МВР

Пресцентър

 

19 март 2020

Информация от ГДГП за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 6 часа

От 00:00 ч. на 18.03.2020 г. временно се забранява влизането на територията на Република България  на лица, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Северна Корея, Великобритания, Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства. 


От 18.03.2020 временно се забранява  влизането  и преминаването  през територията на Р. България на тежкотоварни автомобили, пристигащи от Ислямска Република Иран.

Всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които пристигат на границите ни от посочените страни, се поставят под карантина за 14 дни. 
За чужди граждани - водачи на тежкотоварни автомобили, които влизат на територията на България от горепосочените страни, се прилага следната мярка: влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и незабавно напускат територията на страната, като времето на преминаване не може да надвишава 24 часа.

На границата с Република Турция на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили. 
По информация на турските гранични власти, от 00:00 ч. на 19.03.2020 г. за влизане в Р Турция няма да се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси. Ще пропускат само турски граждани. Ще се пропускат и товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово в двете посоки.
По данни от МВнР, Турция прилага набор от мерки  по отношение на международните шофьори на камиони. Посочените мерки предвиждат на шофьори - граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия. Шофьори - граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия.

 

На границата с Република Северна Македония: По информация на северномакедонските гранични власти, на влизане в РС Македония няма да се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани ще се пропускат на вход само на ГКПП Гюешево. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир. Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с Република Северна Македония в двете посоки.

 

На границата с Република Сърбия трафикът на ГКПП Калотина е интензивен за товарни автомобили на вход и изход.
На ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука сръбските гранични власти не пропускат на влизане в Република Сърбия чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Пропускат се само сръбски граждани, акредитирани в Р Сърбия дипломати и граждани с постоянно пребиваване в Р Сърбия. 
На двата пункта на влизане в Сърбия се пропускат само товарни автомобили, като транзитно преминаващите ще бъдат съпровождани от полицейски патрул до напускане на страната. 
На излизане от Република Сърбия на ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука се пропускат всички видове превозни средства. От 12.03.2020 г е преустановено преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП Олтоманци, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Брегово. 

На границата с Румъния на ГКПП Видин-Дунав мост,  ГКПП  Русе-Дунав мост и на ГКПП Дуранкулак трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход. На ГКПП Силистра трафикът е нормален. От  14.03.2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на  българските Оряхово, Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни. Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от рискови в епидемиологично отношение страни, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. 

На границата с Република Гърция  трафикът е нормален на всички гранично-пропускателни пунктове.

 

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от Ситуационния център на МВнР:https://mfa.bg/bg/situationcenter

и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56;

 

Изображения

 19 март 2020 | 07:39