МВР

ОД Пловдив

 

23 сеп 2020

На автомагистрала "Тракия": Полицията задържа 10 души мигранти от Афганистан

В близост до пътен възел Трилистник- Стряма на км. 137 на автомагистрала "Тракия", служители на „Специализирани полицейски сили“ и Пътна полиция,спрели за проверка лек автомобил „БМВ“. Превозното средство било собственост и управлявано от 23 годишен, криминално проявен мъж от бургаското село Екзарх Антимово.  В автомобила, който пътувал към  град София,  били превозвани  10 лица от Афганистан,  но нито едно тях не притежавало документ за самоличност. Бежанците, преминали държавната ни граница с Република Турция незаконно, са на възраст от 18 до 20 години, а съдействие за задържането им са оказали служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“ гр. Смолян.  Водачът на превозното средство е задържан под стража за 72 часа, а по случая  под наблюдение на Окръжна прокуратура е започнато досъдебно производство по чл. 281 ал 2 от НК.

В Асеновград : Община и полиция със съвместна инициатива „Ден без автомобили“

Общинската администрация и Районното управление на полицията в Асеновград приканват жителите на града, както и неговите гости да участват в импровизиран пешеходен тур до Асеновата крепост този понеделник – 21 септември.  "Денят без автомобили" ще бъде отбелязан и с безплатен вход на туристическия обект - от 09:00 ч. до 20:00 ч. Служители на администрацията и униформени призовават поне за ден да слезем от превозните средства, като използваме алтернативен транспорт или се придвижим пеша. С личното си участие всеки желаещ да се включи в похода ще допринесе за опазването на околната среда и ще повлияе върху предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия. През всички останали дни стойността на входния билет за Асеновата крепост е  без промяна - 4 лева за един човек, а за групови посещения (над 10 души) цената е 3 лева. Студентите, учениците и пенсионерите плащат по 2 лева, за да влязат и да разгледат крепостта. Цената на билета за семейства с до 2 деца е в общ размер на 9 лева. За обикновена беседа се плаща 7 лева, за специализирана по зададена тема - 9 лева, а за такава на чужд език - 12 лева. С нестандартната инициатива с общината и полицията се включат в отбелязването на Европейската седмица на мобилността.  

21 сеп 2020

13 лица са задържани от пловдивската полиция в хода на специализирана операция по линия засилен контрол на водачи на МПС

Акцията, проведена на територията на областта е обхванала часовия диапазон от 13 часа на 19 септември до 05 часа на неделния ден. Задържаните водачи са управлявали превозни средства под въздействието на алкохол и наркотични вещества, а един от проверените на пътя е  предложил подкуп на длъжностно лице. За 24 часа в полицейския арест е задържан и мъж, управлявал превозно средство с регистрационни табели, предназначени за друго МПС. За извършените престъпления под надзора на прокуратурата са започнати 14 бързи производства. В хода  на специализираната операция са проверени 1310 моторни превозни средства и 1658 лица. Осъществяването на засилен контрол по пътищата на Пловдив и областта, цели подобряване безопасността на движение  недопускане управление на МПС от неправоспособни водачи или такива, употребили алкохол, наркотични вещества или техните аналози, както и  установяване на други нарушения по ЗДвП, които пряко влияят върху пътнотранспортния травматизъм.В хода на работа служители на районните управления, специализирани полицейски сили и пътните полицаи са установили 547 нарушения.  Отнети са 17 свидетелства за управление на МПС, а на 7 от автомобилите е прекратена регистрацията. Съставени са 185 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби по фиш са 285 броя. 14 от проверените водачи са шофирали след употреба на алкохол. При 6 от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите 8 е била под този показател. Петима са задържаните дрогирани водачи. По ЗДвП са установени 135 нарушения. В 72 от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 5 от превозните средства са били без ЗГО.  97 са били неизрядните водачи по отношение на своята сигурност- шофирали са без поставен обезопасителен колан или предпазна каска. 9 са лицата, управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон. В 109 от случаите са наложени глоби за нередовни пътни документи, а 5 ма от водачите са санкционирани за използване на мобилен телефон по време на движение. В хода на проверките са констатирани и 4 нарушения на пешеходци. Бързо производство е започнато и срещу водач на превозно средство, предложил на проверяващите подкуп, за да не бъде санкциониран. По време на акцията пловдивските полицаи са връчили 48 фиша на водачи, извършили предишни нарушения на пътя.

 

20 сеп 2020

20 годишен младеж от ловешко село е задържан от пловдивската полиция за извършен грабеж

Младият мъж заплашил с нож водачка на такси, откраднал оборота и избягал. Районна прокуратура - Пловдив го привлече като обвиняем за  извършеното престъпление  по чл.198 от НК. Малко преди полунощ на 16 септември при изпълнение на таксиметров курс 42- годишна пловдивчанка, качила млад мъж, който трябвало да закара до село Труд. Клиентът извадил нож, опирайки го в гърлото на шофьорката и откраднал оборота от 100 лева. Мъжът взел мобилния телефон на жената, за да няма връзка, слязал от автомобила и се оттеглил в неизвестна посока. След съвместни действия на служители на РУ Труд и отдел "Криминална полиция" при ОДМВР Пловдив е установена самоличността на извършителя - криминално проявен 20 годишен, родом  от с. Кирчево, обл. Ловеч. Обявявайки за общодържавно издирване извършителя на грабежа,  служителите на реда установили, че лицето се издирва от още няколко районни управления. Два дни по- късно униформени от Четвърто РУ задържали  извършителя на грабежа. Срещу младия мъж има заведени 10 заявителски материли за кражби и един   за грабеж. Към момента на деянието е изтърпявал наказание "пробация" за извършена кражба. Мъжът е задържан за срок от 72 часа с постановление на прокурор.

19 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението