МВР

ОД Пловдив

 

Полицията с мерки за осигуряване на спокойното провеждане на дербито между отборите на ПФК „Ботев“ и ПФК „Локомотив“ в Пловдив

Пропускателният режим на входовете на стадиона започва в 15 ч.

От страна на областната дирекция на МВР са набелязани комплекс от охранителни мерки във връзка със срещата, която ще се играе от 17 ч. в неделя на стадиона на спортен комплекс „Ботев 1912“ в квартал „Коматево“ в Пловдив. На територията на спортната зона и града е планирано е засилено присъствие от служители на пловдивската полиция, СДВР и жандармерията.  В задачите на патрулиращите екипи влиза цялостното обезпечаване на обществения ред и бърза реакция при получени сигнали за нарушения.

Съгласно заповед на кмета на Община Пловдив е забранена продажбата на алкохол на територията на спортния комплекс.

За гарантиране на безопасността на движението около спортната зона е възможно да бъде въведено временно ограничение за пътните превозни средства два часа преди и след приключване на дербито.

За да се избегне струпване на желаещи да гледат мача, ще бъдат отворени 6 входа на спортното съоръжение, като пропускателният режим започва в 15 ч.

На изградените контролни пунктове униформените ще извършват щателни проверки. Няма да се допускат лица под въздействието на алкохол или наркотици; с наложени забрани за посещение на спортни мероприятия; малолетни  без пълнолетен придружител. При установяване на забранени предмети и вещи, притежателите им ще бъдат отвеждани и задържани в полицейския арест. При охраната на мача ще бъде използвано видеонаблюдение и на заснети извършители на закононарушения (хвърляне на бомбички, димки, сбивания и др.) ще бъде търсена отговорност по ЗООРПСМ и Наказателния кодекс.

 

17 мар 2023

При спецакция на територията на РУ-Труд са образувани пет полицейски производства, задържани са трима мъже

Общо 17 села от общините „Марица“ и „Съединение“ са влезли в обхвата на вчерашната акция, проведена от служители на РУ-Труд, секторите „Специализирани полицейски сили“ и „Пътна полиция“ и Зонално жандармерийско управление.  Тя бе насочена срещу битовата престъпност и подобряване на пътната безопасност в малките и отдалечени населени места.

Полицейски проверки са извършени на 75 частни адреси, 34 търговски обекти, 259 автомобила и 364 лица.  

В рамките на операцията са образувани бързо и четири досъдебни производства. За срок до 24 часа са били задържани трима извършители на престъпления.

Двама мъже от село Маноле са отведени в районното управление за увреждане на уличен автомат за топли напитки. Арестуван е и криминално проявен жител на село Динк, който преди месеци откраднал чужд мобилен телефон. Отнетата вещ е иззета и приобщена към материалите по случая.

На адреса на друг мъж от Динк са открити незаконно съхранявани 70 боеприпаса, а от домовете на двама негови съседи са конфискувани общо около 200 литра алкохол без платен акциз.

Без бандерол са били и 60 литра високоградусна течност, предлагана за продажба в заведение в село Голям Чардак. Допълнително в двора на търговеца са установени дърва за огрев с недоказан произход и начин на придобиване.   

Незаконно съхранение на дървесина е документирано и в къщи в селата Правище и Строево.

По време на контрола по линия на безопасността на движението са издадени над 140 актове и фишове за нарушения по Закона за движение по пътищата. Засечени са 52 автомобила, преминали със скорост над допустимата в населените места, като в Рогош и Съединение двама водачи са се движили с 54 километра над ограничението от 50 км/ч.

Още в началото на операцията, около 8 ч., в Съединение е заловен шофьор под въздействие на амфетамин. Той е отказал да даде кръвна проба за химически анализ. Задържан е за едно денонощие, образувано е бързо производство.

В Калековец мъж е бил седнал зад волана на автомобил с прекратена регистрация, а в Скутаре друг управлявал мотоциклет без регистрационни табели.

17 мар 2023

Утре има вероятност да не бъдат достъпни административните услуги, предоставяни във Второ РУ и секторите „Български документи за самоличност” и „Миграция” в Пловдив

Причината - очаквани смущения в електрозахранването поради ремонт на трафопост

Сградата, в която се помещават Второ РУ и секторите „Български документи за самоличност” и „Миграция”, попада в зоната, в която утре са възможни смущения в електрозахранването. За времето от 9.00 ч. до 17.00 ч. се очакват краткосрочни и по-дълги прекъсвания на тока във връзка с планиран ремонт на трафопост, за който електроразпределителното дружество предварително е уведомило абонатите в района.

По тази причина има вероятност да не бъдат достъпни всички административни услуги, които се предоставят чрез използване на информационните системи в посочените полицейски структури, въпреки осигуреното резервно захранване на сградата.

15 мар 2023

Специализирана операция в няколко села от Община Хисаря

Във вчерашната акция участваха служители от местното районно управление, пловдивските сектори „Специализирани полицейски сили“ и „Пътна полиция“ и жандармерията, а целта на засиленото полицейско присъствие бе превенция на престъпността и обезпечаване на пътната безопасност в малките населени места.

Резултати от операцията:

Проверени са десетки частни адреси, търговски обекти и заведения, няколко пункта за цветни и черни метали, заложна къща, места за пребиваване на лица от криминалния контингент. Също са документирани 32 проверки по Закона за частната охранителна дейност, 21 по линия на контрабандата с акцизни стоки. Контрол е извършен и по Закона за гражданската регистрация, както и за незаконното притежание и съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Досъдебно производство е започнато срещу жител на село Черничево, в чийто имот са открити около 40 куб метра дърва за огрев без документи за произход и начин на придобиване. Иззетата широколистна дървесина е от различни видове, а по предварителна оценка стойността й възлиза на около 2000 лева.  

Три са констатираните случаи на незаконно съхранение и разпространение на стоки без български бандерол, по които са образувани проверки за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. От собственик на магазин в село Беловица са иззети 68 литра течност с мирис на алкохол, а други 33 литра подобно съдържание – от адреса на мъж от село Дълго поле. В дома на жена от Паничери пък са намерени няколко килограма контрабанден тютюн.

В рамките на извършения пътен контрол е започнато бързо производство срещу 59-годишен водач от Кърджали. При спирането му в Старо Железаре с управлявания лек автомобил „Ланчия“ е установено, че мъжът е седнал зад волана с отнета шофьорска книжка след влязла в сила присъда. Тестът му с дрегер отчел концентрация на алкохол над 0,5 промила.  Шофьорът отказал да даде кръвна проба за химически анализ. С полицейска заповед е задържан за срок до 24 часа.

Общо на пътя са проверени 263 автомобила и 335 лица. Съставени са 21 акта и 53 фиша по Закона за движение по пътищата. С техническите средства са засечени 99 нарушения на скоростните режими в населените места. За неправилно движение и неспазване на знаците и маркировката са санкционирани 9 водачи, а други 22 – за  неносене на необходимите пътни документи. Технически неизправни са били 10 от проверените моторни превозни средства.

15 мар 2023

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението