МВР

Пресцентър

 

Информационен бюлетин - 03 ноември 2019

03 ное 2019

Шумен. Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха извършител на кражба на раница с пари и лични документи,  извършена на 14 октомври. Около 00.30 часа неизвестен извършил кражба на раницата на 43-годишна жена на бул.“ Велики Преслав“ в града, в която имало портмоне със сумата от 300 лева, 200 евро, лични документи и други вещи /случаят е описан в бюлетина на 15 октомври/. Издирвателните действия дали резултат и на 1 ноември след съвместни действия със служители на полицейското управление в Дългопол задържаха извършителя - 25-годишен жител на село Партизани. Изяснено е, че задържаният е автор и на още две кражби - на мобилен телефон от казино в Шумен и на дамска чанта с мобилен телефон, три банкови карти от лек автомобил Фиат Пунто в града /кражбата е заявена на 1 ноември/. Случаят е докладван на прокурор от РП- Шумен. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен, с  постановление на прокурор  му е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Мъжът е криминално проявен и е в изпитателен срок на условна присъда за кражба.

Русе.  Двама са задържани в момент на кражба на гориво от товарен автомобил на главния път Русе – Бяла. Преди полунощ на 31 октомври служители от РУ – Две могили, при движение със служебен автомобил по главния път I-5, в района на контролния пътен пункт на входа на града, забелязали товарен автомобил с румънски регистрационен номер,  паркиран вдясно на пътното платно, а непосредствено зад него - лек автомобил с русенска регистрация. При вида на полицаите колата незабавно потеглила, отправяйки се в посока към Бяла. На място, близо до камиона, служителите засекли двама мъже, а около возилото се усещала силна миризма на дизелово гориво. Двамата побягнали, захвърляйки зад себе си туба, пълна с течност и маркуч. След кратка гонитба те били застигнати и задържани от униформените. За съдействие пристигнали и служители от Първо РУ, които при последвалите проверки установили, че задържаните са от Русе - на 30 и 48 години. В хода на работата бил установен и водачът на тежкотоварния автомобил, който при проверка на таблото на ТИР-а установил, че резервоарът е почти празен - според него общото липсващо гориво било около 390 литра. На място е извършен оглед на местопроизшествие от дежурна оперативна група от полицията. По случая е образувано бързо производство. Работата по разследването на престъпната дейност на двамата задържани продължава, изяснява се съпричастността им и към други извършени подобни кражби.

Полицията в РУ – Две могили е започнала разследване по три сигнала за посегателства над църковни храмове. На 1 ноември кметът на с. Острица е сигнализирал в полицията за проникване в църквата в селото, извършено през нощта. Незабавно на място оперативна дежурна група е извършила оглед. Изяснено било, че престъплението е станало във времето от 18.00 часа на 31 октомври до 08.00 часа на следващия ден, като е установено счупване на бравата на входна врата и огъната решетка на прозорец. Липсвали икона и църковна одежда. Не след дълго униформените  получили сигнали за още две подобни посегателства в храмове в селата Каран Върбовка и Пепелина. При последвалите огледи на място било установено, че от църквата в Каран Върбовка, след взлом на решетка на входната врата, са отнети 4 малки икони и кутия за парични дарения на църквата, а в храма в с. Пепелина -  проникването е извършено след срязване на халките на катинар към входната врата. Заявена е липсата на около стотина лева.  По случаите са образувани досъдебни производства.

ГДПБЗН.  52-годишен мъж е загинал при пожар в с. Константин, област Велико Търново. Рано тази сутрин е получен сигнал за възникнал пожар в необитаема къща в селото, чиято собственост не е установена. След погасяването на огъня, при който била унищожена 40-квадратна покривна конструкция и засегната част от сградата, пожарникари на РСПБЗН – Елена установили и безжизненото тяло на мъжа. Извършен е оглед, по случая е започнало разследване, което ще установява причините за възникналия инцидент.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

 03 ноември 2019 | 13:13