МВР

ОД Пловдив

 

23 окт 2020

При акция на РУ Асеновград: Двама мъже са задържани за отглеждане на марихуана

Криминалисти са иззели над 2 и половина килограма наркотично вещество от стопанска постройка в с. Болярци и 83 стръка растения от имота на 38 годишен мъж в село Кочево

Марихуаната е иззета в хода на спецакция по линия «Наркоразпространение» , проведена на територията на селата Болярци и  Кочево. В постройка на територията на бивш стопански двор в село Болярци, ползвана от 34 годишен криминално проявен мъж, са открити изсушени растения с външни признаци, наподобяващи марихуана. Експертна справка е установила, че иззетото количество е с тегло 2кг 640 гр.  Извършителят на престъплението е с повдигнато обвинение, като в хода на акцията при проверка на лицето е установено, че същото управлява и лек автомобил "Опел вектра" под въздействие на наркотични вещества. При друга проверка на къща в село Кочево криминалистите открили 13 саксии със засадени растения в тях. Отглежданата марихуана била обирана и складирана в бидон с течност. При претърсването на имота са иззети още 70 стръка растения, потопени в бидони. Престъплението е извършено от 38 годишен пловдивчанин, който при стопанисването на наследствения имот използвал и електрическата енергия чрез незаконно присъединяване към електропреносната мрежа. Разследващите от РУ Асеновград работят по дадени указания от РП.    

Икономическа полиция откри в село Калековец манипулирани колонки за гориво

Търговецът укривал продажби и доходи от горива

Днес служители на РУ Труд,  отдел "Икономическа полиция" , дирекция " Фискален контрол" на НАП и Български институт по метрология са извършили съвместна проверка в търговски обект за продажба на горива на територията на  село Калековец.  В хода на проверката е установено, че две от колонките за зареждане на газ и бензин, разположени в обекта имат допълнително монтиран  електронен блок,  който блокира подаването на информация. Колонките не били пломбирани и съответно не били свързани към системата на НАП. По този начин търговецът не е отчитал количеството на реалните  продажби, както и преминалото през колонките количество гориво. С действията си 35- годишният собственик е укривал своите обороти и е избегнал облагането с данъци. Проверката продължава с оглед установяване на количествата гориво находящи се в резервоарите на обекта.  На място е извикан и мобилен екип на пловдивската  митница, който ще провери документите за произхода и качеството на предлаганото в обекта гориво.

21 окт 2020

Срокът на личните документи и шофьорски книжки, които изтичат до края на октомври няма да бъде удължаван отново

Напомняме, че всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОД на МВР Пловдив  имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ на територията на областта. Работно време на звената на сектора в 13- те районни управления е от 08.30 до 17.30 часа /без обедна почивка/. Срокът на валидност на личните карти и СУМПС, които изтичат в периода 13.03.2020 - 31.10.2020 (включително) бе продължен със 6 месеца съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Няма удължаване на срока на валидност на лични карти и СУМПС, изтичащи след 1.11.2020 г. и те подлежат на подмяна в едномесечен срок. След изтичане на този срок, съгласно разпоредбите на Закона за българските лични документи е предвидена санкция – глоба, по глава Седма от закона. Напомняме на всички жители с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОД на МВР Пловдив, че имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга в предпочитано от тях звено  „Български документи за самоличност“, различно от техния постоянен адрес.  Лицата, които притежават квалифициран електронен подпис могат да подават заявлениета си и чрез портала за електронни административни услуги на МВР на адрес : e-uslugi.mvr.bg.  
От началото на годината към момента 65 000 жители от областта са подновили личните си карти, които изтичат през декември 2020г. На територията на областта шофьорските си книжки са подновили 40 000 души, а подновените паспорти са 45 000 броя.     

21 окт 2020

Пловдивски криминалисти откриха близо килограм и половина амфетамин и марихуана

В хода на операция срещу наркоразпространението служители на отдел «Криминална полиция», "Специализирани полицейски сили" и «Пътна полиция» при ОД на МВР Пловдив задържаха трима мъже на възраст 24-, 35- и 49 години, последните двама- от с. Цалапица. По- младия мъж е задържан  в момент на придобиване на амфетамин. Мястото за доставка за наркотика било предварително уговорено- на изхода на селото- посока Стамболийски. Придвижвайки се до него с лек автомобил БМВ, 24- годишният мъж бил задържан от криминалистите в момента на прибиране на близо половин килограм амфетамин. В последствие е извършено претърсване на адрес в Цалапица, където са задържани останалите две лица- друг дилър с клиент. В дома на задържания дилър от село Цалапица е открит още близо килограм амфетамин и малко количество марихуана. От адреса са иззети и две електронни везни със следи от наркотично вещество по повърхността им и пластмасова табла с нож и пластика, служещи за разпределяне на наркотика на дози. Ден по- късно на територията на столицата е задържан и доставчика на амфетамина- 27- годишен мъж от Стамболийски. Четиримата мъже са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР, а в последствие тримата от тях и за 72 часа с прокурорско постановление «Задържане под стража».  

20 окт 2020

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението