МВР

Пресцентър

 

09 юли 2019

На 10 юли временно ще бъде спряно движението в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“

Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София; причината – планирано учение – симулация на катастрофа и пожар в съоръжението

На 10 юли /сряда/ от 9 ч. до 15 ч. ще бъде спряно движението в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София. Ограничението се въважда поради провеждането на планирано съвместно учение на служители на ГДПБЗН,  Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст, доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации. 

 Сценарият предвижда симулация в тунела на тежка пътна катастрофа между лек и товарен автомобил и последващ  пожар на около 200 от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.  По време на учението ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба, вентилационната система, очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.

За обучението в София пристигат експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.

 Уважаеми колеги,

 Очакваме журналистическите екипи, които проявяват интерес да отразят съвместните действия, в 09.00 часа на 10 юли /сряда/ пред читалището на Ботевград.

Там в 9 часа е предвиден брифинг на ръководителите на предстоящите действия.

Припомняме, че транспортът до мястото на реалните действия ще се осъществи организирано с автобус, за да не се създават допълнителни затруднения в движението. Според предварителния план практическото занятие ще започне в 10.00 и ще продължи до 13.00 часа. 

Веднага след приключването на учението е предвиден брифинг на място.

Екипът на Пресцентъра на МВР ще предостави на медиите видеоматериал от съвместното учение.

Изображения

 09 юли 2019 | 14:11