МВР

ОД Пловдив

 

09 апр 2021

Директорът на пловдивската полиция с поредната нетрадиционна кампания, насочена към ученици и тийнейджъри

С позитивното послание „Избери живота!“, изписано върху фотография на велосипед, оставен на ръба на планински зъбер, ст. комисар Йордан Рогачев призова тийнейджърите заедно да обявят война на наркотиците

Снимка с надпис: "Не убива последната доза. Убива ПЪРВАТА", намира място на билбордове и LED екрани на възлови кръстовища и пътни артерии в града. Кампанията с различна гледна точка и почерк цели да накара младите хора да се замислят за последствията и на време да направят своя категоричен избор - живот без дрога, за да не паднат в пропастта на зависимостите. Въпреки, че пандемията и дистанционното обучение оставиха учениците през по- голяма част от времето у дома, употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най-острите проблеми сред тийнейджърите. Видео презентации в часовете на класа, беседа с инспектори детска педагогическа стая и личен разговор с разследващи, които могат да отговорят и на най- смелите въпроси по темата, са само част от стъпките, с които  полицията в областния град ще се опита да достигне до подрастващите, за да са наясно с фаталните последствия от подобен избор. От полицията призовават и родителите към по- активна социална ангажираност, както и със запълването на свободното време на децата с различни извънкласни активности.  Как да предпазим децата от новите опасни наркотици?

По статистически данни на ОД на МВР Пловдив само през първите три месеца на годината за престъпления, свързани с наркотични вещества са образувани 242 заявителски материала, а задържаните за производство и разпространение са 171, като 9 от тях са жени. Четирима от извършителите на разкрити престъпления от този род са непълнолетни  на възраст между  14 и 17 години.

Пловдивската полиция търси подготвени и мотивирани кандидати за работа

Областната дирекция на МВР Пловдив търси нови служители.  В момента има обявен конкурс за назначаване на държавна служба за 13 изпълнителски длъжности. Местата са за разузнавачи и полицейски инспектори, за които се изисква висше образование. Спечелилите конкурса ще преминат през първоначална професионална  подготовка в Академията на МВР, а работните места ще бъдат в Пловдив, Карлово, Асеновград, Хисаря, Стамболийски, Раковски и Труд. Желаещите могат да проверят изискванията за участие в конкурса  и конкретните позиции на електронната страница на Дирекция "Човешки ресурси" МВР. Кандидатите, които имат интерес могат да получат информация в сектор „Човешки ресурси“ към отдел „Административен“ при Областна дирекция на МВР Пловдив - ул. "Княз Богориди "№ 7. Подаването на документите е от 22 април до 7 май. Обявяване на конкурс за назначаване на държавна служба в ОД на МВР Пловдив

22 апр 2021

Мащабна акция по пътищата на Пловдив и областта: За шест часа полицията провери 917 превозни средства,  217 от тях- извършващи обществен превоз

Констатирани са 1 074 нарушения

Специализирана полицейска операция на с акцент осъществяване на контрол над водачите на автобуси, извършващи обществен превоз на пътници с цел недопускане и пресичане на престъпления и нарушения по ЗДвП и Кодекса на застраховането проведоха служители на пловдивската полиция в рамките на вчерашния ден. За 6 часа полицейски служители на ОДМВР Пловдив са проверили 971 моторни превозни средства, като  констатираните нарушения по ЗДвП са 1074 броя.  За установените административни нарушения са съставени са 84 акта и 329 глоби по фиш.  Проверените водачи на автобуси за обществен превоз на пътници от вътрешноградските и извънградските линии са 217 броя, като в 27 от случаите са констатирани нарушения по ЗДвП, а само едно от превозните е санкционирано за неспазване на застрахователния кодекс. Съставени са 11 акта за извършени административни нарушения и 15 глоби по фиш. Четирима от водачите на автобуси са застрашили живота на пътуващите в транспортните средства и останалите участници в движението, преминавайки на червен сигнал на светофарната уредба.  4 са актовете за неизползване на обезопасителен колан, същият е броя и на установените с техническа неизправност  автобуси. В 3 случаите проверяващи се натъкнали на нередовни пътни документи, за което са съставени актове, а останалите санкции наложени на водачи са за други нарушения по ЗДвП. При извършените 754 броя проверки на водачи на МПС извън посочената категория са констатирани  396 нарушения. Две са образуваните бързи производства за извършени престъпления по пътищата.  На нарушителите са съставени 73 акта и 314 глоби по фиш, от тях- 4 са актовете, съставени на неправоспособни водачи,  а в два от случаите при проверките е установено управление на нерегистрирано МПС. Един от спрените водачи е отказал извършването на проверка за употреба на наркотични вещества, за което е взето административно отношение.    36 от шофьорите не са били с поставен обезопасителен колан, в други 30 случая са водачите не са спазили пътни знаци, светлинна сигнализация и пътна маркировка. За неспазване на пътни знаци и неправилно извършване на маневри са наложени 118 глоби. 26 са фишовете за управление на технически неизправни автомобили. 46 водачи са били с нередовни пътни документи, а за други нарушения по ЗДвП са санкционирани още 124 шофьори.  При акцията са заснети 651 нарушения на скоростни режими.

22 апр 2021

Поредната нелегална фабрика за тютюн разкриха пловдивски криминалисти

Иззети са близо 2,7 тона безакцизна стока и оборудване, а задържаните са трима

 Пловдивската полиция разби поредната нелегална фабрика за производство на тютюн При проведена специализирана полицейска операция относно ефективното противодействие на контрабандата и разпространението на акцизни стоки без бандерол, в гаражно помещение в село Бенковски е открито голямо количество тютюнева суровина. Иззети са близо 2,7 тона безакцизна стока, машини, кантари, чували с фино нарязан тютюн- готов за реализация и суровина във вид на балирани тютюневи листа. Като съпричастни към случая са задържани трима мъже на възраст 23, 25 и 44 години, като единия от тях е направил самопризнания, че стопанисва имота под наем. Само едно от задържаните лица е криминално проявено по линия акцизни стоки без бандерол. По случая е започнато досъдебно производство, водено под надзора на компетентната прокуратура.

  

21 апр 2021

„Най- великата дрога е самият живот - да го живееш истински и да му се наслаждаваш“

 Полицейска акция "Избери ЖИВОТА" влезе в пловдивска гимназия Служители на пловдивската полиция проведоха дискусия за избора на младите хора, свързан с злоупотребата с  психоактивни вещества. Инспектор  „Детска престъпност“  и криминалист предизвикаха осмокласници от „Професионалната гимназия по битова техника“ в Пловдив да се замислят над основните житейски правила, въведени в обществото, пристъпването на които води до наказателна отговорност. В часа на класа под формата на различни игри,  младежите бяха провокирани сами да стигнат до  извода, че правилата са въведени, за да се спазват, а нарушаването има последствия както за извършителите, така и за хората около тях.  Тийнеджърите  споделиха, че в тази възраст се опитват да бъдат различни и за да бъдат харесвани, да се почувстват значими сред връстниците си  трудно осъзнават, че с подобен избор могат да попаднат в бездната на зависимостите. Страха, недоверието, чувството, че няма да бъдат разбрани, както и липсата на събеседник по темата са сред факторите, които превръщат такъв  опит в постоянен избор.   След дискусията учениците бяха категорични, че  вниманието, обичта, грижата или лекарството се превръщат в отрова,  щом  дозата им бъде превишена. Фокусът на кампанията  „Избери живота“ на пловдивската полиция са ученици от 14 до 19 години- възраст, в която децата са склонни да експериментират, без да осъзнават последствията от избора си. Инициативата цели универсална превенция чрез разговори с деца, учители  и родители  по темата.    

21 апр 2021

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението