МВР

ОД Пловдив

 

Извършват се проверки на таксиметровите компании в Пловдив и областта

Със заповед на директора на областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев  от началото на месеца  служители на отдел „Икономическа полиция“ започнаха проверки  на  таксиметровите компании в Пловдив и региона. Съвместните действия се осъществяват с представители на Териториална дирекция  на Национална агенция по приходите и  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Очаква се в обхвата на специализираните инспекции да влязат повече от 250 юридически лица, регистрирани в сферата на таксиметровите услуги.

До момента  екипите са констатирали различни нарушения, по които е взето съответното отношение от  контролните институции. При проверка на едно от дружествата е установено, че декларираният служебен адрес в Пловдив е недействителен, а  управителят е декларирал несъществуващ телефонен номер за контакт.  

Освен контрол върху законосъобразността на дейността на самите фирми, от ОДМВР – Пловдив е предприета и паралелна проверка над  шофьорите, осъществяващи таксиметров превоз .  В рамките на миналата седмица полицейските служители са проверили общо 546 таксиметрови водачи. За констатирани 127 нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 47 акта и 62 глоби с фиш. Преобладават случаите на неправилно спиране, паркиране или престой – 55. Един шофьор е бил под въздействие на наркотични вещества, 19 – без  обезопасителни колани, 16 са използвали неправилно мобилни телефони по време на движение, а 2 са преминали на забраняващ сигнал на светофарната уредба. От автомобилите 5 са били технически неизправни, а 3 – с неработещи светлини. Установени са и 4 нередности на пътните документи, както и 2 нарушения на Кодекса за застраховането.

 

05 дек 2019

В резултат на бързи и професионални действия криминалисти на ОДМВР – Пловдив разкриха автори на крупна взломна кражба

На 2 декември към 6 часа сутринта, на тел. 112 постъпил сигнал за отнети около 20 000 лева от оборота на хранителен магазин в Асеновград. Незабавно на местопроизшествието са изпратени служители на районното управление и колегите им от пловдивския отдел “Криминална полиция”. При извършения оглед екипите установили, че сумата е открадната от взломена каса, монтирана в офис към търговския обект, а в помещението извършителите са влезли през прозорец с помощта на стълба. Освен парите, били отнети и записващо устройство и 20 стека цигари от различни марки.

Веднага стартирали оперативно-издирвателните действия, в рамките на които бил извършен и анализ на предоставени записи от камерите на Агенция пътна инфраструктура и сектора за видеонаблюдение към оперативната дежурна част на дирекцията. Така криминалистите успели да засекат автомобила на извършителите, а по обяд да задържат и самите тях. В полицейския арест са отведени 54-годишен варненец и пловдивчани на 45 и на 35 години. И тримата са с богато криминално минало и осъждани, известни за касоразбивания и взломни кражби. В хода на извършените претърсвания са иззети маски, отвертки, щанги – тип „кози крак“, радиостанция, 15 хиляди лева и други веществени доказателства. 

С постановление на Районна прокуратура – Асеновград мъжете са привлечени като обвиняеми, а мярката им за задържане е удължена за срок до 72 часа.

04 дек 2019

Полицията ще се грижи за спокойното протичане на студентския празник в Пловдив и областта

От областната дирекция на МВР са взети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и недопускане на пътни инциденти по повод  8 декември.  В Пловдив и региона полицейското присъствие около увеселителните и питейните заведения, където ще има празнуващи студенти, ще бъде засилено и в случай на необходимост, младите хора ще могат веднага да се обръщат за помощ от силите на реда. На предварителни срещи със собствениците и управителите на обектите, както и с представителите на охранителните фирми са разменени контакти за бърза реакция при необходимост. Проведени са инструктажи и стриктно ще се следи в заведенията да не се допускат непълнолетни, посетители с огнестрелни и пиротехнически изделия. 

В дните около празника е създадена организация и за осигуряване на безопасността на движение по пътищата на обслужваната територия. Полицейските екипите ще следят за управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи или от шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. При проверките служителите ще бъдат  безкомпромисни към онези участници в пътното движение, които грубо нарушават Закона за движение по пътищата и с поведението си създават опасност за останалите.

В прикачения файл са публикувани препоръките на Главна дирекция „Национална полиция“ за безопасно пътуване през празничните дни.  

04 дек 2019

Пловдивски криминалисти пресякоха канал за търговия с културни ценности

Открити са общо около 820 монети и различни артефакти с много висока историческа стойност, предназначени за износ в чужбина

Двама участници в незаконна схема за търговия с културно-исторически ценности са задържани от служители на отдел “Криминална полиция” при областната дирекция на МВР в Пловдив.

Работата на криминалистите стартирала във връзка с постъпила оперативна информация за износ на антики извън страната. В хода на разследването, проведено под наблюдение на прокуратурата, са събрани доказателства за 44-годишен пловдивчанин и 49-годишен столичанин, които изкупуват археологически ценности от иманяри в България и ги предоставят за продажба в чужбина. В неделя двамата били задържани в момент на сделка и при последвалите лични обиски от тях са иззети около 600 старинни монети. При претърсвания на няколко адреса в Пловдив, София, Асеновград и Стамболийски допълнително са открити около 200 монети и множество предмети с характеристики на движими културни ценности. В едно от жилищата е открита и марихуана, съобщи  директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

Според първоначалната експертиза на вещо лице от Историческия музей в Пловдив, по-голяма част от намерените монети са автентични и датират от всички епохи на Античността и Средновековието, а материалите от които са изработени са бронз, сребро и злато. "Някои от тях са с изключителна историческа стойност, а част от останалите предмети тепърва ще бъдат оценявани. Става въпрос за изключително сериозен успех на пловдивската полиция”, подчерта окръжният прокурор Румен Попов.

Той уточни, че задържаните мъже са известни с иманярската си дейност от преди години, но с чисто съдебно и криминално минало и понастоящем те са се съсредоточили в търговия с античните предмети. Задържани са за срок до 72 часа и са им повдигнати по две обвинения - за държане на културни движими ценности, като съответно на единия - за тяхното разпространение, а на другия - за придобиване. Ако двамата бъдат признати за виновни, ги очаква лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 3000 до 15 хиляди лева.

03 дек 2019

ЗА ОД НА МВР

Полезна информация