МВР

ОД Плевен

 

09 юли 2018

Криминалисти на ОДМВР-Плевен задържаха участник в телефонна измама


 


В резултат на упорита работа и извършени множество оперативни действия, криминалисти на ОДМВР- Плевен разкриха участник в телефонна измама. Разследването е започнало още миналата година, след сигнал, получен на 24 юли от 90-годишна жена, станала жертва на телефонна измама по познатата вече схема за провеждана полицейска операция. Жертвата обяснила, че непознат, представил се за полицейски служител, е звънял многократно на домашния й телефон и след като я убедил да „съдейства“, жената на три пъти  хвърлила през терасата си общо  6 970 лева, поставени в пликове. Три дни по-късно по същата схема била подведена и 79-годишна плевенчанка, която се простила с общо  8000 лева, в плика доверчиво поставила както  личната си карта, така и двете си дебитни карти с пин кодовете за тях. И по двата случая били образувани досъдебни производства. В хода на стартиралите оперативно - издирвателни действия криминалистите установили и задържали 32-годишен мъж, жител на село Неофит Рилски, Варненско, взел паричните суми и вещите. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 210, ал. 1, във връзка с чл. 209, ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 4 от НК, и е разпитан като такъв пред служебен защитник. С постановление на плевенския съд на 32-годишния мъж е взета мярка за  неотклонение "задържане под стража".

Министерството на вътрешните работи отбелязва 139 - та годишнина от своето създаване

127 са наградените служители от МВР в Плевен по повод професионалния празник 5 юли 2018 година

По случай празника на МВР - 5 юли, за проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните си задължения са наградени 122 служители от ОД на МВР – Плевен.
Министърът на вътрешните работи е наградил директора на ОД на МВР – Плевен, с „Обявяване на благодарност” и 5 служители с писмена похвала.
Главният секретар на МВР е наградил 13 служители с писмена похвала.
Старши комисар Красимир Начев е наградил 103 служители от ОДМВР – Плевен също с „писмена похвала”.
Наградени са и 5 служители от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Плевен. Главният секретар на МВР е наградил един огнеборец, а директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – четирима.

04 юли 2018

Брифинг на ръководството на ОДМВР - Плевен

Снижен е ръстът на престъпността в област Плевен

Днес от 10:00 часа в сградата на ОДМВР – Плевен се проведе брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред в област Плевен. На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, заместник директорът комисар Петър Енчев и началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Плевен комисар Младен Михайлов.
През месеците от началото на годината има значително снижаване на ръста на престъпността, благодарение на засилените действия от страна на органите на реда, каза пред журналистите старши комисар Красимир Начев. От началото на 2018 година са заявени 1768 престъпления и те са с 597 по-малко, в сравнение със същия период на предходната 2017 година. Според директора на ОДМВР – Плевен изключително силният спад в криминалната престъпност се дължи на това, че част от криминалния контингент има влязла в сила присъда, а друга част от контингента под силния натиск на полицията е напуснал страната. Като примери за успешна работа на МВР той посочи бързата и професионална реакция на трима служители в Плевен при задържането на мъж от село Буковлък в момент на престъпна дейност с цигари с незаплатен акциз. На 20 юни около 13.15 часа в района на стадион „Плевен“ полицаи забелязват мъже, които прехвърлят кашони от „Ауди“ във "Фолксваген". Забелязвайки служителите на реда единият направил опит да избяга, но на метри бил настигнат. При последвалото задържане той предложил 2 000 лева на полицай от Второ РУ - Плевен, за да не изпълни задълженията си по служба и да го освободи. Материалите по случая били докладвани в Окръжна прокуратура – Плевен и с решение на наблюдаващия прокурор му е наложена мярка за задържане до 72 часа. Образуваното досъдебно производство е за престъпление по чл. 304 „а“ от НК. На местопрестъплението от двама автомобила са иззети общо 250 стека контрабандни цигари. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата. От ОДМВР – Плевен е изготвено предложение тримата служители да бъдат наградени със заповед на главния секретар на МВР.
Множество сигнали от началото на годината за нарушаване на нощната тишина са получени в ОДМВР – Плевен. Полицията отреагира на всяко нарушение.  Община Плевен е закупила уред за измерване на шума, чиито показатели се използват като доказателство при нарушаване на изискванията за спазване на тишина в определи часове на денонощието.
Предстои монтирането на камери за видеонаблюдение в Плевен. Инициативата е на община Плевен, а целта – по-голяма сигурност. Под 24 часово видеонаблюдение ще бъдат поставени всички входни артерии и възлови места в областния град. Записите ще се пазят до месец и при всеки инцидент полицията ще може да реагира веднага.
Полиция и жандармерия в област Плевен са предприели мерки за опазване на селскостопанската реколта от посегателства. Директорът на ОДМВР-Плевен старши комисар Красимир Начев е  утвърдил подробен план за противодействие на престъпни посегателства върху реколтата през тази година и установяване на извършителите на такъв вид деяния. В охраната по това направление участват полицаи, жандармеристи и пожарникари в смесени и самостоятелни патрули. В останалите РУ на МВР в областта опазването на реколтата е постоянна задача на районните и младши районните полицейски инспектори, полицейските патрулни екипи, служителите на Пътна полиция, а в определени случаи и оперативни работници. В изпълнението на задачата са проведени срещи с представители на частни охранителни фирми, осъществяващи дейност в този отрасъл, за засилване на тяхната бдителност и уточняване на реда за обмен на информация. С ръководители на земеделски кооперации, кметове по места е уточнена организация за охрана на складови бази за съхранение на селскостопанска продукция. Проведени са инструктажи и назначените полски пазачи за координиране начините на взаимодействие.
Периодично в активния селскостопански сезон ще се провеждат специализирани операции за проверка на транспортни средства, превозващи продукция. Специално внимание ще се обръща на извънгабаритната селскостопанска техника и прикачения към нея инвентар. Постоянен акцент в проверките ще бъде и укрепването на товарите с оглед да не се изсипват върху платното за движение и да се създават предпоставки за пътни произшествия.
В районите с обособени пунктове за изкупуване на селскостопанска продукция ще има засилено полицейско присъствие.
Комисар Михайлов – началник на отдел „Охранителна полиция“ подчерта, че полицията поддържа ежедневни контакти с охраната на земеделските пощи и има ежедневни наряди от екипи на полиция и жандармерия. Изведен е криминалният контингент. Анализира се информация за лица, които евентуално биха могли да извършат престъпление. „Поддържаме и пряка връзка с пожарните служби по места. Старши комисар Начев поясни, че усилията са насочени към защита на възрастните хора, защото най-често обикновените стопани са потърпевши от кражби.
„Обществото трябва да е непримиримо към престъпността и това е част от културата и правосъзнанието на отделната личност“, коментира директорът на ОДМВР - Плевен. Полицията се нуждае от подкрепата на обществото и като свидетели на престъпления, и като непримиримост с подаване на сигнали. Не трябва да се подминават с примирение и пасивност проблемите. Очакваме от плевенската общественост да бъде активна.

 

29 юни 2018

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО