МВР

ОД Пловдив

 

Общо 67 фирми за обучение на водачи на МПС са проверени от служители на отдел “Икономическа полиция” при пловдивската дирекция на МВР

02 дек 2019

В съвместните действия са участвали и представители на ТДНАП и ДАИ

По разпореждане на директора на областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев от 12 август т.г. служители на отдел “Икономическа полиция” стартираха обстойни проверки на всички юридически и физически лица с издаден лиценз да осъществяват обучение за придобиване на правоспособност на водачи на МПС на територията на Пловдив и областта.  Действията са част от активните мерките за гарантиране безопасността на движението и ограничаване на пътнотранспортния травматизъм, като същевременно целят да се повиши квалификацията на едни от основните участници в движението.  Планираните проверки, проведени съвместно с представители на ТДНАП и ДАИ, приключиха на 15 ноември и обхванаха общо 67 автошколи, 11 от които – обособени като центрове в училища. В два офиса в Пловдив екипите са констатирали, че в присъствените списъци за лекции фигурират курсисти, които към конкретната датата са били извън страната. Пак в областния град са установени несъответствия във водената учебна документация на други две дружества, а на трето временно е спряна дейността и назначена пълна данъчна ревизия, заради липса на касов апарат. Без осигурени кабинети за обучение са били пловдивска автошкола и друга в Сопот, а в Стамболийски е липсвало необходимото оборудване и обектът също е запечатан.

След цялостен анализ на събраната информация в отдел “Икономическа полиция” са образувани 39 преписки за проверка на събраните данни за евентуално наличие на извършени престъпления и материалите са изпратени по компетентност в районната прокуратура. От служителите на другите контролиращи институции са съставени общо 7 акта за установени административни нарушения.

 02 декември 2019 | 11:45