МВР

ОД Плевен

 

Полицаи запознават жителите на селата в област Плевен с механизмите на телефонните измами

04 дек 2018

 
Полицейски инспектори и младши полицейски инспектори от всички РУ при ОДМВР – Плевен се срещат с пенсионери от малките селища в област Плевен. Те разясняват на възрастните хора, че най-често измамниците звънят на стационарните телефони, чийто сигнал не може да бъде прекъснат от насрещната страна. Така потърпевшите получат „новината” за драматично събитие с участието на близък или биват излъгани, че помагат на полицията за залавяне на измамници. Под ефекта на получената емоция жертвите набират номера на близкия си, но всъщност отсреща отново се обажда телефонен измамник и така възрастните хора попадат в омагьосан кръг, като наивно предават всичките си спестявания на измислените истории.  Полицията отново напомня: Полицейските органи, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от прилаганите от телефонните измамници схеми.
При подобни обаждания полицаите посъветват пенсионерите да се обадят от мобилния си телефон на тел. 112 или на свой роднина.

От началото на 2018 година до края на месец ноември в област Плевен са регистрирани 18 телефонни измами. След активна оперативна работа и процесуално-следствени действия полицията е установила участници в престъпните схеми и е разкрила 17 от тях. Възстановени са над 50 000 лева на потърпевшите.
 

 04 декември 2018 | 10:56