МВР

Пресцентър

 

Информационен бюлетин - 13 януари 2022

13 яну 2022

Пловдив. В резултат на бърза и професионална реакция полицаи от Трето РУ задържаха извършител на грабеж в Пловдив. Незабавните действия били предприети вчера по сигнал за посегателството - на адреса на 77-годишен жител на града нахлул непознат, заплашил го и му нанесъл няколко удара с намерение да му отнеме лек автомобил „ГАЗ“, велосипед и други вещи. На място униформените арестували 22-годишен криминално проявен младеж. Срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 198, ал. 1 от НК. Материалите са докладвани в прокуратурата.

 

Хасково. Двама димитровградчани са в ареста за държане на близо 300 грама наркотик. Вчера, при извършени проверки на улица „Първа“, криминалисти от РУ – Димитровград иззели от 25-годишен 10 пликчета със суха, зелена листна маса с общо тегло 10 грама, а от 50-годишен – 31 пликчета със същото съдържание с тегло 35 грама. Полевият наркотест потвърдил, че е марихуана. Последвало е претърсване в жилището на по-възрастния, където е открита полиетиленова чанта със същия вид дрога в насипно състояние, чийто грамаж е 250 грама. Открити са и множество празни полиетиленови пликчета с клипси. Двамата са задържани до 24 часа по образуваните бързи производства.

 

Сливен. Задържани и иззети наркотични вещества при специализирана операция срещу наркоразпространението в областния град. Съвместната акция е проведена в периода 7 - 12 януари от служители на секторите „Борба с организираната престъпност“, „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Специални тактически действия“ към ОДМВР – Сливен, под надзора на окръжната прокуратура. В хода на действията по установяване на производство и разпространение на наркотични вещества са извършени процесуално-следствени действия на адреси в три сливенски квартала и имот във вилна зона край града. Полицейските служители са иззели метамфетамин, канабис, ел. везни и други вещи, имащи отношение към извършваната престъпна дейност. На един от адресите са намерени предмети, представляващи културно-исторически ценности. В два от имотите са установени обособени лаборатории за производство на синтетични наркотици, включващи множество материали, прекурсори и приспособления за тяхното производство. С полицейска заповед за срок до 24 часа са задържани трима криминално проявени мъже на възраст 36, 28 и 32 години и 39-годишен без криминални прояви. По случаите се водят  три досъдебни производства  под надзора на Окръжна прокуратура - Сливен.

 

Варна. Криминалисти на Първо, Второ и Пето РУ задържаха петима за дрога. У варненците - 22-годишна жена и мъже на 19, 31, 36 и 44 години - служителите на реда открили различни по вид наркотични вещества. Експертните справки показват, че иззетите вещества са общо: 18.02 г марихуана,  1.77 г метамфетамин и 0.19 г амфетаминопроизводни. По случаите са образувани бързи производство, разследването по които продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Вчера полицаи на Първо РУ установили и задържали 45-годишен варненец, известен на МВР. Служители на реда предприели действия по сигнал за кражба на 30 метални кола, част от преградно съоръжение на бул. „Левски“, постъпил около час по-рано. Бързите оперативно-издирвателни действия довели до залавяне на извършителя на посегателството. Мъжът е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство.

 

Благоевград. Тийнейджър е задържан в полицейския арест. Вчера, около 16.15 часа в ж.к. „Ален мак“ в областния град, служители на ОДМВР – Благоевград заловили 16-годишен докато опитвал да отнеме лек автомобил „Опел Вектра“. За случая е уведомена районната прокуратура и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК вр. с чл. 18 от НК.

 

Бургас. Съвместните действия предприели служители от Първо и Пето РУ във връзка с инцидент, при който по сградата на Хидрометеорологична обсерватория в Морската градина били нанесени материални щети вследствие на стрелба. В резултат е установен извършителят – 31-годишен криминално проявен бургазлия, който е задържан за срок до 24 часа. Установени са и всички съпричастни към деянието. Образуваната по случая преписка е докладвана в Бургаската районна прокуратура. Работата по случая продължава.

 

Монтана. По „горещи“ следи полицаи разкриха и задържаха извършители на домова кражба. Бързите действия стартирали по сигнал, постъпил вчера на тел. 112 – жена съобщила, че в нощните часове неизвестен е проникнал в частен дом в с. Септемврийци през незаключена врата и откраднал 750 лева. В резултат на оперативно-издирвателните действия са установени извършителите – двама местни жители, на 26 и на 13 години. По-възрастният – вече осъждан, е задържан в полицейския арест на РУ Лом за срок до 24 часа. При извършените процесуално-следствени действия са намерени и иззети веществени доказателства. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

София. На 17 декември мъж сигнализирал в Седмо РУ, че същия ден, докато пазарувал в магазин от търговска верига, изгубил парична сума. В хода на предприетите действия било изяснено, че друг клиент в обекта прибрал изпадналите банкноти, вместо да ги предаде. Проведеното разследване довело до разкриване на самоличността му – 29-годишен от София. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура и на задържания е повдигнато обвинение по чл. 194 от НК .

 

Видин. Множество артикули, брандирани с лого на известни търговски марки и изложени за продажба без съгласието на притежателя на изключителното право, са иззели служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. На 12 януари, в условията на неотложност, били извършени претърсвания в два търговски обекта във Видин. В единия магазин полицейските служители установили и иззели 85 текстилни изделия (дрехи и бельо), а в другия - 143 артикула (дрехи, обувки, чанти и др.). По случаите са образувани две досъдебни производства по чл. 172б, ал. 1 от Наказателния кодекс, работата на разследващите продължава.

 

Русе. Служители на Второ РУ разследват телефонна измама и издирват извършителите на престъплението. Жертвата - 80-годишна жена, сигнализирала снощи в полицията, след като се разделила с крупна сума пари. Разказала, че предишната вечер на стационарния й телефон получила три обаждания. Първото било от плачеща жена, която се представила за дъщеря й и плачейки й обяснила, че си е счупила крака. После позвънил мъж и започнал да я заплашва, искайки от нея да предаде всичките си налични пари. Малко по-късно последвало обаждане от друг мъж, представил се за главен инспектор от криминална полиция и й обяснил, че се провежда полицейска операция по задържането на измамници. Уверил я, че ще бъдат задържани, тези които я заплашват и я убедил да съдейства на униформените като им предостави всичките си парични средства, които те ще й върнат след приключване на операцията. По негово нареждане жената събрала наличните си пари, изтеглила други от банката - общо сума над 28 хиляди лева, и на няколко пъти ги оставяла под пейка пред дома си, заедно със златни накити. По случая е образувано досъдебно производство с оглед извършено престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


 13 януари 2022 | 13:09