МВР

ОД Плевен

 

24 яну 2022

42 пожара, свързани с отоплителния сезон

Експертите от РДПБЗН – Плевен със съвети за предотвратяване на произшествията

В края на зимата е необходимо да не забравяме проблемите и рисковете в пожарно отношение, които носи сезонът и характерното за него отопление. За съжаление повечето пожари през този период на годината се случват по домовете и често са свързани с човешки жертви.
Въпреки че все още не е приключил есенно-зимния отоплителен сезон 2021/2022 г., на територията на област Плевен се отчита увеличение на жертвите при пожари. Загинали са 3 и са пострадали 4 души. За сравнение през същия период на 2020/2021 г. са пострадали 4 души и няма загинали. Анализът на пожарите с пострадали и загинали по възрастови групи сочи, че това най-често са хората над 60 години, в повечето случаи самотноживеещи и трудноподвижни. Във втората рискова група хора по отношение на пожарите – децата, през 2021 г. има 1 пострадало дете на 16 години. Всички произшествия с жертви са от категорията битови пожари.
Естествено през зимата инцидентите в дома са много, защото хората основно са на закрито и използват допълнително отопление. За периода 01.10.2021 г. до 23.01.2022 г. възникналите пожари, чиято причина може да се отнесе към отоплителния сезон са 42 бр. (при 50бр. за същия период 2020/2021 г.). Основа причина за пожарите е пренебрегването и неизпълнението на елементарни правила за пожарна безопасност, а именно късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди, непочистване на комините на сградите и  небрежност при боравене с открит огън.
Напомняме изискванията за безопасно отопление:
- Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят на не по-малко от 80 см от горими материали.
- Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.
- Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове.
- Коминните тела трябва редовно да се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях.
- След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват.
- Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди.
- Близките на самостоятелно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.

Напомняме на гражданите на област Плевен за личната им отговорност за спазване на правилата за пожарна безопасност. Апелираме, при възникване на пожар, своевременно да се подава сигнал на тел. 112. Съобщението за пожар трябва да е кратко и точно, да се посочва точния адрес и има ли застрашени и пострадали хора


Засилени проверки за спазване на правилата за движение по пътищата

Фокусът е върху най-уязвимите участници

 
От петък до 30 януари е в ход специализирана полицейска операция, в чийто фокус са най-уязвимите участници в движението по пътищата – пешеходците. Екипите на Пътна полиция ще следят за спазване на правилата от страна на водачите на превозни средства спрямо пешеходците, най-вече за недопускане отнемането на предимство. Същевременно ще се контролира и недопускането на нарушения от самите пешеходци - пресичане на необозначени за това места и внезапно навлизане на платното за движение.

От началото на годината в страната са регистрирани 88 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци, трима души са изгубили живота си. През изтеклата седмица в страната са констатирани над 600 нарушения, извършени от пешеходци – най-вече пресичане на необозначени за това места и минаване при червен сигнал на светофара.


24 яну 2022

В Плевен е задържан 37 годишен за производство на наркотици в домашни условия

От жилището му са иззети 200 грама съцветия от марихуана, 10 грама метаамфетамин и прекурсори за производство на наркотици

На 20 януари 2022 година в Плевен е проведена специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“. На улица "Сторгозия" криминалисти от Второ РУ – Плевен забелязват 37-годишен. Виждайки служителите, мъжът побягва. Той е последван и задържан. При проведени процесуално-следствени действия в дома му са открити различни химически вещества и бутилки, съдържащи прекурсори за производство на наркотици, съдове с криставообразни вещества и течности. Иззети са пластмасова прозрачна бутилка, с вместимост 2 литра, съдържаща течност и кафява мътилка на дъното; електронна везна; хартиен свитък, съдържащ кафяво кристалообразно вещество; два стъклени буркана, съдържащи бяло кристалообразно вещество; пластмасов контейнер, съдържащ кристалообразно вещество, наподобяващо метамфетамин с тегло около 10 грама; пластмасов буркан с етикет "Натриева основа"; буркан, съдържащ съцветия от зелена тревиста маса с тегло около 200 грама; пластмасов контейнер, съдържащ червено прахообразно вещество; три прозрачни пластмасови шишета, съдържащи безцветна течност. Назначени са експертизи на иззетите вещества. Първоначално 37-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР. С постановление на прокурор от РП - Плевен той е задържан за срок до 72 часа в ОЗ "СА" - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354 „а“, ал.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.


