МВР

Пресцентър

 

Информационен бюлетин - 25 ноември 2020

25 ное 2020

София. Служители на Пето РУ задържаха двама млади мъже за притежание и разпространение на наркотични вещества. В хода на специализирана полицейска операция в района на бул. „Мария Луиза“  униформените спрели за проверка 21 – годишен мъж, а при обиск от него иззели 10 полиетиленови самозалепващи се пликчета с зелена растителна маса. Последвало претърсване в жилището му, където бил засечен и задържан и 20-годишен младеж. В апартамента полицаите намерили 31полиетиленови пликчета и плик - съдържащи зелена растителна маса, пластмасова кутия с жълто прахообразно и на кристали вещество, електронна везна, три мобилни телефона и пари. Резултатът от назначената експертна справка показал, че веществото е синтетичен канабиноид с общо тегло 186.89 грама. Двамата задържани са с криминалистически регистрации в полицията. След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура те са привлечени като обвиняеми по чл. 354 от НК. На 21-годишния е наложена мярка за неотклонение „гаранция“  в размер на 500 лева, а на 20-годишния  - мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, която впоследствие е променена в постоянна. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.

Благоевград. Трима непълнолетни са задържани при  проведена вчера областния град аналогична операция.  Служители на Първо РУ спрели за проверка тримата младежите – двама на 17 и един 16- годишен. При последвал обиск  у 16-годишния те  открили около 4,51 грама марихуана, а при претърсване на жилището му – още около 7,85 грама суха тревиста маса, реагирала също положително на марихуана. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата. 

Стара Загора. Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества е проведена и на територията на Казанлък.  В хода й в с. Копринка е задържан 23-годишен мъж, у когото е открита суха зелена тревиста маса - марихуана, с тегло 17,95 грама. Служители на РУ – Казанлък задържали и 20 годишен,  след като в него те намерили близо 131 г от същата дрога. По случаите са образувани бързи производства за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 НК, работата по които продължава под надзора на прокуратурата. В рамките на образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК и продължило разследване по него, на 19 ноември служители на РУ - Чирпан и Второ РУ - Стара Загора извършили претърсване в къща в с. Братя Даскалови. На адреса те открили пластмасов бидон, натъпкан с общо 2447,07 г суха зелена тревиста маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана,  и два полиетиленови плика с още 155,63 г от същата дрога. Припомняме, че ден по-рано двама мъже на 30 и 35 години, пътували с автомобил, бяха спрени в района на с. Бъдеще. При обиск на 30-годишния полицаите намериха две полиетиленови топчета с 0.90 г марихуана, сгънати по специален начин, а при претърсване на автомобила - в двигателния му отсек, откриха полиетиленов плик с още 607,90 грама от същата дрога. На 30-годишния старозагорец е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", а работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Трима са задържани за грабеж. Вчера в Първо РУ 18 – годишен сигнализирал, че предната вечер бил нападнат от трима непознати, които му отнели мобилен телефон и пари. В резултат на предприетите незабавни оперативно – издирвателни действия криминалистите установили извършителите -  на 20, 18 и 19 години, всички от Стара Загора. По случая е образувано досъдебно производство по чл.198, ал.1 от НК, работата продължава.       

Монтана. След получен сигнал за съхранение на археологически обекти, без да бъдат регистрирани по съответния ред, и предприето разследване, криминалисти на РУ – Монтана и колегите им от областната дирекция извършили процесуално-следствени действия в жилището на 28–годишен в ж.к. „Младост”. От апартаменти те намерили и иззели 4 керамични предмета с различни форми и размери, 3 метални гривни, 62 метални предмета с кръгла форма, наподобяващи монети с различни размери и изображения върху тях, както и метал-детектор. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от НК, а работата по него продължава под надзора на прокуратурата.

Хасково. Незаконно оръжие е иззето от частен дом. Вчера, малко след 14 часа, в РУ Димитровград бил получен сигнал за семеен скандал между 52-годишен и 50-годишната му съпруга. При пристигането на униформените мъжът започнал да развива вентила на газова бутилка със запалка в ръка и да заплашва, че ще се самоубие, но в резултат на проведените разговори с него, той бил успокоен. Последвала проверка в стопанска постройка към къщата, където полицаите открили тайник зад дървена облицовка на стената, в която била укрита гладкоцевна пушка и 52 патрона за нея, за които мъжът не притежавал съответните разрешителни. Той е задържан в полицейския арест, а по случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата. 

Плевен. На 23 ноември към 16.30 часа е получен сигнал в РУ-Гулянци, че в затревена площ, вдясно от платното на пътя от гр. Гулянци - посока с. Комарево, лежи жена в безпомощно състояние. Веднага към мястото са насочени полицейски и медицински екипи, след установяване на самоличността на жената и констатиране на множество травми по тялото й, пострадалата е откарана и настанена за лечение в болница. При незабавно стартиралите съвместни оперативно-издирвателни действия криминалистите на РУ-Гулянци, РУ-Долна Митрополия и ОДМВР- Плевен било констатирано, че травмите на жената са причинени от моторно превозно средство, чийто водач е напуснал местопроизшествието и се е укрил. В хода на разследването е идентифицирано возилото  - товарен автомобил „Рено Мастер“, а малко по-късно е извършен и арестът на шофьора – 31- годишен жител на с. Комарево. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 129, ал. 2 във вр.ал.1 от НК. Работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 25 ноември 2020 | 13:12