противодействие на телефонните измами. Бяха отпечатани флайери и плакати с описани сценарии, ползвани от измамниците. Листовки бяха разпространени на местата за плащане на местни данъци и такси. Полицейските и младши полицейските инспектори посетиха домовете на възрастни, самотноживеещи и трудно подвижни хора и проведоха беседи с тях. В местни  медии продължи да се излъчва изработения от ОДМВР- Шумен видеоклип за превенция на измамите.

През месец март служители на РУ- Шумен участваха в инициативата „Приобщи приятел“.  Полицейските служители изиграха приятелска футболна среща  с ученици от профилираната паралелка по физическо възпитание и спорт при СУ „Трайко Симеонов“ в града . Преди двубоя учениците научиха от инспектори в детска педагогическа стая какво е престъпление и какви са отговорностите, които носят извършителите и съучастниците в противозаконни деяния.

През месец септември беше даден старт на инициативата по пътна безопасност „Да пазим нашите деца“. ОДМВР- Шумен се включи в инициативата „ С предпазен колан на задната седалка“. В мащабното интерактивно обучение бяха обучени над 2 200 деца от втори до четвърти клас. През 2019 година инициативата продължава.

Впечатлена съм от доброто взаимодействие на полицията в Шумен със съдебната и местна власт. Добро впечатление ми направи  превантивната дейност на полицията, работата  с малолетни и непълнолетни е сериозен приоритет,  отчете заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ Благородна Макева.

През 2019 година областната дирекция в Шумен ще работи по подобряване административното обслужване на гражданите и бизнеса, ще бъдат разработени мерки, които да доведат до намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Ще продължи работата по противодействие на престъпленията против личността и собствеността на гражданите и опазване на обществения ред.

Изображения

 14 март 2019 | 17:30