21 яну 2022

Информация от Дирекция "Български документи за самоличност"

Удължава се срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства


Считано от 1 февруари 2021 година всички лични карти, чийто срок на валидност изтича, подлежат на подмяна в 1-месечен срок, тъй като съгласно §10, ал. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за преодоляване на последиците, удължаването на сроковете на валидност за личните карти и паспортите е валидно само за тези, изтичащи в периода от 13.03.2020 година до 31.01.2021 година.
Информираме гражданите, че не е задължително да подменят паспортите си. Паспортите с изтекъл срок на валидност, подлежат на връщане на органа, който ги е издал, в 3-месечен срок след изтичане на валидността.
Информация относно административните услуги, предоставяни от Дирекция „Български документи за самоличност“ (ДБДС), работното време и т.н. може да намерите на сайта на съответната областна дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес.
Напомняме, че заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност“, на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Удължава се срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства.

Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19, срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС), който е изтекъл между 01.09.2020 г. и 30.06.2021 г. е удължен с 10 месеца,  считано от датата на изтичане на срока на валидност. Ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

Важно допълнение: всички СУМПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698 от 25.05.2020 г. и Решение (ЕС) 2020/1240 от 21.08.2020 г., и е изтекъл в периода 01.09.2020 г. до 30.06.2021 г. се удължава с 6 месеца или до 01.07.2021 г. – която от двете дати е по-късната.

Регламент № 267/16.02.2021 г. е достъпен на български език на страницата на официалния вестник на Европейския съюз на адрес : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0267&qid=1614256359985 


20 яну 2022

При акция срещу наркоразпространението е задържан мъж, стрелял срещу полицай

Иззети са над 12 килограма марихуана и оръжия

На 12 януари 2022 година служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Плевен, РУ – Червен бряг, Първо РУ - Плевен и сектор „Специализирани тактически действия“ при ОДМВР – Плевен са провели специализирана полицейска операция по линия "Наркотици".  В 20.30 часа на изхода на село Рупци в посока град Червен бряг са спрели 33-годишен от София, 44-годишен от село Рупци и 19-годишен от село Телиш. При задържането столичанинът е извадил пистолет и е произвел изстрел в посока на служител на реда. 44-годишният му спътник е извадил нож. При инцидента няма пострадали. Бързата реакция на полицейските служители е неутрализирала действията на групата. Успели да отнемат оръжията. Пистолетът се оказал газов. Софиянецът носил сак, в който имало 12 полиетиленови вакуумирани пакети с размери 30/30см. съдържащи съцветия, наподобяващи канабис. При последвали процесуално-следствени действия в дома на 44-годишния в село Рупци са намерени и иззети 16 полиетиленови вакуумирани пакети с размери 30/30 см. и буркан с вместимост 800 мл, съдържащи съцветия, от растения от рода на конопа, множество стръкове от растения от рода на конопа, машинка за вакумиране и още един газов пистолет. Общото количество на тревистата маса е над 12 кг. В хода на спецакцията е задържан 32-годишен от село Телиш, съпричастен в извършваната дейност от тримата задържани. В имота му са открити 2 грама съцветия от рода на конопа. Мъжете са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР. Предстоят експертизи на иззетите наркотици и оръжия. Уведомен е дежурен прокурор в ОП – Плевен. Образувано е досъдебно производство. Работата по документиране на престъплението продължава разследващ полицай.


13 яну 2022

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО