МВР

Пресцентър

 

22 май 2020

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове

 

Заповед на министъра на здравеопазването, свързана с извънредната епидемична обстановка, обявена с Решение № 325 на министерския съвет на Република България от 21.05.2020 г.:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/21/zapoved__rd-01-274_21052020_g.pdf


На границата с Република Турция: На ГКПП Капитан Андреево и ГКПП  Лесово трафикът на товарни автомобили е интензивен на изход. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Турските гранични власти не разрешават влизане в Република Турция на водачи на тежкотоварни автомобили, които са граждани на рискови в епидемиологично отношение страни. Не се разрешава влизането и на водачи, които са посетили тези страни в последните 14 дни.

На границата с Република Гърция: На ГКПП Кулата трафикът на товарни автомобили е интензивен. Преустановено е преминаването през ГКПП Златоград поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони.

На границата с Румъния:На ГКПП Дунав мост Русе  трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход. На ГКПП Дунав мост Видин трафикът на товарни автомобили е нормален. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. По информация на румънските гранични власти, от 25.03.2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Мерките не се прилагат за водачите на товарни превозни средства с капацитет над 2,4 тона. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП Русе – Гюргево и ГКПП Видин - Калафат. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.От 13.05.2020 на ГКПП Оряхово по фериботната линия Оряхово-Бекет-Оряхово ще работи само българската фериботна платформа в интервала 05:00 ч - 22:00 ч.

На границата с Република Сърбия: На ГКПП Калотина трафикът е нормален за товарни автомобили, на ГКПП Връшка чука и ГКПП Брегово трафикът на товарни автомобили е нормален. От 01:00 ч. на 22.05.2020 на трите пункта от сръбска страна се отменят всички наложени ограничения за лицата желаещи да влязат на територията на Република Сърбия пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки.

На границата с Република Северна Македония: На ГКПП Гюешево, ГКПП Станке Лисичково и ГКПП Златарево трафикът на товарни автомобили е нормален. На влизане в Република Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир. 

 

Изображения

 22 май 2020 | 07:33