МВР

Пресцентър

 

Информационен бюлетин - 9 юни 2021

09 юни 2021

Варна. В резултат на предприетите незабавни действия, вчера следобяд криминалисти на ОДМВР-Варна установиха тримата непълнолетни извършители на грабеж от търговски обект. В рамките на разследването са открити въздушен пистолет и част от откраднатата сума. Припомняме, че сигналът за извършеното престъпление бе подаден час след полунощ на 7 юни - в обекта нахлуват трима маскирани, заплашват с  пистолет продавач-консултанта и отмъкват оборота от касата - между 800 и 1000 лева, по данни на собственика. На място бе извършен оглед, а по случая - образувано досъдебно производство. Веднага са предприети и оперативно-издирвателните действия, осъществени под наблюдението на прокуратурата.  Събраните доказателства са предадени на прокуратурата и по случая се води досъдебно производство. 

 

Видин. Служители на РУ-Кула разкриха авторите на грабеж. На 8 юни около 17.15 часа 75-годишен жител на гр. Грамада сигнализирал в полицията за извършеното престъпление. Мъжът разказал, че в нощта срещу 7 юни бил нападнат в двора на имота си. Нанесен му е побой, а впоследствие трима влезли в къщата и откраднали яке, мобилен телефон, сумата от 90 лева, ножове, въжета, бали сено. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалисти установили извършителите - 32-годишен криминално проявен и осъждан и две непълнолетни момчета, тримата от Грамада. Откраднатите вещи били намерени и иззети при претърсване на адрес, обитаван от пълнолетния. Той е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата на разследващите продължава.

Хасково.  Полицаи  от ОДМВР задържаха две жени и мъж за държане на наркотици. Вчера сутринта, при специализирана полицейска операция в хасковския квартал „Република“ криминалисти предприели претърсване на няколко жилищни постройки на улица „Картечар“, обитавани от задържаните – две жени на 40г. и 38г., и 39-годишен мъж. В хода на проверката са иззети общо 18 сгъвки с кафяво прахообразно вещество – хероин /с тегло около 28 грама/, 5 сгъвки с около 10 грама бяло прахообразно вещество - амфетамин и плик с бели кристални топчета с тегло около 5 грама – метамфетамин. Тримата са задържани за срок до 24 часа по образуваните две досъдебни производства. Работата по случая продължава, материалите са докладвани на районна прокуратура – Хасково.

 

Монтана. След предприето разследване е разкрита кражба в дърводелски цех в с. Липен. Оперативните действия на криминалисти от РУ-Лом започнали след сигнал на собственика на цеха  - в дните от края на февруари до 20 април, използвайки отсъствието на собственика, неизвестен е проникнал в обекта и  извършил кражба на около 200 метра кабел, 3 автоматични прекъсвача, проводници с различно сечение и дължина. По данни на собственика, нанесената щета е в размер на 1 000 лв. В хода на полицейска операция за противодействие на битовата престъпност служители на Участък Огоста установили извършителя – 24-годишен ломски жител, криминално проявен и осъждан. По случая е регистрирана преписка по чл. 195, ал. 1, т. 4 от НК.

 

На 7 юни, към 14 часа, в РУ- Лом служител на игрална зала в гр. Вълчедръм подал сигнал за кражба - неизвестен  отнел от каса в обекта сумата от 5 000 лв. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед, образувано е досъдебно производство по чл. 194, ал. 1 от НК. При предприетите оперативно-издирвателни действия служители на РУ- Лом бързо установили извършителя – 27-годишен жител на Вълчедръм, който възстановил сумата от 800 лв. Работа по случая продължава.

 

Сливен. Служители на икономическа полиция в Сливен установиха нерегламентирана продажба на стоки, обозначени като продукти на световни марки. Операцията е проведена вчера, в централната част на областния град с цел противодействие на закононарушения, свързани с разпространението на стоки с търговски марки, в нарушение на правото на интелектуалната собственост. Нерегламентирана продажба е установена в три търговски обекта. Иззети са общо 199 облекла, обувки и аксесоари, предлагани за продажба без съгласието на правопритежателя. По случая работят служители на отдел „Разследване“ и сектор „Противодействие на икономическата престъпност“  към ОДМВР-Сливен.         

 

Ямбол. Служители от ОДМВР-Ямбол иззеха стоки, продавани като оригинални. Специализираната полицейска операция за противодействие на разпространението на стоки от защитени търговски марки без съгласието на притежателя на изключителното право е проведена вчера в областния град от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и отдел „Разследване“ при ОДМВР - Ямбол.  В хода на полицейските действия, в два търговски обекта, са установeни и иззети общо над 1700 различни спортни стоки, носещи търговски марки и знак, за които търговците не са представили документи за произход. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

Плевен. Трима са задържани при наркосделка в гр.Левски. Към 20 часа снощи, на ул. "Елин Пелин" в града, в момент на покупко-продажба на наркотични вещества криминалистите задържали трима местни жители – двама на 23 и 27-години. При извършен личен обиск у 23-годишния са намерени два свитъка със суха, зелена тревиста маса,  около 12 грама, според наркополевия тест - марихуана. При последвало претърсване в дома му са намерени и иззети електронна везна, ръчна мелачка за марихуана и кутийка, съдържаща около грам от същото вещество. Уведомен е дежурен прокурор от РП - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от Наказателния кодекс. Продължава работа разследващ полицай.

 

София област. Около 12.10 часа на 8 юни, жител на с. Белчин съобщил в РУ-Самоков, че негов познат е стрелял по него с пистолет в жк. „Самоково“. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група. Извършен е оглед, при който е открита гилза от газово оръжие. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 144 от НК. След проведени оперативно-издирвателни действия е установен и задържан извършителят – на 35 години от Самоков, криминално проявен и осъждан. Той е предал оръжието доброволно. Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Самоков.

 

Пазарджик.  Тийнейджър и майка му, извършили кражби от вендинг автомати, са установени при разследване, проведено от служители на сектор „Криминална полиция“ в РУ в областния град. Оперативните действия започнали от края на април, когато бил получен първият сигнал за извършеното престъпление,  до края на май било съобщено за още две разбити вендинг машини за кафе и топли напитки, собственост на различни фирми. Общата открадната сума е в рамките на около 300 лева, а стойността на нанесените щети върху корпусите на устройствата се изяснява. И на трите местопроизшествия били извършени огледи от дежурни групи на РУ-Пазарджик и образувани досъдебни производства. По време на работата по случаите станало ясно, че престъпленията са извършени по идентичен начин, а в хода на разследването е установен основният извършител - 19-годишен от пазарджишкото село Юнаците, като два пъти той действал в съучастие с 36-годишната си майка. Той е задържан за срок от 24 часа в ареста на РУ-Пазарджик. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик.

 

Двама мъже са задържани за притежание на наркотици. На улица във Велинград екип на местното полицейско управление засякъл 26-годишен велинградчанин, у когото, при последвала проверка, открили гриндер със суха листна маса и плик с бяло прахообразно вещество, реагирали при наркотеста на  марихуана и амфетамин. Криминалисти от РУ-Пещера проверили на улица в родопския град 27-годишен пещерец. У него била открита саморъчно свита цигара със синтетичен канабиноид. Двамата са задържани, а по случаите се водят бързи производства.

 


 09 юни 2021 | 12:40